JO17-1 pakt alsnog 3 punten in de laatste minuut

11 maart 2018
Een heuse kraker in IJsselstein: de nummer 2 in de stand VVIJ JO17-1, ontvangt onze Blauwen (in het wit spelend) die de ranglijst aanvoeren. De heen wedstrijd was op zijn zachtst gezegd bizar, lees het hier maar nog even na, dus we zijn gewaarschuwd. Twee wissels op de bank, Robin en Joey, de ontbrekende spelers zijn uitgeleend aan andere teams. De eerste wissel vind al snel plaats, maar dan aan de zijlijn, onze teammanager/verzorger Arco heeft even de honneurs waargenomen voor (vervangende) grensrechter Roef. (Dank Angelo voor de tip!)

De wedstrijd wordt afgetrapt en het blijkt al snel dat G.V.V.V. niet denderend uit de startblokken is gekomen. VVIJ doet dat duidelijk wel beter en de eerste 10 minuten staan in het teken van slordigheden en enkele 'spannende' spelhervattingen van onze sluitpost.

In de 5e minuut staat VVIJ voor het doel en raakt tweemaal achter elkaar de paal, de oe’s en aa’s op de tribune zijn niet van de lucht Maar de Blauwen kruipen uit hun schulp en wat de thuisploeg kan, kunnen zij natuurlijk ook: Justin raakt even later de lat met een harde kopbal.

Het is een fysiek potje voetbal, met stevige maar nog correcte duels. En het getoonde spel? Hiervan kan gezegd worden dat het in de categorie 'werkvoetbal' valt.

De 0-1 in de maak, het lobje van Jaidy.

Een eerste mogelijkheid komt uit een voorzet vanaf links van Luca na een goede loopactie, maar de keeper plukt de bal uit de lucht. In de 27e minuut valt dan het eerste doelpunt. Bij een dreigende nadering van Jaidy vanaf rechts, besluit de keeper uit te komen, maar wordt gelobd. De bal gaat richting doel en lijkt net naast te gaan, maar stuitert toch via de binnenkant paal in het net: 0-1!

Het spel gaat een beetje op en neer, de thuisploeg gaat op zoek naar de gelijkmaker en G.V.V.V. wil natuurlijk het verschil groter maken. Er zijn aardig wat hoekschoppen en wat schoten op doel die naast of over gaan. Vlak voor rust grijpt de keeper in op Justin en veroorzaakt zo een strafschop. Justin neemt hem zelf, maar de keeper pareert en pakt de bal alsnog als die via de paal terug stuitert.

Met tweemaal een paal, één keer een lat, twee bloedneuzen, een doelpunt en een gemiste penalty mag het publiek niet klagen, er is genoeg te zien en de beleven.

De Blauwen starten ongewijzigd aan de 2e helft, dus geen wissel hier. Overigens is waarnemend grensrechter Roef in de 1e helft nog vervangen door onze vaste kracht Hassan.

In de eerste minuten wordt een mooie aanval opgezet, waaruit een lage voorzet door Luca vanaf links wordt gegeven op Sander. Een verdediger van VVIJ zet zijn voet er net iets eerder tegenaan en de bal wordt weggewerkt in een hoekschop, verder zonder resultaat.

De thuisploeg blijft voetballen en op zoek gaan naar de gelijkmaker. Olaf komt met gevaar voor eigen leven uit om een doelkans te verijdelen. In de 10e minuut wordt een strafschop gegeven aan VVIJ nadat Bas een aanvaller aantikt in het 16-meter gebied. Olaf wordt de verkeerde hoek ingestuurd en de stand is weer gelijk. Dat wordt dus nog een 'heet' half uurtje op het veld….

Een kans op een voorsprong voor G.V.V.V. komt er al snel, maar Luca schiet over. De eerste wissel dient zich aan: Wesley verlaat het veld voor Joey, met een aantal positiewisselingen tot gevolg. VVIJ blijft gevaarlijk bij de omschakeling, dus het is oppassen geblazen. Jammer genoeg komt de thuisploeg in de 20e minuut op voorsprong uit een hoekschop. De verdediging geeft even teveel ruimte weg en Olaf is kansloos.

De Blauwen weten van geen ophouden, er is namelijk nog niet afgefloten...

De laatste wissel is Robin voor Bas en de wedstrijd wordt iets pittiger met hier en daar wat (door de scheidsrechter onopgemerkte) natrapbewegingen door de thuisploeg, waarvan de spelers overigens verbaal onderling ook nog eens tekeer gaan.(?!) De spanning is duidelijk om te snijden….

De druk wordt door G.V.V.V opgevoerd, Justin schiet over en Luca ziet een kopbal door de keeper gepareerd worden. Het aantal hoekschoppen zijn niet meer te tellen, maar zijn allemaal makkelijke prooi voor de keeper.

Met nog 5 minuten op de klok gaat de tijd toch echt dringen. En dan zien we weer waarom dit team een team is met, als ik het mag zeggen, een Duitse mentaliteit: hard werken mét en voor elkaar en niet opgeven zolang er niet is gefloten voor het einde van de wedstrijd.  Er wordt gespeeld met concentratie en wilskracht en daar is dan de gelijkmaker, ingeleid door een goed opgezette aanval met goede acties. Luca ziet Jaidy vrij staan, die vanaf rechts de bal in uiterste linker beneden hoek schiet, de keeper kan er niet meer bij: 2-2.

VVIJ voelt de wedstrijd uit haar vingers glippen en dat is niet onterecht. Binnen een paar minuten en vlak voor het eindsignaal komt de bal, na opnieuw een goed uitgevoerde aanval, bij Robin die met zijn rechter uithaalt en de 2-3 op het scorebord zet. De buit van 3 punten gaat alsnog de bus in naar Veenendaal!!

Prachtig resultaat en zeker loon naar werken. De voorsprong is nu 11 punten en er kan met optimisme naar een mogelijk kampioenschap vooruit gekeken worden. Het programma is wel nog redelijk uitdagend: de Blauwen moeten nog tegen de gehele top 5 voetballen (exclusief VVIJ).

Belangrijker is misschien nog wel het voorkomen van PSV-taferelen zoals dit weekend (afdroogpartij met 5-0 verloren). Dus Kevin: zorg ervoor dat je de JO17-1 gefocust houdt!

En supporters: schuif maar aan komende zaterdag om 11.45u, er wordt thuis gespeeld tegen Hoogland (de nummer 4 in de stand)!

Tekst: Nadia Auteri-Berton
Foto's: Sabine Spies-Van Meegdenburg