Verdienstelijk spelend G.V.V.V. moet in slotfase buigen voor Jong Sparta

  • Wedstrijdverslagen

Als iemand de wedstrijd tussen de nummer twee en de hekkensluiter niet gezien heeft en de eindstand van 0-3 op het scorebord had zien staan, zou de conclusie kunnen zijn dat Jong Sparta een makkelijke middag heeft gehad. Niets is echter minder waar. G.V.V.V., dat tot afgelopen dinsdagavond in de bekerwedstrijd tegen VVOG nog weinig tot niets had laten zien, was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. 

Over de hele wedstrijd gezien had de thuisploeg ook veruit de meeste kansen. Pas in het laatste kwartier van de tweede helft moesten de blauwen buigen, omdat de krachten waren weggevloeid en Jong Sparta beschikt over wisselspelers die het elftal niet verzwakken. Dat G.V.V.V. ook nog de pittige bekerwedstrijd van dinsdagavond in de benen had zal zeker ook een rol gespeeld hebben bij de geflatteerde 0-3 nederlaag. De gezichten stonden bij sommige spelers na afloop natuurlijk teleurgesteld, maar dat zal waarschijnlijk niet lang duren. Ook Jochem Twisker zag eindelijk het G.V.V.V. dat hij wil zien en velen zullen het met hem eens zijn dat als het elftal zo blijft spelen als ze vandaag hebben gedaan, de (broodnodige) punten er zeker gaan komen.

G.V.V.V., dat startte zonder de geblesseerde Tom Oostinjen en Taoufik Adnane, begon zeer voortvarend aan de wedstrijd en had zelfs binnen een minuut al op voorsprong kunnen komen. De spelers van Sparta, de huidige nummer twee van de competitie met het beste doelsaldo, moest toezien hoe Joshua Patrick een goede voorzet afleverde op Danny de Leeuw. De aanvaller kon vrij uithalen, maar vond een verdediger in de baan van zijn schot. Enkele seconden later kon Patrick op zijn beurt het doel van Rijk Janse onder vuur nemen, maar de bal ging deze keer net voorlangs. Daar bleef het niet bij, want enkele minuten later had het alsnog 1-0 kunnen staan. Het was weer de ontketende De Leeuw, die aan de linkerkant de bal veroverde en Patrick wist in te spelen. Deze zag de ruimte op rechts bij Jordi Bitter, die daardoor vrij baan had naar het doel. Helaas gaf Bitter doelman Janse net iets teveel kans om het gevaar te keren.

G.V.V.V. de betere

De tactiek van Twisker, die zijn ploeg verdedigender liet spelen, met een viermans achterhoede, leek dus prima uit te pakken. Maar G.V.V.V. toonde ook strijdlust en lef, waardoor het spel al snel op en neer golfde en aantrekkelijk was om naar te kijken. Wat volgde was een goed afstandsschot van Spartaan Tahiri, met een dito redding van Jansen. De blauwen maken het Jong Sparta behoorlijk lastig en plaatsen de ene aanval na de andere. Het ontbreekt alleen nog aan precisie voor de goal. Na enkele goede acties van De Leeuw en Patrick aan de linkerkant kan Bitter uit de voorzet van De Leeuw net niet hard genoeg koppen om de keeper het nakijken te geven. Even later moet hij echt in actie komen om een aardige poging van Justin Spies in de korte hoek te elimineren. Zijn schot is het gevolg van een prachtige vrije trap van Steven Theunissen ‘over de hele’. We zijn het er halverwege de eerste helft over eens dat G.V.V.V. de bovenliggende partij is, de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we dat niet verwacht hadden.

Na een tiental minuten waarin niet zo heel veel gebeurt krijgt G.V.V.V. een corner te nemen, die hard voor het doel langs wordt geschoten, zonder door iemand geraakt te worden. Uiteindelijk belandt de bal voor de voeten van Spies, die hard in het zijnet schiet. De spaarzame aanvallen van Sparta kunnen steeds redelijk gemakkelijk door de achterhoede worden verwerkt. De blauwen hebben de meeste kansen, maar het is steeds: net te hard, net te hoog, net te zacht, enzovoort. In de laatste minuut van de eerste helft is het bijna wel raak. We zien een schitterende actie van Bitter aan de rechterkant, die zijn tegenstander achterlaat en Patrick bedient. Het is echter weer ‘net’. Net voorlangs deze keer.

Tweede helft

De elftallen betreden ongewijzigd het veld voor de tweede helft, die in eerste instantie hetzelfde spelbeeld geeft. Al is de eerste kans dit keer voor Sparta. Na balverlies van Theunissen kan worden voorgezet op topscoorder Afaker, die net naast schiet. Als de klok richting een uur gaat, begint het spelbeeld geleidelijk te kantelen en wordt Jong Sparta gevaarlijker. Een schietpoging van Madi door het midden gaat recht in de handen van Johan Jansen, die even later gevaarlijk ver uit zijn doel komt en de bal achter zich naast het doel ziet rollen. Dan is G.V.V.V. weer aan de beurt om een grote kans te produceren. Kai Huisman komt net niet goed uit op een voorzet van De Leeuw. Er volgt nog een rebound, maar die gaat naast het doel.

De blauwe toeschouwers houden even de adem in als Marouane Afaker verdediger Mats Grotenbreg het nakijken geeft en helemaal alleen vanaf de linkerkant het strafschopgebied inloopt. Precies op het moment dat hij wilde schieten wist Jonathan Richard het schot te kraken met een ultieme en perfect uitgevoerde sliding op de bal. Twintig minuten voor tijd gaat Achraf Nejmi zitten en moet worden vervangen door Mart de Jong, voor wie het lang geleden was dat hij niet in de basis stond. Even later is het dan toch 0-1. Het zat er al een beetje aan te komen, de krachten bij de thuisploeg begonnen op te raken. Een vloeiend lopende Rotterdamse aanval eindigt bij de koud in het veld gekomen Pepijn Doesburg, die Jansen met een schuiver weet te verschalken. Ook Twisker wisselt en brengt Melvin van de Haar en Hicham Haouat in het veld voor Kai Huisman en Steven Theunissen. De invallers laten zich direct combinerend aan de rechterkant zien, waarbij De Leeuw kan worden bediend die (alweer) nét niet goed genoeg bij de bal kan om doeltreffend te kunnen koppen.

De beslissing en de geflatteerde 0-3

In de 78e minuut krijgt G.V.V.V. dé kans om de gelijkmaker te scoren. Eerst is het Jordi Bitter die zijn schot via een tegenstander over de achterlijn ziet gaan. De corner die volgt is levensgevaarlijk. Haouat raakt de onderkant van de lat, waarna de bal voor de voeten komt van Joeri Potjes, die de paal raakt.

Hij mag er blijkbaar niet in vandaag. Twee minuten later beslissen de Rotterdammers de wedstrijd via Afaker, die makkelijk kan binnentikken na een goed lopende counter. G.V.V.V. blijft het ondanks deze nieuwe tegenslag proberen. Patrick is nog dichtbij een verdiende goal, maar de voorzet van De Leeuw wordt door hem net over de kruising gekopt. Een minuut voor tijd wordt het zelfs 0-3. Mohammed Tahiri kan door de blauwe defensie dribbelen en Jansen verschalken door de bal strak in de hoek te plaatsen. Zoals gezegd is het een geflatteerde uitslag. G.V.V.V. blijft met lege handen achter, maar de manier waarop ze gespeeld hebben geeft veel hoop voor de toekomst. Waar Twisker tot vorige week nog klaagde over het slordige spel aan de bal, was dat vandaag veel beter. Het zal zaak zijn om dit vast te houden. Nu nog wat meer scherpte voor het doel en de punten gaan er komen! Aanstaande zaterdag kunnen de blauwen dat laten zien, in en tegen Noordwijk, waar om 14.30 u wordt afgetrapt.


G.V.V.V. – Jong Sparta 0-3 (0-0)
Scoreverloop: 73. Pepijn Doesburg 0-1, 80. Marouane Afaker, 89. Mohammed Tahiri 0-3.

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Mats Grotenbreg (84. Lars ten Teije), Kai Huisman (76. Melvin van de Haar), Steven Theunissen (76. Hicham Haouat), Jordi Bitter, Joshua Patrick, Achraf Nejmi (69. Mart de Jong), Danny de Leeuw, Joeri Potjes, Justin Spies, Jonathan Richard ©.

Opstelling Jong Sparta: Rijk Janse, Tariq Dilrosun (64. Joshua Adney), Augustin Drakpe, Jeremy van Mullem ©, Gaultier Overman, Patrick Brouwer, Marcus Scholten (71. Aaron Bashir), Delano Vianello (71. Constantijn Schop), Mohammed Tahiri, Achraf Madi (64. Pepijn Doesburg), Marouane Afaker (89. Jay den Haan).

Scheidsrechter: Sam Dröge (Zuidlaren)
Toeschouwers: 600

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan Spakenburg in de race om het kampioenschap niet stoppen

Wedstrijdverslagen | 11 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. duwt Kozakken Boys dieper in de put door ruime overwinning

Wedstrijdverslagen | 04 mei 2024
Lees meer