Vooruitblik // Eerste oefenwedstrijd is een primeur

  • Voorbeschouwingen

Eindelijk, eindelijk is het zover de dag waar spelers, trainers, stafleden en supporters allen reikhalzend naar uit hebben gekeken. Na vele maanden helemaal zonder enige activiteit, en later uitsluitend trainingen en onderlinge potjes, staat er komende zaterdag eindelijk weer eens een echte voetbalwedstrijd te wachten.

Het is weliswaar een sparringpartij en tevens de opening van de oefenperiode, maar het is in ieder geval een mooi begin in de aanloop naar een competitiejaargang die nu eindelijk wel weer eens volledig gespeeld zal kunnen worden. En dan het liefst natuurlijk ook nog zonder de nog steeds geldende maatregelen i.v.m. de pandemie.
Maar ondanks die beperkingen gaat de bal op 24 juli om 14.30 uur weer rollen op het sportpark Cromwijck, Waardsedijk 31 te Woerden waar derdedivisionist Sportlust ’46 gastheer zal zijn voor G.V.V.V.

Primeur

De oefenwedstrijd is tevens een primeur voor de beide opponenten, want nog nooit stonden de Woerdenaren en de Veenendalers tegenover elkaar om de krachten te meten. Maar nu zowel de gastheren als de gasten bijna 75 jaar bestaan, Sportlust ’46 viert dit op 5 oktober as. en G.V.V.V. op 15 november 2022, komt het er toch van. En we hebben een donkerbruin vermoeden dat de huidige medische verzorger van Sportlust ’46 daar wel een helpend handje bij heeft gehad om die primeur tot stand te laten komen. Want onze tegenstrever maakt voor de medische verzorging gebruik van de ‘gouden handjes’ van Theo Lepelblad. En iedere ingevoerde bij G.V.V.V. weet dat de uitermate sympathieke, vriendelijke en zeer kundige Theo diezelfde functie enige jaren geleden ook gedurende een flink aantal seizoenen bij onze club voor zijn rekening nam. Dus de vriendschapsbanden die onderling zijn blijven bestaan zullen er vast toe hebben bijgedragen dat deze oefenwedstrijd zijn beslag kreeg.

De weg omhoog

Waar G.V.V.V. al een lange geschiedenis kent in de top van het amateurvoetbal is dat voor Sportlust ’46 pas de laatste 15 jaar het geval. Voordien pendelden de Woerdenaren heen en weer tussen de tweede en vierde klasse. De weg omhoog vanaf 2006 tot nu aan toe was er een van vallen en opstaan. Driemaal werd de hoofdklasse bereikt, maar ook moest men tweemaal daarna weer een stapje terugdoen. Maar in het seizoen ’18-’19, bij het debuut van huidig oefenmeester Patrick Loenen, zelf voormalig speler van DOS en Holland (nu samen DHSC vormend), ging het crescendo. Het kampioenschap in 1C betekende terugkeer naar de hoofdklasse en ook daarin lieten de rood-witten zich van hun beste kant zien. Toen in maart 2020 de competitie werd stilgelegd i.v.m. de Covid-19 maatregelen stond Sportlust ’46 bovenaan in de hoofdklasse A. Helaas leken in eerste instantie de uitstekende prestaties van Patrick Loenen c.s. lou loene te worden omdat de KNVB had besloten dat bij de stilgelegde competities geen promotie/degradatie regeling zou worden toegepast. Maar enkele maanden later kwam er alsnog een bevrijdende brief uit Zeist dat onze gastheer alsnog mocht promoveren naar de derde divisie.
Deze had daarvoor, door terugtreding van enkele beloften bvo’s en faillissementen van clubs bestaan uit 17 deelnemers, en de bond besloot dat deze divisie weer aangevuld zou worden tot 18 clubs. Het werd dus een ‘papieren promotie’ voor Sportlust ’46 maar die was zeker niet onverdiend en werd natuurlijk van harte toegejuicht door een ieder die de club lief heeft.

Panhuis stappen

Het debuut in de derde divisie was vorig seizoen veelbelovend want er werd gewonnen van Ter Leede, DOVO en VVOG, verlies was er tegen Sparta Nijkerk en Hoek. Met 9 punten uit vijf duels werd de zesde positie ingenomen en toen kwam dat verrekte virus weer om de hoek kijken en was het uit met de voetbalpret.
Met een grotendeels intact gebleven selectie, nu aangevuld met zes nieuwe gezichten, waarvan de bekendste zijn Quincy Arends (DOVO) en Mo Bendadi (in ’18-’19 een half jaar in dienst bij G.V.V.V. en daarna Sparta Nijkerk en TEC) zal ongetwijfeld worden geprobeerd om die goede start als debutant een vervolg te geven.
Opvallend trouwens dat naast Arends, Bendadi en verzorger Lepelblad er nog drie spelers zijn die al heel wat voetstappen hebben liggen op het sportpark Panhuis, maar dan vooral op de ‘rode zijde’. Want Jordi Balk, Marley Berkvens en Kesly den Haag zijn allen voormalig DOVO spelers. En zelfs leidsman Patrick Loenen was op papier een tijdje DOVO trainer. Maar de soap rondom de technische commissie bij onze buren deed hem besluiten op zijn schreden terug te keren en Sportlust ’46 trouw te blijven.

Verrassende eerste winst

Zijn selectie begon op 3 juli met trainen als voorbereiding op de competitiestart en heeft ondertussen ook al een oefenwedstrijd in de benen. Vorige week zaterdag ontving men in eigen huis de competitiegenoot van G.V.V.V. Spakenburg. En tot verrassing van waarschijnlijk vele voetbalkenners was onze gastheer die Spakenburger blauwen uiteindelijk met 2-0 de baas.
Het was van beide kanten erg onwennig na zo’n lange tijd zonder wedstrijdritme zo leerde de verslagen, maar daaruit mag wel de conclusie getrokken worden dat de onzen een tegenstander kunnen verwachten die zich niets aan zal trekken van een zekere reputatie van de bezoekers. Misschien zijn de tegenstanders in de oefencampagne daar wel op uitgezocht, want na deze ontmoeting volgen er ook nog sparringpotjes tegen o.a. tweededivisionisten AFC en Excelsior Maassluis.

Verjongingskuur

In tegenstelling tot Sportlust ’46 onderging de formatie van oefenmeester Jochem Twisker wel een flinke metamorfose en daarmee ook een verjongingskuur. Tien jong- en oudgedienden gemeten in leeftijd en/of dienstjaren bij de Veenendalers vertrokken naar elders. In alfabetische volgorde waren dat: Joshua van den Berkt, Corné Davelaar, Jan Evers, Patrick-Prosper Fini, Jeremy de Graaf, Robin Mulder, Berry Powel, Philip Ties, Laurens van der Voort en Joël van Wijk.
In hun plaats kwamen Jordi Bitter (Spakenburg), Maikel Epskamp (NEC), Mats Grotenbreg (Hercules), Kai Huisman (DOVO), Jaidy van Meegdenburg (eigen jeugd), Achraf Nejmi (Eemdijk), Jonathan Richard (HBOK), Bilal Tmim (eigen jeugd), Dion van Toorn (Candia ’66) en Jan van Willege (NSC) de selectie weer compleet maken tot 22 man.
Een mooie ontwikkeling daarbij is dat er na vorig seizoen Justin Spies en Melvin van de Haar, opnieuw twee jongelingen uit de eigen jeugd zijn toegevoegd aan de A-selectie, en dat er met de andere nieuwelingen een op voorhand een prima mix is ontstaan van redelijk wat ervaring en jong aanstormend talent. Met deze mix voldoet G.V.V.V. aan de statistiek van alle deelnemers aan de Jack League qua gemiddelde leeftijd. Want zover nu bekend is de gemiddelde leeftijd van alle 18 selecties die bestaat uit totaal 420 spelers 25,1 jaar. Dat wordt nog flink gedrukt daar de aanwezigheid van Jong FC Volendam en Jong Sparta want bij die bvo’s mag de leeftijd van de spelers reglementair niet ouder zijn dan 23 jaar.
De Twisker brigade komt door deze verjongingskuur uit op precies 25 jaar en hoeft met uitzondering van voornoemde profclubs alleen Kon. HFC, ASWH, Excelsior Maassluis en Noordwijk voor laten gaan.

Voetbalplezier

Het is nu aan Jochem Twisker en zijn staf om daaruit het beste naar boven te halen te beginnen in Woerden. Maar het uiteindelijke resultaat is bijzaak, dit oefenduel zal door Twisker allereerst worden gebruikt om na lange tijd van voetbalstilte zijn pupillen aan het werk te kunnen zien in wedstrijdverband, waarbij ongetwijfeld zoveel mogelijk selectiespelers aan bod zullen komen. Die uiteraard ook allemaal zelf staan te trappelen van ongeduld om het voetbalplezier te hervinden.
Gastheer Sportlust ‘46 heef het al ondervonden hoe het is om weer eens een echte wedstrijd te spelen en die kunnen vast ook niet wachten om op herhaling te gaan zeker met het goede gevoel op zak van de eerste winst in een oefenpot.

Let op!!
Er mogen (beperkt aantal) toeschouwers van G.V.V.V. aanwezig zijn maar u dient zich vooraf wel te registeren met een gezondheidsverklaring via de website Sportlust ’46.
Dus wilt u als supporter er bij zijn klik dan hier.  

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer