Spakenburg steelt overwinning van G.V.V.V.

23 november 2019

Enkele voetbalclichés gingen weer volledig op bij de thuiswedstrijd van G.V.V.V. tegen Spakenburg. ‘Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat’ en ‘je krijgt niet altijd wat je verdient’ deden duidelijk opgeld. In een wedstrijd waarin de blauwen grote delen de betere waren werden teveel kansen gemist en kwamen de bezoekers in korte tijd en tegen de verhouding in op 0-2. G.V.V.V. deed er alles aan die schade te repareren en slaagde daar bijna in. Via Jesse van Nieuwkerk, vorige week het goudhaantje door de winnende treffer tegen TEC te scoren in de laatste minuut, kwam G.V.V.V. nog terug tot 1-2. Een slotoffensief van de blauwen in het laatste kwartier leverde nog enkele grote kansen op, maar mocht niet meer baten.

 

‘Enough is enough’, zo heet de actie die door het Nederlands elftal op gang is gebracht als antwoord op de racistische spreekkoren bij FC den Bosch tegen Excelsior. In navolging van deze actie werd bij alle amateurwedstrijden gedurende de eerste minuut na de aftrap niet gevoetbald. Nadat de bal echt aan het rollen werd gebracht is het eerste gevaarlijke moment voor de blauwen, die het nog altijd moeten stellen zonder de geblesseerden Philip Ties en Tom Oostinjen. Na een vrije trap kan de bal moeilijk worden weggewerkt door de verdediging van Spakenburg, maar niemand van G.V.V.V. is in staat de trekker over te halen. Het spel golft daarna lange tijd in een redelijk tempo op en neer zonder dat er gevaar ontstaat voor een van beide doelen. Na een kwartier spelen veert het Veenendaalse publiek even op als een goede voorzet van Corné Davelaar bijna in het eigen doel wordt gewerkt door Barry Beijer.

 

Enough is enough! Mart de Jong houdt een minuut lang de bal aan de voet.

 

Sterk spelend G.V.V.V.

Beide ploegen proberen gaten te vinden in de verdediging, maar slagen daar nauwelijks in. Halverwege de eerste helft krijgt Berry Powel een kansje om de thuisploeg op voorsprong te schieten. Hij krijgt de bal goed aangespeeld op de rand van de zestien, kapt zijn tegenstander uit en schiet, maar het schot mist kracht en keeper Leon ter Wielen kan gemakkelijk redden. Meteen daarna was de voorsprong voor G.V.V.V. heel dichtbij. Via Danny de Leeuw en Taoufik Adnane wordt Mart de Jong ingespeeld. Zijn inzet kan worden gekeerd door Ter Wielen, maar hij gunt De Jong nog een rebound. Ook die inzet wordt door de doelman gepakt. G.V.V.V. wordt steeds sterker. Een vrije trap van Wesley Goeman vanaf de linkerkant wordt ineens op doel geschoten, Ter Wielen moet met de vuisten ingrijpen. Daarna is Koos Werkman dichtbij een treffer. Een voorzet wordt door hem bij de tweede paal maar net naast gekopt.

 

Kans voor Mart de Jong, die deze week zijn contract met een jaar verlengde.

 

Kansen

Tien minuten voor rust duikt Mart de Jong ineens helemaal vrij voor de keeper op. Zijn schot wordt van richting veranderd en gaat daardoor naast. Het blijft onrustig voor het Spakenburgse doel. Voor rust zijn er kansen voor Jeremy de Graaf, die goed wordt aangespeeld op de rand van de zestien maar te lang aarzelt en daardoor niet tot een schot komt. Powel heeft nog een drietal mogelijkheden en Danny de Leeuw probeert het met een aardig afstandsschot, maar die is voor de keeper. Tussendoor is Spakenburg een keer gevaarlijk, als een goede voorzet richting tweede paal bijna kan worden binnengekopt, ware het niet dat twee Spakenburgers dat tegelijk wilden proberen en de bal daardoor niet binnen de palen werd gemikt. Zo eindigt de eerste helft met een 0-0 stand, waarbij G.V.V.V. duidelijk beter was, veel druk zette op de Spakenburgers, die probeerden in de omschakeling gevaarlijk te worden.

 

Gouden wissel Spakenburg

De eerste fase van de tweede helft is erg voorzichtig aan beide kanten. Het lijkt erop dat beide ploegen vooral niet willen verliezen. Na een aardige poging van Taoufik Adnane, een schot dat net over de kruising vliegt besluit Eric Meijers, de kersverse trainer van Spakenburg Kevin Sterling te vervangen door Roy Castien. Een gouden wissel, zo zou al binnen een paar minuten blijken. Bij zijn bijna eerste balcontact, en na een combinatie met Vince Gino Dekker, schiet hij de 0-1 vogelvrij achter Johan Jansen. Zo komt Spakenburg geheel tegen de verhouding in op voorsprong en drie minuten later wordt de schade voor de thuisploeg nog groter. Danny de Leeuw levert een breedtepass in bij Everton Pires Tavares, die vanaf een meter of twintig uithaalt en Johan Jansen verrast in de rechter hoek. De wedstrijd is nu helemaal ontbrand, want twee minuten later is het G.V.V.V. dat de aansluitingstreffer produceert. Na een goede combinatie tussen Goeman en Laghmouchi schiet pinchhitter Jesse van Nieuwkerk de 1-2 tegen de touwen.

 

Jesse van Nieuwkerk met de 1-2.

 

Slotoffensief G.V.V.V.

Spakenburg loopt steeds meer achteruit en de blauwen geven gas. Tien minuten voor tijd volgt dé kans op de 2-2. Powel onderschept de bal en geeft mee aan Schet, die een voorzet richting Van Nieuwkerk verstuurt. Helemaal vrij voor het doel kapt hij en schiet, maar krijgt de bal niet langs Barry Beijer, die in de weg ligt op de vijfmeterlijn. Meteen daarna probeert Soufiane Laghmouchi het op aangeven van Van Nieuwkerk met een fraaie omhaal, maar deze poging gaat rakelings over. Het thuispubliek juicht als Jesse van Nieuwkerk van dichtbij lijkt te scoren, maar de grensrechter heeft de vlag omhoog en het feest gaat niet door. Er komen vijf minuten blessuretijd bij, het kan genoeg zijn voor een punt. De spanning stijgt, zeker als doelman Ter Wielen moet lossen bij een schot en de bal voor de voeten van Laghmouchi belandt. Helaas gaat de bal ruim over. Zo boekt Spakenburg haar eerste uitoverwinning van dit seizoen en Eric Meijers bekroont zijn debuut als trainer met zijn eerste winstpartij.

 

Van Nieuwkerk ziet zijn inzet afketsen op Barry Beijer.

 

Niet beloond

Een zuur verlies dus voor G.V.V.V., zo oordeelde ook Niek Oosterlee na afloop. Zelfs een gelijkspel zou voor Spakenburg teveel zijn geweest, laat staan drie punten. Hij vindt dan ook niet dat zijn team veel te verwijten valt. ‘Spakenburg speelde op de omschakeling en gokte op de snelheid van een paar spelers voorin, maar dat hadden wij goed onder controle. Sterling werd niet voor niets gewisseld. Het is balen dat we zoveel kansen hebben gemist en zulke doelpunten tegen krijgen. We hebben onszelf niet beloond vandaag.’

 

Volgende week spelen de blauwen weer een thuiswedstrijd. Hekkensluiter Jong Volendam brengt dan een bezoek aan het Panhuis. De aftrap is om 14.30 uur.

 

G.V.V.V. – SV Spakenburg 1-2 (0-0)

 

Scoreverloop: 68. Roy Castien 0-1, 71. Everton Pires Tavares 0-2, 73. Jesse van Nieuwkerk 2-1.

 

Gele kaart: 34. Mart de Jong, 87. Taoufik Adnane (G.V.V.V.). 60. Hero van Lopik, 87. Vince Gino Dekker (Spakenburg).

 

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Laurens van der Voort, Corné Davelaar, Taoufik Adnane, Wilco den Hartog © (72. Soufiane Laghmouchi), Robin Mulder (64. Jesse van Nieuwkerk), Berry Powel, Jeremy de Graaf (64. Damiano Schet), Wesley Goeman, Danny de Leeuw, Mart de Jong. 

 

Opstelling SV Spakenburg: Leon ter Wielen, Jasper Beekhuis, Barry Beijer, Tom van der Neut, Koos Werkman, Jordy Bitter, Kevin Sterling (66. Roy Castien), Everton Pires Tavares (84. Marvin Renform), Hero van Lopik (78. Nathaniel Will), Youri Koelewijn, Vince Gino Dekker.


Scheidsrechter: E.P.W. Thijs

Toeschouwers: 1.100

 

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus

Fotografie: Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier