A1 herstelt zich knap

9 maart 2014
Daar zit je dan als “verslagschrijver”. Op een zondagochtend 10 maart met een bakkie koffie in de tuin in de zon. Zoekend naar de juiste woorden, maar met het heerlijke gevoel van een overwinning op de zaterdagmiddag. De boys van G.V.V.V. A1 wisten met alle macht en kracht een overwinning uit het beladen duel te slepen, konden 3 punten bij de stand bijtellen en het was ook nog eens verdiend.
 
Dit keer niet met de bus maar met eigen auto’s richting Scherpenzeel. En we wisten het al een beetje van tevoren. We speelden niet op kunstgras, maar op een zacht, erg slecht veld achter de hoofdtribune. Het zou weer een mentaal partijtje worden tegen de rood-witte Vogels uit het ‘Darp’. Na 5 minuten werd het al duidelijk dat G.V.V.V. het beoogde combinatiespel niet zou kunnen spelen. De eerste 5 ballen op de vrijstaande Rik stuiterden zo over de zijlijn. Een goede aanname was haast onmogelijk op dit veld. Zo werd vaak van beide kanten de lange bal gehanteerd. De bal achter de verdediging knallen, snel aansluiten en voor gevaar op de helft van de tegenstander zorgen. Middenvelders konden vanmiddag alleen bijsluiten en omschakelen, want de mannen op het middenveld zagen meer ballen over hun heen vliegen dan dat ze de opbouw moesten verzorgen. 
 
In de 21ste minuut kregen we een vrije trap net buiten de zestien. Robert ging achter de bal en drukte af. Met een goed geplaatst schot verdween de bal onder in de linkerhoek. De keeper zat er nog wel even aan, maar net niet genoeg om een tegendoelpunt te voorkomen, 0-1 voor de blauwen. Het spel werd alsmaar harder en harder. Het vaak benoemde Engelse “Kick and Rush” spel zorgde voor veel persoonlijke duels. Met harde tackles trokken de Vogels steeds aan de rem. Richard werd half in de eerste helft volledig uit het veld geschopt toen hij met de bal aan de voet  1 op 1 met de laatste man kwam. Een harde onbesuisde tackle zorgde ervoor dat de lange spits schreeuwend van de pijn het veld uit moest en naar het ziekenhuis kon voor een foto van de enkel. Gelukkig werd er geen breuk geconstateerd, wel veel pijn dit weekend. De speler van Valleivogels werd geel voorgeschoteld, waar rood niet had misstaan. Boudewijn viel in voor Richard en ging in de spits spelen. 
Naast de vele overtredingen was ook de scheidsrechter niet capabel om het in bedwang te houden. De ene doodschop volgde na de andere. Zo hadden de Vogels na 30 minuten al 3 gele kaarten en werd de harde overtreding van Marwan ook met geel gewaardeerd. Met, aansluitend op deze overtreding,  een korte ingelaste afkoelpauze werd de rust gehaald met een 0-1 voorsprong.
 
De 2de Helft gaf helaas geen ander beeld dan de eerste. Het was echt onmogelijk om voetbal te spelen en dus was het ook na de pauze veel lange ballen en opportunistisch voetbal. Onze jongens werden direct na de rust wel even goed wakker geschud. In de 46ste minuut stond de 1-1 voor de Vogels al op het figuurlijke scorebord. Justin wilde druk zetten op de rechterkant. Zijn directe tegenstander stond op dat moment nog wel vrij en werd ook ingespeeld. Bilal kwam net te laat om door te kunnen schuiven en wist de voorzet niet te voorkomen. Robert gaf al rugdekking en daardoor stond Rik bij de 2de paal ineens met 2 man voor z’n neus. De voorzet van de linksbuiten van Valleivogels kwam precies bij de 2de paal terecht en met een droge knal verdween de bal langs Marco. Het stond weer gelijk.
Deze domper hadden de blauwen toch echt even nodig. Vanaf dit moment was het een en al G.V.V.V. wat de aanval zocht. Met alle macht gingen de spelers de strijd aan. Niet één speler verzaakte en vol geloof in eigen kunnen werd er continu op de helft van de tegenstander gespeeld. Ieder duel werd gewonnen. Soms hard, soms met meerdere spelers tegelijk druk zetten. In de 52ste minuut kreeg G.V.V.V. een vrije trap op rechts. Rob draaide de bal met een scherpe bocht voor. Te moeilijk voor de keeper want die liet hem los. De voor Richard ingevallen Boudewijn was op dat moment het meest attent en schoot met zijn chocoladebeen over de grond de 1-2 binnen. De blijheid van de speler was puur en door een ieder gegund. 
 
G.V.V.V. was nog niet klaar en bleef druk houden op de tegenstander. Nog steeds niet met mooi voetbal, maar met hoge ballen voor de pot. Bij een duel in de zestien zag de scheidsrechter een overtreding tegen Rob en wees naar de stip. Er ontstond enorme tumult over deze beslissing. De Valleivogels merkte op dat de overtreding juist door Rob zou zijn gepleegd en niet andersom. Aan de kapotte sok en het hinken van de middenvelder was te zien dat de keuze van de man in het geel de juiste was, maar echt zeker daarvan was niemand. Robert pakte de bal weer op prikte de pingel prima in de hoek en onhoudbaar voor de keeper,  62ste minuut 1-3
Niets aan de hand zou je zeggen, maar niets is minder waar. De 2-3 viel om precies te zijn, 1½ minuut later. Bijna vanaf de aftrap kon in de 64ste minuut door de rood-witten uit Scherpenzeel een corner worden genomen. De bal draaide over iedere G.V.V.V. speler heen en bij de 2de paal stond iemand van de thuisploeg volledig vrij. Hij kon vrij de 2-3 binnen koppen. Het werd nog 26 minuten ‘billenknijpen’. Valleivogels rook zijn kansen en zette alles op alles. Met 2 spitsen extra werd ook door hen de lange bal gehanteerd. De blauwen stonden achterin nu goed en wisten alles te pareren. Niels kwam het veld in voor Wilco die 100% had gegeven en moe gestreden bleek. Niels met zijn rushes op links kon nog wel eens een mooie counter opleveren. Op een puntertje van Mo na, was er van beide kanten geen groot gevaar meer.
 
In het laatste kwartier was er ook nog een rode kaart voor de Vogels. Een opstootje met Amine kwam hem op een gele kaart te staan, maar de tegenstander mocht met de 2de geel vertrekken. De scheids hield de 2de helft iets meer de kaarten op zak, maar echt in de hand houden lukte hem niet. Bij het eindsignaal was er vreugde bij de blauwen uit Veenendaal. Na het verlies van 14 punten uit de laatste 5 wedstrijden eindelijk weer een overwinning. Mentaal sterk gespeeld, voetballen was helaas op dit veld niet mogelijk, maar de overwinning bracht de ploeg wel weer de spirit voor volgende week.
 
Met nog steeds de heerlijke warme zon op het bolletje en ook nog het heerlijke gevoel van de 3 punten doet ondergetekende zijn laptop dicht. Volgende week om 12:00 uur thuis tegen DOSC en graag om 13:45 uur wederom hetzelfde gevoel. Bevalt me wel!
 
Opstelling G.V.V.V.: Marco van Kooten, Justin Kampert, Bilal Hakkam, Robert van ‘t Foort, Rik Schoeman, Amine Benncar, Rob van Eem, Mo Issaoui, Wilco Homan (Niels van Unen), Richard Schoeman (Boudewijn van Doorn), Marwan van Heugten
 
Valleivogels A1 – G.V.V.V. A1   2-3 (0-1)
 
’21 0-1 Robert van ’t Foort
‘46 1-1
’52 1-2 Boudewijn van Doorn
’62 1-3 Robert van ’t Foort (strafschop)
’64 2-3