Vooruitblik // Twisker komt voormalig werkgever tegen

  • Voorbeschouwingen

Komende dinsdagavond spelen de pupillen van coach Twisker hun eerste oefenduel in eigen huis. Opponent is dan zondag derdedivisionist USV Hercules. Een duel met een lichtelijk pikant tintje. Want Twisker had van 2018 t/m 2020 onze gasten onder zijn hoede en nieuwkomer Mats Grotenbreg speelde vorig seizoen een blauwe maandag voor Hercules.

Visite van een springlevende ‘Oude Dame’
USV Hercules werd in 1882 opgericht, en draagt net als de echte oude dame Juventus zwart-wit gestreepte shirts als clubkleuren. De omnivereniging Hercules uit de Domstad kent diverse takken van sport binnen haar gelederen, waaronder tennis, cricket, badminton en zaalvoetbal.
Maar de grootste tak, en het meest prestatiegericht, is het veldvoetbal waarvan het vlaggenschip voor het vijfde achtereenvolgende seizoen in de zondag Derde Divisie gaat spelen. Maar daarnaast bestaat er ook een zaterdag eerste elftal wat uitkomt in de derde klasse.
Ook met het vrouwenvoetbal timmert de Utrechtse club flink aan de weg. Het eerste vrouwenteam komt uit in de eerste klasse, en het tweede elftal in de derde.
Dat het met de opleiding – waar Hercules het als niet al te kapitaalkrachtige club voornamelijk van moet hebben – ook wel goed zit bewijst het feit dat veel jeugdteams uitkomen op een vrij hoog niveau. Kortom USV Hercules is een springlevende ‘Oude Dame’.

Blinkend visitekaartje
Zonder ook maar enigszins te overdrijven mag je stellen dat de omnivereniging in het laatste anderhalf decennium met haar voetbalvlaggenschip flink naam heeft gemaakt. Waar voorheen prestatievoetbal bijzaak was, is dat sinds ongeveer 2005 hoofdzaak geworden.
Met vier promoties, via één kampioenschap en driemaal de nacompetitie, en tussendoor slechts eenmaal een stapje terug, baanden ‘de zebra’s’ zich een weg naar de Derde Divisie.
Via een geweldige eindsprint werd het debuut seizoen ’16-’17 uiteindelijk met een vierde positie afgesloten en was en passant ook de derde periodetitel een prooi voor de Utrechters. Dat gaf recht op deelname aan de nacompetitie waarin uiteindelijk Spakenburg over twee duels, maar krap aan (2-1 in Utrecht en 4-2 in Spakenburg) de sterkste bleek, maar het al blinkende visitekaartje kreeg daarmee nog een extra glanslaagje.
Het verder polijsten lukte de daarop volgende drie seizoenen helaas niet. In het laatste jaar van trainer Eric Speelziek in 2018 (nu Sparta Nijkerk) eindigde Hercules als laatste in het linkerrijtje. Niks mis mee, maar na het mooie debuut wellicht voor de fans toch wat tegenvallend.
Opvolger Jochem Twisker, uiteraard voorheen bekend van zijn leiderschap bij Spakenburg en ASV De Dijk, kon de wisselvalligheid ook niet uitbannen.
In de competitie werden goede series wedstrijden afgewisseld met ook een aantal magere resultaten waardoor op enig moment zelfs de gevarenzone in zicht kwam. Maar de ploeg richtte zich telkens op en eindigde in de grote middenmoot op de respectievelijke elfde plek in 2019 en tiende in 2020.
Ja en toen kaapte G.V.V.V. de oefenmeester weg en ging hij op het sportpark Panhuis aan de slag.

Staand voor de dug-out Jochem Twisker, toen nog in dienst bij Hercules.

Bliksemstart
Het verlies van Jochem Twisker loste technisch manager René van der Kooij op door zelf een dubbelfunctie te gaan vervullen en dus ook voor de groep te gaan staan in het seizoen ’20-’21. Het was voor Van der Kooij wellicht de meest fantastische kortste periode uit zijn trainersloopbaan. Want Hercules kende een bliksemstart vorige seizoen in de Derde Divisie. Voordat Covid-19 het gehele amateurvoetbal tot stilstand bracht hadden zijn pupillen vier wedstrijden gewonnen en er een gelijkgespeeld. Daarmee waren ze de ongeslagen koploper met een alleszeggend doelsaldo van 12-2. Hoe dat verder zou zijn gegaan blijft voor altijd gissen maar die geleverde prestatie zal zeker wel een trigger zijn om het aanstaande nieuwe seizoen dat kunstje te herhalen en door te zetten tot het einde van de competitie.

Springplank
Het is alom bekend dat Hercules door (jonge) talenten wordt gezien als een springplank naar hogerop. Die blijven dan een of twee seizoenen bij Hercules spelen om vervolgens te worden weggeplukt door clubs met meer financiële middelen en/of grotere sportieve ambities. In het verleden hebben o.a. de beide Spakenburgse grootmachten en het ter ziele gegane FC Lienden daar al dankbaar gebruik van gemaakt.
En als het niet lukt om te slagen bij die andere verenigingen dan is de aantrekkingskracht en het thuisgevoel van Hercules een mooi wapen om die jongens weer terug te laten keren in de moederschoot. Laatste voorbeelden daarvan zijn Björn van Gorkom en Steff van Rooijen (IJsselmeervogels) en Tim Pieters (FC Utrecht).
Dit alles houd in dat het uitstekende scoutingsapparaat van de club telkens op zoek moet naar nieuwe beloftevolle spelers en wat meer ervaren krachten die de jonkies kunnen helpen in hun ontwikkeling. Ook nu is dat weer het geval met slechts drie 30 plusser en de rest allemaal ruimschoots jonger in de A-selectie.
Al met al heeft coach Van der Kooij de beschikking over een selectie waarvan de gemiddelde leeftijd 22,5 jaar is.

Ook bliksemstart in de voorbereiding
Net als G.V.V.V. begon Hercules haar oefencampagne afgelopen zaterdag. Op het eigen sportpark Voordorp kwam DVS ’33 op bezoek. De Ermeloers onder leiding van oud G.V.V.V. speler Peter Wesselink konden in het eerste bedrijf nog aardig gelijke tred houden met gastheren, maar beide teams wisten de spaarzame kansen niet te verzilveren.
De grote wisseltruc van de beide trainers na de thee had het meeste negatieve gevolg voor de bezoekers die er nauwelijks meer aan te pas kwamen. Maar na een tweede sessie wissels van DVS ’33 met nog een half uur te gaan pakte Hercules flink door. Door goals van Rogier Benschop, Lars Vermeulen en 2x Tim Pieters stond er na negentig minuten 4-0 op het scorebord. Een alleszins mooi begin voor onze sparringpartner die daarmee hun visitekaartje opnieuw afgaven.

Soufiane Laghmouchi redde de Veenendaalse eer tijdens de laatste ontmoeting.

Traditie
Met deze sparringpot wordt er een vervolg gegeven aan een zich stilaan ontwikkelende traditie. Sinds het seizoen ’06-’07 tot nu aan toe, troffen de Domstedelingen en G.V.V.V. elkaar al tienmaal eerder tijdens een oefenduel, soms zelf tweemaal tijdens een lopend seizoen.
En ook staat in die periode een districtsbekerontmoeting in de annalen van de beide clubs. Op het eigen Panhuis was G.V.V.V. in het seizoen ’08-’09 toen met 8-0 overduidelijk te sterk voor de toenmalige eersteklasser.
Die winsttrend in eigen huis is door de loop der jaren tijdens de oefensessies bijna altijd voortgezet. Van de zes onderlinge potjes in ’t Veen won de thuisploeg er vijf, alleen in ’13-’14 waren de Utrechters met 0-1 de sterkste.
Op sportpark Voordorp waar de overige vier plaatsvonden, is de balans in het voordeel van Hercules. Eenmaal winst voor de gasten (0-5), tweemaal winst voor gastheren (2-0 en 3-1), en eenmaal werden de punten gebroederlijk gedeeld (2-2).
De laatste keer was op 10 augustus 2019 toen Hercules met Twisker nog aan het roer in Utrecht met 3-1 won. Noslin Tijani (nu TOP Oss) scoorde tweemaal en Wouter Keneman (nog deel uitmakend van de selectie) beslechtte het pleit nadat Soufiane Laghmouchi (nu Scherpenzeel) vanaf de strafschopstip G.V.V.V. op voorsprong had gezet.

Klein tikkie
De meeste coaches en hun pupillen moeten, overigens geheel terecht, niets hebben van scorebordjournalistiek, en al helemaal niet gedurende de oefencampagne. Die term, in 2003 bedacht door toenmalig AZ trainer Co Adriaanse na een 1-5 nederlaag tegen Roda JC, gaat er dus over dat er alleen maar naar de uiteindelijke uitslag wordt gekeken en niet naar het vertoonde spel. Maar het zou van weinig zelfreflectie getuigen als Twisker c.s. niet diep in hun hart toch moeten toegeven dat het 4-2 verlies tegen Sportlust ’46 in de eerste oefenduel van afgelopen zaterdag hen niets heeft gedaan. Het zal hoogstwaarschijnlijk toch voelen als een klein tikkie.

Werk aan de winkel
Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden aan te wijzen, omdat vaak in de eerste fase van de oefencampagne grote wisseltrucs worden toegepast om alle fitte selectiespelers de nodige speeltijd te gunnen zodat de staf hun sterke en zwakke punten in wedstrijdverband kan beoordelen. Daardoor is er nog niet gelijk sprake van automatismen en vastigheid. En uiteraard zijn de spelers na zo’n lange tijd van inactiviteit op het voetbalveld voorzichtig en wordt er niet gelijk volle bak gegaan om (spier)blessures te voorkomen. Ook speelt mee dat bijna de helft van de 22-koppige A-selectie bestaat uit nieuwe gezichten die elkaar nog moeten leren aanvoelen en kennen. Maar dat alles neemt niet weg dat G.V.V.V. op bijna alle facetten van het voetbalspel werd afgetroefd door de Woerdense derdedivisionist.
Kortom er is nog voldoende werk aan de winkel voor ons vlaggenschip om straks goed beslagen ten ijs te komen in de competitie. En daarom kunnen we alleen maar hopen dat de verdiende nederlaag een goede leerschool is geweest en verwachten de fans, en natuurlijk staf en spelers ook, dat er verbetering is te zien in de wedstrijd tegen USV Hercules.

PS
Onze ‘scheidsrechtersbaas’ Ed Meulenbroek kwam met de terechte opmerking dat het tenue van Hercules geen zwarte band heeft maar een navykleur. Dat lijkt op zwart maar is in werkelijkheid heel donkerblauw.
Hopelijk neemt u mij het niet kwalijk dat ik door mijn lichte kleurenblindheid toch de vergelijking heb gemaakt met het shirt van ‘Oude Dame’ Juventus dat echt een zwarte band heeft.

Dit oefenduel tussen G.V.V.V. en USV Hercules zal dinsdagavond 27 juli plaatsvinden op sportpark Panhuis en zal aanvangen om 20.00 uur. De wedstrijd zal onder leiding staan van scheidsrechter Thomas Hardeman uit Wijk bij Duurstede die zijn eigen assistenten zal meenemen.

Tekst: Bas van Capelleveen

Foto kop: Stefan Koops Photography

Foto’s: Brenda Dekker

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer