Voorbeschouwing // G.V.V.V. wacht zeer zware dobber bij ouverture

  • Voorbeschouwingen

Bij de ouverture van dit spiksplinternieuwe seizoen, in de tot Jack’s League omgedoopte Tweede Divisie, krijgt G.V.V.V. bezoek van een zeer gerenommeerde tegenstander. Want zo staat Rijnsburgse Boys, wat te gast komt op het Panhuis, bij alle zaterdagvoetballiefhebbers toch op z’n minst geboekstaafd.

Naar deze zaterdagmiddag hebben spelers, trainers, stafleden en natuurlijk alle supporters van de 18 deelnemers aan deze hoogste amateur klasse van Nederland, reikhalzend uitgekeken.   Want sinds 10 oktober van het jaar 2020 heeft er geen enkele competitie wedstrijd meer plaatsgevonden bij de amateurs als gevolg van het rondwarende virus. En bij die vijf of zes gespeelde wedstrijden in de Tweede Divisie van vorig seizoen mocht er beperkt, en later helemaal geen, publiek aanwezig zijn, dus dat was ook al een beetje surrogaat.
Gelukkig zijn er nu, ondanks de nog steeds geldende restricties, waarvan we verwachten dat een ieder die respecteert, wel weer toeschouwers welkom. En dat is als je voetbal speelt op dit niveau toch de kers, met daarop een flinke dot slagroom, op de taart.
Laten we daarom er met z’n allen voor zorgen dat er na deze openingswedstrijd nog 33 speelronden met publiek kunnen worden afgewerkt. Zodat de twee onderbroken voorgaande seizoenen daarmee snel in de vergetelheid raken.

Naam en faam

In het seizoen ’79-’80 debuteerden ‘De Uien’, zoals de bijnaam van onze gasten is, op het toenmalig hoogste niveau de eerste klasse. En sindsdien hebben zij hun naam meer dan gevestigd in zaterdagvoetballand. In de 42 jaargangen na haar debuut eindigde de ploeg uit de Bollenstreek maar liefst 25x in de top vijf van de eindklassering en daarvan was men vijfmaal het beste jongetje van de klas en dus afdelingskampioen. Slechts eenmaal ging het in die periode mis (’94-’95) en volgde degradatie. Maar dat werd het seizoen erop direct weer goedgemaakt, en door de invoering van de hoofdklasse in ’96-‘97, trad de tweedeklasser weer toe tot het hoogste echelon.
Daarna volgden nog twee teleurstellingen, waarvan het missen van de promotie naar de Tweede Divisie de grootste was, met tussendoor ook weer een vreugdefeestje. Iedere rechtgeaarde Rijnsburger zal zich het eerste echec als de dag van gisteren herinneren. In de laatste wedstrijd van jaargang ’15-16 kwam Rijnburgse Boys op bezoek op het sportpark Panhuis waarbij beide ploegen eenzelfde aantal punten hadden veroverd en er nog één promotieplaats te vergeven was voor die hernieuwde Tweede Divisie. Danny van de Vijver zette de bezoekers nog wel op voorsprong, maar de net van ernstige knieblessure teruggekeerde Simon Brouwer, dompelde onze gasten toen in rouw door daar twee treffers tegenover te zetten en daarmee de winst en de promotie voor G.V.V.V. veilig te stellen, wat uiteraard tot een groot feest leidde in Veense dreven .
Maar ‘De Boys’ gingen niet bij de pakken neerzitten en haalden hun sportieve gram in het seizoen daarop alsnog door te promoveren via de nacompetitie, met Westlandia en Spakenburg als slachtoffers, waardoor er toch weer plaats was voor een party.
De tweede teleurstelling betrof het tweede jaar (’18-’19) in deze klasse. Toen hadden ‘De Uien’, op kampioen AFC na, de meest scorende aanval met 77 treffers. Helaas stond daar weer tegenover dat de defensie 79 doelpunten moest incasseren, op degradanten FC Lienden en Barendracht na, het meest alle deelnemers. Het negatieve doelsaldo leverde geen gevaar op om onder de gevaarlijk streep te eindigen, maar de 13de stek was niet want men normaliter gewoon is en was bij Rijnsburgse Boys.

Als rijpe appelen

Met het noemen van het begrip doelsaldo zijn we gelijk aanbeland bij het kernpunt van de ontmoetingen door de loop der jaren heen tussen G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys of vice versa. Deze zijn namelijk heel vaak zeer doelpuntrijk, waarbij Rijnsburgse Boys overall gezien wel een duidelijk positief doelsaldo heeft en ook qua wedstrijdpunten de boventoon voert.
We kunnen hier hele verhandelingen over gaan houden, maar bijgaand plaatje maakt al heel veel duidelijk, zeker als je kijkt naar de vier meest recent gespeelde ontmoetingen waarin de goals als rijpe appelen uit de bomen vielen.
Een kleine rekensom leert dat er gemiddeld in de voorgaande 24 duels vijf goals per wedstrijd vielen en dat die in de verhouding staan van 2,9 : 2,1 in het voordeel van onze bezoekers.
Hiermee is aangetoond dat de titelkop van deze voorbeschouwing zeker niet overdreven is.

Op naar de top vijf

Onder leiding van trainer Henk Wisman, die van 1997 t/m 2000 Rijnsburg al eerder onder zijn hoede had, zijn nu twee onderbroken seizoenen gespeeld. Toen begin maart 2020 de competitie stilviel, waarbij in de laatste wedstrijd op 7 maart op sportpark De Middelmors G.V.V.V. met 6-2 op haar falie kreeg, deed zijn ploeg nog volop mee om de titel. De achterstand op koploper Katwijk en runner up HHC bedroeg respectievelijk vier en één punt(en). Hoe die jaargang zou zijn afgelopen zal voor altijd een goed bewaard geheim blijven.
In het zeer korte vorige seizoen boekten zijn pupillen tweemaal winst, eenzelfde aantal gelijke spelen en één nederlaag. En ook hier is de rest een niet geschreven geschiedenis.
Maar al met al is wel duidelijk dat de 64-jarige Amsterdammer, en daarmee de senior onder het trainersgilde in de Jack’s League, een meer dan uitstekende voetballende ploeg heeft gecreëerd.
In zijn keurkorps vonden dit seizoen nauwelijks mutaties plaats. Vier vertrekkers t.w. Michiel Hemmen, Carlos Opoku, Thomas Bakker en Bradly van der Meer kregen meer dan waardige opvolgers. Want wat te denken van het van IJsselmeervogels overgekomen duo Sanny Monteiro en Robbert Olijfveld? En keeper Michael Bekkers met een verleden bij FC Dordrecht?
Met o.a. de gebleven klasbakken Masies Artien, Roderick Gielisse, Jordy Strooker, Bram Ros, Jeroen Spruijt, Furhgill Zeldenrust, Jeffrey Jongeneelen en Dani van der Moot – die zijn contract al verlengde tot 2023 voordat de competitie is begonnen – heeft Rijnburgse Boys een selectie die ongetwijfeld weer een rol wil en kan spelen in de top vijf.
Op een zeperd tegen streekgenoot FC Lisse na, moeten de bijgaande uitslagen uit de oefencampagne de Rijnsburgers en heel hun grote aanhang voldoende moed geven om dat doel te kunnen bereiken.
17 juli Rijnsburgse Boys – Kon. HFC 1-1
24 juli Rijnsburgse Boys – Ter Leede 6-0
27 juli Rijnsburgse Boys – Telstar 1-2
31 juli Rijnsburgse Boys – VVSB 5-1
3 aug. Rijnsburgse Boys – FC Lisse 1-3
7 aug. Rijnsburgse Boys – Ajax zat. 2-1
10 aug. FC Boshuizen – Rijnsburgse Boys 1-7
14 aug. Hercules – Rijnsburgse Boys 0-2

Philip Ties (nu Jonathan) scoorde op 31 aug. 2019 twee goals tegen Rijnsburgse Boys. Robin Mulder (nu De Meern) nam de andere voor zijn rekening. Tillema 2x (nu AFC), Jongeneelen – beide zichtbaar op de kopfoto – en Magan zorgden voor de 3-4 winst voor de bezoekers.

Dromen

Van zo’n oefenreeks hebben wij als gastheren alleen maar kunnen dromen. En Marco Borsato bezong het al in 1994, Dromen zijn bedrog. Dus de inhoud van dat liedje kwam voor de pupillen van coach Jochem Twisker dit keer pijnlijk uit. Het was qua resultaten de slechtste oefencampagne van deze eeuw, met vijfmaal verlies, eenmaal een puntendeling en eenmaal winst.
Hoewel iedere blauwe betrokkene weet dat het beter kan, en ook zal moeten, is puur naar de uitslagen kijken, zoals al eerder is vastgesteld, ook de bekende scorebordjournalistiek, waar je doorheen moet kunnen kijken. De oefenmeester gaf het voor de microfoon van RTV Utrecht al aan, op de eerste oefenwedstrijd tegen Sportlust ’46 na waarin G.V.V.V. niets in te brengen had dan lege briefjes, hebben hij en zijn staf daarna wel telkens een stapje progressie gezien in die oefencampagne ondanks de diverse nederlagen.
De pessimisten en zwartkijkers zullen het daar niet mee eens zijn, want die vonden het leren van de gemaakte, vooral veel defensieve, fouten veel te lang duren. De optimisten geven het voordeel van de twijfel aan de staf, want zei zagen wel in dat er met behoorlijk wat nieuwe gezichten toch veel geschaafd moest worden aan spelstijl en automatismen en dat dat nu eenmaal veel geduld vergt en met kleine stapjes vooruit gaat. Om dan maar één positief te benoemen, onze hoofdmacht slaagde er wel in om in elke van zeven sparringspotjes het net van de tegenstrevers één of meer malen te doorboren.
Maar het geduld en lichte progressie maken is nu op, het gaat komende zaterdag weer om de ‘knaken’, en dan zal de Twisker-brigade er voor 100%, of misschien wel meer, moeten staan. Want het is wijd en zijd bekend dat ‘De Uien’ beschikken over levensgevaarlijke middenvelders/aanvallers die niet te beroerd zijn om ieder gemaakt foutje genadeloos af te straffen. Daarnaast zullen de voorwaartsen c.q. beoogd doelpuntenmakers van de thuisploeg messcherp moeten zijn en niet zoveel kansen moeten laten liggen als afgelopen zaterdag tegen Groene Ster en in iets mindere mate als in de eerdere oefenpotjes.
Kortom er zijn berg voorwaarden nodig om de competitie met een goed gevoel te beginnen, maar ook iedereen weet dat in ons geliefde niets voorspelbaar is. En Borsato zong het al:
“Zo een keer in de zoveel tijd komen dromen uit!”

Cadeautjes voor jubilarissen en jarige?

Want we hoeven er niet omheen te draaien, gezien de voorgeschiedenis, dat G.V.V.V vooraf de underdog lijkt te zijn in deze competitie ouverture. Maar daar hoef je je bij voorbaat natuurlijk niet bij neer leggen, en met de wetenschap dat alle thuiswedstrijden tussen de beide kemphanen tot nu aan toe een exact gelijke stand kennen (zie schema hierboven), dan moet er op zijn minst alles uit de kast worden gehaald omdat zo te houden. Dat wordt bereikt als het duel aan het einde geen winnaar kent. Dat zou op voorhand voor de nieuwbakken captain Taoufik Adnane c.s. een meer dan uitstekend resultaat zijn. Maar Adnane (onderste foto) kan zichzelf en zijn ploegmakkers geen groter cadeau toewensen dan een winstpartij. Dat zou hem, gezien zijn verdienste voor club, zeker toekomen, want de linkervleugelverdediger begint, ijs en weder dienende, aan zijn 300ste officiële wedstrijd in het blauwe tenue. De officiële huldiging daarvoor zal plaatsvinden voorafgaande aan de volgende thuiswedstrijd tegen Jong FC Volendam op 4 sept. as. Waarin tevens goalie Johan Jansen die vorig seizoen tegen Noordwijk al diezelfde mijlpaal van 300 duels bereikte, en Mart de Jong die de honderd volmaakte tegen Spakenburg, worden betrokken.
En last, but not least, zou winst ook een schitterend cadeau betekenen voor Danny de Leeuw (bovenste foto) die zaterdag zijn 32ste verjaardag gaat vieren en ondertussen ook al voor het achtste seizoen deel uit maakt van de A-selectie.

G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S. de Brito Roque uit Capelle aan den IJssel die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. B.A.C. Smets en Dhr. T. Heuvelmans. Vierde official is Dhr. A. Hilgersom.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops ©

 

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer