Nog een jeugdspeler die uitvliegt!

2 juni 2016

Dit verhaal heeft een tijdje op de plank gelegen: de huidige, minder gelukkige, berichtgeving over FC Twente is daar debet aan geweest. Ondanks het feit dat er nog geen uitspraak is van het kort geding, heeft Saverio bericht gehad, dat alles in gang wordt gezet om hem bij de club te ontvangen. Een hele geruststelling….
 

Hans van Breukelen zei ooit: “Een keeper is letterlijk en figuurlijk een dwarsligger. Ga maar na, mensen komen naar het stadion om doelpunten te zien en keepers zijn er om dat te voorkomen”.
 

Samen met zijn verdediging, zorgde Saverio Zondag ervoor dat de C1 de minst gepasseerde ploeg van de competitie werd. Slechts 16 doelpunten in 22 wedstrijden kwamen in het net terecht, vele andere ballen werden regelmatig door katachtige reddingen uit het doel getikt.
 

Zijn keeperskunsten vertoonden duidelijk een stijgende lijn en uiteindelijk werd hij uitgenodigd door FC Twente om enkele proeftrainingen te doorlopen. Het resultaat? Saverio zal, net als teamgenoot Joran Hardeman, het Blauwe nest gaan verlaten.
 

Wij zoomen even in op zijn voetbalverleden en kijken met hem vooruit naar de uitdaging die FC Twente heet.
 

Hoewel hij in zijn prille jeugd heeft gezwommen en heel kort aan judo heeft gedaan, kreeg Saverio al gauw interesse voor voetbal. “Ik moest stoppen met zwemmen door oorproblemen en judo vond ik niet leuk, vooral dat pakje wat je dan aan moest, hoefde ik niet”, zegt Saverio. Hij begon als centrale verdediger in de F5 van VRC, maar omdat hij in partijtjes opviel doordat hij de bal bij het keepen bijzonder klemvast kon pakken, werd hij gevraagd om de doelman bij een wedstrijd te vervangen. “Dat ging zo goed en ik vond het zo leuk, dat ik eigenlijk nooit meer uit het doel ben gekomen”.
 

In huize Zondag was Saverio eigenlijk de eerste die zich actief met voetballen bezig hield, vader Willem heeft wel eens een balletje getrapt op straat en moeder Jacqueline deed aan jazz ballet. Na een korte periode bij VVA ’71, kwam hij bij VV Veenendaal terecht om vervolgens in 2013 gevraagd te worden om voor G.V.V.V. te komen keepen. Uiteindelijk werd hij dus geselecteerd voor de C1.
 


Toppunt van dwarsliggen op een voetbaltoernooi in Oostende.
 

In eerste instantie, kwam Saverio weinig aan keepen toe. Hij praat openhartig over zijn eerste seizoen bij G.V.V.V. “Ik vond het een moeilijke periode, ik werd onzeker door het veelvuldig op de bank zitten en zat niet lekker in mijn vel. Ik had het gevoel dat ik geen kans zou krijgen om mij te bewijzen.” Dat dat meer dan goed is gekomen, blijkt wel uit het feit dat de C1 dit seizoen, nu met Saverio fulltime tussen de palen, een prachtig en verdiend kampioenschap in de 3e Divisie heeft mogen vieren.
 

Begin april viel een envelop van FC Twente op de deurmat: een uitnodiging om proeftrainingen te komen afwerken. Samen met zijn ouders is hij twee keer naar Hengelo afgereisd en hebben zij vrij snel te horen gekregen dat de “Tukkers” Saverio graag bij het nieuw samen te stellen elftal O16 wilden hebben. Een prachtige kans, die echter ook een grote impact op het gezinsleven zal hebben.
 

De afstand is aanzienlijk om dagelijks af te leggen. “De reistijd is fors, voor ons als ouders misschien overbrugbaar, maar voor Saverio betekent het in combinatie met dagelijks trainen én natuurlijk school, dat hij niet voldoende rust heeft”, overdenkt Jacqueline. “Daarom worden wij nu begeleid door een contactpersoon van FC Twente, om een geschikt gastgezin te kiezen, zodat hij in de buurt van het trainingscomplex en zijn nieuwe school in Enschede kan worden opgevangen”.
 

Het nieuw te formeren team O16 zal elke zaterdag, dan wel zondag, haar competitieduels afwerken. Saverio zal dan samen met een tweede keeper in eerste instantie de wedstrijden onderling verdelen. ”Afhankelijk van de prestaties op het veld kan dat uiteindelijk anders worden.”
 

Officieel zal de voorbereiding voor het nieuwe seizoen beginnen op 3 augustus. “Er zit een aardige periode tussen nu en de start van het seizoen, dus ik heb samen met een personal trainer een programma opgesteld, zodat ik mijn conditie op peil kan brengen, de juiste krachtoefeningen kan doen en kan gaan letten op mijn voeding”. Zoals bekend, letten BVO’s in het bijzonder op het voedingspatroon van de spelers, en zullen hier en daar wat “slechte” lekkernijen op de zwarte lijst komen. “Een frietje kan ik nog wel laten staan, maar een broodje frikandel speciaal wordt een uitdaging”, lacht Saverio.


Op de vraag wat zijn verwachtingen zijn van zijn avontuur bij FC Twente, antwoordt hij dat het zwaar zal worden. “Maar ik heb er super veel zin in en zal keihard werken en ervoor gaan om het maximale eruit te halen. Ik wil uiteindelijk prof-keeper worden, net als mijn grote voorbeeld Maarten Stekelenburg.
 

Zijn moeder moet nog wennen aan het idee dat haar jongste zoon het huis uitgaat. Willem verwacht dat hij sneller volwassen zal worden, “want hij moet zelf meer dingen regelen en gedisciplineerd zijn sport- en schoolactiviteiten uitvoeren. We zullen zoveel mogelijk proberen zijn wedstrijden te blijven bezoeken, want Saverio vindt het fijn als wij erbij zijn.”
 

Ook G.V.V.V. zal deze “Blauwe dwarsligger” blijven volgen en wensen hem veel succes bij FC Twente!!

 

 

Tekst: Nadia Auteri-Berton

Fotografie: gvvv.nl en Sabine Spies-van Meegdenburg