Blauwe jeugdspeler vliegt uit

7 april 2016
“Alle blauwen vliegen……”
 
Een bekende kreet aan de Blauwe zijde van sportpark Panhuis. En sommige jeugdspelers vliegen daadwerkelijk uit het nest van G.V.V.V. Dat zijn spelers die er door hun kwaliteiten bovenuit steken. Die vallen op, niet alleen bij onze eigen jeugdopleiding, maar ook bij andere clubs, die hun scouts langs de velden sturen om te kijken of er 'nog wat leuks' tussen zit. Één van die spelers is Joran Hardeman, nog net geen 14 jaar oud, die aan het einde van dit seizoen G.V.V.V. zal verruilen voor FC Utrecht. Tijd dus voor een afscheidsinterview.
 
Zoals zoveel jongetjes van rond de 5 jaar, werd er eerst zwemles gevolgd, maar dat ging heel rap. “Zwemmen vond ik geen straf, maar ik wilde snel mijn diploma’s halen, zodat ik kon gaan voetballen”, aldus Joran. In de familie zat geen rijke voetbalhistorie, vader Johan heeft in zijn jeugd zes jaar bij DOVO gevoetbald, maar Joran wist wat hij wilde: profvoetballer worden en uiteindelijk voor Oranje mogen uitkomen…
 
Doordat er bij DOVO een wachtlijst was voor het aanmelden van jeugdspelers en ook omdat Joran de kleur blauw toch mooier vond, is de keuze op G.V.V.V. gevallen. “Op donderdagavond zijn we overgestoken naar de Blauwe zijde en hebben Joran daar ingeschreven”, overdenkt moeder Maaike. Na één jaar bij Jong Blauw heeft Joran, afgezien van zijn eerste elftal (de F7), alleen in 1e selectieteams gespeeld. Begonnen als spits/linksbuiten is hij uitgegroeid tot een vaste kracht in de verdediging, vooral als centrale verdediger.
 
Op dit moment speelt Joran bij de C1, die bovenaan staat in de 3e Divisie. Hij is ervan overtuigd dat zij kampioen zullen worden: “We zijn een hecht team met veel kwaliteiten en doen ook leuke dingen samen buiten het voetbal om en ik zit met een aantal spelers op dezelfde school”.
 
Joran zorgt met zijn spelinzicht voor veel rust in de C1 verdediging.
 
Zijn ontwikkeling op het veld bleef niet onopgemerkt en naast de KNVB, waar hij via het Jeugdplan heeft gespeeld, toonden Vitesse én FC Utrecht in de afgelopen jaren interesse. Na een paar proeftrainingen en wedstrijden volgde in eerste instantie geen verdere uitnodiging, Joran zou nog wel gevolgd worden. “Ik verwachtte niet dat ik nog een keer door FC Utrecht zou worden uitgenodigd, aangezien zij eigenlijk iemand zochten voor de positie van linkshalf, en daar was ik op dat moment technisch niet goed genoeg voor.”
 
Daarna ging het heel snel: na weer een paar trainingen en wedstrijd bij FC Utrecht, werd heel officieel het contract getekend. “Ik vond het niet eng, want dit heb ik altijd al gewild”. Ondertussen traint Joran elke maandagmiddag mee met zijn toekomstige team en merkt al wel een groot verschil. “We trainen op een heel veld, iedereen is erg fanatiek en het tempo ligt een stuk hoger”. Zijn vader knikt en voegt eraan toe dat de jongens de beschikking hebben over 3 à 4 trainers, alle oefeningen al zijn opgezet als ze beginnen en het echt een doorlopende training is, zonder al te veel rustmomenten.
 
Na het einde van de competitie bij G.V.V.V., zal Joran elke dag (behalve de woensdag) bij FC Utrecht trainen. Na de zomervakantie zal hij in Nieuwegein naar school gaan, waar hij met andere topsporters het Voortgezet Onderwijs zal volgen. Het zullen intensieve dagen zijn, waarbij hij van 07.00 tot ongeveer 18.30 van huis zal zijn. Dagelijks school en training en zaterdag natuurlijk een competitiewedstrijd, waarin clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zijn vertegenwoordigd. “Ik zal minder tijd hebben voor andere dingen, maar in de vakanties maak ik tijd vrij voor mijn vrienden”. Ook qua gezondheidsregels is het even wennen: er is veel aandacht voor voeding. “Ik hou van frietjes, ik mag ze niet vaak meer eten, dus die ga ik wel missen, denk ik”, lacht Joran.
 
Na zeven mooie jaren vliegt Joran dus uit. Zijn fijnste herinneringen heeft hij aan de D1. “We werden toen kampioen en we hadden een heel leuk team, bijna met de zelfde spelers als nu”.
 
Toch nog vragen wat de uitslag zal zijn van de komende kraker tegen de nummer 2 van de competitie (Waterwijk C1). “Hmm, even denken… Als onze voorhoede zijn werk doet, winnen we met 3-1”. 
 
 
Heel veel succes bij FC Utrecht, Joran !!
(en natuurlijk bij de wedstrijd…..)
 
 
Tekst: Nadia Auteri-Berton
Fotografie: GVVV.nl