JO10-1 speelt thriller van een wedstrijd

15 december 2018
G.V.V.V. JO10-1 speelt thriller van een wedstrijd
 
Laten we beginnen met enkele feiten voorafgaande aan ons vierde bekerduel van dit seizoen. In de poulefase hadden we al afgerekend met VRC JO10-1 (9-4) en DOVO JO10-1 (8-4). In het eerste knock-out duel werden we wederom gekoppeld aan DOVO, maar nu de JO10-2. Dit duel wonnen we op ‘vreemde’ bodem met 1-11. Dit laatste duel was op 20 okt jl. De KNVB competitieleider had ons voor duel nummer vier gekoppeld aan het sterke Roda’46 JO10-1 uit Leusden. Een Blauwe binnen de club liet ons weten dat er de afgelopen twee weken goed werd getraind en afgelopen dinsdag speelden onze JO10 boys een duel tegen Blauw Geel JO11-1 op een half veld. Dit om alvast te gaan wennen aan het grotere veld volgend seizoen. Hoewel dit duel met 3-4 werd verloren werd er prima gespeeld en liepen zij moe maar voldaan van het veld. Vandaag zou blijken of de beentjes weer voldoende rust hadden gekregen. Ditmaal was Salman er niet bij vanwege ziekte. Gelukkig kon zijn vader enthousiast langs de zijlijn aanwezig zijn. 
 
Tonnen met energie
Met een ijzig windje over het veld en een temperatuur van nipt 2 graden boven de nul, ging de wedstrijd aanvangen. Roda overdonderde ons meteen met goed veldspel en we kregen de eerste paar minuten totaal geen grip op al hun spelers. Ballen werden te haastig en slordig weggeschoten en daar waar we het voetballend wilden oplossen was daar Roda weer die ons onder druk zette. Echte kansen waren er nog niet, maar we voelden wel meteen dat dit een pittig potje zou worden. en zoals bekend vind de KNVB dat statistieken niet leven onder de jongste jeugd en dat plezier voorop moet staan. Dat laatste juichen we zeker toe, maar ranglijstjes zijn toch altijd wel interessant. Dus hier even kort wat feiten. Dit gehele seizoen 153 goals gescoord!  En maar liefst 252 schoten gelost, die al dan niet naast, op het doel of op paal/lat kwamen. En daar komen we dan weer uit bij het punt: benut je kansen! Tussen minuut vier en zeven hadden we drie goede schietkansen die er niet ingingen, waarbij een poging alleen voor de keeper naast ging. En “Je moet schieten, anders kun je niet scoren”, is vaak niet weggelegd voor ons. En daarbij is simpel spelen dan ook het mooist. Maar hoe mooi dit dan ook klinkt, ineens sta je met 0-1 achter op je eigen veld in de negende minuut. Met vlagen konden we ons even onder de druk uitspelen maar we konden de bal niet lang vasthouden dus dit koste tonnen met energie, maar dat was gezien de kou niet zo erg. En zo gingen we ons opmaken voor minuut 10 t/m 11, waarin we drie schietkansen  spreekwoordelijk om zeep hielpen en als er 2 honden vechten….dan maakt de ander gewoon de 0-2 in de twaalfde minuut. Dan zou je denken, “wat gebeurd er allemaal”? maar voordat wij ons dat afvroegen was daar Akram die van afstand pegelde en via een been van een Roda speler kwam de bal over de witte krijtlijn terecht. 1-2. We zijn er weer! Vlak voor de break moest Liam nog een keertje handelend optreden en floot onze spelbegeleider voor het eerste rustmomentje. 
 
Pure wilskracht
Meteen na de doorstart bleef Roda druk zetten en ging een schot van hen gelukkig naast het doel. Oscar mocht hetzelfde doen aan de overkant, maar deze bal op doel ging er niet in door toedoen van de keeper. Daarna was het een over en weer van verkeerde inspeelpasses en kwam Roda er vaak doorheen via de buitenkant. We stapten veel te vaak te vroeg in bij een simpele schijnbeweging van de Rodaboys. In de 21e minuut had Dylan een pittig, maar fair duel aan de rechterkant van het veld met zijn directe tegenstander. Dylan had eerder geen duel gewonnen van hem, maar op pure wilskracht kwam hij er goed door en verraste hun goalie met een heerlijke knal in de korte hoek. 2-2. Minuut 21 was nog maar net in de 22e minuut overgegaan of we stonden alweer achter. Er werd op de rechterflank niet scherp doorgedekt en er kon een schot gelost worden. Deze kwam hoog op de linkerpaal terecht, precies voor een teamgenoot in hetzelfde rode shirt. Hij nam kalm de bal aan en liet Liam volledig kansloos door de bal in de rechterbovenhoek te plaatsen. Met nog twee schoten (Oscar en Dylan) die er niet ingingen, gingen we in de 25e minuut rusten.  
 
Adrenaline
“Our Famous” derde kwart ging van start en je zag aan onze kanjers dat ze voor elkaar wilden strijden. Ballen werden vaak geblokt, de korte passen waren niet altijd accuraat, maar er kwam steeds meer positieve felheid in de duels. Als het voetballend vandaag niet helemaal ging lukken, dan maar mouwen omhoog (brrr koud) en erop kletsen. Een zeer goede individuele actie van Marinos ging helaas naast, maar we kwamen er aan! En wat een deceptie…kwamen we zomaar 2-4 achter in de 31e minuut. Gevolgd door nog een goede kans van Roda dat naast ging. Zo af en toe wonnen we steeds meer duels en konden we het de Leusdenaren zeer lastig maken. Hoewel hun nummer 7 achterin echt goed voetbalde kon hij niet voorkomen dat er steeds meer druk kwam. En ineens was daar een vlammend schot van Marinos die goed gepakt werd door hun keeper en ook in de rebound op een inzet van Jaylen was de keeper heer en meester. 
 
In het Veense kwartiertje werd er beter gevoetbald. De bal werd vanuit de achterhoede snel en goed rondgespeeld. Dit ging tussen Liam, Akram en Selim, dit ging een paar keer over en weer totdat Selim besloot dat het genoeg was achterin en Marinos bediende. Met een speler voor hem besloot Marinos voor de afspeelmogelijkheid te kiezen en legde hem pannetjesklaar voor Jaylen die hem nog even tegen de touwen moest jagen en dit dan ook prima deed. 3-4. Nog 13 minuten te gaan. Nog in dezelfde minuut was er een communicatiestoornis in de defensie van Roda waar Akram zeer alert op reageerde. Hij bedacht zich niet en schoot de bal onhoudbaar binnen. 4-4! 
Roda was rijp voor de slachtbank, maar ook weer niet, want wat is dit een heerlijk team zeg. Een goed collectief, dat tot nu toe nog niet had verloren (aldus een insider). In de 40e minuut zagen de Rodaspelers hun inzet nog naast het doel gaan en kon onze eigen “Onana” nog een keertje in actie komen. En daar was dan eindelijk de verlossende voorsprong. Met nog 5 minuten op de klok  maakte Akram zijn derde treffer van deze ochtend en zo werd het 5-4. En daar waar onze boys nog de adrenaline hadden van de voorsprong en het juichen stond het luttele seconden later weer 5-5. Wat een geweldig bekerduel werd de vele supporters voorgeschoteld. De kou die men ondervond ging naar de achtergrond en de spanning vergoedde veel. 
 
Extremis
Bram en Sven hadden echt een pittige ochtend, want ze moesten continu vol aan de bak om de snelheid eruit te halen en ballen te blocken. Toch was het Roda weer die na hun 5e treffer druk bleef zetten voor treffer nummer 6. Twee minuten voor tijd ging hun poging naast ons 5 meter brede doel en kregen wij daarna weer een goede poging en deze ging er ook niet in. En op het moment dat je denkt dat het op strafschoppen aankomt moesten de billen nog een keer op elkaar want Roda raakte de lat en daar zwijnden we en kwam zij in minuut 51 goed weg doordat een goede poging van Oscar nipt naast de paal verdween. Iedereen tevergeefs op de banken. De spanning was te snijden en bijna ondoenlijk. Roda kreeg nog een mogelijkheid maar Liam kon deze makkelijk onschadelijk maken. En daar waar zijn uittrappen vandaag zeer ver kwamen om onze voorwaartsen te bereiken, was zijn laatst uittrap van deze wedstrijd dusdanig hard en zuiver geplaatst en tot ons aller verbazing kwam hun keeper naar voren en schatte de hoge en diepe bal niet geheel juist in en deze stuiterde dan ook over de verbouwereerde doelman. En in extremis stonden we in de 52e minuut ineens met de volle buit in onze handen. 6-5!!!!! Wat een goal, wat een blijdschap. Iedereen viel elkaar in de armen. En daar konden de lichte protesten vanuit het Leusdense kamp niks aan veranderen, want de spelbegeleider bleef uiteindelijk bij zijn beslissing nadat hij de beelden via de VAR had bestudeerd. Zijn gebaar door met beide handen een vierkant te ‘tekenen’ in de lucht, kwam als een verlossing. Hierna ging de wedstrijd nog even verder, maar we gaven niks meer weg en zo werden onze toppers na de wedstrijd beloond met een meer dan welverdiend patatje.

Grote ontlading bij spelers en staf na bekerthriller 
 
Statistieken
9e 0-1 Roda’46
12e 0-2 Roda’46
12e 1-2 Akram
21e 2-2 Dylan
22e 2-3 Roda’46
31e 2-4 Roda’46
37e 3-4 Jaylen
38e 4-4 Akram
45e 5-4 Akram
45e 5-5 Roda’46
52e 6-5 Liam
 
Tekst: Paul Verbaarschott