VOORUITBLIK // Welke nasmaak geeft het Betuws fruithapje?

  • Voorbeschouwingen

Voor de vierde voorbereidingswedstrijd in aanloop naar de start van de Jack’s league gaat G.V.V.V. op bezoek in de fruithoofdstad van de Betuwe Tiel. Daar zal de plaatselijke trots s.v. T.E.C. en tevens competitiegenoot gastheer zijn op sportpark De Lok.

Sport Vereniging Tielse Eendracht Combinatie, in 1924 ontstaan door het samengaan van Tiel en Amical Tiel, deed in 2019 iets wat weinig clubs over het algemeen lukt. Namelijk direct na een degradatie weer terugkeren op het niveau waar je vandaan komt, in dit geval de Tweede Divisie. Een prestatie van formaat, al kwam daar ook wel enig fortuin bij kijken. Niet op sportief vlak, want heel lang hielden de Tielenaren de uiteindelijke kampioen van de zondag Derde Divisie, Jong Volendam, bij. Slechts één punt was het verschil in het voordeel van de wijdbroeken.

Maar doordat Vitesse haar beloftenteam terugtrok en Jong Volendam die plaats in nam was het vice kampioenschap voldoende, om zonder het spelen van nacompetitie wedstrijden, weer als herintreder terug te keren op de derde sport van de vaderlandse voetballadder. Een plaats die de Tielse club ook al twee jaargangen daarvoor had ingenomen.

Als een raket …

Als een raket de hoogte in, zo kun de je prestaties die de voetballers uit de stad van Flipje boekten in de laatste jaren, zonder overdrijven omschrijven.
Begin mei 2015 werd de kroon op het werk gezet door voor de eerste keer in haar bestaan het walhalla van het zondagvoetbal te bereiken, via een kampioenschap. Eerder, toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was, speelde T.E.C. ook al eens twee seizoenen daarin (van 2002 t/m 2004), maar toen geschiedde dat via de nacompetitie.

Het is dan ook bewonderingswaardig en superknap dat de Tielse voetbalformatie vanaf 2010, toen zij nog uitkwamen in de zondag derde klasse, via drie kampioenschappen, en eenmaal de nacompetitie, de topklasse bereikte.
Maar daarmee was het sprookje in het Betuwe stadje nog niet voltooid, want als echte debutant bleef men in ’15-‘16 in de topklasse heel lang in het spoor van streekgenoot en uiteindelijke kampioen FC Lienden. Met slechts 1 punt verschil moest de titel uiteindelijk aan deze rivaal worden gelaten. Maar daarover werd zeker niet getreurd door allen die T.E.C. lief hebben, want door die eclatante tweede plek volgde opnieuw een promotie, nu naar de spiksplinternieuwe Tweede Divisie. Een supersnelle opmars die vast en zeker goudomrand in de annalen van de club geschreven staan.

Eer van de Betuwe

Op het in de inleiding omschreven misstapje na is de Tielse fusieclub dat altijd tweededivisionist geweest. Dat koste wel nodige moeite om het hoofd boven water te blijven houden, maar achteraf gezien is het een kniesoor die daar op let.
Nu is het streven om de Betuwse eer hoog te houden als topregio ploeg op dit niveau en daarmee het stokje over te nemen van het teloor gegane FC Lienden die met de hoofdmacht ook in vrij korte tijd naam maakte in het amateurvoetbal.
De basis daarvoor moet worden gelegd door coach Hans van de Haar die een flink aandeel had in het succes van FC Lienden. Want juist hij is nu de ‘baas’ over de troepen van de Oranjehemden uit Tiel. Van de Haar startte daarmee vorig seizoen, maar kreeg maar vier wedstrijden de gelegenheid om zijn team te coachen, want toen was het lockdowntime.

Minder ex-blauw op het veld

Nu zal T.E.C. die handschoen opnieuw oppakken en gaan proberen om in de Jack’s League, die over een paar weken zal starten, haar naam te vestigen. Zoals in Tiel de laatste jaren gebruikelijk zal moeten gaan gebeuren met een weer behoorlijk gewijzigde selectie.
Opvallend voor ons als blauwen is dat de inbreng op het veld van voormalig G.V.V.V. spelers nu is gereduceerd tot één. Want Mo Bendadi, Soufiane Laghmuochi en Rodny Hofman hebben hun heil elders gezocht. De enige speler die overblijft en die ooit een blauw tenue droeg is doelman Saverio Zondag die dit seizoen nieuw is Tiel, hij kwam over van SC Heerenveen. Daar staat dan tegenover dat er wel twee stafleden zijn die een langer of korter blauw verleden hebben. Keeperstrainer Vincent Grizell hielp G.V.V.V. uit de brand toen zij een decennium geleden in personele doelman problemen kwamen. Hij keepte 1 wedstrijd en was verder regelmatig stand-in. Het andere staflid is natuurlijk Kees Muller die een half leven lang op de blauwe zijde van het sportpark bivakkeerde als speler, van veelal het tweede elftal, en daarna nog veel langer als teammanager. Diezelfde functie bekleed hij nu bij T.E.C.
Naast deze bekende namen zullen voor de liefhebbers ook die van Guido van Rijn en Bo van Essen bekend in de oren klinken die formatie van Van de Haar kwamen versterken. Beide hebben een De Treffers verleden en laatstgenoemde speelde ook bij onze rode buren. Maar de meest opmerkelijk ‘aankoop’ is toch wel Gino Bosz. Gino is de zoon van Peter, de overbekende voormalig Feyenoord speler en nu de trainer van Lyon. Gino heeft als speler de voetbalclubs Vitesse, Heracles, SC Cambuur, Go Ahead Eagles en Doxa Dramas (Gr.) op zijn cv staan.

Ongeslagen

Onze gastheren begonnen al vroeg aan de oefencampagne namelijk eind juni. Toen speelden ze op het Panhuis tegen onze buren. Daarin werden de punten gebroederlijk gedeeld, want dat duel eindigde in 3-3. Een paar dagen later werd gewonnen van BFC (1-2) en begin juli was DOS Kampen op bezoek op sportpark De Lok. De uitslag van dat duel deed aan korfbal denken, namelijk 15-1. Verzachtende omstandigheden voor de gasten was dat die met een gelegenheid team aantraden.
Na 14 dagen rust werd de draad weer opgepakt in een wedstrijd van 2×35 minuten tegen Jong FC Utrecht en die ook sloten de mannen uit Tiel af met winst, namelijk 3-0. En afgelopen vrijdagavond verraste de Van de Haar equipe Keuken Kampioen Divisie deelnemer FC Den Bosch. In stadion De Vliert ging T.E.C. met een 0-1 winst aan de haal.
Al met al dus uitstekende prestaties en een nog ongeslagen status.

Hicham Haouat scoorde vorig jaar de gelijkmaker in Tiel.

Welke nasmaak

De blauwen uit Veenendaal kunnen nog niet met zo’n grote glimlach terugkijken op de voorgaande sparringpotjes als de oranjegehemde gastheer. In ieder geval niet qua resultaten en dat doen de supporters nu eenmaal, na tweemaal verlies en een puntendeling.
De stafleden, begeleiding en de spelers zelf zullen dat wellicht anders beoordelen en kunnen na die drie voorgaande duels successievelijk toch wel een aantal punten aangeven in welke facetten de verbeteringen en/of onderlinge afstemming zijn opgetreden. En daar gaat het uiteindelijk om, het team moet het doen op het veld en de staf helpt hen daarbij om het zo goed mogelijk uit te voeren. De buitenwacht mag kritische noten kraken, maar zij moeten er met z’n allen uit zien komen hoe en in welke samenstelling het beste uit een ieder individueel naar boven kan worden gehaald om tot een optimale teamprestatie te komen.
Verbetering of vooruitgang aanbrengen aan dat proces is dan ook de insteek van de oefencampagne en dat zal tegen T.E.C. niet anders zijn. Toch is het ook wel een beetje een testcase tegen een mededinger in de competitie al staat dezelfde wedstrijd om het ‘echie’ pas op 4 december aanstaande op het programma.
Je kunt je dan ook afvragen hoe de nasmaak zal zijn van dit Betuws fruithapje voor de Twisker brigade. Zuur, zoet of iets er tussenin?
Een graadmeter voor dit oefenduel zou kunnen zijn de laatste wedstrijd die de beide kemphanen tegen elkaar speelden. Dat was vorig jaar op 19 september in Tiel. Beide teams hadden toen de eerste twee duels in de competitie verloren en stonden nog op nul punten. Na 90 minuten strijd deelden de opponenten de punten (1-1), door goals van Mo Bendadi voor T.E.C. en Hicham Haouat voor G.V.V.V.      

s.v. T.E.C. versus G.V.V.V. op dinsdagavond 3 augustus begint om 20.00 uur op sportpark De Lok, Predikbroederweg 3, 4003 AL te Tiel.

 

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops ©

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer