Trotse Amin Essalami naar FC Utrecht

29 november 2015
Amin Essalami (6) heeft afgelopen week een contract getekend bij de jeugdopleiding van FC Utrecht. De speler van de F3 voetbalt vanaf volgend seizoen in de clubkleuren van de Domstedelingen. Een voetbaldroom die uitkomt.
 
‘Papa, wanneer maken we de foto? Ik wil voetballen’. Het is zaterdagochtend op de blauwe zijde van sportpark Panhuis. De fotograaf van dienst en vader Choukri Essalami wachten op het rustsignaal van een wedstrijd, zodat de voetbalverliefde Amin op het hoofdveld op de gevoelige plaat vastgelegd kan worden. Het duurt allemaal te lang voor de zesjarige technisch bekwame voetballer. Het enige waar hij aan denkt is de bal. Niets anders.
 
Volgens vader Choukri is zijn zoon Amin thuis ook helemaal in de ban van het spelletje. De schooltas van de speler van de F3 toucheert na schooltijd nog net de grond, of hij trekt de deur achter zich dicht om te voetballen. In de voetbalkooi, tussen jongens van tien en twaalf, dartelt de voetbaldribbelaar rond en houdt hij zich staande.
 
 
Dat betaalt zich uit op het veld. Amin, op papier een speler van Jong Blauw, wordt gescout door FC Utrecht, dat het in de kleine voetbaldribbelaar ziet zitten. Vorige week mocht de speler van de F3 zijn handtekening zetten onder een jeugdcontract. Een verassing voor vader Choukri een zoon Amin. ,,Na een testtraining van Amin werden we gevraagd om naar de bestuurskamer te lopen. Daar schudde de hoofscout van FC Utrecht ons de hand. ‘Van harte gefeliciteerd, Amin’, zei hij. Jij bent door. Welkom bij FC Utrecht!’ Ik kon het niet geloven. Als vader bekroop me een gevoel dat ik niet kan beschrijven. Hij kreeg zelfs een FC Utrecht-shirt met zijn naam achterop”, blikt Choukri vol trots terug.
 
Vanaf maandag traint Amin een keer in de week op FC Utrechts jeugdcomplex Zoudenbalch. Tot de zomer voetbalt de zesjarige rechtspoot in de clubkleuren van G.V.V.V. In het nieuwe seizoen traint hij drie keer in de week bij FC Utrecht O-9 en speelt hij zijn wedstrijden tegen onder meer Ajax, PSV en ADO Den haag ,,Hij kan het niveau van FC Utrecht wel aan”, zegt Choukri, die trainer is van Amin in de F3. ,,Hij heeft een goede techniek in huis en hij is snel, alleen fysiek moet hij nog wel wat leren. Ik denk dat hij rijp genoeg is. Volgens de hoofdscout hebben meerdere scouts gezegd dat Amin het aan kan. Daar vertrouwen we op.”
 
Als de foto gemaakt is, sprint Amin met de bal in zijn hand naar het dichtstbijzijnde voetbalveldje. Het heeft lang genoeg geduurd.
 
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Foto's: GVVV.nl