Vol trots neemt G.V.V.V. afscheid van de KNVB Beker

18 december 2019

Berry Powel kreeg bijna gelijk, want in het AD van maandag werd zijn uitspraak na de gewonnen wedstrijd, gedaan voor de microfoon van RTV Utrecht verslaggever Menno Schilder, tegen Kon. HFC de ‘Quote van het weekeinde’.
“Johan heeft vandaag alvast kunnen oefenen voor als het op strafschoppen aankomt.”
Dit uiteraard naar aanleiding van de door Jansen gestopte penalty in dat duel en de bekerwedstrijd vanavond tegen PSV.


Waar het merendeel van de ca. 4800 bezoekers op sportpark Panhuis op hoopten, na de 1-1 stand na bijna 120 minuten spelen, gebeurde net niet. Want 120 seconden voor het verstrijken van het tweede kwartier verlengen schoot een van de grootste voetbaltalenten van ons land, Mo Ihattaren, met een verwoestend schot PSV naar de volgende bekerronde.
Of het helemaal verdiend was deed er niet meer toe, de ploeg van trainer Niek Oosterlee had zich in die 120 minuten bekerstrijd van haar allerbeste kant laten zien en won heel veel sympathie, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met de 1-2 nederlaag.  

Duimschroeven
Na het eerste fluitsignaal van de, achteraf gezien soeverein leidende referee Blank, ontspon zich een bekerstrijd zoals de meesten zich die wel hadden voorgesteld. David tegen Goliath was de vergelijking vooraf van trainer Niek Oosterlee van de Veense blauwhemden. Want in de eerste twintig minuten kwam zijn ploeg nauwelijks over de middellijn en draaiden de Eindhovenaren de duimschroeven flink aan.
Een kwartet aan hoekschoppen volgde en Peirero die in kansrijke positie ruim overschoot. Net daarvoor had de latere matchwinner Mo Ihattaren doelman Johan Jansen al kansloos gelaten met een mooi geplaatst schot. Maar tot zijn geluk, en de vele toeschouwers die G.V.V.V. ondersteunden, trof zijn schot de paal. Daarmee was de ploeg van de kersverse coach Ernest Faber nog niet uitgeraasd, want opnieuw was het Ihattaren die nu voorlangs schoot en moest de Barneveldse goalie in Veenendaalse dienst nog een keer adequaat ingrijpen op een kopbal van dichtbij van de Griek Mitroglu.

Brutaler
Maar toen op de helft van de eerste helft nog steeds een dubbelblanke score op het bord stond werd de thuisploeg steeds wat brutaler en had het ondertussen al via Philip Ties, net geen goede balcontrole, en Robin Mulder die zijn schot geblokt zag al een paar kleine mogelijkheden gecreëerd. De geparkeerde bus rond de eigen ‘zestien’ kwam steeds meer in beweging om daarmee zelf toch wat meer initiatief te pakken. Dat lukte gedeeltelijk, maar bij op het oog kansrijke uitbraak mogelijkheden, waren de passes net niet zuiver genoeg om PSV echt in verlegenheid te brengen. G.V.V.V. hield er nog wel een paar hoekschoppen aan over waaruit geen doelgevaar voortvloeide, behoudens een ingreep van Lars Unnerstall op een goede kopbal van Laurens van der Voort.
Natuurlijk bleef PSV het ook proberen en dat resulteerde net voor rust toch nog in de voorsprong. Cody Gakpo ontsnapte op de linkervleugel, ontdeed zich van opponent Fini, en legde daarna terug op Mitroglou die door de benen van Johan Jansen van dichtbij het net trof en daarmee de ban brak voor de gasten.
Een tegenvaller zo vlak voor rust. Maar die had een minuut later nog groter had kunnen zijn voor de thuisploeg toen de assistgever in een 1 op 1 situatie kwam met de Veenendaalse sluitpost. Maar die bleef ijzig kalm en redde die situatie met een uitgestoken been. 


Robin Mulder was dicht bij de gelijkmaker.

Buitenspel?
Datzelfde gebeurde zes minuten na de thee, maar nu aan de andere kant. Een prachtige steekballetje van oude meester Powel zette Robin Mulder geheel vrij voor de Duitse goalie van de Eindhovenaren. Helaas voor alles wat blauw was kopieerde Unnerstall zijn collega en bracht ook met de voet redding.
Was dit een incident? Nee, zeker niet captain Den Hartog en zijn mannen bleven heerlijk fris van de lever en frank en vrij de aanval zoeken op weg naar een mogelijk doelpunt. Een mooie combinatie tussen Fini en Oostinjen kon door eerstgenoemde net niet worden gepromoveerd tot een kansrijke voorzet, Unnerstall greep in, en niet veel later schoot Ties, na een prachtig uitgevoerde aanval over meerdere schijven, over.
Weer vijf minuten later liet Danny de Leeuw het sportpark Panhuis ontploffen, door kiezelhard de gelijkmaker binnen te schieten na een fraaie aanval via Oostinjen en Powel. Helaas ging dat spontane feestje niet door omdat de linesman buitenspel had geconstateerd. Het was zo’n geval van randje wel of niet, en aangezien de VAR pas in de volgende ronde wordt toegepast kon er dus geen liniaal langs de situatie worden gelegd.
Zonder de blauwe bril op te zetten mocht worden geconstateerd dat de thuisploeg volstrekt niet onder deed voor de goed betaalde profs, die alleen via diverse afstandsschoten, die allen ruim over en naast gingen, pogingen ondernamen om de stand voor hen een dragelijker aanzien te geven. Vooral invaller Bruma bezondigde zich daaraan en dat zorgde ervoor dat een twitteraar deze boodschap de wereld instuurde:
“Laat Bruma achter in Veenendaal en ruil hem in voor welke willekeurige G.V.V.V.-er dan ook.”  


Danny de Leeuw heeft uitgehaald voor de gelijkmaker. Op deze foto zeker geen buitenspel, maar volgens de linesman wel op het moment van afdrukken. Dus ging het feestje niet door.

Durf betaalt zich uit
Omdat coach Oosterlee ook had gezien dat PSV best aan het wankelen was te krijgen besloot hij negen minuten voor tijd een dubbele aanvallende wissel te plaatsen, daarmee gokkend op alles of niets. Verdediger Laurens van der Voort en middenvelder Tom Oostinjen maakten plaats voor Jeremy de Graaf en Soufiane Laghmouchi. Die durf betaalde zich dubbel en dwars uit want zes minuten voor het verstrijken van de officiële negentig minuten legde Robin Mulder de bal panklaar voor de Barneveldse vleugelspits, die zich geen moment bedacht en vol uithaalde daarmee PSV doelman Unnerstall kansloos latend. Nu doofde de golf van vreugde niet en kwam de treffer keurig op het scorebord te staan. En als Jeremy de Graaf in een tweetal momenten daarvoor zich ietwat doortastender had gemanifesteerd zou de stunt helemaal compleet zijn geweest.

Soufiane Laghmouchi, de maker van de verdiende gelijkmaker (1-1) zorgt voor een gekkenhuis op de blauwe zijde van het Panhuis.

Vedetten bepalen de uitschakeling
Het kwam er dus niet van, maar een verlenging uit het vuur slepen, dat hadden vooraf slechts zeer weinigen durven voorspellen, laat staan de hoop daarop. En ook in dat extra half uur liet G.V.V.V. zich absoluut niet de kaas van het brood eten. Sterker nog, PSV raakte steeds gefrustreerder en het onderling op elkaar mopperen nam bijna groteske vormen aan. Tekenend daarbij was dat Oranjeklant en grote vedette van de Eindhovenaren Steven Bergwijn alsnog in het veld moest worden gebracht om het tij te keren.
En juist Bergwijn stond aan de basis van de winnende treffer voor de Eindhovense gasten in een verlenging waarin de kansen c.q. mogelijkheden voor de beide kemphanen spaarzaam waren. Want twee minuten voordat het volgepakte Panhuis zich opmaakte voor de apotheose van de avond, namelijk de strafschoppenserie, verzond de mee opgekomen Nick Viergever een pass in zijn richting. Bergwijn verlegde de bal naar Ihattaren die Taoufik Adnane uitkapte en met zijn rechterbeen hard en hoog het speeltuig in het net deponeerde.
Met stormram Jesse van Nieuwkerk in het veld voor de moe gestreden Mart de Jong werd er nog een laatste, maar helaas vergeefse poging gewaagd om alsnog de stand gelijk te trekken, hoewel het eerste de beste balcontact van de boomlange spits bijna raak was.


Mart de Jong, de onvermoeibare motor op het middenveld.

Trots overheerst
Natuurlijk was de teleurstelling zeer groot, de staf van G.V.V.V. had zich al geprepareerd op het lijstje met strafschoppennemers van hen zelf, alsmede die van PSV, via huidig keeperstrainer van Feyenoord Khalid Benlahsen, die in het verleden het doel van G.V.V.V. verdedigde en ook als keeperstrainer actief was voor de Blauwen.
Maar de ploeg van Oosterlee mocht volkomen terecht vol trots met het hoofd rechtop en de borst fier vooruit afscheid nemen van het enthousiaste publiek die een avond kregen met echt waar voor hun geld. En tevens een keurkorps van G.V.V.V. in actie zagen die reclame maakte voor zichzelf, de club, de plaats Veenendaal, en het voetbal in de Tweede Divisie.
Ook terecht ook dat het gehele team werd benoemd tot ‘man of the match’ want alle spelers haalden het beste in zich naar boven en ze vormden samen een ketting zonder ook maar een zwakke schakel.
Deze gedenkwaardige avond zal dan ook in vette letters worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken van de voetbalclub.

De selectie en staf gaat nu genieten van een zeer welverdiende winterstop en komen weer in actie op 4 januari wanneer er thuis zal worden geoefend tegen v.v. De Meern. Aanvang 14.30 uur.    


G.V.V.V. – PSV 1-2 (0-1)

Scoreverloop: 41. Kostatinos Mitroglou 0-1, 84. Soufiane Laghmouchi 1-1, 118. Mo Ihattaren 1-2.

Gele kaart: 89. Patrick Prosper Fini (G.V.V.V.)

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Taoufik Adnane, Tom Oostinjen (81. Soufiane Laghmouchi), Wilco den Hartog ©, Robin Mulder, Berry Powel, Laurens van der Voort (81. Jeremy de Graaf), Danny de Leeuw, Philip Ties (67. Wesley Goeman), Patrick Prosper Fini, Mart de Jong (118. Jesse van Nieuwkerk).

Opstelling PSV: Lars Unnerstall, Nick Viergever, Daniël Schwaab, Konstatinos Mitroglou (46. Bruma), Pablo Rosario, Cody Gakpo (98. Steven Bergwijn), Gaston Pereiro, Denzel Dumfries ©, Mo Ihattaren (120. Timo Baumgartl), Ritsu Doan (62. Ibrahim Afellay), Olivier Boscagli.

Scheidsrechter: Dhr. E. Blank.
Toeschouwers: 4800

Teskst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen.
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier.