Janssen versus Jansen 2-1

8 februari 2020

Jansen en Janssen zijn Nederlandse namen van de twee stuntelige detectives uit de Kuifje strips van de Belgische tekenaar Hergé. Stuntelig waren vanmiddag de beide doelmannen, Bryan namens A.S.W.H., en Johan in het blauwe tenue, zeker niet.
Sterker nog, laatstgenoemde hield in het eerste bedrijf zijn ploeg met een aantal goede ingrepen in de race. Maar moest na rust toch tweemaal capituleren, terwijl zijn achternaamgenoot die één ‘s’ meer telt, dat maar eenmaal hoefde te doen. Gezien het aantal ‘essen’ in de beide achternamen van de goalies dus oneerlijk verdeeld, maar het spelbeeld in ogenschouw nemend, een zeer juiste weergave van de werkelijkheid.

Lamlendig

Met de van een ziekte herstelde Tom Oostinjen op de plek van Wesley Goeman, had coach Oosterlee gekozen om de overige tien spelers, die vorige week de winst tegen Scheveningen bewerkstelligden, opnieuw in de basis te laten beginnen.
Maar in plaats van aan te haken bij het niveau zoals G.V.V.V. vorige week de wedstrijd tegen de badplaatsbewoners winnend afsloot, verviel het weer in het nutteloze geschuif, geen druk zetten, misplaatste passes, overbodige overstapjes etc. etc. zoals ook vorige week voor de thee was te zien. In die eerste 45 minuten wisten captain Wilco den Hartog en zijn kompanen echt nul komma nul uitgespeelde kansen te creëren. Zelfs was er geen sprake van ook maar een enkele mogelijkheid.
Nee, het was een compleet lamlendig team wat over het veld hobbelde en op de keper beschouwd zelfs nog slechter speelde dan tegen Scheveningen voor de thee.

Koren op de molen
Die instelling en onkunde was natuurlijk koren op de molen van de gastheren, die opnieuw aantoonden dat ze meer dan aardig kunnen voetballen, maar bovenal de mentale instelling hadden om zich uit de naad te werken voor een goed resultaat.
Dit leverde de ploeg van coach Rogier Veenstra in de eerste helft in totaal tien hoekschoppen op, waartegenover de blauwhemden er slechts één zette. Dit zegt genoeg hoe overheersend A.S.W.H. was. Vooral in de beginfase zorgden de hoektrappen voor het nodige gevaar, want tweemaal werd er slecht uitverdedigd en konden de rebounds alleen met de nodige moeite worden gekeerd ten koste van weer een volgende corner.
Ook moest Taoufik Adnane lijf en leden riskeren om de opstomende Clarence Bijl van het scoren af te houden en had Johan Jansen een fenomenale redding in huis op een prima geplaatste kopbal van Sam van de Kreeke. Redden deed de Veense goalie nogmaals op een schot Bijl. En ook op de vrije trap op slag van rust van Sam van de Kreeke, had Jansen, zij het met de nodige moeite zijn antwoord klaar.
Ja en als je dan sluitpost als enige van je team een ruime voldoende scoort, dan zegt dat genoeg over hoe de spelverhoudingen waren.


Een van de vele reddingen die Johan Jansen moest verrichten.

Gedonder
Dat uitermate ondermaatse spel van G.V.V.V. zal hoogstwaarschijnlijk gedonder hebben gegeven tijdens het nuttigen van het kopje thee. En waar of niet waar, in het tweede bedrijf gaf de ploeg van Niek Oosterlee in ieder geval wat meer tegengas en was over het geheel gezien het duel veel weer in evenwicht. Maar de eerste echte grote kans op de openingsgoal was wel weer voor de gastheren. Toch geluk van alle blauwen schoot Van de Kreeke in kansrijke positie naast na een kwartiertje spelen. In de tegenaanval claimde Philip Ties een strafschop nadat hij tegen een hand schoot van een uitgegleden A.S.W.H. verdediger. Maar referee Vos wilde daar niets van weten. Nadat in beide strafschopgebieden kort achter elkaar goed uitgevoerde blocks doelpunten voorkwamen kon Berry Powel bij de tweede paal een kopbal te weinig richting geven en schoot drie minuten later Danny de Leeuw over op aangeven van Robin Mulder.

Twee snelle treffers
Waar nu dus over en weer kansen onstonden was het toch ruim een kwartier voor tijd de thuisploeg die de score opende. Op het middenveld werd centrale verdediger Laurens van der Voort op het oog onreglementair gestuit door Nick Slotboom, maar de man met de fluit zag er niets in. Daardoor kon captain Van den Bosch de van Kozakken Boys gehuurde spits Jordie van der Laan bereiken die Wilco den Hartog en de uitgekomen Johan Jansen zijn hakken liet zien en het speeltuig met een simpele voetbeweging in het lege doel kon schuiven.
Zes minuten later werd het nog erger toen invaller Lister Pires zowel Tom Oostinjen als Wilco den Hartog te snel af was, na een assist van de maker van het openingsdoelpunt, en met Johan Jansen op het verkeerde been tegendraads inschoot en zijn ploeg een zeker lijkende overwinning schonk.


Bryan Janssen pakt de kopbal van Berry Powel klemvast.

Alles of niets
Met nog tien minuten op de klok was het logisch dat G.V.V.V. alles of niets ging spelen en coach Oosterlee daarvoor aanvallend wisselde. Soufiane Laghmouchi en Jesse van Nieuwkerk kwamen voor Wilco den Hartog en Mart de Jong. Dit leverde in ieder geval een mooi uitgespeelde kans op toen Oostinjen de bal voorslingerde en Powel zijn hoofd er tegenaan zette. Maar de kopbal was een makkelijke prooi voor Janssen. Ook voormalig A.S.W.H.-er Robin Mulder deed een duit in het zakje. Hij kopte tweemaal een voorzet van Laghmouchi in. De eerste ging naast, maar de tweede trof doel. Althans dat dacht Mulder en diverse toeschouwers ook. Maar doelman Janssen zette er nog wel een handje tegenaan en via de paal verdween de bal alsnog uit het doelvlak. Volgens een aantal directe ooggetuigen in de buurt was de bal al ruim over de lijn voordat de helpende hand werd uitgestoken, en de ‘dader’ gaf het na afloop ook ruiterlijk toe. Maar zowel referee Vos als z’n linesman hadden het niet waargenomen, en doellijntechnologie ontbreekt in deze Tweede Divisie, dus ging die aansluitingstreffer niet door. Waar Robin Mulder vorige week het voordeel van de twijfel kreeg bij zo’n zelfde situatie tegen Scheveningen, moest hij en z’n ploeg nu maar als grote kerels het nadeel verdragen.
Het pompen of verzuipen leverde in de laatste seconden van de blessuretijd dan nog wel de zogenaamde eretreffer op. De voorzet van Laghmouchi werd door Powel tot assist gepromoveerd en nu was het doelpunt van Mulder tegen z’n oude ploeg wel rechtsgeldig.


Robin Mulder met de bal onder de arm heeft net de eretreffer gemaakt.

Overall gezien kwam de winst terecht bij de ploeg, die daar gezien haar inzet en strijd en ook de beste kansen, het meeste aanspraak op mocht maken. Bij G.V.V.V. is het een soort van repeterende breuk, was het korte commentaar na afloop van coach Niek Oosterlee. Voor de niet wiskundigen, een zichzelf steeds herhalende rij. Naar G.V.V.V. vertaald, na winnen volgt verliezen.
Laten we maar hopen dat dat soort breuk dan weer een vervolg krijgt als volgende week zaterdag Katwijk op bezoek komt. Aanvang op sportpark Panhuis is 14.30 uur.  

A.S.W.H. – G.V.V.V. 2-1 (0-0)

Scoreverloop: 74. Jordie van der Laan 1-0, 80. Lester Pires 2-0, 90+5. Robin Mulder 2-1.

Gele kaarten: 75. Johan Jansen (G.V.V.V.) 78. Jesper van den Bosch (A.S.W.H.).

Opstelling A.S.W.H. : Bryan Janssen, Menno Vooges, Gilmaro van der Werp, Jesper van den Bosch ©, Sam van de Kreeke (65. Lester Pires), Lars Bosscha, Nick Slotboom, Clarence Bijl, Jordie van der Laan (83. Mels van Driel), Fabian Korporaal (90. Kenny Anderson), David Almeida.

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Taoufik Adnane, Tom Oostinjen, Wilco den Hartog © (81. Soufiane Laghmouchi), Robin Mulder, Berry Powel, Laurens van der Voort, Danny de Leeuw, Philip Ties, Patrick-Prosper Fini (46. Wesley Goeman), Mart de Jong (81. Jesse van Nieuwkerk).

Scheidrechter: M. Vos (Warnsveld)
Toeschouwers: 650

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier.