Doelpuntrijke nederlaag voor G.V.V.V. JO10-1

30 september 2018

JO10-1 was gewaarschuwd…

Vorig jaar speelden wij ook tegen FC Deltasports ’95 JO10-1 en werden we overklast door hun felheid, inzet, maar zeker ook hun voetballende capaciteiten. Alle hoekjes van het zompige gras kregen we toen zien en voordat we het wisten stonden we met 6-0 achter. Gelukkig kregen we nog een beetje grip op de wedstrijd en sleepten er nog een 6-4 nederlaag uit. Dus we waren zeker gewaarschuwd dat we ‘iets’ konden verwachten.
We speelden wederom op hetzelfde grasveld. 10.30 uur aanvang wedstrijd. Vanaf seconde 1 lieten de Deltasports spelers (weer) zien dat er niks te halen viel. Felheid, elke tweede bal winnen, maar daarna ook sterk in de opbouw.
Doelman Liam kon meteen aan de bak en pakte een bal goed die links van hem werd ingeschoten. Zijn we wakker? Blijkbaar nog niet. Niet heel veel later in dezelfde minuut scoorden zij al de 1-0. De bal werd prachtig binnenschoten in de lange hoek. Nog geen minuutje later een schot wat net naast ons doel ging. In de 3de minuut ging een schot van Marinos hoog over. Een dappere poging. Minuutje nummer vier pas, 2-0 voor Deltasports.
Een voorzet van links werd, het moet eerlijk gezegd, prachtig cross ingekopt. Daar gaan we weer. Waar is onze passie, maar vooral: we gaan niet voetballen, laten de bal niet rondgaan en waren veel te gehaast. Maar we toonden veerkracht! Na een voorzet van Marinos maakte Oscar een sublieme goal door al springend met zijn hak de bal via de onderkant van de lat tegen het net te werken. Typisch een Oscar goal!  

 

Spelbegeleider
Onze strategie was dat de aanval bij Liam zou beginnen. Van de spelbegeleider mocht de keeper echter niet indribbelen waardoor we allemaal lange ballen speelden en alles chaotisch werd. Ook moest na de korte rust niet worden afgetrapt maar moest het spel hervat worden waar we gebleven waren. Wat deze ‘journalist’ vorig seizoen ook al beschreef en onlangs ook nog, is de rol van spelbegeleider die door ‘iedereen’ anders opgevat word/kan worden. Je merkt als spelbegeleider dat je niet alles kan zien als je aan een kant van het veld moet blijven. De kinderen dienen het zelf op te lossen en in grote lijnen is dit mooi voor de zelfredzaamheid, anderzijds ontstaat er nu iedere wedstrijd enige vorm van discussie over de regels en de invulling hiervan. Hopelijk gaat de KNVB nog een grootscheepse evaluatie houden (+ terugkoppeling naar de clubs), zodat alle spelbegeleiders nog meer dan nu eenduidig kunnen zijn, maar goed…terug naar de wedstrijd.

 

Gelijkmaker

In de daarop volgende minuten was het voetbal nog niet goed, maar we kwamen wat gelukkiger uit de acties waardoor er goede schietmogelijkheden kwamen. Helaas voor Akram en Marinos werden hun schoten op het doel gepareerd.
Plots was daar weer een goede mogelijkheid voor een speler van onze tegenstrever die de bal op de buitenkant van de paal schoot. Daar kwamen we goed weg! In de 11e minuut was het Bram die de geljkmaker produceerde. 2-2. Hij schoot van een redelijke afstand de bal laag in de linker benedenhoek. Hé hé…dat is lekker. Nu hopen dat we door kunnen drukken.
Zoals de gehele wedstrijd bleef de druk vanuit Deltasports enorm hoog en Liam greep in door een bal uit de linkerbovenhoek te pakken. Bram had zin gekregen in nog een doelpuntje, alleen werd zijn schot nu niet beloond met een treffer. Mogelijkheden over en weer. Waar steeds weer bleek dat hun schoten veel meer richting hadden lees: op doel. Ten opzichte van onze schoten lees: hoog over en flink naast.
In de 17e minuut kwamen zij, bijna zoals verwacht op 3-2 door een afstandsschot. Hun kans daarna ging er niet in, maar de kans daarna van ons wel. In de 22e minuut, na een geweldige soloactie van Jaylen, maakte hij zijn eigen karwei af en schoot de bal onberispelijk in de lange hoek binnen! “We are back on track”, aldus de intens meelevende supporters aan de zijlijn.
Het “Back on track” gevoel was van zeer korte duur, vanwege de 4-3 die viel. De bal vloog ineens in de rechterbovenhoek. Iedereen had het nakijken. Vlak voor de rust nog eens twee schoten van rons op het vijandelijke doel, maar elke richting hierin ontbrak, helaas. Pfff… rust.

 

Nog niet verslagen

Kort na de rust en vol goede moed gingen we de strijd weer aan. Een hoge bal op het middenveld werd prachtig aangenomen door Akram die daarna meteen Selim bediende en na een korte solo, punterde hij de bal langs de keeper. 4-4. We waren nog niet verslagen. Kom op boys!
We moeten eerlijk zeggen dat we de gehele wedstrijd de teugels veel te veel vierden en zoals wel vaker de duels aangaan, maar daar ligt onze kracht niet. Die ronde knikker moet circuleren. Met vlagen zagen we dat terug maar dat was in dit duel te weinig. We speelden bijna alleen maar de diepe en hoge bal naar voren. En hebben amper tot niet opgebouwd van achteruit. En daar waar Sven, Salman en Bram van achteruit wilden opbouwen, zat de druk er vanuit de tegenstander op en konden we de bal niet vasthouden op het middenveld.
De ban was gebroken. De Deltaboys kwamen in de daarop volgende twee minuten op 5-4 en 6-4. De eerste was een solo actie die linksboven in de hoek werd geschoten. Bij de 6-4 konden zij bijna doorwandelen aan de rechterkant en maakten het verschil naar twee. Klaar….over en uit.

 

Verbazing (achteraf gezien)

Vrij kort hierop kon Akram scoren na aangeven van Selim. 6-5. Zou het dan toch nog kunnen? Wat zo jammer was, was dat we veel te gehaast zijn in het schieten. We hebben veel spelers die een prima schot hebben. Maar de drang om te scoren was ogenschijnlijk hoog dat dit ten koste ging van de nauwkeurigheid. De buitenwacht is van mening dat we wellicht terecht hebben verloren, maar onze verbazing en dan vooral achteraf is het feit dat we meer dan ‘plenty’ kansen/mogelijkheden hebben gehad om deze wedstrijd toch te winnen, ook al werd er matig gevoetbald.
In de fase die daarop volgde waren het schoten van Akram, Oscar en Salman die naast of over het doel schoten. En een voetbalwet leert ons dat de tegenstander dan wel scoort en dit gebeurde dan ook. Bij de 7-5 werd niet adequaat ingegrepen en wederom vloog een afstandsschot van deze gele rakkers er wel in. Hoewel het goed was om te zien dat Liam vandaag acteerde als een echte laatste man en hij veel kon tegenhouden konden we het als team ons veel makkelijker maken. 

 

Slotoffensief

Op karakter en met de mouwen omhoog gingen onze boys de druk opvoeren en als het dan niet mooi kan, dan maar effectief. De laatste tien minuten waren er twee schoten van Oscar op doel, één schot van Marinos op doel, en één over. Nog een schot naast het doel van Jaylen en daarna wist Salman de lat nog te raken met een daverende poeier.
Man, man, man, wat zonde dat we onszelf niet beloonden met een paar extra treffers. Al met al toch de conclusie dat de nederlaag terecht was, want we moeten redelijk blijven. De Deltamannen waren op alle vlakken gewoon een stukkie beter vandaag.
Positief was zeker de strijdlust en toch het geloof om steeds terug te willen knokken. Daarvoor een compliment mannen! 

Tekst: Paul Verbaarschott