Stunt van Veense Blauwen in TOTO KNVB Beker

29 oktober 2019

Uw voorbeschouwer op dit bekerduel had wellicht een vooruitziende blik. Want hij beweerde dat G.V.V.V. driemaal eerder een overwinning had geboekt in deze ‘grote beker’ op een BVO. Dit bleek niet te kloppen, want de overwinning op TOP Oss (1-0) in ’81-’82 mocht niet als zodanig gerangschikt worden. Bert Kous, verslaggever van RTV Utrecht, maakte hem daarop attent. Want in die tijd waren de Brabanders nog actief als zondag amateurclub. Dus bleven alleen de winstpartijen op Excelsior Rotterdam (3-0) en FC Dordrecht (1-0) over. Maar vanavond voegden aanvoerder Wilco den Hartog en zijn kompanen daar alsnog die beweerde derde overwinning aan toe. Helmond Sport werd met 2-1 aan de zegekar gebonden en op het bereiken van de tweede ronde viel helemaal niets af dingen.

Bovenliggend
In grote delen van de wedstrijd was G.V.V.V. de bovenliggende partij en dat leverde vooral in de eerste vijfentwintig minuten een paar meer dan aardige kansen c.q. mogelijkheden op, die geen van allen konden worden verzilverd. Daarna vervlakte de partij en kregen de bezoekers iets meer speelruimte zonder dat er hachelijke situaties ontstonden voor goalie Johan Jansen.

In vuur en vlam
Na de thee behield Helmond Sport even het initiatief en belandde het speeltuig op de bovenkant van de lat waarmee de gastheren door het oog van de naald kropen. Korte tijd later slingerde Wesley Goeman een vrije trap voor de goal en daar reageerde Berry Powel het meest alert op en kopte hij via de onderkant van de lat de bal in het net. Daarmee zette hij een groot gedeelte van het Panhuispubliek in vuur en vlam.

Berry Powel (11) laat zich graag feteren door het publiek nadat hij de score heeft geopend.

Gelijkmaker
Nu was het de vraag of Helmond Sport wakker geschud was en G.V.V.V. onder druk ging zetten met die 1-0 achterstand. De wil was er misschien wel, maar de uitvoering liet veel te wensen over, waardoor er maar sporadisch echte billenknijp momenten onstonden voor allen die G.V.V.V. een warm hart toedragen.
Die kwam er wel met nog twintig minuten op de klok, toen Taoufik Adnane op of over de rand van ‘the box’ in de ogen van scheidsrechter Bijl een overtreding beging. Vanaf de kant gezien was het er buiten en ook leek het dat de linkervleugelverdediger gewoon de bal correct speelde. De referee oordeelde anders en legde de bal op de penaltystip. Een buitenkans voor de bezoekers om de stand weer gelijk te trekken. En die werd ook feilloos benut door Tibeau Swinnen.

Winnende treffer
Een tegenslag voor de gastheren, maar die gaven geen enkele krimp en gingen gewoon door op de ingeslagen weg. Dat leverde acht minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de uiteindelijke winnende treffer op. De man van de standaardsituaties, Wesley Goeman, nam bijna vanaf de zijlijn een vrije trap en zag deze tot zijn eigen verrassing bij de tweede paal via een stuit binnenvallen. Of invaller Jesse van Nieuwkerk, Berry Powel of een Helmonds been daar ook nog een aandeel in hadden, door die vrije trap nog heel iets te toucheren was niet waarneembaar. Maar het maakte niemand die G.V.V.V, lief een bal uit, want de treffer telde, hoewel de leidsman toch nog even overleg pleegde met z’n linesman, maar daarna gewoon naar de middenstip wees.
Op het wedstrijdformulier staat Goeman’s naam als maker van de treffer en daarmee verdiende de inwoner van Nootdorp het predicaat ‘man of the match’, met een goal en een assist achter zijn naam.

Ook de nog steeds van een kruisbandoperatie revaliderende Martin van Eck (l.) is blij met de prestaties van ploeggenoot Goeman.

G.V.V.V. – Helmond Sport 2-1 (0-0)

Scoreverloop: 51. Berry Powel, 70. Tibeau Swinnen 1-1 (strafschop), 82. Wesley Goeman.

Gele kaarten: 79. Wesley Goeman, 89. Berry Powel (G.V.V.V.) 55. Jeff Stans, 65. Nick de Louw, 81. Guus Joppen, 87. Joeri Poelmans (Helmond Sport)

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Corné Davelaar, Wesley Goeman, Taoufik Adnane, Wilco den Hartog ©, Robin Mulder (80. Jesse van Nieuwkerk), Berry Powel, Danny de Leeuw, Philip Ties, Joeri Potjes, Mart de Jong.

Opstelling Helmond Sport: Stijn van Gassel, Guus Joppen, Nick de Louw, Tibeau Swinnen, Orhan Džepar (85. Givan Werkhoven), Dean Koolhof, Jeroen Verkennis, Joeri Poelmans, Juul Respen, Diego Snepvangers (68. Robert Mutzers), Jeff Stans.

Scheidsrechter: E.R. Bijl (Hendrik Ido Ambacht)
Toeschouwers: 850

Tekst: Bas van Capelleveen