Voorbeschouwing // Eerste klassieker op de programmarol

  • Voorbeschouwingen

Na Spakenburg (78) en IJsselmeervogels (70), is Kozakken Boys de tegenstander in deze competitie, waartegen in het verleden de meeste onderlinge ontmoetingen zijn gespeeld. De classificatie klassieker is met het aanstaande 56ste duel in Werkendam dus geheel van toepassing.

Ondanks dat de komende wedstrijd een klassieker is, dit keer geen klassieke voorbeschouwing zoals u meestal gewend bent. Nee, dit keer gooien we het over een andere boeg.
Iedereen die in het verleden meermaals getuige is geweest van Kozakken Boys – G.V.V.V. of omgekeerd, weet uit eigen ervaring dat dit vrij vaak ontmoetingen waren waarin veel passie, inzet en strijd de boventoon voerden. Je kon er vooraf bijna vergif op innemen dat er wel de nodige voetnoten te plaatsen waren nadat de kruitdampen waren opgetrokken na anderhalf uur voetballen tussen de Werkendammers en de Veenendalers of vice versa.
Kaartenfestivals, vroegtijdige douchebeurten, benutte en gemiste elfmetertrappen, een gestaakt of een uitgesteld duel, en bijna altijd de zekerheid dat er goals gescoord worden, zijn even in vogelvlucht karakteristieken van deze klassieker.
Om ieders geheugen daaromtrent op te frissen hebben we er voor gekozen om deze karakteristieken van het laatste decennium hieronder weer te geven.

06-11-2010 G.V.V.V. – Kozakken Boys 1-3 (0-0)
48. Richie Basoki 0-1, 60. Arda Harvar 0-2, 71. Martin van Eck 1-2, 90. Dennis Verhoef 1-3

Christiaan Opschoor miste een strafschop in tiende minuut voor Kozakken Boys, maar dat deerde de bezoekers niet, want ze waren gedurende grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij en drukten dat alsnog uit in de score.
Martin van Eck scoorde de eretreffer als invaller, hij had daarvoor al met het tweede elftal een hele wedstrijd gespeeld tegen Spakenburg 2. 3-0 winst met twee treffers van hem. Een valse hattrick in twee wedstrijden voor het huidig hoofd van de voetbal academie van G.V.V.V. dus.
Rodny Hofman mocht in de slotminuut voortijdig gaan douchen want hij werd met 2x geel weggezonden.

Overige kaarten: 2x geel G.V.V.V. en 5x geel Kozakken Boys.

Scheidsrechter: I. Roeland / Toeschouwers: 900

09-04-2011 Kozakken Boys – G.V.V.V.

Duel ging niet door omdat scheidsrechter Ter Brake in de warming-up geblesseerd raakte en er geen vervanger voorhanden was. De wedstrijd werd verplaatst naar dinsdag 12-04-2011

12-04-2011 Kozakken Boys – G.V.V.V. 2-3 (1-1)
2. Arjan van Vuuren 1-0, 45+2 Koert Thalen 1-1, 66. Simon Brouwer 1-2, 74. Dennis van Meegdenburg 1-3, 89. Benjamin de Gans 2-3

Kozakken Boys heeft op dat moment in tien thuiswedstrijden nog geen nederlaag geleden (6x winst, 4x gelijk) en dus lijkt het voor G.V.V.V. een zware opgave te worden, hoewel het koploper is in de hoofdklasse B. Maar ze logenstraffen die vooruitblik en weten met bij vlagen goed spel een einde te maken aan die fraaie reeks van de gastheren.
Huidig assistent-trainer Dennis van Meegdenburg mist een strafschop in minuut 24 bij een 1-0 achterstand, hij had voordien in andere duels wel 4x gescoord vanaf de stip.
Koert Thalen maakt net voor rust de gelijkmaker, Simon Brouwer en Van Meegdenburg maken het verschil, op aangeven van Joey Snjjders (2x) en Rudy van Doorn, voordat de gastheren in de slotminuut iets dichterbij komt.
Met daarna nog vijf finales te gaan, die allen worden gewonnen, wordt G.V.V.V. kampioen van de hoofdklasse B en promoveert naar de topklasse.

2x geel Kozakken Boys en 1x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter: J. van Dijk / Toeschouwers: 700

03-11-2012 Kozakken Boys – G.V.V.V. 0-2 (0-0)
59. Dennis van Meegdenburg 0-1 (strafschop), 78. Maurice van der Wilt 0-2.

Kozakken Boys is ruim de betere ploeg. Zelfs met tien man, toen na een klein half uur spelen topscorer Arif Irilmazbilek met tweemaal geel werd weggezonden. Door uitstekend keeperswerk van Johan Jansen bleef G.V.V.V. op de been.
Breekpunt in wedstrijd volgt na 58 minuten toen Iderlindo Moreno Freire hands maakte in ‘the box’, rood kreeg en Dennis van Meegdenburg de penalty binnenschoot.
Maar ook tegen negen man had de ploeg van coach Assink heel veel moeite om de wedstrijd dood te maken. Dat lukte pas 12 minuten voor tijd toen Brouwer, al dan niet in buitenspel positie, Maurice van der Wilt bediende die de 0-2 maakte.
Niet uniek maar wel bijzonder dat bankzitter Bob Huijbregts geel kreeg door (te) heftig protesteren bij de assistent scheidsrechter, bij dat doelpunt.
Scheidsrechter Dubbeld uit Barendrecht was de gebeten hond volgens de KB-aanhang.

Kozakken Boys kreeg naast hierboven genoemde kaarten nog 1x geel, en er was voor 2x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter: M. Dubbeld / Toeschouwers: 850

De huidige assistent-trainer Dennis van Meegdenburg benut de strafschop.

13-04-2013 G.V.V.V. – Kozakken Boys 1-1 (1-1)
41. Karim Elkaddouri 1-0, 45. Ismael Yildirim 1-1

G.V.V.V. kreeg de meeste mogelijkheden en was het optisch de bovenliggende partij, maar zij mochten de handen dichtknijpen dat Kozakken Boys de enkele scherpe counters niet goed uitspeelden. Al met al een juiste afspiegeling van de spelverhoudingen en een typische Ron Karreman wedstrijd. Want zoals (bijna) gebruikelijk bij deze Haagse referee, bleven de kaarten in de borstzak. Heel erg jammer dat deze leidsman, in woord en daad, niet meer op het hoogste niveau fluit.
Bijzonderheid: Doorjagen van Elkaddouri op doelman Bovo leverde een kolderieke situatie op. De doelman schoot de bal tegen het hoofd van de aanvaller. De bal belandde met een boogje op de lat en kon daarna opgepakt worden door de opgeluchte doelman.

Scheidsrechter: R.H. Karremans / Toeschouwers: 1200

09-11-2013 G.V.V.V. – Kozakken Boys 0-2 (0-1)
31. Ismael Yildirim 0-1, 75. Arif Irilmazbilek 0-2 (strafschop).

De nummers één en twee van de competitie, twee aanvallend ingestelde teams. Kortom goede vooruitzichten om een heuse topper te kunnen aanschouwen. Een topper was het, waarbij de een volop de aanval koos, volop kansen creëerde, maar niet wist te scoren en de ander niet onder deed en met een stevige defensie liet zien dat je niet veel ‘kansen’ nodig hebt om een pot winnend af te kunnen sluiten.
G.V.V.V. had voor deze wedstrijd driemaal achtereen met 4-0 gewonnen. Danny Buijs, de huidige FC Groningen trainer, maar toen nog speler bij Kozakken Boys, schoot tegen de arm/hand van Rodny Hofman aan, al dan niet binnen of buiten de zestien, en dat leverde de strafschop op.
Sherwin Grot miste diverse grote kansen voor de Veenendalers en moest zelfs een minuut of tien voor tijd geblesseerd naar de kant, waardoor G.V.V.V. met tien man verder moest omdat er al driemaal was gewisseld.

3x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter: M. van der Roest / Toeschouwers: 1500

05-04-2014 Kozakken Boys – G.V.V.V. 3-0 (2-0)
15. Arif Irilmazbilek 1-0, 28. Ismael Yildirim 2-0, 77. Arif Irilmazbilek 3-0 (strafschop).

Door een ongeluk in de nabijheid van de brug bij Avelingen begint de wedstrijd een kwartier later om zo de G.V.V.V.-supporters de gelegenheid te geven toch de hele wedstrijd te zien. Dat lukt niet helemaal, diverse fans en de bus arriveren pas halverwege de eerste helft.
In de 65ste minuut wordt de wedstrijd gestaakt. Scheidsrechter Huizinga is naar de kleedkamer gegaan en blijkt, zo leggen de assistent scheidsrechters later uit, geblesseerd. Uiteindelijk wordt hij vervangen door de vierde official, Guus de Witte.
Het moet welhaast de slechtste wedstrijd van het seizoen geweest zijn aldus Roy Terschegget in een interview op de radio. Afgezien van het eerste kwartier dan. Maar vijftien minuten goed spelen is niet genoeg om een wedstrijd te winnen.

3x geel G.V.V.V.

Scheidsrechters: B.H. Huizinga & G. de Witte / Toeschouwers: 1000

11-10-2014 G.V.V.V. – Kozakken Boys 5-0 (0-0)
56. Joey Snijders (1-0), 71. Bart Hulsbos (2-0), 81. Martin van Eck (3-0), 88. Roy Terschegget (4-0), 90. Joey Snijders (5-0).

De 5-0 einduitslag viel wellicht wat te hoog uit, maar dat de Veenendalers de punten in eigen huis hielden en daarmee de koppositie overnamen van opponent Kozakken Boys, daar viel weinig tot niets toe op af te dingen. In eerste helft, die behoorlijk in evenwicht was, waren de mooiste kansen voor de bezoekers, maar topscorer Berry Powel faalde tot driemaal toe. Aan de andere kant redde doelman Hogendoorn een zeker lijkend doelpunt na een poeier van Taoufik Adnane. Na de thee ontbrande de thuisploeg, die al snel op een 1-0 voorsprong kwam. Invaller Lukoki had tot tweemaal toe de kans op de gelijkmaker maar ook hij faalde. Bij de 2-0 van verdediger Bart Hulsbos, met nog een kleine 20 minuten op het bord, namen de bezoekers alle risico’s en dat benutte G.V.V.V. ten volle uit. In de slotfase vielen binnen tien minuten de overige drie treffers. Opvallende man was dit keer niet spits Grot met goals van zijn voet, maar linkerflank speler Joey Snijders. Hij scoorde zelf tweemaal, de openingstreffer en het slotakkoord, en tussendoor was de Amersfoorter nog verantwoordelijk voor twee assists.
Een prima overwinning op koploper Kozakken Boys. In een wedstrijd die reclame was voor het voetbal in de topklasse. Beide ploegen lieten zien wat ze waard zijn. Scheidsrechter Bronsvoort  -gelukkig fluit deze toparbiter nog steeds – wist de kaarten op zak te houden. Met deze overwinning neemt G.V.V.V. de koppositie in de topklasse in.

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort / Toeschouwers: 1600

Sherwin Grot (9) was speler bij zowel G.V.V.V. als Kozakken Boys. Maar hier in het blauw laat hij het scoren over aan ‘the man of the match’ Joey Snijders die het vingertje al in de lucht steekt.

06-04-2015 Kozakken Boys – G.V.V.V. 4-0 (1-0)
18. Sjoerd van der Waal 1-0, 48. Stanley Husen 2-0, 63. Arif Irilmazbilek 3-0, 89. Jurriën Gaari 4-0.

Gespeeld op tweede paasdag om 17.00 uur nadat deze wedstrijd op 7 februari was afgelast.
Voorafgaand aan de wedstrijd overhandigde aanvoerder Yoann de Boer een voetbalshirt met alle handtekeningen van de spelers van Kozakken Boys aan zijn G.V.V.V. collega Roy Terschegget. Ook had de supportersgroep van Kozakken Boys, de Q-side, een spandoek gemaakt met daarop ‘Joey Snijders sterkte’. Het geeft nog maar eens aan hoe de clubs meeleven met Joey, zijn familie en de spelersgroep. Dat sport verbroedert is hiermee nogmaals bewezen.

G.V.V.V. heeft een zware nederlaag geleden bij koploper Kozakken Boys. Op Sportpark De Zwaaier waren de Werkendammers maandag oppermachtig tegenover het zwakke veldspel van de Veenendalers, dat resulteerde in een 4-0 eindstand voor de thuisclub.

Het werd een avond met dubbele feestvreugde voor een ieder met een rood-wit Werkendams hart. Vlak voordat de scheidsrechter Kozakken Boys- G.V.V.V. in beweging bracht, verbaasden de toeschouwers zich over de eindstand in Lisse, waar titelconcurrent SV Spakenburg niet kon winnen van FC Lisse. Op Sportpark Ter Specke bleef het 1-1, en dus lijkt de titelstrijd in de Topklasse zaterdag beslist. Door de 4-0 overwinning van Kozakken Boys op G.V.V.V. bedraagt het verschil zes punten, met nog vier wedstrijden in het verschiet.
Het verschil werd uiteindelijk drie punten maar dat was ook voldoende om het kampioenschap binnen te harken voor de Werkendammers.

1x geel Kozakken Boys en 1x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter: E.W.P. Thijs / Toeschouwers: 1100

05-12-2015 G.V.V.V. – Kozakken Boys 1-2 (1-0)
12. Olivier Pilon 1-0. 81. Toby Mulder 1-1, 86. Sherwin Grot 1-2.

De ploeg van John de Wolf had de zaakjes goed op orde. De voorsprong stond, en met een beetje geluk had die voorsprong zo maar 2 of 3-0 kunnen zijn, maar het zat niet mee. De magere voorsprong bleek te broos. Kozakken Boys zette de gehele tweede helft druk. Niet dat er echt veel uitgespeelde kansen waren te noteren, maar het feit dat G.V.V.V. het gehele tweede deel van wedstrijd er niet meer onderuit kon voetballen, lag er. Het middenveld, in de eerste helft heerste G.V.V.V. volledig, was nu in handen van de Werkendammers. De speldenprikjes van, met name, Sherwin Grot waren nog makkelijk te verdedigen en de Veenendalers hielden lang stand. Toen 9 minuten voor tijd Johan Jansen een hoge bal voorbij de tweede bal verkeerd inschatte kon uiteindelijke Toby Mulder profiteren. 1-1.
Een domper van jewelste, maar G.V.V.V. rechtte nog een keer de rug. Probeerde alsnog de volle drie punten in huis te houden. Dit liep fataal af. Toen G.V.V.V. een corner weggewerkt zag worden werd het uiteindelijk weg gecounterd door Kozakken Boys en uitgerekend Sherwin Grot maakte de 1-2. Een hele schrale troost was dat voormalig blauwe Sherwin Grot een strafschop miste in minuut 55, die werd door Johan Jansen gestopt.
G.V.V.V. probeerde nog een puntje uit het duel te peuren. Invaller Patrick Heesakkers kopte ver in blessuretijd nog op de paal.

4x geel G.V.V.V. en 2x geel Kozakken Boys

Scheidsrechter: A. Dijkstra / Toeschouwers: 1500

09 & 19-04-2016 Kozakken Boys – G.V.V.V. 0-0

Dit was de wedstrijd met het ‘pipo incident’ waardoor scheidsrechter Frank de Winter, die al eerder flink was beledigd door KB-aanhang de wedstrijd staakte in de 83ste minuut.
Deze werd 10 dagen later uitgespeeld onder leiding van Ron Karremans.
Madjer Lukoki kreeg na 19 minuten rood, dat riep al veel onvrede op bij de Werkendammers alsmede meerdere beslissingen van de leidsman. Ondanks een gedecimeerde thuisploeg had die het beste van het spel en raakte Berry Powel de paal. Ook moest Jansen enkele puike reddingen verrichten om verder onheil te voorkomen.
Simon Brouwer raakte voor rust ook de paal en deed dat, halverwege de tweede helft toen G.V.V.V. wel overwicht kreeg, nogmaals. Het lukte niet het overwicht in de score uit te drukken.
In het restant, dat op 19 april inclusief blessuretijd ongeveer 14 minuten duurde creëerde de bezoekers een vijftal flinke kansen, waaronder een bal op de paal van Heesakkers, maar het lukte niet om te scoren.
Een zeldzaamheid een wedstrijd zonder doelpunten tussen deze twee kemphanen.

3x geel Kozakken Boys en 1x geel G.V.V.V.

Scheidsrechters: F.R. de Winter & R.H. Karremans / Toeschouwers: 1300

19-11-2016 Kozakken Boys – G.V.V.V. 2-3 (1-1)
4. Bart Hulsbos 1-0 (eigen doelpunt), 19. Patrick Heesakkers 1-1, 49. Rodny Hofman 1-2 (schitterende vrije trap van 30 meter), 84. Robin Mulder 1-3, 88. Quentin Jakoba 2-3.

De Veenendalers kwamen in Werkendam slecht uit de startblokken, met een eigen doelpunt van Bart Hulsbos als resultaat. De verdediger tikte een voorzet van Berry Powel zelf tegen de touwen. G.V.V.V. was even van de leg, maar herstelde zich na een kwartier spelen en trok het initiatief naar zich toe en gaf dat niet meer af. Het befaamde spitsenduo Berry Powel en Raily Ignacio, kwamen als goalgetters weinig aan bod, door uitstekend verdedigen van de blauwen in een wedstrijd die zeker niet als hoogwaardig bestempeld mag worden, maar wel zeer verdiend gewonnen werd. Want ook met tien man – Danny de Leeuw net vier minuten in het veld kreeg in de 78ste minuut rood – bleef G.V.V.V. fier overeind, en scoorde Mulder de bevrijdende 1-3.
Na de 2-3 kopte Latupeirissa namens de Veenendalers nog op de paal.

2x geel Kozakken Boys en 4x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter: C. Mulder / Toeschouwers: 1500

04-03-2017 G.V.V.V. – Kozakken Boys 2-1 (1-1)
16. Martin van Eck 1-0, 22. Raily Ignacio 1-1, 78. Robin Mulder 2-1.

Robin Mulder leidde G.V.V.V. naar een gestolen zege tegen Kozakken Boys, in een amateurkraker in optima forma, vol spanning, sensatie en emotie. Op het tandvlees boekten de Veenendalers een uiterst effectieve 2-1 overwinning op de Werkendammers en zijn vooralsnog ‘the best of the rest’.
Vraag niet hoe. Die woorden rollen in de catacomben over de tongen van de spelers en trainer John de Wolf. G.V.V.V. had immers weinig in de melk te brokkelen tegen Kozakken Boys en moest tot het gaatje gaan om de 2-1 zege over de streep te trekken. Mooi was het allemaal niet, verre van zelfs, maar de Veenendalers kunnen eindelijk ook eens lelijke wedstrijden winnen. Het mindere spel? Daar maalde na afloop niemand om, het spelletje draait uiteindelijk om de punten.
De vijftigste editie van G.V.V.V. – Kozakken was er een zoals G.V.V.V. – Kozakken Boys altijd is. Eén brok emotie, van begin tot eind, waar de wet van de sterkste geldt en hartstochtelijke supporters zich laten meeslepen in het spelverloop. Hard waren de duels, op het scherpst van de snede, soms tegen het randje van het toelaatbare aan. Het opstootje, waarbij trainer John de Wolf zelfs als vredesstichter moest optreden, was misschien wel het logische gevolg van het oplaaiende voetbalgeweld dat de weifelende arbiter Serik alleen met acht gele kaarten en rode een halt kon toeroepen. Rood voor Quentin Jakoba in de 88ste minuut.

4x geel G.V.V.V. 4x geel Kozakken Boys

Scheidsrechter: D. Serik / Toeschouwers: 1400

Soufiane Laghmouchi heeft in blessuretijd de gelijkmaker gemaakt.

14-10-2017 Kozakken Boys – G.V.V.V. 2-2 (1-0)
24. Ahmed el Azzouti 1-0, 49. Jeremy de Graaf 1-1, 51. Sanny Monteiro 2-1, 90+5. Soufiane Laghmouchi.

G.V.V.V. heeft een punt overgehouden aan de beladen confrontatie met Kozakken Boys. Soufiane Laghmouchi bracht de stand diep in blessuretijd en met een kiezelharde volley in evenwicht: 2-2.
G.V.V.V. kreeg daarmee de beloning voor het werkvoetbal in de tweede helft. De 51ste editie van Kozakken Boys – G.V.V.V. was een typische met veel krachtduels, kaarten en opstootjes en die fysieke strijd kwam het spel van de Veenendaalse formatie niet ten goede. Pas in het laatste half uur van het duel kreeg een opportunistischer G.V.V.V. met een spervuur aan aanvallen meer grip op de Werkendammers, nadat die ploeg de volledige eerste helft het heft in handen had gehad.
Scheidsrechter Wim Bronsvoort, normaliter niet scheutig met kaarten, moest om alles onder controle te houden zevenmaal naar de borstzak grijpen.

4x geel Kozakken Boys en 3x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort / Toeschouwers: 1100

31-03-2018 G.V.V.V. – Kozakken Boys 2-1 (0-0)
48. Jeremy de Graaf 1-0, 69. Robin Mulder 2-0 (strafschop), 78. Shuremy Felomina 2-1

Na zege G.V.V.V. titel ver weg voor Kozakken Boys, kopte dagblad De Gelderlander na dat duel. Die veronderstelling was op papier juist. Want de gasten verspeelden op paasmaandag daarna ook nog eens twee punten op bezoek bij De Treffers (1-1), en daarmee bedroeg de achterstand op koploper Katwijk 8 punten. Maar in het verdere verloop van die competitie jaargang knokten de Werkendammers zich ontzettend knap terug en eindigden tenslotte op plek twee op twee punten van kampioen Katwijk.
Dat de bezoekers zouden verliezen op het sportpark Panhuis daar zag in deel één niet naar uit. Want G.V.V.V. speelde voor rust met een drol in de broek, zoals trainer Oosterlee dat plastisch uitdrukte. Maar na de rust veranderden de blauwe lafbekken in een stelletje lefgozers, geholpen door een snelle openingstreffer. Daardoor moest Kozakken Boys komen en ontstond er ruimte. Een mooie aanval van de thuisploeg werd onreglementair onderbroken binnen de beruchte lijnen en leverde een strafschop op, die door Robin Mulder feilloos werd benut. De mooiste treffer van die middag, een schitterende omhaal van Felomina, was louter en alleen nog goed voor de eretreffer en de statistieken.

3x geel G.V.V.V. en 3x geel Kozakken Boys

Scheidsrechter: L.J. Gerrets / Toeschouwers: 1500

29-09-2018 Kozakken Boys – G.V.V.V. 2-5 (1-2)
23. Bart Hulsbos 0-1, 28. Jeffrey Rijsdijk 1-1, 41. Roy Terschegget 1-2, 53. Jeremy de Graaf 1-3, 62. Charlton Vincento 2-3, 76. Sherwin Grot 2-4, 85. Roy Terschegget 2-5 (strafschop).

In deze wedstrijd stapte coach Niek Oosterlee van z’n geloof af. De gebruikelijke 4-3-3 werd omgewisseld voor 4-4-2, dit omdat z’n evenknie Michel Langerak met z’n ploeg ook dat speelsysteem hanteert. Oosterlee was bang dat hij een mannetje tekort zou komen op het middenveld. Met Grot en De Graaf voorop pakte die switch uiteindelijk goed uit want beide spitsen troffen doel, en deden dat ook nog eens op de juiste momenten door de voorsprong te vergroten naar twee treffers verschil.
Maar ondanks de ruime overwinning zweette de Oosterlee equipe een tijdlang peentjes door aanhoudende druk van de gastheren. Die met het nodige defensieve kunst en vliegwerk van meer treffers af werden gehouden. Door de rode kaart voor Mats van Huijgenvoort en de aansluitende penalty van aanvoerder Terschegget werd het verzet definitief gebroken.

1x geel Kozakken Boys en 1x geel G.V.V.V.

Scheidsrechter. J. te Kloeze / Toeschouwers: 800

Roy Terschegget schiet vanaf de stip het slotakkoord op het scorebord.

19-01-2019 G.V.V.V. – Kozakken Boys 0-1 (0-1)
34. Don Bolsius 0-1.

Veenendalers geen schim van de ploeg die zeven eerder nog excelleerde (3-3 uit bij Rijnsburgse Boys), en slap G.V.V.V. bakt er niets van. Dat waren de koppen in de media die deze wedstrijd duiden.
“Panhuis veranderde in Cape Canaveral. De ene Apollo-raket na de andere vloog de lucht in”. Oosterlee duidde daarbij op de onmacht van zijn ploeg om voetballende oplossingen te zoeken tegen Kozakken Boys en het heil zocht in hoge ballen en lange poeiers.
“Het was schrijnend om te zien hoe mijn ploeg van de vechtmachine van vorige week was veranderd in een angstig, futloos geheel, dat niet vooruit durfde te voetballen. Of ik een positief punt heb kunnen ontdekken? Nee, niet één. Daar ben ik echt van geschrokken”, luidde het machteloze commentaar van Niek Oosterlee.
Voor de thee creëerde de thuisploeg zelfs geen enkele mogelijkheid, en mocht het van geluk spreken dat na 0-1, aanvoerder Stout de lat raakte i.p.v. het net. In het tweede bedrijf was het een klein ietsje beter met een drietal mogelijk waaronder een voor ex-Kozak Grot. Maar de minimale overwinning voor de gasten was gezien het spelbeeld een magere afspiegeling van de veldverhoudingen.

2x geel G.V.V.V. en 1x geel Kozakken Boys

Scheidsrechter: T,R. Winkel / Toeschouwers: 1000

07-12-2019 Kozakken Boys – G.V.V.V. 4-2 (2-1)
14. Tyrone Conraad 1-0, 26. Sven van Ingen 2-0, 45+1. Sven van Ingen 2-1 (eigen doelpunt), 58. Tyrone Conraad 3-1, 78. Soufiane Laghmouchi 3-2, 90+1. Sven van Ingen 4-2.

De Werkendammers namen in deze wedstrijd de ultieme sportieve revanche voor de uitschakeling in de voorronde van de KNVB Beker die twee en een halve maand geleden werd gespeeld op het Veense Panhuis. Voormalig Kozak Berry Powel deed toen z’n oude ploeg de das om door twee minuten voor tijd de winnende (2-1) te maken.
In deze wedstrijd kon hij dat kunstje niet herhalen want de Amersfoorter moest geblesseerd toezien hoe zijn ploegmaten de doelpunten om de oren zagen vliegen. Hoofdrollen daarin waren weggelegd voor verdediger Van Ingen en aanvaller Conraad die beide de volledige productie voor hun rekening namen. En om het toch nog een beetje spannend te maken deponeerde Van Ingen ook nog maar een treffer in eigen doel via een van richting veranderd schot.
Met een paar omzettingen na rust kreeg G.V.V.V. iets meer grip, waar het in eerste helft al haar opponenten door de handen zag glippen, en de 2-1 stand een magere afspiegeling was van de veldverhoudingen. Maar veel soelaas bood dat houvast niet, zeker niet toen al snel de 3-1 viel. De moed der wanhoop zorgde nog wel voor de aansluitingstreffer, maar de ploeg die de overwinning verdiende kreeg wat het haar toekwam.

5x geel Kozakken Boys

Scheidsrechter: S.P.M. Teuben / Toeschouwers: 800

De return in Veenendaal ging niet meer door i.v.m. het stilleggen van de competitie door de Covid-19 maatregelen. En ook in de vorige jaargang kwamen de Werkendammers en de Veenendalers om dezelfde redenen niet tegen elkaar uit.

Samengevat zien deze 17 onderlinge duels vanaf het seizoen ’10-’11 er als volgt uit:

Aantal Winst Gelijk Verlies Punten Voor Tegen
G.V.V.V. 17 7 3 7 24 29 30
KOZAKKEN BOYS 17 7 3 7 24 30 29
G.V.V.V. Thuis 8 3 1 4 10 12 11
G.V.V.V. Uit 9 4 2 3 14 17 19

De liefhebbers van kansberekening kunnen zich met deze cijfers druk maken wie op basis daarvan de grootste kans heeft om met de winst aan de haal te gaan. Maar ook dat is en blijft koffiedik kijken, want het spelletje laat zich nu eenmaal moeilijk vatten in mathematische formules of algoritmen.
Het beste advies, althans volgens uw scribent, is om u de moeite te besparen en gewoon te gaan bekijken wie het er het beste vanaf brengt. De thuisploeg zal gebrand zijn om start, die een minimale zege (0-1) opleverde op bezoek bij Quick Boys, een goed gevolg te geven, en de gasten zullen de vieze smaak van de 0-3 nederlaag in eigen huis tegen Rijnsburgse Boys, willen wegspoelen. Kortom er zijn vooraf weer voldoende ingrediënten aanwezig om ook deze klassieker, want het is in totaal de 56ste ontmoeting op het hoogste zaterdagniveau, gesprekswaardig te maken.

Kozakken Boys – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.00 uur op het sportpark De Zwaaier, Nieuwe Kozakken Stoep 1, 4251PN te Werkendam en zal onder leiding staan van Dhr. R.J.T. Vereijken uit Beek en Donk. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. K. Bodde en Dhr. J. Westhof. Vierde official is Dhr. M. Roeleveld.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer