G.V.V.V. A1 onderuit in Amersfoort

4 november 2013

We hadden het liever nog enige tijd uitgesteld, maar helaas is de eerste verlies partij een feit. De vechtploeg V.V.Z.A. had aan twee á drie echte kansen genoeg om er één te verzilveren. Hier tegenover stonden voor G.V.V.V. alleen al acht goede kansen in de eerste helft, waarvan er dus geen werd gemaakt. Ook in de tweede helft was G.V.V.V.  niet bij machte om de bal tegen de touwen te krijgen en eindigde het duel dus in 1-0 in het voordeel van de thuisploeg. Een niet vreemde conclusie is dus dat de keeper van de tegenstander tot ‘man of the match’ mag worden gekroond.

Het was vanaf minuut één duidelijk dat de Amersfoorters voor een stunt wilden zorgen. Aan inzet geen gebrek, een 4-5-1 opstelling als uitgangspunt en een snelle, diepe en eenzame spits voor de counter. Maar toch was het G.V.V.V. wat al combinerend vanuit een goed spelend middenveld de kansen creëerde. Al na acht minuten waren er drie kansen te noteren voor de blauwhemden. In de eerste minuut was het Bilal die voorlangs schoot. Nog geen vijf minuten later was het Bou die fraai wegdraaide bij zijn tegenstander en het van afstand probeerde. Zijn poging had een beter lot verdiend, maar helaas was de keeper een sta-in-de-weg. Twee minuten later was de bal weer voor de sluitpost die de bal van spits Francesco kon keren.

G.V.V.V. bleef door combineren en V.V.Z.A. loste dat vaak op met overtredingen. Dit resulteerde daarom ook al snel in een gele kaart voor de centrale middenvelder en aanjager van de zwart-witten. In minuut tien was het Rik op links die diep gestuurd werd door Robbert. Rik leek een voorzet te gaan geven, maar de bal belandde tot ieder zijn verbazing op de lat. Tussendoor was er nog wel een mogelijkheid voor de thuisploeg. De linkerverdediger kwam één op één met Marco, maar schoof de bal net voorlangs. Daarna waren er nog genoeg mogelijkheden voor de blauwhemden. Een scrimmage voor de goal, keeper die een bal loslaat en later nog kansen voor buitenspelers Marwan en Wilco. Maar ook deze pogingen belandde niet tegen het net.

Ja, en u voelt hem al aankomen, de oude voetbalwet treedt dan in werking. Waar G.V.V.V. de kansen niet kon benutten, was het de linker middenvelder van V.V.Z.A. die het voordeed. De teleurstelling was groot bij het team van aanvoerder Robbert van ’t Foort, maar nog geen reden tot paniek. Zo zetten ze daar direct weer twee grote mogelijkheden tegenover. De mooiste was de laatste, een waar tikkie-takkie aanval. Maar ook Amine had zijn vizier niet op scherp  staan.

De 'beul' van V.V.Z.A. spreidt zijn armen want hij bezorgde zijn ploeg de overwinning.

Ook in de rust was er geen sprake van paniek, de gehele ploeg had er vertrouwen in.  En dat leek ook terecht op basis van de eerste helft. Het aantal kansen en het prima veldspel waren daar de terechte argumenten voor.

Ook de tweede helft begon voortvarend. De aanjager van de thuisploeg, eerder al tegen een gele kaart opgelopen, mocht in de 47ste minuut gaan douchen. Een overtreding van de nummer twee werd terecht bestraft met een tweede gele kaart. Kat in het bakkie zou men zeggen. De betere ploeg, veel kansen en een overtal op het veld. Maar zoals zo vaak wordt gezegd is een overtal niet per definitie een voordeel. Sterker nog, G.V.V.V. heeft in de tweede helft nog geen handvol echte kansen weten te creëren. Dat in schril contrast met de eerste helft tegen elf man, waar G.V.V.V. minimaal achtmaal stuitte op de doelman van de tegenstander. In de 49ste minuut was het Wilco die Frannie met een steekbal richting vijandelijk doel stuurde, maar ook hij kon het tij niet keren.

Spits Francesco had sowieso een zware middag in Amersfoort en is hier niet ongeschonden vanaf gekomen. We zullen het niet te weten komen, maar wat ze die voorstopper hebben gegeven? Die heeft werkelijk alle middelen gebruikt om de Italiaanse spits van G.V.V.V. af te stoppen. Of het nou met of zonder bal was, uitdelen was zijn motto. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een schandalige trap tegen het hoofd van ‘Fran’. Hierdoor moest Francesco in de 83ste minuut worden vervangen door pinchhitter Appie.

In de tussentijd werd er door de koploper slordig omgegaan met balbezit. Er werd te vaak gekozen voor de lange bal van achteruit in plaats van het geduldig zoeken naar de vrije man. Ook Niels wist geen potten te breken, hij kwam er in de 65ste minuut voor Wilco die met een flinke wond bij zijn mond gewisseld moest worden. Ook Bilal, gestart als rechtsachter, werd in de spits geposteerd. Maar ook hij werd niet echt in stelling gebracht. Na het inbrengen van Appie stonden er twee stormrammen in de spits. Waar je dan normaal gesproken zou kiezen om de bal in de zestien pompen, werd er juist weer breed gespeeld. Eénmaal had het succesvol moeten zijn. Appie kreeg een bal in de vijandelijke zestien en werd met een overtreding weerhouden van een doelpoging. Penalty dacht men bij G.V.V.V., maar de scheidsrechter negeerde het appél.

Een domper voor de blauwen, maar absoluut geen reden tot paniek. Het afmaken van de kansen is duidelijk het grootste aandachtpunt op basis van deze wedstrijd. Maar G.V.V.V. heeft ook, vooral in de eerste helft, veel goede dingen laten zien in het aanvallende spel.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Roda ’46 A2 op het programma. Het team uit Leusden staat 3de op de ranglijst met de meest gescoorde doelpunten (36) in de competitie, maar ook 21 meer tegendoelpunten dan G.V.V.V. (3).

Opstelling G.V.V.V.: Marco van Kooten, Bilal Akram, Justin Kampert, Robbert van ’t Foort, Rik Schoeman; Amine Benncar, Boudewijn van Doorn, Rob van Eem; Wilco Homan (65. Niels van Unen), Francesco Maregrande (85. Abdeliah Snoussie), Marwan van Heugten.

Peter van den Brandhof (assistent trainer)

Klik hier voor het fotoalbum van dit duel gemaakt door Jan van Heugten.