VOORUITBLIK // s.v. O.S.S. ’20 tegenstander van klasse

  • Voorbeschouwingen

Dinsdagavond staat alweer de voorlaatste sparringpot op de programmarol van de oefencampagne, die eindigt aanstaande zaterdag op sportpark Pronsebroek te Heelerheide waar R.K.S.V. Groene Ster gastheer zal zijn. Maar in de laatste thuiswedstrijd van die voorbereiding ontvangt G.V.V.V. eerst nog de grootste voetbalclub van Noord-Oost Brabant (ruim 1000 leden en 60 teams), zoals ze zichzelf afficheren, s.v. O.S.S. ’20.

Als je het laatste decennium overziet zijn er veel overeenkomsten te vinden tussen drie tegenstanders in deze oefencampagne die de Twisker brigade al trof, en de aankomende tegenstrever, s.v. O.S.S. ’20.

Sportlust ’46, Hercules en Gemert zijn voetbalclubs die barsten van de ambities en het brandende verlangen om aan te sluiten op het hoogste amateurniveau. Dat ging gepaard met vallen en weer opstaan en behaalde periodetitels die net niet konden worden omgezet in promotie. Maar vanaf 2018 vielen alle puzzelstukjes bij onze gasten van dinsdagavond precies op de goede plek en werd er een opmars ingezet die niet stuiten was. Of ja, toch. Het was de onzichtbare vijand Covid-19 die een biels op de rails gooide waardoor de trein s.v. O.S.S. ’20 ontspoorde.

Geen eeuwfeest met bijbehorend cadeau

Zonder een spoor van twijfel mag je stellen dat de bewoners van sportpark De Rusheuvel en haar aanhang het meest zijn benadeeld zijn van alle in de hoogste drie amateur klassen spelende clubs. Dit door het besluit van de KNVB alles bij het oude te laten, nadat de competitie in maart 2020 was stil gevallen door de intelligente lockdown opgelegd door onze bobo’s in Den Haag.

Op dat moment, met nog tien wedstrijden te gaan en slechts één nederlaag op zak, hadden aanvoerder Tony de Groot c.s. maar liefst 14 punten voorsprong op de nummer twee Jong ADO, en 17 op OFC wat toen derde stond. De vraag was dus niet of O.S.S. ’20 kampioen zou worden en promoveren naar de Tweede Divisie, maar alleen wanneer. Een tweede kans kwam er ook niet, want afgelopen seizoen duurde de competitie slechts vijf wedstrijden, en was het virus weer winnaar.

Natuurlijk is voetbal slechts de belangrijkste bijzaak in het leven en gaat gezondheid 1000% boven alles, maar toch zal de teleurstelling over de gemiste promotie nog wel even hebben nagedreund, zeker als je weet dat de club op 1 juni 2020 haar eeuwfeest zou gaan vieren. En wat zou dan mooier zijn geweest om de achterban te trakteren op een kampioenschap en promotie? Daar kan toch helemaal niets aan andere materiele zaken tegenop!!
Noodgedwongen heeft de eeuwfeest commissie alle festiviteiten inzake het honderdjarig bestaan toen een jaar opgeschoven. Maar ook dit jaar viel dat eeuwfeest opnieuw in duigen vanwege de opgelegde Covid-19 maatregelen.

Hopelijk kan de hoofdmacht van O.S.S. ’20 het komend seizoen haar kunstje gaan herhalen in de zondag Derde Divisie en kan dan eindelijk op de 102de verjaardag alsnog zo’n fraai cadeau worden uitgepakt. Het is niet vreemd te veronderstellen dat door iedereen die het amateurvoetbal lief heeft, dat hen zo’n schitterend geschenk van harte gegund is.

Op naar de 102 jaar

Om gelijk maar even een misverstand uit de weg te ruimen, wie vermoed dat Sport Vereniging O.S.S. ’20 staat voor de plaats van herkomst komt heeft het mis. Nee, de puntjes geven al aan dat het een afkorting is. Namelijk: Oefening Staalt Spieren. En volgens de clubwebsite spreek je ook van ‘Ooo-es-es-twintig’. Hoewel TOP Oss als ‘buurman’ en eerstedivisionist natuurlijk een wat meer bekende naam is bij voetballend Nederland, is s.v. O.S.S. ’20 toch echt in werkelijkheid een ‘oudere broer’. Want waar de betaald voetbal organisatie stamt uit 1928, geeft het achtervoegsel al aan dat onze gasten acht jaar ouder zijn.

Halverwege de jaren vijftig, toen plaatsgenoot TOP Oss toetrad tot het betaalde voetbal, kwam er een fusie voorstel. Maar dit werd in de speciale daarvoor belegde ledenvergadering unaniem weggestemd, alsmede het voorstel dat O.S.S. ‘20 zelf zou toetreden tot het professionele voetbal. Dus is O.S.S. ’20 nog steeds een onvervalste amateurclub die haar waarde in het Brabantse land al een eeuw lang dubbel en dwars bewezen heeft.

De oorsprong

Waar G.V.V.V. in het verleden al elfmaal oefende, en ook tweemaal TOP Oss lootte in de KNVB-beker, wordt dit treffen tegen O.S.S. ’20 de zesde ontmoeting. Het begon allemaal in 2009 toen toenmalig secretaris, en later voorzitter van G.V.V.V., Henny Verbruggen, zijn broer Mari (†) – O.S.S. ’20 man in hart en nieren en tevens erelid – uitdaagde. Wellicht was het ook wel andersom, maar het kwam er in ieder geval wel van dat de geel-blauwe formatie uit Oss en de blauwe-witte Veenendalers elkaar voor het eerste troffen op 1 augustus 2009 op sportpark De Rusheuvel in Oss. De toenmalig gastheren waren toen net voor het eerst in haar geschiedenis zondag hoofdklasser geworden door een kampioenschap in de eerste klasse C, en op dat niveau acteerde G.V.V.V. al dik anderhalf decennia.

De toch wat meer gerenommeerde gasten uit Veenendaal lieten er op een spiksplinternieuw kunstgras bijveld geen twijfel over bestaan wie de sterkste was, het werd 0-5. Op 11 augustus 2015 was het tijd voor een tegenbezoek. De Brabanders die na directe degradatie in 2010 ondertussen in 2014 weer de hoofdklasse hadden bereikt via een periodekampioen en de nacompetitie, moesten opnieuw het hoofd buigen. Op het sportpark Panhuis stond er na 90 minuten spelen 4-0 op het scorebord.

Zeer snelle leerling

Maar de hoofdmacht uit Oss bleek een zeer snelle leerling in het waarmaken van de verhoogde ambities. Want sinds de terugkeer naar de Hoofdklasse speelden ze ieder jaar een meer dan betekenisvolle rol in die zondag afdeling. De vierde, tweede en derde positie op de eindranglijst in respectievelijk ’15, ’16 en ’17 zijn daar papieren getuige van. De uitstekende prestaties leverde ook in al die drie seizoenen een periodetitel op, maar tot groot verdriet van alles wat geel-blauw is, konden die troostprijzen niet worden verzilverd en omgezet in promotie naar de Topklasse.

Coach Maarten van Vugt, die aan de basis stond van de opmars, werd in ’17-’18 vervangen door voormalig profspeler van Helmond Sport en FC Wageningen Bertran Kreekels. En onder diens fanatieke leiding werd de kroon op het werk gezet, want in zijn eerste jaar maakte hij samen met z’n selectie en overige stafleden het gedane voorwerk professioneel af. Met 6 punten voorsprong op v.v. GOES en slechts twee nederlagen in dertig competitieduels werd zijn ploeg begin mei ‘18 zeer overtuigend kampioen van de hoofdklasse B en promoveerde daarmee naar de Derde Divisie.

Nacompetitie

Het debuut van de Ossenaren op het vierde niveau in Nederland werd er een om met plezier op terug te kijken. Geen enkel moment was er gevaar voor afdalen en de uiteindelijke zesde stek op de ranglijst was een prima prestatie van de promovendus. Sterker nog, opnieuw slaagde de ploeg van aanvoerder Tony de Groot c.s. erin om een deeltitel te pakken. De tweede periodetitel gaf recht op het spelen van nacompetitie.

Helaas voor onze opponent lukte het wederom niet om die tot een goed einde te brengen. In het Quick Boys van onze voormalig hoofdtrainer Erik Assink trof men een tegenstander die al zo lang verlangde naar het stapje omhoog, dat de gedrevenheid van Katwijkers teveel van het goede was voor O.S.S. ’20. In Oss werd het 1-3, en op sportpark Zuid won de thuisploeg met 1-0. Daarna was het dus tweemaal het virus wat roet in het voetbaleten van O.S.S. ’20 gooide, zoals u eerder al hebt kunnen lezen.

Driemaal verlies op rij

Dat de Kreekels-equipe – die niet zo lang geleden zijn contract voor onbepaalde tijd verlengde – een meer dan uitstekend voetballend team is ondervond G.V.V.V. na die eerste twee winstpartijen, daarna al driemaal aan den lijve. Want in drie opeenvolgende seizoenen waren de Ossenaren en de Veenendalers tegenstanders van elkaar in de voorbereiding op een nieuwe competitie jaargang. En telkenmale kwamen de Brabanders als overwinnaars uit die onderlinge sparringpotjes. Op het eigen sportpark Rusheuvel werd het in 4-1 in seizoen ’18-’19 en vorige jaargang wisten de mannen van coach Twisker aldaar de schade beperkt te houden tot 2-1. Het tegenbezoek in ’19-’20 op het Panhuis eindigde in 1-3 voor de bezoekers. Al met al hebben onze gasten dus overall gezien en 3-2 voorsprong qua winstpartijen en daaruit mag je concluderen dat deze tegenstrever een meer dan pittig potje voetbal op de mat kan leggen.

Zeer weinig mutaties

Voor de pupillen van oefenmeester Bertan Kreekels wordt deze oefenwedstrijd pas de derde in de voorbereiding. Begonnen werd op 20 juli met derby van Oss. TOP Oss was gastheer voor onze gasten, en daarbij kon de Keuken Kampioen deelnemer het verschil in klasse niet uitdrukken. Sterker nog, door doelpunten van Rob van Sonsbeek en Tony Groot stonden de amateurs bij rust op een 0-2 voorsprong. Ze hielden die voorsprong nog lang levend, maar in de laatste tien minuten sloegen de profs toch nog tweemaal toe en eindigde de ‘dorpsruzie’ dus onbeslist.

Vier dagen later eindigde een bezoek aan Groesbeek bij onze competitiegenoot De Treffers in een 2-0 nederlaag voor O.S.S. ’20. Daarna zou nog thuis worden gespeeld tegen streekgenoot Juliana ’31, maar dat duel werd afgelast. De geel-blauwen hebben daarom nog niet zo heel veel wedstrijdritme opgedaan wat een nadeel zou kunnen zijn. Maar daar staat weer tegenover dat de selectie nauwelijks wijzigingen kende, slechts drie vertrekkers en twee nieuwkomers. Een heel groot deel van die hoofdmacht speelt al diverse jaren op rij samen en die kennen elkaar dus van haver tot gort waardoor er in het veld niet zo heel veel gewenning nodig zal zijn en automatismen snel terugkeren.

Kan G.V.V.V. de stand gelijktrekken?

En juist aan gewenning en automatismen ontbreekt het nog op diverse momenten in de oefenduels bij ons keurkorps, waarin tien nieuwe spelers hun opwachting maakten. Zoveel werd wel duidelijk in de voorgaande vijf keer dat de pupillen van coach Twisker in actie kwamen. Dat dit inherent is aan de gekozen strategie van de technische staf, is een open deur intrappen. Want in de voorgaande oefenduels kwamen 21 van de 22 spelers – alleen Kai Huisman vanwege een blessure niet – allemaal diverse keren in actie. Daarnaast werd ook aan een viertal jeugdige talenten de nodige speelminuten gegund. Kortom wij als supporters hebben nog geen vermoedelijke basiself aan het werk kunnen zien, omdat er uitsluitend werd gemixt.

Of deze insteek wordt doorgezet tegen O.S.S. ’20 en mogelijk ook bij Groene Ster moeten we natuurlijk aan de deskundigen over laten, zij hebben er tenslotte voor door geleerd. Er zal dus moeten worden afgewacht hoe G.V.V.V. deze echt serieuze testmatch gaat aanpakken. En met de wetenschap dat de gasten over een niet gering scorend vermogen beschikken, dat hebben ze in de onderlinge duels en in de competitie al dubbel en dwars bewezen, zal er opgelet moeten worden, en met 100% concentratie moeten worden gespeeld, om niet in dezelfde val te trappen als tijdens de laatste drie ontmoetingen.

Winstpartijen tijdens de voorbereiding leveren dan weliswaar geen punten op, maar het is wel lekker voor het zelfvertrouwen en om goed beslagen ten ijs te komen als de competitie op 21 augustus weer van start gaat en tevens zou bij winst de onderlinge stand weer worden gelijk getrokken.

G.V.V.V. – s.v. O.S.S. ’20 begint op dinsdagavond 10 augustus op sportpark Panhuis om 20.00 uur. Het duel zal onder leiding staan van scheidsrechter Jelle Besselsen uit Barneveld, die zijn eigen assistenten mee zal nemen.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Logo: website s.v. O.S.S. ‘20

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer