Veel zon en voetbalplezier tijdens Friendshipcup

23 april 2019

Afgelopen (goede) vrijdag 19 april vond de derde editie van het Steve Billinghurst Friendshipcup toernooi plaats met 68 teams uit vier landen t.w. België, Duitsland, Engeland en natuurlijk Nederland. Zelfs diverse team van de Antillen gaven acte de presence.

Plaats van handeling was zowel de rode als de blauwe zijde van het sportpark Panhuis te Veenendaal, wat de gehele dag zonovergoten was. Ofwel DOVO en G.V.V.V. hadden wederom de handen ineen geslagen om ook in deze editie de (internationale) voetbaljeugd een leuke en plezierige voetbaldag te bezorgen.


De Saint Anthony Pipe Band speelde bij aankomst van Nottingham Forest het stadionlied van de befaamde Engelse club.

Dat de toernooicommissie donderdag werd geconfronteerd met de plotsklapse afzegging van een aantal teams van Fortuna Köln, en vrijdagmorgen de melding kregen dat een team van SG Wattenscheid in een enorme file terecht was gekomen en daarom niet kon komen, mocht de pret niet drukken. Met veel telefoon en app verkeer, vergezeld van een flinke dosis improvisatievermogen, werden alsnog diverse regioclubs bereid gevonden om een team af te vaardigen en vulden de beide gastheren DOVO en G.V.V.V. met lager spelende teams de overige hiaten op. Daardoor hoefde het toernooischema niet op de kop.
Het leverde alleen in de vroege morgen wat aanloopprobleempjes op, maar het schitterende weer vergoedde veel van deze kleine ongemakken.  

Acht leeftijdsgroepen van O7 t/m O14 speelden in totaal 170 wedstrijden op 17 velden en de wedstrijdleiders of arbitrale trio’s hadden weinig moeite om de sportieve prestaties in het gareel te houden.
Tussen de middag werd er in sporthal De Vallei een warme lunch geserveerd vergezeld van een heerlijk koel watertje die bij vele spelers, trainers, leiders prima in de smaak viel. Na de lunch was het tijd voor de halve- en hele finales die op diverse velden uiteraard voor de nodige spanning zorgde. Hoewel deelnemen en vrienden maken het hoofddoel is van het toernooi, wil je natuurlijk als de finale eenmaal is bereikt deze ook proberen te winnen. En dan is het natuurlijk extra leuk als de twee organiserende voetbalclubs in twee leeftijdscategorieën de hoogste ogen gooien.


De arbiters en assistenten langs de lijn leverden weer de nodige fluit- en vlagsignalen.

Buurman DOVO deed dat in de één na oudste categorie, haar JO13-1 won de finale van met 1-0 van Cercle Brugge. Daarbij kon G.V.V.V. niet achterblijven. Onze JO14-1 was de beste in de oudste categorie en won met dezelfde cijfers van de leeftijdsgenoten van Nottingham Forest.
Leuke bijkomstigheid daarbij is, dat de naamgever van het toernooi, Steve Billinghurst, een Nottingham Forest coryfee was, die zich bijna 20 jaar ingezet heeft om de jeugd mooie internationale ervaringen en misschien wel vriendschappen te bieden door voetbal. 
Deze befaamde Engelse club werd winnaar bij de O7 en O8. Plaatsgenoot VRC was de ‘meester’ bij de O9. De verre gasten uit de Antillen wonnen bij de O10 en Northampton Town uit de UK was ook tweemaal winnaar bij zowel de O11, als de O12.

Inwoner van Veenendaal en voormalig speler van AZ, Club Brugge, Ajax, DOVO, en ook 21-voudig Oranjeklant, Ronald Spelbos, reikte bij G.V.V.V. de prijzen uit. Helaas viel zijn kleinzoon die bij DOVO JO12 speelt niet in de prijzen, maar alle andere aanvoerders zullen ongetwijfeld verguld zijn geweest dat zo’n voetbalicoon uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, de moeite nam om de bekers uit te delen. En als ze niet wisten wie Spelbos was, zullen ze dat ongetwijfeld van trainers, begeleiders of ouders hebben vernomen.
Daarmee kwam er einde aan de wederom succesvolle derde editie van dit Friendshipcup toernooi.

G.V.V.V. en Nottingham Forest zijn klaar voor de finale voor O14

De toernooicommissies van de beide gast gevende voetbalverenigingen willen bij deze hoofdsponsor HatchTech uit Veenendaal hartelijk dankzeggen voor de financiële bijdragen, want zonder dit bedrijf wat o.a. broedmachines produceert, was dit toernooi niet mogelijk geweest.
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor alle vrijwilligers, van barmedewerkers tot scheidsrechters en van EHBO-ers tot sjouwers van de eetdissen en bankjes in de Valleihal, want ook al die mensen zijn onmisbaar.
Op onze beurt willen wij als webredactie de initiatiefnemers en regelateurs van DOVO en G.V.V.V. bedanken voor alle inspanningen die al maandenlang achter de schermen hebben plaatsgevonden om alles in kannen en kruiken te krijgen.
Kortom met eendrachtige samenwerking is er voor gezorgd dat er weer een fraai voetbalfestijn heeft plaatsgevonden, wat hopelijk op dezelfde manier volgend jaar een vierde editie zal gaan krijgen. 


De voorbereiding voor de finale.


De vreugde van G.V.V.V. JO14 na het winnen van de Friendshipcup

Wilt u alle uitslagen nog eens bekijken klik dan hier. Voor de eindstanden van alle poules is deze klik nodig.