G.V.V.V. C1 wint topper in Amsterdam

15 februari 2016
Een vroegertje voor de C1 deze keer, want om half acht moest al verzameld worden om de busreis naar Amsterdam te aanvaarden. We zijn gewend dat de staf over het algemeen zelden iets aan het toeval overlaat. Maar, waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat ze niet te laat zouden komen, werden onze mannen deze keer wel erg in de watten gelegd: er was een uitgebreid ontbijt in de bus aanwezig, zelfs eieren met spek ontbraken niet… Familie Van Hunnik, bedankt voor dit verwenmoment!

Gezien de stand in de competitie mag deze uitwedstrijd tegen Zeeburgia C2 een topper worden genoemd. Onze C1 staat met 4 punten voorsprong bovenaan, maar tussen de nummers 1 en 5 zitten slechts 6 punten. Zeeburgia staat 4e en heeft dus, net als de anderen in de top 5, nog altijd uitzicht op het kampioenschap.

Zeeburgia is één van de oudste voetbalverenigingen van Amsterdam. Het heeft mooie velden en een erg verouderd clubgebouw, maar de nieuwbouw is net gestart en gaat er heel mooi uitzien. Ons team is compleet en meldt zich tegelijk met de scheidsrechter van dienst als eerste op het veld. Er is  meteen de nodige ophef, want de scheidsrechter staat erg op zijn strepen en eist dat iedereen die niet op het wedstrijdformulier vermeld is, achter de lijn verdwijnt. In de praktijk betekende dat dus geen verzorging op de bank en de coaching kon alleen door Arco worden gedaan. Deze scheids liet niet met zich sollen, ook niet tijdens de wedstrijd. Zeeburgia staat erom bekend dat ze fysiek sterke spelers hebben en stevig de duels in gaan en al snel bleek dat deze scheidrechter daardoor zeker niet in ons nadeel werkte.

G.V.V.V., met Wesley, Robin van Hunnik en Dennis op de bank, start gretig en scherp. Ze winnen veel duels en maken de tegenstander het voetballen lastig. Na een paar minuten kan de eerste kans dan ook al genoteerd worden, maar het schot uit de voorzet van Luca kan met moeite door de keeper worden gered. De strijd wordt vooral op het middenveld gestreden, waarbij G.V.V.V. er af en toe gevaarlijk uit kan komen. In de twintigste minuut bijvoorbeeld, toen Bas na een goede combinatie tussen Sander en Justin door het midden tot een gevaarlijk schot kon komen. Zeeburgia stelt hier qua kansen in de eerste helft weinig tot niets tegenover. In de 24e minuut pakt een Zeeburgia speler een gele kaart wegens mopperen.

Het fysieke spel van Zeeburgia in beeld gebracht.

En dan, vier minuten voor het rustsignaal, is het raak! Luca ontsnapt aan de linkerkant, geeft strak voor en Jaidy hoeft hem alleen maar binnen te tikken. Een aanval uit het boekje.

Na rust, als Zeeburgia de scheidsrechter weer tart door zich weer te laat op het veld te melden, is het spelbeeld niet veel anders. Dat leidt al na twee minuten, bij de eerste aanval van de blauwen, tot een 0-2 voorsprong. Een schitterende diepe bal van Bas zet Luca alleen voor de keeper, die kansloos is op de beheerste schuiver.

Nadat weer een gele kaart voor een Zeeburgia speler is uitgedeeld wegens een overtreding, volgt er nog een derde omdat één van hun wisselspelers al het veld op liep terwijl de andere er nog niet af was. Goed, regels zijn regels kun je zeggen, maar dit vonden we toch wel ver gaan. Kort daarna volgt de eerste echte kans van de wedstrijd voor Zeeburgia. Bij een onoverzichtelijke scrimmage voor het doel van G.V.V.V. gaat de bal richting doel, maar gelukkig kan de situatie met enige moeite onschadelijk worden gemaakt door Saverio. Er volgt een fase waarin we de ene mooie aanval na de andere zien van de blauwen. In een minuut of zes zien we achtereenvolgens een prachtige diepe bal van Bas die door Luca net voorlangs wordt geschoten, daarna net zo’n mooie pass van Waïl op Luca, die zijn voorzet op Jaidy op een haar na gemist ziet worden. Dan wordt de bal op een inzet van G.V.V.V. losgelaten door de keeper en binnengewerkt door Justin, maar die wordt buitenspel gegeven. En weer even later zien we Joris met een flitsende passeerbeweging zijn tegenstander het bos in sturen, diep geven op Luca die een voorzet geeft op Robin van Hunnik, maar die weet de bal net niet te raken. In deze fase had de wedstrijd eigenlijk in het slot gemoeten.

Jaidy van Meegdenburg en Luca Auteri worden geknuffeld na de 0-1.

In het laatste deel van de tweede helft probeert Zeeburgia, dat intussen met vier spitsen speelt, de aansluitingstreffer nog te forceren, wat ze bijna lukt. Tien minuten voor tijd wordt een bal van dichtbij over het doel geschoten. Dan volgt nog een hard afstandsschot dat van richting verandert en naar de kruising van de verre hoek zeilt. Maar dan is er altijd Saverio nog. Waar wij als toeschouwers het tegendoelpunt al telden, vloog hij stijlvol gestrekt naar de hoek en tikte de bal naast en over. Een fenomenale redding!

Een heerlijke overwinning dus voor onze mannen. Ook het meegereisde publiek werd niet teleurgesteld, het was een mooie pot voetbal om naar te kijken. Volgende week ontvangen we hekkensluiter Lelystad op het Panhuis, aftrap 10 uur.

Tekst: Luc Scholtus

Beelden van de wedstrijd zijn hier te zien.