Jong FC Volendam opnieuw prooi voor G.V.V.V.

30 november 2019

De lezers van de voorbeschouwing op deze competitiewedstrijd waren op de hoogte dat de beide kemphanen van hedenmiddag dit seizoen al eerder een keer tegenover elkaar stonden. In de allerlaatste oefenwedstrijd voor de competitie ouverture waren de ‘wijdbroeken’ al op bezoek op het sportpark Panhuis. Berry Powel was toen met het enige doelpunt de matchwinner. Ook vanmiddag opende de lepe spits de score, maar er was meer nodig om ploeg van coach en voornaamgenoot Berry Smit opnieuw over de knie te leggen. Gelukkig vonden Davelaar en invaller De Graaf, die de geblesseerd geraakte Powel was komen vervangen, wel de openingen na de gelijkmaker van de pas 17-jarige El Kadiri. Hierdoor veroverde G.V.V.V. de tweede thuiszege in dit seizoen.

Als een speer

Met Jesse van Nieuwkerk in de basis ten koste van Jeremy de Graaf t.o.v. de opstelling van vorige week tegen Spakenburg, begon de thuisploeg als een speer aan deze wedstrijd. In een tijdsbestek van vijf minuten hadden de blauwhemden maar zo op een 2-0 voorsprong kunnen staan.
Eerst maaide Robin Mulder volledig over een mooi vrijgespeelde bal heen, en niet veel later kon Berry Powel net te weinig kracht achter een schot zetten om doelman Barry Lauwers kansloos te laten. Drie minuten later was het wel feest voor de ploeg van Oosterlee en de blauwe aanhang. Op z’n Nieuwkerks wurmde de spits zich na een ingooi van Taoufik Adnane langs zijn tegenstander. Zijn voorzet was precies op maat op de inlopende collega spits Powel, die op tijd voor z’n tegenstander kroop en van dichtbij geen moeite had om doelpunt nummer acht in de achtste minuut achter zijn naam te zetten.


Jesse van Nieuwkerk (19) de aangever, Berry Powel liggend op de grond de afmaker van de 1-0.

Aandringende gasten
Met die voorsprong in de rug borduurde G.V.V.V. voort op de ingeslagen weg. Maar door onnauwkeurig passen in de nabijheid van het zestienmetergebied en een paar net te hard ingespeelde diepteballen bleef rechtstreeks gevaar uit in het eerste half uur.
Ondertussen, en tot aan de thee, was wel duidelijk geworden dat Jong FC Volendam niet voor niets regelmatig de complimenten krijgt voor het vertoonde spel. Want makkelijk voetballend werd G.V.V.V. op sommige momenten flink de duimschroeven aangedraaid.
Goed opletten van Robin Mulder, die vanmiddag veel verdedigend werk moest opknappen en daardoor aanvallend niet zijn stempel kon drukken, voorkwam een gevaarlijke situatie. En datzelfde deden Laurens van der Voort, in eendrachtige samenwerking met z’n captain Den Hartog, om Dyliandro Panka van het scoren af te houden. Ook was er net voor rust nog een ingreep van Taoufik Adnane nodig om het gevaar van Darius Johnson te bezweren.
 
De ene blessure is de andere niet
Met wat extra ingesmeerde tijgerbalsem op de geblesseerde kuit van referee Frank de Winter duurde de verplichte pauze een kleine vijf minuten langer dan normaal, net zoals de wedstrijd om die reden wat later begon dan 14.30 uur.
Helaas bleek de thee geen opwekkingsmiddel voor de beide teams die in de eerste tien minuten nauwelijks voor de beide doelen verschenen. Alleen handenbindertje Ibrahim el Kadiri kon na balverlies van Wesley Goeman gevaarlijk worden, maar zijn schot ging voorlangs.
De eerste opwinding ontstond pas toen Berry Powel een diep gespeelde bal met uiterste krachtsinspanning probeerde onder controle te krijgen. Daarbij overstrekte de topscorer zijn rechter onderdaan zodanig dat ook verzorger Jan van Pommeren geen soelaas kon brengen en Jeremy de Graaf hem kwam vervangen.
Gelukkig gold dit niet voor De Winter. De soeverein fluitende arbiter kon ondanks zijn zere kuit en zonder een enkele kaart uit te delen de negentig minuten volmaken en hoefde geen beroep te doen op z’n vierde official Tanja.


Corné Davelaar (3)  kopt de 2-1 binnen.

Twee treffers in drie minuten
Symptomatisch voor het magere optreden direct na de rust was het feit dat pas na een uur spelen de eerste hoekschop plaatsvond voor de thuisploeg. Het werden er gelijk wel drie op rij, waarbij de laatste het meeste gevaar opleverde. De uitverdedigende bal werd door Corné Davelaar mooi hard halfvolley genomen, maar ontbeerde helaas net teveel richting hoek om het goalie Lauwers moeilijk te maken.
Drie minuten was het wel raak aan de andere kant. Johnson bediende vanaf het middenveld El Kadiri die naar binnen sneed en met een fraai gekrulde bal doelman Johan Jansen het nakijken gaf. Voor de jongeling een prachtig moment, want gisterenavond bekroonde hij zijn debuut bij het ‘grote’ Volendam in de wedstrijd tegen NEC (3-1) met het derde doelpunt.
Alleen drie minuten later stond El Kadiri toch alsnog met de mond vol tanden. Een lang uitgesponnen combinatie tussen Mart de Jong, Jeremy de Graaf en tenslotte Danny de Leeuw bracht de bal door laatstgenoemde in de doelmond. En daar was de kop grotere Davelaar de doelpuntenmaker al koppend de baas en tekende daarmee voor zijn eerste treffer in het G.V.V.V. tenue. Maar veel belangrijker nog, ook de hernieuwde voorsprong.
Ontiegelijk zonde was het dat Davelaar, die geheel terecht de titel ‘man of the match’ kreeg, drie minuten voor tijd een prachtige solo over 45 meter net niet kon afronden met een tweede treffer, dan was voor hem de middag helemaal perfect geweest.

Gouden wissels
Met nog een goede kans voor Mart de Jong, die te hoog mikte, was voor beide trainers de wisseltijd aangebroken. G.V.V.V. deed dat met een duo tegelijk, Laghmouchi voor Nieuwkerk en Fini voor Goeman, Smit beperkte zich tot een wissel. Achteraf gezien bleken de wissels door Niek Oosterlee en zijn staf bedacht, goud waard.
Want het was Soufiane Laghmouchi met nog een dikke tien minuten spelen op de klok, die Jeremy de Graaf bediende. Met de rug naar het doel draaide de inwoner van de hoofdstad zich knap vrij en het schot in de verre hoek verdiende een jurycijfer van een dikke negen. Want de Volendamse sluitpost had geen enkele kans op verweer tegen dat precisie schot, waarmee de 3-1 een feit was en ook dat de wedstrijd over en uit zou zijn, of er zouden nog Volendamse wonderen moeten gaan plaatsvinden.


In een aura van extase toont Jeremy de Graaf zijn blijdschap na de 3-1.

Geen extra glans
Die wonderen kwamen er niet. Sterker nog, in de slotfase had de andere invaller Patrick Prosper Fini de gouden wissels nog extra glans kunnen geven en nog meer zout in de Volendamse wonden kunnen, nee moeten strooien. Helaas schoot hij in zeer kansrijke positie huizenhoog over. Ook Robin Mulder was nog dichtbij het goedmaken van zijn gemiste kans in de openingsfase, maar zijn inzet rolde ternauwernood aan de verkeerde kant van de paal voorbij.
Ondanks deze missers was iedereen die een blauw hart heeft zeer tevreden met de winst, waardoor de gevarenzone op gepaste afstand bleef.
Bovendien kregen de jonge G.V.V.V.-fans die RTV Utrecht verslaggever Arnold Schenk bevroegen of hij werkelijk mijnheer Schenk was, gelijk. Want toen Arnold die vraag bevestigde zeiden ze: “Dan is het goed, want met u erbij winnen ‘we’ altijd.”

Volgende week zaterdag moet G.V.V.V. haar tot nu toe prima buitenshuis behaalde resultaten een goed vervolg zien te geven in Werkendam. Want daar wacht dan om 15.30 uur, dit i.v.m. de live uitzending op Fox Sports, Kozakken Boys.         

G.V.V.V. – Jong FC Volendam 3-1 (1-0)

Scoreverloop: 8. Berry Powel 1-0, 63. Ibrahim el Kadiri 1-1, 66. Corné Davelaar 2-1, 79. Jeremy de Graaf 3-1.

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Corné Davelaar, Wesley Goeman (73. Patrick Prosper Fini), Taoufik Adnane, Wilco den Hartog (©), Robin Mulder, Berry Powel (54. Jeremy de Graaf), Laurens van der Voort, Danny de Leeuw, Jesse van Nieuwkerk (73. Soufiane Laghmouchi), Mart de Jong.

Opstelling Jong FC Volendam: Barry Lauwers, Jay Kruiver, Brian Plat (©), Mike Eerdhuijzen, Daryl Bäly, Kevin van Gasteren, Darius Johnson (73. Youssef Blel), Samir Ben Sallam, Dylandro Panka (88. Vasco Lo-Ning-Hing), Victor van Montfort (82. Max Veerman), Ibrahim el Kadiri.

Scheidsrechter: Dhr. F.R. de Winter (Blaricum)
Toeschouwers: 700

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen,
Voor de fotoreportage klik hier