Onmachtig G.V.V.V. verliest van Excelsior M.

21 september 2019

Twee goede periodes van een kwartier, zowel voor als na rust, waren voor G.V.V.V. niet voldoende om punten over te houden aan de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maasluis. De blauwen begonnen bepaald niet overtuigend aan de wedstrijd. Het eerste halfuur oogde de thuisploeg slap, slordig en ongeïnspireerd. Het mocht op dat moment blij zijn dat Excelsior de stand nog geen dramatischer aanzien had gegeven dan een 0-1 voorsprong. Na de 1-1 van Ties in de 33e minuut leek de ploeg zich op te richten en perste er een goed kwartier uit. In de tweede helft lukte dat aanvankelijk ook, maar na een uur spelen zakte het niveau van G.V.V.V. weer naar hetzelfde, zeer bedenkelijke niveau en velde Jeremy Moreno met een bekeken schot het vonnis: eindstand 1-2.

Vanaf de aftrap is te zien dat Excelsior Maassluis met aanvallende intenties naar Veenendaal is gekomen. G.V.V.V. heeft moeite om onder de druk uit te voetballen. Het leidt na zeven minuten tot een gevaarlijk moment voor het doel van de blauwen, als een vrije trap vanaf de linkerkant wordt verlengd naar de rechterkant, waar Robin van der Ende Johan Jansen in de korte hoek aan een test onderwerpt. Jansen slaagt, tot opluchting van het Veense publiek. Het spel van G.V.V.V. wordt steeds slordiger. Tot twee keer toe worden ballen over de zijlijn gespeeld in plaats van een medespeler te bereiken. Na ruim een kwartier spelen is het bijna 0-1. Moreno dendert de zestien binnen vanaf de linkerkant en schiet hard tegen de buitenkant van de paal. De rebound wordt met moeite door Adnane van de lijn gehaald. Het wachten is op de voorsprong van Excelsior en dat wachten duurde niet lang. In de 19e minuut wordt een afvallende bal hard door Da Fonseca achter Jansen geschoten vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Gelijkmaker Ties

G.V.V.V. heeft moeite de achterstand niet groter te maken. Enkele minuten na de goal is het bijna weer raak voor de bezoekers, maar Nino van den Beemt schiet net naast. Even later is het Tom Oostinjen die opzichtig in de fout gaat bij het uitverdedigen, een doelpoging kan met moeite worden voorkomen. G.V.V.V. kruipt langzaam uit haar schulp en komt beter in de wedstrijd. Na een goede counterkans, waarbij Powel mist op aangeven van Ties, schotelt de thuisploeg een prachtige aanval voor. Danny de Leeuw stoomt op over de linkerkant, Stephan Kruithof kan hem niet bijhouden en ook de perfecte voorzet op Berry Powel niet voorkomen. Powel kopt de bal pan(huis)klaar voor de voeten van Ties, die de kans niet laat liggen en met een mooie boog de gelijkmaker op het bord zet. Jammer genoeg zou dit achteraf de enige echt uitgespeelde aanval en kans voor de Veenendalers zijn. De rest van de eerste helft blijft het bij een aardig schot van Wesley Goeman dat over het doel gaat en een goede mogelijkheid voor Powel op een voorzet van De Leeuw. Powel raakt de bal helaas verkeerd en de keeper kan oprapen.

Philip Ties schiet de 1-1 over Van Leeuwen in het doel.

Dubbele wissel

Bij het betreden van het veld voor de tweede helft blijkt Oosterlee een dubbele wissel te hebben toegepast: Wesley Goeman en Robin Mulder zijn vervangen door Laurens van der Voort en Jesse van Nieuwkerk. Laatstgenoemde laat zich direct zien. Na een goede voorzet van De Leeuw ziet hij zijn kopbal net naast en over het doel van Jean Paul van Leeuwen gaan. Wat opvalt aan het spel van Van Nieuwkerk in de rest van de tweede helft is zijn inzet, maar ook dat hij veelvuldig op het nieuwe kunstgras ligt. Na nog een gevaarlijk moment van G.V.V.V., waarbij Powel niet kan afdrukken is het Van den Beemt van Excelsior Maasluis die meer net over schiet.

Laag niveau

G.V.V.V. zakt weer weg naar het lage niveau van het eerste halfuur. Het spel is statisch en voorspelbaar. Op het middenveld wordt veelvuldig balverlies geleden en kunnen de bezoekers gevaarlijk worden. Nadat Jansen de voorsprong van Excelsior nog kan voorkomen door een gevaarlijk schot van Sekou Sylla in de korte hoek te pakken, scoort Moreno de 1-2. De blauwen staan erbij en kijken ernaar als hij op aangeven van Sylla een schot loepzuiver in de verre hoek plaatst. Excelsior krijgt nog een grote kans na balverlies van Patrick Prosper-Fini, maar de bal wordt naast het doel geschoven.

Niek Oosterlee is zwaar teleurgesteld over het vertoonde spel en vindt dat door de ondergrens is gegaan. Vooral het eerste half uur vroeg hij zich verbijsterd af waar hij naar zat te kijken.

Spelers van Excelsior Maassluis lopen juichend weg na de winnende treffer van Moreno.

De teleurstelling bij de staf van G.V.V.V. in beeld.

Om verder te komen in de KNVB beker zal het dan ook beduidend anders moeten, aanstaande dinsdagavond thuis tegen Kozakken Boys. Aanvang van de wedstrijd is 20.00 uur.

G.V.V.V. – Excelsior Maassluis 1-2 (1-1)

Scoreverloop: 19. Giovanni da Fonseca 0-1, 33. Philip Ties 1-1, 73. Jeremy Moreno 1-2.

Gele kaart: -

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Wesley Goeman (46. Laurens van der Voort), Taoufik Adnane, Tom Oostinjen, Wilco den Hartog © (74. Damiano Schet), Berry Powel, Robin Mulder (46. Jesse van Nieuwkerk), Danny de Leeuw, Patrick Prosper-Fini, Philip Ties, Mart de Jong.

Opstelling Excelsior Maassluis: Jean Paul van Leeuwen, Mohammed Taibi (83. Jamie den Hartog), Daan Smith, Robin van der Ende, Stephan Kruithof, Vincent van den Berg (88. Soufian Charraoui), Jeremy Moreno, Giovanni da Fonseca (90+2 Kilian Berkhout), Sekou Sylla, Sefa Kurt, Nino van den Beemt.

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort

Toeschouwers: 750