Streekderby kreeg geen winnaar

  • Uit de oude doos

We blijven nog even hangen in hetzelfde hoofdstuk van ons geschiedenisboek zoals dat werd opengeslagen in de vorige twee afleveringen, met respectievelijk spits Edwin van Rooijen en oefenmeester Peter Visee in de hoofdrollen.

Alleen richten we de spotlights niet op een bepaald persoon, maar op het vlaggenschip uit het seizoen ’06-’07. Nog specifieker, een wedstrijdverslag van de streekderby G.V.V.V. – Bennekom die werd gespeeld op 10 februari 2007, waarbij de beide kemphanen de punten gebroederlijk deelden via een 2-2 einstand.

De keuze voor dit wedstrijdverslag is niet geheel toevallig, want bij het teruglezen en het bekijken van de bijbehorende foto’s vielen mij een paar opmerkelijke dwarsverbanden op. Namelijk dat twee spelers en een staflid van de toenmalige Bennekommers, nu ondertussen al weer aardig wat jaartjes deel uit maken van de staf van G.V.V.V.
Als ik nu de quizvraag zou stellen noem een van die drie mannen, dan schat ik de kans vrij groot dat velen van jullie dat moeiteloos op weten te dreunen. Het is namelijk de huidige assistent-trainer Dennis van Meegdenburg, die komend seizoen aan zijn zesde jaargang begint als leidsman. Maar voor hij in 2008 de overstap als speler maakte en het blauw-witte tenue aantrok, was hij maar liefst 16 seizoenen en in totaal 362 competitieduels toeverlaat en steunpilaar van v.v. Bennekom.

Dennis van Meegdenburg als speler van v.v. Bennekom.

De twee andere namen oplepelen leveren waarschijnlijk iets meer hoofdbrekens op. Maar als je huidige begeleidingsstaf van G.V.V.V. naloopt moeten vanzelf de namen van verzorger Jan van Pommeren en keeperstrainer Danny Lücke komen boven drijven.
Van Pommeren staat bij de start van het nieuwe seizoen voor de zevende maal gereed met waterzak en zijn geneeskrachtige handen om de geblesseerden te verzorgen en uiteraard heeft Jan buiten de wedstrijden om nog veel (preventieve) taken.
De nu 39 jaar oude Danny Lücke begint in ’21-’22 aan zijn eerste lustrumseizoen als bewaker en stimulator van de doelmannen bij onze club. Dat het trainen van keepers zijn grote passie is mag duidelijk zijn als je weet dat hij samen met z’n vader Jan sinds 2010 de leukste keepersschool van Nederland KEEPERSACTION runt.
Zowel Jan van Pommeren als Danny Lücke waren in jaargang ’06-’07 in dienst van v.v. Bennekom zoals uit onderstaande foto duidelijk wordt.

Jan van Pommeren moet Danny Lucke de helpende hand bieden.

Sommigen zullen misschien ook nog huidig teammanager Bart Broeder opperen. En ja, het klopt dat Bart een Bennekom verleden heeft als speler, maar dat is al van veel verder terug in de geschiedenis, ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw. En datzelfde geldt ook voor zijn zwager en huidig technisch manager Rob de Boer die ook in een ver verleden onze streekgenoot van zijn dienende diensten voorzag.

Al met al mag je concluderen dat het veelal eenrichtingsverkeer was namelijk Bennekom -> Veenendaal. Maar ook hier bevestigt de uitzondering de regel. Want in het wedstrijdverslag ziet u een foto staan van Keiji Aikawa, in de volksmond ‘Keesie’ genoemd, in een Bennekom tenue. Voordat hij daar in 2004 belandde, na een seizoen te zijn uitgekomen voor DVS ’33, speelde Aikawa drie jaar voor G.V.V.V.

Zijn komst en vertrek naar en van het sportpark Panhuis had alles te maken met z’n schoonvader Arie Schans. Die was in seizoen ’00-’01 begonnen aan zijn tweede periode als oefenmeesteer bij onze hoofdmacht na een buitenlands avontuur in Japan. Aikawa kwam in zijn kielzog ook mee naar Nederland en begon met voetballen bij De Merino’s en kreeg en passant ook verkering met Arie’s dochter. Daar werd zijn talent ontdekt waardoor G.V.V.V. er als de kippen bij was om de Japanse sensatie vast te leggen. Het was een gouden greep want reeds in zijn tweede seizoen werd Aikawa gehuldigd als beste speler van G.V.V.V. Toen aan het einde van seizoen ’02-’03 bestuurlijke chaos ontstond tussen de sponsorclub en het algemeen bestuur en Schans uiteindelijk, na eerst zijn contract verlengd te hebben, alsnog zijn biezen moest pakken toonde Keiji Aikawa zich solidair met z’n schoonvader en vertrok dus naar DVS ’33.
Bij Bennekom kwam er noodgedwongen aan het einde van het seizoen ’06-’07 een kink in zijn voetballoopbaan omdat hardnekkige knieproblemen het verder spelen onmogelijk maakten.
Een jaar later was er sprake van een return op de velden want Redichem kondigde zijn mogelijke komst aan. Maar dat vond hoogstwaarschijnlijk toch niet plaats want verdere berichtgeving daarover was niet te vinden. Dus hebben wij als G.V.V.V.-ers hem de laatste keer actief op een veld zien opereren tijdens deze streekderby in 2007.

Als Keiji Aikawa zijn voetbalervaring en beleving met evenveel hart en ziel stopt in zijn huidige job als horeca ondernemer dan durf ik u met een gerust hart aan te bevelen om eens een bezoek te brengen aan zijn restaurant SHOKUDO in Utrecht, of Hasami Porselein bij hem te bestellen via de webshop.

=================================================
G.V.V.V. geeft voorsprong uit handen

Er leek geen vuiltje aan de grijze lucht boven het sportpark Panhuis voor de thuisploeg in de eerste helft van deze streekderby. Helemaal niet toen Danny van Brenk op slag van rust een individuele fout van Lamers afstrafte en daarmee de 2-0 voorsprong op het scorebord schoot. Maar in het tweede gedeelte liet Bennekom zien over zeer veel veerkracht te beschikken en werden de Veenendalers terug gedrukt op eigen helft. Via twee kopballen beide uit hoekschoppen sleepte de Bennekommers een meer dan verdiend gelijkspel uit de derby, waarvan de gelijkmaker pas in de ruim bemeten blessuretijd viel.
Het was voor de zesde keer op rij dat G.V.V.V. thuis niet bij machte was Bennekom te verslaan.

Binnen zeven minuten spelen hadden de beide kemphanen al kunnen zorgen dat de bedienaar van het scorebord al twee keer op het knopje “+” had moeten drukken. Want eerst was het doelman Lücke van de gasten die na drie minuten spelen opzichtig over een terugspeelbal heen trapte, maar er was niemand van G.V.V.V. dicht genoeg in de buurt om deze blunder af te straffen. Aan de andere kant van het veld blunderde doelman Geerts niet, maar was hij compleet kansloos op een fraai schot vanaf de punt van het zestienmetergebied. Dit werd gelost door Anne van der Kolk maar tot zijn ontzetting belandde het speeltuig tegen de binnenkant van de paal. En de rebound kon worden opgeruimd door de Veense defensie.
Dit alles deed hopen op een leuke en spannende streekderby. Zeker toen Kevin Tom na ruim een kwartier bij een fraaie afdraaiende voorzet van Roy Versluis zijn specialiteit kon etaleren. Want op zijn snoeiharde kopbal was sluitpost Lücke compleet kansloos (1-0) en daarmee leek het spel op de wagen.

Met opgeheven vingertje de aangever Roy Versluis en met gebalde vuisten de afmaker Kevin Tom. De 1-0 staat op het scorebord.

Maar niets was echter minder waar. Beide ploegen legden een steriel spelletje op de prima bespeelbare grasmat. Nu mag je dat, met enige clementie, nog verwachten van de thuisploeg omdat die een voorsprong hadden genomen, maar van de bezoekers, die toch behoorlijk in de penarie zitten gezien haar stand op de ranglijst, was veel meer inzet en beleving te verwachten. Maar ook de ‘rood-witten’ stelden hun meegekomen aanhang danig teleur in rest van die eerste helft. Eigenlijk gebeurde er helemaal niets meer tot in de slotfase van dat eerste deel. De klok stond al op 45 minuten toen Wouter Lamers dacht dat hij alle tijd had om eens rustig uit te verdedigen, maar hij had buiten de waard, Danny van Brenk, gerekend. Die pikte de bal van zijn schoen en kon simpel intikken (2-0). In de blessuretijd werd het bijna nog 3-0, toen diezelfde Van Brenk een vrije trap akelig precies langs het muurtje mikte, maar met uiterste krachtinspanning kon de sluitpost van Bennekom nog met de voeten redding brengen. Bij de rebound leek het erop of Edwin van Rooijen onderuit werd getrokken, maar scheidsrechter Zwaard wuifde alle protesten weg en liet gewoon doorspelen. Eerlijk gezegd zou zo’n voorsprong ook een beetje teveel van het goede zijn geweest, want G.V.V.V. had dan wel de controle over de wedstrijd, groots was het in de verste verte niet.

Maar met een 2-0 voorsprong is het lekker rusten en zouden misschien de puntjes nog eens op de ‘i’ kunnen worden gezet. En daar leek het ook op toen de thee naar binnen was gewerkt. Want de aftrap voor dat tweede gedeelte was nog maar net geweest of Beekink en Van Rooijen wisten elkaar met een vloeiende combinatie prima te vinden. Maar nog steeds is duidelijk dat Edwin van Rooijen nog niet de scherpte terug heeft na zijn langdurige blessure. Normaal gesproken zou hij recht op zijn doel af gaan na zo’n uitstekende pass van collega Beekink. Maar nu had hij veel te veel tijd nodig om het speeltuig te controleren en werd hij naar buiten gedrongen. Op zich nog niet zo erg als je dan maar durft te schieten, maar ook daar zag Edwin geen heil in. Hij bleef wel het overzicht bewaren en probeerde Van Hoof te bereiken. Maar zoals zoveel keer deze middag lukte ook die pass over een metertje of vijftien niet en ging een goede mogelijkheid volledig de mist in. En eigenlijk daarmee was de gehele koek voor G.V.V.V. op. Bennekom besefte nu wel dat er geknokt en gebikkeld moest worden en deden dat vol overgave want de Veenendalers werden continu vastgezet en kregen nauwelijks nog kansen om wat gevaar te stichten voor het doel van de ‘vijand’.

De ploeg de interim trainers Camiel Jager en Kees van Wonderen liet zien dat er wel degelijk kwaliteit schuilt in de selectie want ook de tegenslag al vroeg in de eerste helft, door het uitvallen van de steunpilaren Nok en Dreef, werd door de invallers Heller en Hol uitstekend opgevangen. En het was dan ook niet verrassend dat laatstgenoemde al binnen het uur spelen voor de aansluitingstreffer zorgde. De zeer hard werkende Frank Hol was bij een hoekschop mee opgestoomd en liet de bal via het achterhoofd in het uiterste hoekje ploffen. De vraag was of keeper Bennie Geerts niet in had moeten grijpen, want een bal in het vijfmetergebied hoort normaal een prooi voor een doelman te zijn. Maar als excuus kan worden aangevoerd dat het in het strafschopgebied leek op een volgepropte bus.

Uiterst rechts de twee Bennekomse goalgetters. Nummer 14 Frank Hol maakte de eerste, maar hier heeft Henk van Essen net de gelijkmaker gescoord. U ziet de beteuterde gezichten van de ‘blauw-witten’.

Achteraf waren heel veel mensen het er over eens dat na die 2-1 ook G.V.V.V. nog niet was gewaarschuwd, want er was niemand die eens opstond om het voortouw te nemen. Het bleef slap en afwachtend en Bennekom voelde dat feilloos aan en bleef druk houden en zetten op de Veense defensie. Je kon er dan ook bijna op wachten dat die gelijkmaker een keer zou vallen. Veenendaler Dennis van Meegdenburg was er nog het dichtste bij, maar zijn schoenmaat 43 was net twee maatjes te klein en ook invaller Henk van Essen zag een prima lobje op het dak van het doel belanden. Toch werd diezelfde Van Essen het goudhaantje want in de blessuretijd volgde hij het voorbeeld van zijn ploeggenoot en mede invaller Frank Hol door uit een hoekschop van de uitstekend trappende Arno Splinter al koppend de gelijkmaker (2-2) te laten aantekenen.
En gezien die tweede helft mocht de Visee-brigade nog niet eens mopperen over dat ene puntje want voor hetzelfde geld waren het er nul geweest.

Onze ‘oude’ Japanse vriend Keiji Aikawa speelde ondanks zijn geheel ingepakte linkerbeen toch moeiteloos de gehele wedstrijd uit.

Volgende week is er geen competitie programma. De eerstvolgende competitie wedstrijd is gepland op 24 februari en dan moet G.V.V.V. op bezoek bij het Hardewijkse V.V.O.G. dat gisteren heel verrassend Spakenburg versloeg. En in dat duel moet G.V.V.V. dan maar gaan proberen de 2de periodetitel te veroveren.

Daarvoor gaan captain Antonio Aguilar Aguilera c.s. eerst nog een oefenpotje spelen. Volgende week zaterdag wacht op het sportpark Panhuis de huidige nummer vier uit de hoofdklasse C, Be Quick ’28 uit Zwolle. Aanvang: 14.30 uur.

G.V.V.V. – Bennekom 2-2 (2-0)

Scoreverloop: 17. Kevin Tom 1-0, 45. Danny van Brenk 2-0, 56. Frank Hol 2-1, 90+4. Henk van Essen.

Gele kaarten; 45. Edwin van Rooijen, 62. Antonio Aguilar Aguilera, 80. Bennie Geerts, 90. Matty van Leeuwen. (G.V.V.V.) 45. Michel van der Sommen (Bennekom)

Opstelling G.V.V.V.: Bennie Geerts, Roy Versluis, Jurriaan van Well, Karsten Wierenga, Kevin Tom, Antonio Aguilar Aguilera, Danny van Brenk, Anouar Tighadouini (70. Séan Burke), Richard Beekink, Wouter van Hoof (70. Matty van Leeuwen), Edwin van Rooijen.

Opstelling Bennekom: Danny Lücke, Wouter Lamers, Michel Nok (19. Frank Hol), Vincent Zuiderwijk, Anne van der Kolk, Leon Römer, Keiji Aikawa, Dennis van Meegdenburg, Arno Splinter, Michel van der Sommen (49, Henk van Essen), Bas Dreef (16. Mees Heller).

Toeschouwers: 700
Scheidsrechter: J.T.M. Zwaard (Maasland)

Bron: webredactie G.V.V.V.

===============================================

Even voortbordurend op de laatste twee alinea’s in het verslag. De tweede periode titel veroveren lukte niet, daarvoor was het 1-1 gelijkspel tegen VVOG onvoldoende en ging die naar de latere kampioen IJsselmeervogels. G.V.V.V. eindigde deze jaargang als zesde met 40 punten uit 26 wedstrijden. Opponent Bennekom behaalde er tien minder en werd achtste in de eindrangschikking.
Het oefenduel een week later tegen Be Quick ’28 eindigde in een zogenaamde korfbaluitslag, waarbij G.V.V.V. met 4-5 aan het kortste eind trok.

De 1-0 via het kopdoelpunt van Kevin Tom in dit duel paste naadloos aan bij een eerder verschenen zeer geinige column van journalist Pouw Jongbloed van dagblad De Gelderlander. Het en hoe waarom kunt u zelf lezen.

Sluikreclame wordt het wel genoemd. Op slink­se wijze de aandacht ves­tigen op een sponsor, zo kun je het omschrijven. Duitse voetbaltrainers waren in de sportwereld trendsetters.
Met de naam van kleding­sponsors, geborduurd op de boorden van hun keurige overhemden. Foeilelijk, maar zeer lucratief.
Darter Dick van Dijk doet al enkele jaren uitstekende zaken.
De wandelende recla­mezuil uit Nijmegen heeft in 2007 een nieuwe inkomsten­bron aangeboord.
Darting Dicky, analist bij SBS6, draagt een trendy brilletje. Daar­op staat in grote wit­te letters de naam van zijn aller gulste geldschieter afge­beeld. Dagelijks bereikt Van Dijk zo honderdduizenden tv-kijkers.
Dat moet onze regionale spor­ters op winstgevende ideeën brengen. En anders helpen wij hen een handje. Ook zij moeten een graantje meepik­ken in deze commerciële waanzin.
Kevin Tom, voetballer van G.V.V.V., geldt als erkend kop­specialist. Hoe vaak duwt hij zijn knar niet tegen een bal, afgevuurd uit hoekschoppen of vrije trappen vanaf de flan­ken? Voortaan wordt het mar­kante voorhoofd van Tom af­geplakt met een sticker van zestig vierkante centimeter.
‘Aspirines, hét wapen tegen koppijn’.
Tafeltennisser Rouke Bosma, begenadigd trekker van de meest vreemd­soortige gezichten, stelt zijn vaak uitge­stoken tong beschik­baar. TNT lijkt ons een voor de hand lig­gende optie. Voor postzegelreclame.
Henry van den Dik­kenberg, vechters­baas in naam van Ad­vendo’ 57, laat op het voetbal­veld en tegenwoordig ook al in de sporthal zijn vuisten wapperen. De Edervener is de eerste amateurvoetballer met twee gesponsorde knuis­ten. Op rechts: ‘Sloperij Beu­kers & Beukers’. En links de vervolgtekst: ‘Altijd zeer doel­treffend’.
De mogelijkheden zijn gren­zeloos.

Bron: De Gelderlander (door Pouw Jongbloed) 12 januari 2007.

Op- en/of aanmerkingen, toevoegingen, aanvullingen, (opbouwende)kritische noten, etc. etc. op episoden van deze rubriek zijn altijd van harte welkom. Dit alles om de clubhistorie zo volledig mogelijk en juist te kunnen vastleggen voor het nageslacht. Reacties kunnen, bij voorkeur via email, worden gezonden naar: webredactie@gvvv.nl

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen

Door het vernieuwen van de website die onder supervisie van een andere provider en server (EF2) draait, zijn helaas de vorige publicaties (deel 1 t/m 28) in deze rubriek niet meer beschikbaar.
Deel 29. Trainer Visee: Een sympathieke vakman

Meer over de geschiedenis van onze club kunt u vinden op de facebook pagina ‘Historie van G.V.V.V.’ die wordt onderhouden en gemodereerd door Gert van Holland.

 

 

Ander nieuws

Epskamp, Epskamp en Epskamp

Uit de oude doos | 24 juni 2021
Lees meer

v.d. Weerthof: Jongste speler ooit # v.d. Weerdhof: Haakte op jonge leeftijd af

Uit de oude doos | 17 juni 2021
Lees meer

Trainer Visee: een sympathieke vakman

Uit de oude doos | 03 juni 2021
Lees meer