Danny Stomphorst gaat voor 50 goals in één seizoen

28 december 2015
Voor A-junior Danny Stomphorst had de eerste seizoenshelft bijna niet beter kunnen verlopen. De spits trof liefst 27 keer het doel en maakt de laatste twee jaar een stormachtige ontwikkeling door aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis. ,,Soms zie je me een hele wedstrijd niet, maar plots duik ik als een duveltje uit een doosje op voor de goal en scoor ik.”
 
De meeste spitsen dromen van minimaal twintig doelpunten in een seizoen, maar voor A1-speler Danny Stomphorst is dat aantal al een gepasseerd station. De achttienjarige Veenendaler baart dit seizoen opzien met zijn productiviteit, met liefst 27 doelpunten uit twaalf wedstrijden is hij van onschatbare waarde voor het hoogste jeugdelftal binnen de vereniging.
 
Instinct
Maar bescheidenheid siert Stomphorst, die aan het einde van het seizoen vijftig doelpunten achter zijn naam wil hebben staan. ,,Ik voetbal op instinct”, zegt hij. ,,Ik probeert altijd de ruimtes in te duiken en op het goede plekje te staan. Dat is tot nu toe aardig gelukt”, lacht Stomphorst, die zichzelf probeert te omschrijven als spits. ,,Soms zie je me een hele wedstrijd niet, maar plots duik ik als een duveltje uit een doosje op voor de goal en scoor ik.”
 
Knop
Hoe anders was de situatie pakweg drie jaar geleden, toen Stomphorst als wisselspeler weinig aan de bak kwam. Volgens hemzelf is er een knop omgegaan. ,,Ik kon slecht tegen kritiek en dat werkte door in mijn spel. Vanaf de A1 heb ik geknokt voor mijn plaatsje en deed ik steeds meer vertrouwen op. Dat betaalt zich nu wel uit.”
 
Danny Stomphorst heeft geduld: 'Binnen vier jaar wil ik in het eerste komen'.
 
Groot talent
In het verleden werd Stomphorst gezien als een groot talent. Ajax, Vitesse en FC Utrecht klopten in zijn pupillentijd op de deur, maar na een aantal testtrainingen werd hij te licht bevonden door de eredivisionisten. ,,Dat is natuurlijk jammer, want iedereen wil profvoetballer worden. Ook ik. Maar dat heb ik wel uit mijn hoofd gezet. Ik ben wel steeds meer voor mezelf gaan trainen. In de D1 werkte ik samen met trainer Roy Terschegget aan mijn schotkracht. Na elke training waren we daar constant mee bezig. Daar pluk ik nu de vruchten wel van.” 
 
Duelkracht
Zijn vrije trap is inmiddels een groot wapen geworden. Alleen zijn duelkracht moet beter, vindt Stomphorst. ,,Ik heb het vaak moeilijk tegen sterke verdedigers. Dan word ik veel te makkelijk van de bal gezet. Ik train al een poosje in de sportschool om dat te verbeteren.”
 
Toekomst
Geduld heeft Stomphorst in ieder geval wel. Hij zal G.V.V.V. niet zo snel verlaten om bij een derdeklasser in een eerste elftal te spelen. ,,Zeker niet. Ik wil koste wat het kost bij G.V.V.V. blijven. Ze hebben me bij veel dingen geholpen; ik wil de club ook wat terug geven. Ik heb inderdaad wel eens gelezen dat mensen mij in het eerste elftal willen hebben, maar dat is nog veel te vroeg. Binnen vier jaar wil ik in het eerste komen. Dat is mijn doel.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl