Oefenduel in Snits levert G.V.V.V. winst op

3 augustus 2019

Op een ongebruikelijke vrijdagavond, voor een potje voetbal op het Zuidersportpark in Sneek, waar ONS Sneek gastheer was voor ODIN ’59 en G.V.V.V., kregen de ongeveer 65 aanwezige toeschouwers een zeer aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld. Met in totaal acht goals, waarvan er twee het predicaat wonderschoon verdienden, die wel eerlijk verdeeld werden over de beide kemphanen, bleven onze favorieten na negentig minuten spelen met 3-5 aan de goede kant van de score.

Het team van de broedercoaches Niek en Ard Oosterlee, kon geen beroep doen op Tom Oostinjen en Damiano Schet die beiden met spierblessures kampten. Gelukkig stond daar weer tegenover dat Taoufik Adnane weer volledig fit was na zijn bacteriële infectie en de hele wedstrijd weer over de linkervleugel zwierf, en ook dat nieuwkomer Wesley Goeman sinds februari weer zijn eerste minuten kon maken op het veld. In die maand brak hij, toen nog in dienst bij VVSB zijn middenvoetsbeentje, en het herstel daarvan duurde veel langer dan verwacht.
Geen wonder dan ook dat de middenvelder na het spelen van de volledige eerste helft en een frisse douche, terwijl eigenlijk een half uur speeltijd was ingepland, met een glimlach van oor tot oor over de tribune paradeerde en de oerkreet “Heerlijk” bezigde.

Snelle voorsprong
Waar de op papier aangeduide uitspelende ploeg vooraf gezien als favoriet mocht worden bestempeld, dit gezien het Divisie verschil, maakten de Veense blauwen dit ook volledig waar. Met zeer vlotte combinaties, vaak het gevolg van één keer raken en doordraaien, werd ODIN ’59 flink onder druk gezet en gehouden. Dit alles resulteerde erin dat binnen het half uur doelman Joost Meendering driemaal de gang naar het net moest maken.
Robin Mulder die zijn vorm weer aardig teruggevonden lijkt te hebben stak Jeremy de Graaf weg, en die had op zijn beurt weinig moeite om de goalie te omspelen en de 0-1 op het scorebord te zetten. We waren toen zeven minuten onderweg en daarvoor hadden Danny de Leeuw en Philip Ties al aardige mogelijkheden gehad om De Graaf voor te gaan.

Synergie is gebleven
Niet veel later was opnieuw te zien dat Robin Mulder en Philip Ties, die in hun gezamenlijke ACV periode al een goede synergie hadden, deze ook in het blauw-witte tenue van G.V.V.V. probleemloos voortzetten, ook al dateert die ACV periode van 2010 t/m 2013. Met een zeer doordachte pass zette Mulder z’n voormalig maatje vrij voor het doel. Door het speeltuig achter het standbeen langs te halen probeerde Ties doelman Meendering in de luren te leggen, maar die trapte hier niet in en met een goede reflex redde hij een zeker lijkend doelpunt.
Enkele minuten later was de sluitpost wel kansloos. Bij een lang uitgesponnen aanval verzond Danny de Leeuw de beslissende pass, en bijna identiek als afgelopen dinsdag tegen Sparta Nijkerk, kon de goed vrijgelopen Mart de Jong de 0-2 binnen tikken.

Pech en geluk
Danny de Leeuw had kort daarna de pech dat zijn schot, uit een rebound na weer een mooie aanval, op de paal belandde. Waar Robin Mulder in de voorgaande drie oefenduels nog wat pech had bij het afronden, terwijl hij in kansrijke positie was, mocht hij daar bij het scoren van zijn eerste treffer van dit seizoen niet over klagen. De voorzet van Rodny Hofman was halfhoog, dus was de keuze laag koppen of proberen met de voeten af te ronden. Het leek erop dat Mulder het met hoofd probeerde, maar daarbij de bal niet goed raakte. Maar via zijn knie kreeg de bal alsnog een mooi boogje mee waarmee de 0-3 werd aangetekend.

Wonderschoon 1
Een minuut later lieten ook de Heemskerkers zien dat zij niet voor spek en bonen mee wilden doen. Jayson Halman, overgekomen van Rijnsburgse Boys, had in de tussentijd dat G.V.V.V. haar doelpunten scoorde al laten zien dat hij een flink handenbindertje was, en was al dichtbij de aansluitingstreffer geweest. Een aanval door hem ingeleid kon nog worden gerepareerd, maar de afvallende bal werd door de mee opgekomen rechter vleugelverdediger Lars Boekel van de rand van de zestien snoeihard in het kruis gerost. Daar kon goalie Joshua van den Berkt alleen maar bewonderend naar kijken en daarmee was de eerste wonderschone treffer van de avond geboren en de aansluitingsgoal van ODIN ’59.

Opdringende tegenstander
Met alleen nog een schitterend schot van Rodny Hofman en een dito redding van de Heemkerkse sluitpost en een halve kans voor Robin Mulder leek G.V.V.V. in het laatste kwartier van de eerste helft haar kruit verschoten te hebben. Tegenstrever ODIN ’59 voelde dat prima aan ging nu druk zetten op de blauwe defensie. Onder aanvoering van Thom de Vries, met 23 goals vorig seizoen topscorer van de mannen van trainer Correia, en de al eerder genoemde Halman ontstonden zeker een drietal mogelijkheden om de score een beter aanzien te geven. Goed optreden van Van den Berkt en/of mager afwerken van Heemkerkse kant stonden dat in de weg. Met het opdringen van ODIN kwam er natuurlijk ook wat meer ruimte en op slag van rust maakte G.V.V.V. daar handig gebruik van. Opnieuw was een aanval over veel schijven de basis voor de 1-4. Robin Mulder bediende vanaf de zijkant Mart de Jong, die op zijn beurt niet zelfzuchtig was, hoewel hij in een goede scoringspositie stond. Hij legde af op Jeremy de Graaf die erin zijn ogen nog beter voorstond. De spits beschaamde dat vertrouwen niet en bepaalde met zijn tweede treffer van de avond de ruststand op 1-4.

Wonderschoon 2
Uiteraard zagen we na de thee bij beide ploegen de nodige wisselingen en dat gebeurde ook opnieuw zo rond de zeventigste minuut. Het speelbeeld zoals dat zich ontwikkeld had vanaf minuut één was bijna een kopie. In het eerste half uur een aandringend G.V.V.V. en in het laatste kwartier een bovenliggend ODIN ’59. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het aantal aanvallen van captain Den Hartog c.s. beduidend minder waren dan in het eerste bedrijf. Maar vooral de doeltreffendheid liet te wensen over.
Het begin was nog wel prima en daarin viel het tweede wonderschone doelpunt van de avond. Een befaamde rush langs de lijn van Taoufik Adnane bracht Philip Ties in balbezit in ‘the box’. Met een prachtige schijnbeweging stuurde hij zijn tegenstander het bos in en het afwerken in de verre hoek was minstens even fraai (1-5)
Een ‘Bergkampje’ hoorde uw verslaggever op de tribune zeggen. Het is zeker niet ondenkbeeldig dat deze voormalige topspits zo’n beweging in huis had, maar uw scribent deed het veel meer denken aan de tip-top truc van Zinedine Zidane. Zoek maar eens op op You Tube!!

Geen uitbreiding score
Ook had Ties de 1-6 op zijn schoen, maar opnieuw prima keeperswerk voorkwam dat. De splijtende pass van zijn schoen richting Jeremy de Graaf kreeg net een klein stuitje mee waardoor de tweevoudig doelpuntenmaker het speeltuig niet goed kon controleren om voor z’n  derde te gaan. Invaller Patrick Prosper Fini die nu een beetje als valse rechtsbuiten fungeerde zag zijn schot in het zijnet verdwijnen en een tweetal afstandsschoten gingen maar net over een naast.

Uitstekende instelling
Door concentratieverlies en individuele slippertjes was het laatste kwartier opnieuw voor de ploeg van aanvoerder Ron Scheffer. Het siert zijn ploeg dat ze na een 1-5 achterstand het karakter toonden om zich niet gewonnen te geven en maar terug gingen leunen om de schade te beperken. Nee, gewoon lekker op de aanval spelen en dan maar zien of de opgelopen schade teruggebracht kan maken.
Die uitstekende instelling bracht het gewenste succes. En tweemaal was het de meer dan uitstekend voetballende Jayson Halman die aan de basis stond van de twee treffers in het laatste kwartier. Eerst bediende hij de topscorer van het tweede elftal van ODIN, wat afgelopen seizoen kampioen van de Reserve Hoofdklasse werd, Niels Jager. Op het hogere niveau had deze goaltjesdief ook geen enkele moeite om af te drukken en de 2-5 te maken. En vijf minuten voordat het eindsignaal zou klinken legde Halman Joeri Potjes geraffineerd in de luren en bleef hij het overzicht houden door de vrijgelopen Jurjen Dikker te bereiken. Die op zijn beurt had weinig moeite nodig om Van den Berkt te passeren waarmee de uiteindelijke eindstand op 3-5 te staan.

Feest in Snits
Voor beide teams was dit het begin van een oefensessie dit weekend, die ongetwijfeld gisteravond en vanavond nog ontspannen vervolg kreeg en zal krijgen op de Sneekweek, een van de grootste watersport evenementen van het land. Want tijdens het duel op het zeer gastvrije Zuidersportpark van ONS Sneek, waarvoor hartelijk dank Friezen, waren de dweilorkesten die de vlootschouw begeleidden al ruimschoots te horen.

Komende dinsdagavond 6 augustus gaat de oefenperiode verder met de wedstrijd tegen zondag derdedivisionist S.V. O.S.S. ’20 op het sportpark Panhuis. Aanvang van dat duel is 20.00 uur.

HSV O.D.I.N. ’59 – G.V.V.V. 3-5 (1-4)   

Scoreverloop: 7. Jeremy de Graaf 0-1, 11. Mart de Jong 0-2, 28. Robin Mulder 0-3, 29. Lars Boekel 1-3, 44. Jeremy de Graaf 1-4, 53. Philips Ties 1-5, 74. Niels Jager 2-5, 85. Jurjen Dikker 3-5.

Opstelling G.V.V.V. : Joshua van den Berkt, Taoufik Adane, Wilco den Hartog (70. Joeri Potjes), Joeri Potjes (46. Laurens van de Voort), Rodny Hofman (46. Corné Davelaar), Philip Ties, Robin Mulder (46. Soufiane Laghmouchi), Mart de Jong, Danny de Leeuw, Wesley Goeman (46. Patrick Prosper Fini), Jeremy de Graaf (70. Robin Mulder).

Tekst: Bas van Capelleveen

Voor een verslag en fotoreportage gezien door ‘geel-blauwe’ ogen  verwijzen wij u naar de website van ODIN ’59. Klik hier op die te lezen en te zien.