Weima over zijn kwaliteiten, toekomst en de Mac

  • Het eerste

Olaf Weima maakt komende zomer de overstap naar de hoofdmacht van G.V.V.V. De talenten van de 18-jarige doelman worden beloond met een contract. ‘Je moet geduld hebben’.

De technische commissie bond vrijdag opnieuw een jeugdspeler aan het eerste elftal. Ditmaal wist jeugdkeeper Olaf Weima een plek te verdienen in het vlaggenschip van de vereniging. “Toen ik werd gebeld met dat nieuws, was ik natuurlijk hartstikke blij en enthousiast.” Zijn ogen glinsteren nog steeds als hem wordt gevraagd naar zijn eerste reactie. “Dat je deze kans krijgt is heel bijzonder. Ik ben echt zeer dankbaar dat ik de mogelijkheid krijg om het zelf mee te maken.”

Het jonge keeperstalent maakte een uitstekende indruk in de jeugdselecties van de vereniging en werd al langere tijd gevraagd om mee te trainen bij het eerste elftal. In de oefenwedstrijd tegen Batavia’90, afgelopen zomer, maakte Weima zijn eerste minuten in de ploeg van trainer Jochem Twisker. In het tweede elftal en bij de beloften had hij al eerder zijn visitekaartje afgegeven.

‘Op termijn misschien eerste keeper’

Dat hij dit nu beloond ziet worden met een plek in de hoofdmacht, is voor de tiener een motivatie om nog meer uit zichzelf te halen. “Als we het hebben over persoonlijke doelstellingen, dan is het meest voor de hand liggende natuurlijk om elk seizoen beter te worden. Verder in de toekomst is het mijn ambitie om de positie van tweede doelman te bemachtigen en daarna misschien zelfs de positie van eerste keeper.”

‘Niet bang om risico’s te nemen’

“Ik zie mijzelf als een meevoetballende keeper”, reageert Olaf als hem gevraagd wordt naar zijn persoonlijke kwaliteiten. “Ben niet bang om wat risico’s te nemen en ben naar mijn mening zeer sterk in de 1-op-1-situaties in de kleine ruimte. Kijkend naar volgend seizoen denk ik dat het een goed doel is om zoveel mogelijk minuten te maken in het tweede elftal en met hun kampioen te worden.” Op de trainingen wil de leergierige sluitpost zoveel mogelijk leren van Johan Jansen en Jan van Willige. “Hierdoor kan ik alleen maar beter worden en zie ik een zeer leuke toekomst bij G.V.V.V.”

‘Hij is mijn drijfveer’

Weima ontving de laatste tijd veel complimenten over zijn vertoonde spel, maar toch haalt hij de meeste motivatie vooral ergens anders vandaan. “Mijn vader is altijd een goede drijfveer om nog beter mijn best te doen. Hij is altijd een trouwe supporter van mij en de club waar ik speel. Elke zaterdag zie je hem wel langs de lijn staan om mij of het eerste team aan te moedigen.”

Het opleidingsniveau van de jeugdopleiding stijgt en dus worden eigen jeugdspelers de laatste tijd steeds vaker betrokken bij het eerste elftal. Nu ook Olaf Weima. “Voor keepers is het vaak lastiger om door te stromen, dan voor veldspelers. Er zijn maar weinig plekken voor keepers en je ziet niet vaak gebeuren dat de doelman halverwege de wedstrijd wordt gewisseld.” Toch heeft hij voor elke jeugdspeler een belangrijk advies: “Heb geduld. Dit is iets waar het vaak fout gaat bij jonge talentvolle spelers. Ze willen te snel, te veel en soms gaat dit gewoon niet. Juist dan moet je geduld hebben en jezelf blijven bewijzen.”

‘Geen voetbal? Dan bij de McDonald’s’

Op de vraag waar hij zich buiten het voetbal graag bevindt, heeft hij snel een antwoord. “Bij de McDonald’s”, lacht Weima. “Niet altijd om te eten, hoor. Ik werk daar ook in het weekend. Doordeweeks ben ik druk met mijn studie. Ik zit in het laatste jaar van de opleiding Junior Assistent Accountant.”

“Graag wil ik ook deze mogelijkheid nog even gebruiken om G.V.V.V. te bedanken voor het vertrouwen en natuurlijk iedereen die mij de afgelopen jaar heeft gesteund tijdens de trainingen en wedstrijden. Vooral mijn teamgenoten en (keepers)trainers.”

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn
Fotografie: GVVV.nl/Brenda Dekker/Dick Gijsbertsen

 

Ander nieuws

Voorbeschouwing // G.V.V.V. ontvangt recordkampioen gelijke spelen vv Noordwijk

Het eerste | 17 april 2024
Lees meer

Taoufik Adnane zet na veertien jaar punt achter loopbaan bij G.V.V.V.

Het eerste | 15 april 2024
Lees meer

Aanvangstijden laatste twee speelronden Betnation Divisie vervroegd

Het eerste | 15 april 2024
Lees meer