G.V.V.V. schenkt bedrag aan Spieren voor Spieren

15 oktober 2014

Voorafgaand aan de topper in de Topklasse op sportpark Panhuis tussen G.V.V.V. en Kozakken Boys ontving Sten Weingärtner van stichting Spieren voor Spieren een cheque van 2.150 euro, uit handen van G.V.V.V. jeugdvoorzitter René van Maasakkers.

 

Stichting Spieren voor Spieren zet zich in voor ongeveer 20.000 kinderen in Nederland met een spierziekte die hen beperkt in alles wat ze willen en kunnen. Spieren voor Spieren helpt deze kinderen door mensen op te roepen om in actie te komen en gezonde spieren in te zetten voor zieke spieren. Want wat is er mooier dan gezond zijn en lekker te kunnen sporten? Helaas is dat niet voor ieder kind vanzelfsprekend.

 

Samenwerking G.V.V.V. met Spieren voor Spieren

G.V.V.V. is vorig jaar een samenwerking aangegaan met de stichting, om iedereen binnen de vereniging te betrekken bij kinderen die niet of zeer beperkt kunnen sporten. Er is een jeugdsponsorcommissie in het leven geroepen. Het doel van deze commissie is om jeugdsponsors, oftewel Vrienden van de Jeugd, te vinden en enthousiast te maken, die Spieren voor Spieren helpt en tegelijkertijd de jeugd ondersteunt. Jeugdvrienden kunnen ondernemers, ouders of belangstellenden zijn. Er zijn diverse jeugdteams die gesponsord worden, waarbij een deel van het sponsorgeld bestemd is voor Spieren voor Spieren.

 

Daarnaast zijn gedurende de afgelopen periode samen met de jeugdteams allerlei activiteiten  georganiseerd ten bate van de stichting. Zo was er de paspoortenactie van Hoogvliet en de sponsoractie van Freek Wittenrood, de wedstrijdanalist van G.V.V.V. die de marathon van Rotterdam liep. De jeugd speelt dit seizoen met een speciaal voor G.V.V.V. ontworpen shirt, voorzien van het logo van Spieren voor Spieren.

 

Kindercentrum en expertisecentra

In 2008 bereikte de Stichting, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC), een belangrijke mijlpaal met de opening van het Spieren voor Spieren Kindercentrum, dat zich volledig richt op diagnose, onderzoek, registratie en de behandeling van kinderen met een spierziekte. Weingärtner: 'Hier worden kinderen in één dag onderzocht en is het vaak mogelijk om  aan het einde van de dag een diagnose te stellen. Dit kon voorheen jaren duren. Een enorme vooruitgang voor een snellere en betere behandeling van het spierzieke kind en het gezin.'

 

In 2011 heeft Spieren voor Spieren een expertisecentrum op het gebied van de spierziekte SMA (Spinale Musculaire Atrofie) opgericht. SMA is een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte op kinderleeftijd. Door middel van het expertisecentrum dat in samenwerking met het UMC Utrecht is opgezet worden nieuwe behandelmethoden ontwikkeld.

 

Vorig jaar is daar het Spieren voor Spieren FSHD expertisecentrum bij gekomen. FSHD is een zeldzame ziekte, maar een veel voorkomende erfelijke spierziekte in Nederland. Ongeveer 900 patiënten in Nederland lijden aan deze ziekte, die zich kenmerkt door een progressieve en onomkeerbare verzwakking van de aangezichts-, schoudergordel- en bovenarmspieren.

 

Weingärtner: 'Dit mooie bedrag van G.V.V.V. zal worden gebruikt voor een volgend project: een expertisecentrum voor de ziekte Duchenne. Onze werkwijze is dat eerst voldoende geld voor een project als dit wordt verzameld, zodat het volledig kan worden gerealiseerd en gedurende vijf jaar door ons kan worden ondersteund. Per jaar zijn er zo'n driehonderd acties vanuit sportbonden zoals de KNVB en het bedrijfs- en verenigingsleven. Voetbalvereniging G.V.V.V. is hier een mooi voorbeeld van. We zijn erg blij en dankbaar voor deze donatie.'

 

Oliebollen

Een volgende actie binnen G.V.V.V. is alweer in voorbereiding: een oliebollenverkoop in december, waarvan een deel uiteraard bestemd zal zijn voor Spieren voor Spieren. G.V.V.V. hoopt ook volgend jaar weer een mooi bedrag bij elkaar te brengen voor dit goede doel.