G.V.V.V. C1 kampioen van de derde divisie

9 mei 2016
Afgelopen zaterdag, op de laatste speeldag van de competitie in de derde divisie, heeft de C1 zichzelf gekroond tot kampioen door op de Westmaat in Spakenburg met 0-4 van IJsselmeervogels C1 te winnen. Daardoor promoveert de C1 voor het eerst sinds seizoen 2007/2008 naar de landelijke tweede divisie. Een prachtige prestatie van een hecht collectief.

Het uitgangspunt voor de wedstrijd was duidelijk: winnen. De enige concurrent Waterwijk stond op een punt achterstand en zou haar laatste duel tegen CSV Apeldoorn twee uur later spelen. Deze allesbeslissende wedstrijd kent een mooi podium: schitterend weer, veel publiek en er wordt aangetreden op het indrukwekkende hoofdveld van IJsselmeervogels. De tegenstander staat zesde op de ranglijst. Voor hen staat alleen nog prestige op het spel, maar dat betekent niet dat ze zich zo maar door een kampioenskandidaat zouden laten verslaan.

Zowel de temperatuur als de spanning zijn zinderend. Aan de jongens is dat ook goed te zien. Iedereen weet dat we de voorsprong, die we vanaf de derde speelronde in handen hadden, nu moeten omzetten in het kampioenschap. Bij het opstellen van de teams verschijnen de G.V.V.V. vlag en de mascotte op het veld. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer, maar ook voor nog meer zenuwen op de reservebank, die bezet wordt door Robin Scholtus, Bas en Sander.

De eerste minuten leveren direct al kansen op voor de blauwen. Jaidy en Robin schieten beiden net over op voorzetten van Luca. Als de blauwe storm wat is gaan liggen komt IJsselmeervogels er ook enkele keren gevaarlijk uit, zoals een vrije trap op zo’n 20 meter van het doel dat net over gaat. Wesley levert daarna een mooie diepe bal af op Justin, die voorzet op Luca. Deze mikt net naast. In de twaalfde minuut is het Waïl die de score opent. Hij krijgt een afvallende bal voor zijn voeten en haalt met links verwoestend uit: de bal verdwijnt met een schitterende curve in de kruising. De bevrijdende treffer wordt natuurlijk uitbundig gevierd, vooral door ‘onze’ grensrechter met dezelfde achternaam als de doelpuntenmaker!

Doelpuntenmaker Waïl Kada is de gevierde man na zijn 1-0.

Het doelpunt werkt helaas eerder verlammend dan bevrijdend op het team. G.V.V.V. komt niet goed meer in haar spel. Er vallen gaten tussen de linies. IJsselmeervogels, dat voortdurend de lange bal hanteert, krijgt steeds meer vertrouwen en wordt gevaarlijker. We zien weer een heerlijke dieptepass van Justin op Jaidy, die alleen voor de keeper verschijnt maar net te lang aarzelt en niet tot een schot komt. De rest van de eerste helft verloopt stroef voor de blauwen. De grootste kansen zijn dan ook voor de thuisploeg.

In de rust is was er dus werk aan de winkel voor Kevin. Bas en Sander komen in het veld voor Dennis en Robin van Hunnik en de strijd kan weer beginnen. De aanwijzingen van Kevin hebben effect gehad. De scherpte is terug en dat betaalt zich na een paar minuten al uit: op aangeven van Luca kan Justin de bal net dat tikje meegeven dat nodig is om de bal uit een moeilijke hoek de lijn te laten passeren. Er is even twijfel bij de arbitrage, maar dan wordt toch naar de middenstip gewezen. IJsselmeervogels strijdt nog voor wat het waard is, maar speelt nu een verloren wedstrijd. G.V.V.V. drukt door en creëert grote kansen. IJsselmeervogels treft nog wel een keer doel, maar deze wordt afgekeurd wegens buitenspel. Na elf minuten in de tweede helft weet Luca met enige moeite het net te vinden en pakt ook weer zijn doelpunt mee. En weer even later doet hij dat nog een keer, schiet de bal keurig binnen op een pass van Jaidy.

Door de temperatuur zijn de spelers toe aan een drinkpauze. De sfeer tijdens deze pauze laat zich raden. Grimmig lachende gezichten, het kampioenschap zit in de tas! In het laatste kwartier is de spanning eraf, terwijl de frustratie bij de spelers van IJsselmeervogels toeneemt. Er zijn over en weer nog wel kansen te noteren, maar zonder rekening te houden met blessuretijd en drinkpauze vindt de scheids het welletjes en fluit af. De ontlading is uiteraard groot. Een enorme cup met grote oren verschijnt, er worden foto’s gemaakt en gehost en gejuicht. We zijn in Spakenburg gebleven om het eerste elftal in actie te zien. Daarna zijn we via het Panhuis met de supportersbus naar Achterberg vertrokken en hebben een geweldig barbecuefeest beleefd bij de familie Van Beijnum.

Al met al een onvergetelijk, fantastisch seizoen met een hechte groep die veel voor elkaar over had. De sfeer is steeds optimaal geweest en alles om het team heen was perfect geregeld. Informatie, teamkleding, vervoer, een erg leuk toernooi in België, verslaggeving, fotografie, video, fysieke verzorging – kortom alle zaken om de wedstrijden heen waren super voor elkaar en ook dat is nodig om goede resultaten te kunnen boeken.

We hebben een team gezien dat er stond als het nodig was. De aanval, met Luca, Robin van Hunnik, Jaïdy en Sander produceerde in totaal 27 doelpunten. Topscorer werd uiteindelijk Luca met 16 goals. Het middenveld, met aanvoerder Justin (12 doelpunten), Joris, Dennis en Bas was altijd moeilijk te bespelen voor de tegenstander. De verdediging met de naar FC Twente vertrekkende keeper Saverio, de naar FC Utrecht vertrekkende Joran en Wesley, Tom, Robin Scholtus en Waïl was veruit de minst gepasseerde van de competitie. Saverio heeft slechts 16 keer in 22 wedstrijden de bal uit het net hoeven vissen. Daarnaast valt op dat hij drie assists op zijn naam heeft staan!

Rest mij nog trainer/coach Kevin de Quay, trainer Dennis van Meegdenburg, teamleider Arco van Hunnik, grensrechter Oussama Kada en fysio/verslaggeefster Nadia Auteri namens iedereen rondom het team hartelijk te bedanken voor de goede zorgen. En Sabine en Cesare, bedankt voor de vele mooie foto’s respectievelijk video’s! En we wensen Joran en Saverio natuurlijk heel veel succes bij hun nieuwe clubs.

Tekst: Luc Scholtus

Bekijk een fotoalbum van de kampioenswedstrijd van de C1 hier.