VOORUITBLIK // Tegenbezoek van S.V. Batavia ’90

  • Voorbeschouwingen

In de vijfde oefenwedstrijd, in de reeks van zeven, is G.V.V.V. komende zaterdag gastheer voor S.V. Batavia ’90. Dit is een uitvloeisel van de voorbereiding in het vorig seizoen. 

Toen was onze hoofdmacht uitgenodigd om in Lelystad, de thuisbasis van Batavia ’90, het spiksplinternieuw aangelegde kunstgrasveld te komen openen, via een onderling duel. Dit is van beide kanten zo goed bevallen dat er een tegenbezoek niet uit kon blijven.

Onderaan de ladder

Het achtervoegsel ’90 geeft al aan dat deze oefenpartner een nog relatief jonge vereniging is. Maar uiteraard werd er wel eerder in verenigingsverband gevoetbald in de hoofdstad van de Flevopolder, sinds 1967 een nieuw stuk Nederland. Batavia ontstond dus in 1990 na een fusie tussen Stator en Zuiderzeevogels. De fusieclub koos de zondag als speeldag voor het eerste standaardteam. Het hoogste niveau waarop de club uitkwam was de derde klasse zondag, één jaargang slechts, in alle andere seizoenen speelde men lager.

Zoals vele andere verenigingen in Nederland, die toch wel de nodige ambitie hadden en hebben, besloten de leidinggevenden in 2015 om het prestatie voetbal over te hevelen naar de zaterdag, en bleef de zondag intact voor de meer recreatief ingestelde spelers. Dit betekende onderaan de ladder beginnen van de zaterdag afdeling van de KNVB, dat was de vierde klasse.

Pikstart

De plannen waren, en zijn nog steeds, om op lange termijn door te groeien tot minimaal eerste klasse, maar dromen van de hoofdklasse is zeker niet verboden bij Batavia ‘90. Dat moet volgens de bobo’s, in een stad met bijna 80.000 inwoners, geen idee-fixe of onmogelijke zaak zijn. Dat de weg der geleidelijkheid daar voor ingeslagen moet worden en dit niet op stel en sprong zou geschieden, daarover was men heel reëel.

Men kende wel een pikstart, want gelijk in het eerste seizoen op zaterdag werd de titel binnengesleept, weliswaar via een beslissingswedstrijd tegen Swift ’64 omdat de beide ploegen evenveel punten hadden verzameld, maar de 3-4 winst daarin bracht promotie naar de derde klasse.

De volgende stap duurde drie jaar. In ’17-’18 waren ze dichtbij promotie, maar in de nacompetitie legde men het af tegen AGOVV. In het seizoen daarop hetzelfde verhaal, maar nu werd de barrage vanwege een behaalde periodetitel wel verzilverd, en dus begon men het seizoen daarop vol goede moed en brandende ambities in de tweede klasse G.

Nieuwe ronden, geen nieuwe kansen

Met twee heuse plaatselijke derby’s, want Unicum en S.V. Lelystad ’67 waren competitie genoten, en wedstrijden tegen onze plaats- en streekgenoten De Merino’s, VRC, Lunteren, Renswoude en Valleivogels sprak Batavia ’90 een flink woordje mee tot de coronastop in maart 2020 roet in het voetbaleten gooide.
Ze waren zeker kansrijk voor de titel want met nog negen duels te gaan was achterstand op toenmalig koploper De Merino’s slechts drie punten.

Waar onze ‘broederploeg’ dus het geluk had dat DFS Opheusden uit zichzelf een stapje terug deed, en zij alsnog promoveerden naar de eerste klasse, moesten onze gastheren in het seizoen ’20-’21 een nieuwe poging wagen om naar, de zo graag gewenste, hogere klasse op te stomen. Maar na vier wedstrijden, waarvan er twee werden gewonnen en twee gelijkgespeeld, was het weer Covid-19 die nieuwe kansen in de weg stond.

Vader Dennis en zoon Jaidy van Meegdenburg. Kan de jongeling in de toekomst in de voetsporen treden van z’n Pa?

Aansprekende namen

Met de spelers Samir Merraki (ex IJsselmeervogels, VVOG, Go Ahead Kampen en ONS), en Guido Pauw (ex FC Lisse en VVSB), had Batavia al duo ervaren krachten aan boord, maar dat hebben ze deze nieuwe jaargang uit kunnen breiden met een, voor zaterdagvoetbalkenners zeker, bekend kwartet. Want zo mag je Tom Menting (ex Spakenburg, FC Lienden en DOVO), Sten Vreekamp (ex Katwijk, Spakenburg en DVS ’33), Roald de Vries (ex Spakenburg en DVS ’33) en Mohammed al Haydar (ex DVS ’33, Sparta Nijkerk en Spakenburg) toch op zijn minst noemen.

Samen met de mannen die gebleven zijn en de talentvolle jeugd moet dat de basis vormen om de droom te laten uitkomen om Lelystad op niet al te lange termijn te voorzien van een hoofdklasser. Want dat is het ultieme doel van voorzitter Marco Knippenberg en technisch beleidsbepaler Barry Kamphorst, die hun project, uiteraard met hulp van andere clubleden, in 2015 startten.
De stip op de horizon om dat doel te bereiken die de club onder leiding van deze beide heren heeft gezet is 2025.

Nieuwe roerganger

Dat plan, of beter gezegd project, zou onder leiding staan van ex-prof Michel van Oostrum die in 2018 aantrad als oefenmeester en vorig jaar zijn contract verlengde tot medio 2022. Maar de tweevoudig topscorer van de Eerste Divisie (1996 en 1997) en nog steeds topscorer aller tijden van FC Emmen kreeg een paar maanden geleden een aanbieding van zondag derdedivisionist GVV Unitas. En die kans om vier klassen hoger zijn trainersnaam te vestigen kon en mocht Van Oostrum niet laten lopen, en daar waren ze het in Lelystad mee eens om hem zo’n kans te gunnen.

Maar dat betekende wel dat er een opvolger gevonden moest worden. Via een tip kwam de club in contact met Habib al Mohsinawi. En daarmee was er gelijk een klik en dus werd de 38-jarige geboren Irakees de nieuwe coach die Batavia ’90 moet gaan helpen om de weg omhoog in te slaan. In onze regio heeft u zijn naam in de media vast wel eens zien langskomen, want de man de voetbal eet en drinkt, was in het verleden in diverse functie betrokken bij o.a. vv Veenendaal, Bennekom, DTS Ede en SVL.

Nog weinig wedstrijdritme

Onze gasten, hebben voor zover ik heb kunnen nagaan, pas één oefenwedstrijd in de benen. Op 24 juli werd in eigen huis HHC Hardenberg O23 ontvangen. De jongelingen van onze competitiegenoot trokken met 2-3 aan het langste einde, een stand die bij rust al was bereikt. Daarna werden de uitwedstrijden tegen DVS ’33 en SV Urk afgelast. Of het vervelende nog steeds rondwarende virus hier debet aan was, bij de gasten of de gastheren, of er andere redenen waren, vertelt het verhaal niet.

Gelukkig hebben de Lelystedelingen nog een flinke tijdje te gaan in de voorbereiding, want pas op 4 september staat het eerste serieuze werk te wachten. Dan wordt er voor de districtsbeker gespeeld bij WHC en op de twee zaterdagen daarna ontvangt men op eigen sportpark De Doggersbank Go Ahead Kampen en IJVV waarmee de bekerpoule wordt afgesloten en daarna op 25 september de competitie begint. Tegenstanders daarin zijn o.a. Lunteren, Renswoude, Valleivogels en VRC. Misschien dat er zaterdag wel analisten aanwezig van onze streekgenoten om Batavia ’90 te bekijken.

Melvin van de Haar maakte in Lelystad zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht.

Net geen cup

Het wordt in geschiedenis van de beide clubs de tweede oefenwedstrijd tegen elkaar. Zoals in de inleiding al gemeld ging G.V.V.V. vorig jaar op bezoek in Lelystad. Op 15 augustus 2020 maakte de bezoekers het verschil in klassen pas in de tweede helft duidelijk. Voor de thee wist alleen Hicham Haouat het net te vinden en ging de rust dus in met een 0-1 stand. Na de pauze maakte de nu definitief in de selectie opgenomen jongeling Melvin van de Haar z’n allereerste, en tot nu toe enige treffer, in de blauwe hoofdmacht. Tom Oostinjen en Philip Ties bepaalden de einduitslag op 0-4. Die had nog groter kunnen uitvallen als toenmalig aanvoerder Ties in de laatste minuut zijn strafschop niet gestopt had zien worden.

Er staat ook nog één officiële wedstrijd tussen G.V.V.V. en Batavia ’90 in de annalen. Daarvoor moeten naar 8 oktober 1994. Tot stond er in een tussenronde om de districtsbeker geprogrammeerd. De thuisploeg was toen zaterdag eerste klasser en de bezoekers kwamen uit in de zondag vierde klasse. Het klasse verschil werd toen uitgedrukt in een 3-0 eindstand.

Het werd voor G.V.V.V. uiteindelijk een mooi bekerseizoen, wat een jammer genoeg dramatisch slot kende. Na Batavia volgden overwinningen op KDO, Volendam (am.) en ZPC, waardoor de halve finale werd behaald. Daarin werd DIO met 4-0 verslagen en mocht men gaan strijden om de cup. In eerste instantie was geluk aan de zijde van G.V.V.V. want het lot bepaalde dat ze het thuis mochten gaan opnemen tegen Argon. Maar uiteindelijk leverde het thuisvoordeel alleen maar nieten op, de toenmalig zondag hoofdklasser was met een 1-5 einduitslag duidelijk een maatje te groot.

????

Net als in de voorgaande ontmoetingen is G.V.V.V. natuurlijk torenhoog favoriet om deze oefenwedstrijd in haar voordeel te beslissen, want vier klassen verschil in speelniveau is niet niks. Maar uiteraard zullen de pupillen van trainer Habib al Mohsimawi zich daar op voorhand niets van aan trekken en zullen vrij, onbevangen en met een niets te verliezen mentaliteit aan de aftrap staan. Het is aan de Twisker pupillen om dat niveauverschil op het veld te laten zien en uit te drukken in doelpunten zodat eindelijk het zoet der overwinning gesmaakt kan worden in deze voorbereidingsfase op het begin van de Jack’s League.

Hoe de Jochem Twisker zijn elftal nu gaat invullen is gissen. Laat hij nu de spelers die bij 2-1 nederlaag tegen T.E.C. in wacht stonden beginnen, en de overige later laten opdraven? Of maakt hij er weer een volop een mix van zodat iedere speler aan ongeveer evenveel speeltijd dezelfde toekomt? Vraagtekens genoeg. Het antwoord daarop zal komen aanstaande zaterdag tussen 14.30 en ca. 16.15 uur.

G.V.V.V. – S.V. Batavia ’90 begint op zaterdag 7 augustus op sportpark Panhuis om 14.30 uur. Het duel zal onder leiding staan van scheidsrechter Jesse Knetsch uit Bussum, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Jacco Baas en Tim Bron

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: Brenda Dekker

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer