Geen dubbel voor G.V.V.V. JO17-1

28 april 2018

Het is niet gelukt om de finale van de Bekercompetitie te bereiken, USV Hercules was vandaag een maatje te groot voor de Blauwen. Op zich geen schande, want met 2 klassen verschil tussen de beide teams, zou het een grote stunt zijn geweest om ten koste van de thuisploeg voor de dubbel te gaan strijden. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het uiteindelijk uitpakt….

De ½ finale wordt gespeeld op natuurgras en Kevin treedt aan met het zelfde systeem als tegen de Koninklijke HFC. Tijdens de eerste minuten, is het natuurlijk uittesten van elkaar en (voor G.V.V.V.) wennen aan de echte grassprietjes. Beide teams dringen aan, maar kijken vooral hoe de spelers bewegen in het veld en reageren op de tactiek.

Door het gekozen systeem, weten de Blauwen over het algemeen de angel uit de aanval van Hercules te halen, maar een paar spelers van de thuisploeg zorgen wel geregeld voor onrust richting het 16-meter gebied. G.V.V.V. kruipt een beetje uit haar schulp en probeert in de omschakeling de voorhoede in stelling te brengen. De intenties zijn goed, maar de passes zijn niet goed genoeg om echt gevaar te stichten: vaak te hard, te diep en zeker niet op maat.

Olaf is nog niet echt getest geweest, als in de 15e minuut de grootste kans op een openingstreffer op de naam van Justin kan worden geschreven. Een vrije trap van Jaidy vanaf de rechter hoekvlag belandt op zijn hoofd en vervolgens tegen de binnenkant van de linkerpaal. Helaas niet in het net, maar de bal komt weer vóór de doellijn terug in het spel, maar zonder dat er een Blauwe voet tegenaan komt.

De kopbal van Justin zal de paal raken, maar niet in het net verdwijnen.

Hierna volgt een periode waarbij beide ploegen niet scherp op doel schieten, het spel golft een beetje op en neer zonder echte kansen. Bas krijgt een gele kaart bij het maken van een correctie op een eerder balverlies. Een kleine kans voor Joey na een omschakeling: Tommie legt op hem af omdat hij betrekkelijk vrij staat aan de rand van het strafschop gebied, maar hij raakt de bal verkeerd en het schot gaat ruim over.

De eerste de beste echte kans voor Hercules is meteen ook een doelpunt. Een vlotte aanval wordt afgesloten met een schot, waarbij Olaf kansloos is, 1-0. Justin schiet over uit een vrije trap maar ook Hercules laat zich niet onbetuigd en raakt de bovenkant van de lat.

Het lukt de thuisploeg steeds vaker om een voorzet af te leveren in de 16-meter, onze verdediging moet dan overuren draaien om het gevaar op te heffen. Zo ook in de 35e minuut, de bal wordt zeker vier keer ingeschoten, maar Olaf en de Blauwe verdediging weten van geen opgeven en houden even zoveel keer de bal uit het net, zij het met kunst en vliegwerk.

Kort voor rust valt de 2-0 uit een harde kopbal en er wordt door de thuissupporters (opnieuw, ondanks eerdere waarschuwingen) vuurwerk afgestoken.  Er moet in de rust het een en ander besproken worden, want de tegenstander heeft duidelijk geen moeite met de gekozen tactiek.

Na de rust zien we dat Joey plaats heeft gemaakt voor Lucas en dat het systeem is gewijzigd. Er zit nu meer snelheid in het spel en G.V.V.V. oogt feller. Justin schiet hard op de keeper, die de bal in twee keer klemvast heeft. Hij grijpt op een zelfde manier in op een scherpe voorzet van Wail. Lucas probeert het ook maar eens, maar zijn schot kets af op een verdediger.

De 2e wissel dient zich aan: Tommie verlaat het veld voor Robin. Hercules maakt het de Blauwe verdediging opnieuw moeilijk, 2 doelpogingen worden geneutraliseerd, maar ook hier geldt “drie maal is scheepsrecht” en de derde keer is het wel raak en is de schade opgelopen tot 3-0 in de 19e minuut van de 2e helft.

Kort hierop heeft Olaf de bal niet klemvast na een schot, laat hem los en wordt snel door de tegenpartij ingetikt: 4-0.

Ondanks de vechtlust van de defensie, moesten 5 doelpunten geïncasseerd worden.

In de 20e minuut worden nog twee wissels toegepast: Luca voor Jaidy en Maarten voor Sander. Lucas probeert nog richting een eretreffer te gaan, maar zijn slalom actie strandt voordat hij kan afvuren. De laatste wissel wordt dan Sem voor Wail, zodat iedereen zijn minuten kan maken. Hercules krijgt binnen 10 minuten, drie vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied. We halen de eerder genoemde spreuk maar weer tevoorschijn (“drie maal is scheepsrecht”), want bij de 3e poging verdwijnt de bal in het uiterste linker hoekje naast Olaf in het net: 5-0.

Hercules was een maatje te groot, helaas, maar toch een mooie prestatie om in ieder geval de halve finale te hebben gehaald! Nu deze wedstrijd maar vergeten, het kampioenschap officieel binnen halen en het meer dan verdiende feestje vieren op 12 mei.

De kampioenswedstrijd zal om 11.45u beginnen en wel tegen Victoria JO17-1. Supporters en veel blauw/witte kleuren graag massaal melden bij het hoofdveld……!

Tekst: Nadia Auteri-Berton
Foto’s: Sabine Spies-van Meegdenburg