VOORUITBLIK // Generale repetitie in Limburg

  • Voorbeschouwingen

De Twisker brigade gaat, nu het weer kan, het nuttige met het aangename verenigingen.  Dit keer geen rustiek dorpje in Drenthe, ook geen nostalgisch kustplaatje in Walcheren of mondaine badplaats Scheveningen, maar de befaamde stad Maastricht is aanstaande vrijdag in de loop van de dag de eindbestemming voor het traditionele driedaagse trainingskamp van onze hoofdmacht en haar begeleidingsstaf. 

Bij zo’n trainingskamp is het belangrijk dat de oud gedienden en de nieuwkomers elkaar buiten het veld om wat beter leren kennen. Dat is waarschijnlijk in de afgelopen weken tijdens de trainingen en de oefenpotjes al wel het geval geweest, maar drie dagen achtereen met elkaar optrekken bij inspanning en ontspanning kan een extra band scheppen. En de technische staf heeft wat meer tijd om met ieder individu gesprekjes te voeren wat er van elkaar verwacht mag worden en bij welke facetten het nog nodig is om de puntjes op de i te zetten.

Voorwedstrijd

Hoewel ontspanning de boventoon zal voeren mag een laatste testmatch, voordat volgende week zaterdag de competitie aanvangt met een thuisduel tegen Rijnsburgse Boys, natuurlijk niet ontbreken. Daarvoor gaat G.V.V.V. op zaterdagmiddag een bezoek brengen aan Heerlerheide.

Op z’n Limburgs: Heëlehei of G’n Hei, is een stadsdeel in het noorden van de gemeente Heerlen waar zondag derdedivisionist Groene Ster haar domicilie heeft op sportpark Pronsebroek. De vlaggenschepen van de beide club spelen daar dan een voorwedstrijd die om 15.30 uur zal aanvangen, voordat de gastheren via een afscheidswedstrijd drie grote clubiconen gaan uitzwaaien. Gezamenlijk kwamen Maikel van Kesteren (14), Roy Janssen (10) en Dave Velraeds (8) maar liefst 32 seizoenen uit voor Groene Ster. In het huidige amateurvoetbal een uitzonderlijk lange tijd clubtrouw dus, waarvoor ook vanaf deze kant hulde voor dat trio spelers.

Naamgeving

Groene Ster, met de in Brabant en Limburg bekende voorvoeging, Rooms Katholieke Sport Vereniging, is een echte dorpsclub uit de vroegere kolenmijnstreek en opgericht in november 1926. Omdat er veel kompels deel vanuit maakten werd de voetbalclub ook wel vereenzelvigd met de gelijknamige mijn, de Oranje Nassau III, die in 1973 werd gesloten. Over de naamgeving bestaan een tweetal versies. De ene vertelt dat er een eerdere vereniging in die streek was met de naam Sportieve Ster. En omdat de oprichters kozen voor een groene broek en wit shirt (met ster) kwam bijna automatisch de naamgeving Groene Ster bovendrijven. De andere anekdote geeft aan dat er toentertijd een bekend tabaksmerk was van Niemeijer met diezelfde naam en dat er daarop de keuze viel. Die laatste verklaring zou in de huidige anti-rook tijd volstrekt onmogelijk zijn, maar toen kon dat zonder problemen.

Finalist ‘grote beker’

Zoals gebruikelijk bij een vereniging met zo’n lange staat van dienst zijn er vele hoogte- maar ook dieptepunten te noemen. Om met het laatste te beginnen, halverwege de jaren vijftig, was het de vraag of Groene Ster nog wel bestaansrecht had. Sportief ging het bergafwaarts en de steun van de vrijwilligers kalfde af. Maar twee bestuursleden zetten de schouders eronder en met hulp van buitenaf werd de boel in no-time weer op de rails gezet.

Ondanks de diverse promoties en andere successen staat er één gebeurtenis met vette stip op bovenste plaats. Waar G.V.V.V. in 2012 de kwartfinale behaalde van de KNVB beker, en daarin door AZ met 2-1 werd uitgeschakeld, kan Groene Ster verhalen van het feit dat zij al eens aantraden in de finale. We moeten daarvoor wel ver terug in de geschiedenis, maar in 1944 behaalden de Limburgers na elf ronden spelen de finale van de KNVB-beker. De kwartfinale was een groot feest, waar in eigen huis voor maar liefst 6000!! toeschouwers D.W.V. Amsterdam met 6-0 werd ingepakt. De halve finale moest op neutraal terrein worden gespeeld en daardoor ontstond er een ware volksverhuizing naar de Goffert, het huidige NEC stadion. Tegenstander was L.S.C. Sneek, en ook de Friezen moesten er aan geloven, vijf minuten voor tijd viel de winnende treffer 1-2. Daarmee was de bekerfinale een feit en uiteraard ook een stunt die niemand had durven dromen.

De andere halve finale ging tussen Willem II en P.S.V. waarbij de Tilburgers aan het langste eind trokken en daarmee stond de finale Willem II – Groene Ster op het affiche. De wedstrijd werd gespeeld in Eindhoven bij E.V.V., het huidige FC Eindhoven. Natuurlijk ontstond er weer een ware volksverhuizing vanuit Heerlerheide richting lichtstad, maar ondanks de ondersteuning van een kleine 4000 man/vrouw, moesten ‘De Sterren’ tegen het één klasse hoger spelende Willem II, het onderspit delven. Het werd uiteindelijk 9-2, maar die geweldige ervaring, het spelen van een NVB-finale, want toen was de bond nog niet Koninklijk, kon niemand Groene Ster meer afnemen.

Cupfighter

Die finale heeft er wellicht voor gezorgd dat al de ‘nakomelingen’ bij club zijn besmet met het ‘bekervirus’. Want in de geschiedenisboeken lezen we, dat er vooral na de eeuwwisseling, verschillende malen successen zijn geboekt, vooral in de districtsbeker. Vele malen stonden de Grüne – Limburgs dialect voor de clubnaam – in de halve of finale van deze zogenaamde ‘kleine beker’. En tweemaal mocht die beker ook daadwerkelijk in de prijzenkast worden gezet (’08-’09 en ’18-’19).

Die districtsbeker successen zorgden er voor dat Groene Ster in de laatste decennia ook al tienmaal mocht deelnemen aan de KNVB-beker en ook daarin een naam heeft opgebouwd als cupfighter. SC Heerenveen had in ’18-’19 de nodige moeite nodig om in Heerlerheide te winnen (1-3). En het seizoen daarop zorgde de kersverse derdedivisionist Groene Ster voor een daverende verrassing door in de eerste ronde in eigen huis VVV Venlo te verslaan. Na verlenging (2-2) werd de strafschopserie met 4-2 gewonnen. Doelman Lennart Quaden was de grote held door twee pingels te stoppen en mocht daardoor de loting doen voor de volgende ronde. Hij lootte een uitwedstrijd tegen AZ. In Alkmaar ging Groene Ster eervol met 3-0 ten onder.

Promotie

Het seizoen ’18-’19 staat goudomrand geschreven in de annalen van onze gastheer. Want na acht jaar zwoegen in de zondag hoofdklasse, met eindposities in de middenmoot of iets daaronder, lukte het eindelijk om het beste jongetje van de klas te worden. Onder leiding van trainer Maurice Verbunt die toen aan zijn tweede jaargang was begonnen en nu nog steeds voor de groep staat, werden alle concurrenten achter zich gelaten en ging de vlag in top. Maar nog belangrijker was uiteraard de promotie naar de Derde Divisie voor de eerste keer in de historie. Of cultvoetballer Nathan Rutjes daaraan een (belangrijke) bijdrage heeft geleverd vertelt het verhaal niet, maar Rutjes behoorde toen wel tot de hoofdmacht, zoals blijkt uit onderstaand youtube filmpje.
Het door corona vroegtijdig afgesloten debuut seizoen in de Derde Divisie eindigde voor de Limburgers met plek 12 op de ranglijst. In het heel kort durende vorige seizoen, vijf wedstrijden gespeeld met 10 veroverde punten, nam Groene Ster de vierde positie in.

Prima oefencampagne

Je zou dus kunnen zeggen dat onze gastheren de opmars hadden ingezet, maar door het virus werden gedwarsboomd. Nu de draad weer is opgepakt geven de resultaten van de zes tot nu toe gespeelde oefenwedstrijden alleen maar lachende gezichten op sportpark Pronsebroek en wordt de competitie ouverture met vertrouwen tegemoet gezien. Want slechts een gelijkspel tegen Roda JC O21, 3-3 en de rest overwinningen noteerden de Verbunt brigade. In volgorde:
27 juli Minor – Groene Ster 0-5 (0-3)
31 juli EHC – Groene Ster 0-2 (0-0)
3 aug. Groene Ster – Eendracht Maasmechelen 3-1 (1-1)
7 aug. Groene Ster – SV Argo 14-1 (7-1)
10 aug. SV Meerssen – Groene Ster 0-3 (0-3)
Natuurlijk moet dit in perspectief worden gezien omdat alle tegenstanders één klasse lager spelen en Argo zelfs 3de klasser is, maar toch moet je maar zien te winnen en dat deden de wit-groenen dus overtuigend met nauwelijks tegengoals en zelf scoorden ze er lustig op los.

Defensief moet het beter

Met dit kleine geschiedenislesje zal het duidelijk zijn dat G.V.V.V. absoluut een tegenstander van een zeer behoorlijk formaat gaat treffen. Sterker nog, de Veense blauwen speelden in de oefencampagne, met uitzondering van T.E.C. – 2-1 verlies – dat ook in de Jack’s League uitkomt en Batavia ’90 wat tweede klasser is, uitsluitend tegen derdedivisionisten. Daarin boog men driemaal het hoofd aan de klasse lager spelende tegenstanders (Sportlust ’46 4-2, Hercules 1-2 en O.S.S. ’20 2-3). Alleen tegen competitiegenoot Gemert van Groene Ster – dat zijn Hercules en O.S.S. ’20 overigens ook – werd gelijk gespeeld (3-3). Dat tegen Batavia ’90 de enige winst werd gepakt (5-2) was niet meer dan normaal.
Kortom de voorbereiding van G.V.V.V. is tot nu toe zeker geen abc-tje geweest. Aan de voorkant gaat het nog alleszins redelijk met 14 treffers in die zes oefenpotjes, maar defensief laat men veel te veel steken vallen en dat leidde al tot 17 tegentreffers.
Met Groene Ster als veel scorende tegenstander in deze generale repetitie zal dat een sterk punt van aandacht moeten zijn.

Eenmaal eerder

Groene Ster was eenmaal eerder tegenstander van G.V.V.V. En het zal u niet verwonderen, gezien het voorgaande, dat dit gebeurde in het kader van de KNVB Beker. In het seizoen ’12-’13 werden de beide kemphanen van komende zaterdag aan elkaar gekoppeld in de voorronde van die beker. De Heerlenaren kwamen op 22 augustus 2012 op bezoek op het sportpark Panhuis. De gastheren speelden in de topklasse, de gasten in de zondag hoofdklasse. Toen maakten de mannen van toenmalig trainer Erik Assink duidelijk het verschil. Een 2-0 ruststand door doelpunten Karim Elkkaddouri en Maurice van der Wilt werd na de thee verdubbeld door een goal van Tonnie Cusell en een strafschop van Roy Terschegget.
G.V.V.V. werd daarna in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen eervol met 1-2 uitgeschakeld.

We wensen onze selectie en staf een heel plezierig en leerzaam trainingskamp toe en hopen dat ze de laatste oefenwedstrijd kunnen benutten om met een gerust gemoed volgende week zaterdag te beginnen aan de competitie ouverture tegen Rijnsburgse Boys.

R.K.S.V. Groene Ster – G.V.V.V. met een aanvangstijd van 15.30 uur wordt gespeeld op sportpark Pronsebroek, Hei Grindelweg 66, 6413 BS Heerlerheide en zal onder leiding staan van scheidsrechter Max Kok uit Maastricht.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Affiche: website Groene Ster

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer