JO17-1 verliest wedstrijd met twee gezichten

1 september 2018

Als gevolg van het kampioenschap van de JO17-1 van vorig seizoen, komt het huidige team uit in de vierde divisie. Door het doorschuiven van coach Kevin de Quay naar de JO19-1 was er een vacature vrij. Die is ingevuld door voormalig trainer van SKV, William Bouman. Zijn assistent is Koen Horden, vorig seizoen assistent-trainer van de JO19-1. Doelstelling van het team is een plaats bij de top 5, maar minimaal handhaving. Na een gedegen voorbereiding, waarbij een aantal goede oefenwedstrijden zijn gespeeld en het ‘luie zweet’ van de vakantie eruit is getraind, moest het vandaag eindelijk echt gaan gebeuren in de bekerwedstrijd uit tegen Vriendenschaar JO17-1. De Culemborgers spelen in de competitie in de derde divisie. In de bekerpoule treft G.V.V.V. verder nog DOVO (ook derde divisie) en Hoofddorp (vierde divisie).

Nieuw team
De JO17-1 van dit seizoen heeft een compleet nieuwe samenstelling. Van de 17-1 van voor de zomer zijn nog maar vijf spelers over. De rest van de selectie komt voor een groot deel uit andere teams, zoals de 15-1 en 17-2, daarnaast zijn enkele spelers afkomstig van andere verenigingen. Ondanks de totaal nieuwe samenstelling verliep de voorbereiding erg hoopvol, met enkele aardige resultaten in oefenwedstrijden.

Snelle voorsprong G.V.V.V.
Onder een stralend zonnetje werd afgetrapt op het hoofdveld in Culemborg. De bank wordt bezet door Jay, Hugo, Soufian, Waylon en Rens. Door een administratieve fout bij onze rode overburen kan Anthony helaas niet worden opgesteld.
De eerste fase van de wedstrijd is het Vriendenschaar met het meeste balbezit. Behalve enkele speldenprikjes kan het echter niet gevaarlijk worden. Bij de eerste aanval van G.V.V.V., in de achtste minuut, wordt een corner verdiend. De bal wordt uitverdedigd en komt vanuit het middenveld bij Jaidy terecht. Deze levert vanaf de rechterkant een goede voorzet af op Joey, die zichzelf handig vrij draait en daardoor makkelijk kan binnenschieten.

G.V.V.V. controleert
Nog binnen het eerste kwartier is het bijna 0-2, als Jaidy een steekpass van Sem krijgt en vanaf eigen helft alleen kan opstomen richting het Culemborgse doel. Behalve dat het schot rakelings voorlangs gaat, wordt hij ook nog buitenspel gegeven. Onterecht, want hij kwam zoals gezegd, van eigen helft. Vriendenschaar krijgt daarna ook een grote kans, als een aanvaller alleen door het midden op ons doel af komt. Gelukkig is Olaf op tijd, komt ver uit zijn goal en vangt de spits op de rand van de zestien op. Te zien is dat Vriendenschaar een sterk team heeft, dat niet voor niets een divisie hoger speelt. Ondanks dat heeft G.V.V.V. de wedstrijd goed onder controle. De Culemborgers moeten constant alert blijven om de aanvallers van de blauwen niet teveel ruimte te geven. Zoals in de negentiende minuut, toen we een mooie aanval via Bilal, Maurits en Jaidy zagen stranden op de keeper. De eruit voortvloeiende corner leverde de nodige paniek op bij de verdediging van de thuisploeg, maar het bleef bij 0-1.

Afstandsschoten
In de laatste fase voor rust zoekt Vriendenschaar het vooral in afstandsschoten, die gemakkelijk door Olaf onschadelijk worden gemaakt. Het is de verdienste van de blauwen, die geconcentreerd blijven spelen volgens de afspraken die met de staf zijn gemaakt. Eén keer komt G.V.V.V. goed weg als de bal hard op de paal wordt geschoten. G.V.V.V. krijgt nog een tweetal kansen omdat Vriendenschaar soms moeite heeft met de opbouw vanaf de keeper. De ene is voor Maurits (schot net naast) en in het andere geval zit Hamza er goed tussen. Zijn voorzet kan net niet goed worden geraakt door Jaidy.

Ongelukkige gelijkmaker
In de laatste minuten van de eerste helft eist onze keeper Olaf een hoofdrol voor zich op. Eerst redt hij op een prachtige manier een vlammend afstandsschot, maar moet een corner prijsgeven. En bij die corner gaat het mis. De bal wordt hoog ingebracht, vlak voor het doel. Tussen een aantal spelers probeert Olaf de bal te pakken, maar hij raakt uit balans en kan er maar half bij. Daardoor slaat hij de bal in het eigen doel en is het zo maar 1-1.

Voorsprong voor de blauwen
In de rust past William drie wissels toe: Joey (blessure), Hamza en Sem gaan eruit voor Waylon, Soufian en Jay. Al na een paar minuten schreeuwt Vriendenschaar om een penalty. De scheidsrechter wuift het weg, bij het duel in de zestien speelde Jay de bal. Na een goede kans voor de thuisploeg, waarbij een doorgebroken speler net naast schiet, komt G.V.V.V. op een prachtige manier op voorsprong. Bilal levert een heerlijke pass af richting Jaidy, die de bal perfect aanneemt en fraai in de verre hoek binnenschiet.

Vriendenschaar repareert de achterstand
Geleidelijk wordt de thuisploeg sterker. De aanvallen van de blauwen worden spaarzamer en Olaf moet een aantal keren alle zeilen bijzetten om de gelijkmaker te voorkomen. Rens komt in het veld voor Maurits. Jaidy krijgt nog een enorme kans om de voorsprong uit te bouwen, maar hij krijgt de bal in een 1 op 1 situatie niet langs de keeper. Dan gaat het ineens snel. Vriendenschaar produceert binnen twee minuten twee doelpunten en brengt de stand op 3-2, als gevolg van slippertjes in de verdediging. In het resterende kwartier (Jaidy is inmiddels vervangen door Hugo) slagen de blauwen er niet meer in de wedstrijd terug te kantelen.

William is ondanks de nederlaag tevreden over de prestatie van zijn team. ‘Vooral in de eerste helft zag ik dat de afspraken die we gemaakt hadden goed werden uitgevoerd, dat vind ik erg mooi om te zien. Ik ben er trots op dat we het een team uit de derde divisie zo moeilijk konden maken.’

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen S.V. Hoofddorp op het programma, aanvang 11.45 u op veld 2.

Tekst: Luc Scholtus