Voorbeschouwing // Blauw onderonsje op sportpark De Westmaat

  • Voorbeschouwingen

Voor onze hoofdmacht staat komende zaterdag een wel heel bekend busritje te wachten, namelijk die naar de blauwe zijde van sportpark De Westmaat in Spakenburg, alwaar de gelijknamige voetbalvereniging gastheer zal zijn. In het bijna 74-jarige bestaan van G.V.V.V. werden veruit het vaakst in competitieverband de degens gekruist met SV Spakenburg.

Voor de trouwe lezers van deze vooruitblikken zal bovenstaande constatering niet als een verrassing in de oren klinken, want dat hebben we al vaker benoemd. Maar voor de gelegenheidsbezoeker zullen we nog een keer in herhaling treden.
Gerekend vanaf het seizoen 1960-1961 – toen G.V.V.V. door drie kampioenschappen op rij de tweede klasse van de KNVB had bereikt, toen het hoogste zaterdag amateur niveau – tot nu aan toe, zal zaterdag wedstrijd nummer 80 gaan plaatsvinden.
Dit is inclusief de dubbele confrontatie in 1985 in de strijd om het zaterdag landskampioenschap – 3-2 en 2-3 winst voor Spakenburg – en de eenmalige beslissingswedstrijd op 24 mei 2014 in Volendam om de titel in de topklasse, die ook met 2-1 werd gewonnen door onze gastheren.
De teller had normaliter nog twee stapjes hoger kunnen staan, maar beide duels op sportpark De Westmaat werden in de twee voorgaande jaargangen vanwege de coronaperikelen afgelast.
De verdere top vijf met tegenstanders waartegen de meeste competitieduels zijn gespeeld is als volgt: 2. IJsselmeervogels 70, 3. DOVO en Kozakken Boys 56, 4. Bennekom 48. 5. VVOG 46.

Reputatie en felicitatie

Dat de blauwen van de Westmaat tot de topploegen behoren in de Nederlandse amateur voetbalwereld hoeft eigenlijk nauwelijks betoog. Op de overall ranglijst van de eerste-, later herdoopt tot hoofdklasse, staan de Spakenburgers op de derde plek achter buurman IJsselmeervogels en Quick Boys. G.V.V.V. neemt daarop de zevende positie in.
Maar op zo’n zelfde ranglijst opgemaakt na zes jaargangen topklasse is Spakenburg absoluut het beste jongetje van de klas, voor Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg. Onze favorieten staan op de zesde plek.
Gezien deze zeer gerenommeerde reputatie was het dan ook uiterst verrassend en ontiegelijk verwonderlijk dat het voor Spakenburg zo mis ging bij het debuut in de Tweede Divisie in ’16-’17. Directe degradatie werd nog wel ontlopen, maar de nacompetitie niet. En daarin dolf men uiteindelijk het onderspit tegen Rijnsburgse Boys.
Een optater van jewelste voor de gehele club, die vanaf de oprichting in 1931 nog nooit een stap terug hoefde te doen.
1931 t/m 2021 is 90 jaar. Die respectabele leeftijd bereikte Spakenburg op 15 augustus jl. en daarom willen wij vanaf deze plaats namens geheel G.V.V.V. onze opponent daar alsnog van harte mee feliciteren.

Weeffout hersteld

Maar treuren om wat er is gebeurt heeft geen enkele zin, zo nuchter waren allen die de Spakenburger blauwen een warm toe hart dragen wel. Nee, er moesten spijkers met koppen worden geslagen om het verloren gegane terrein z.s.m. terug te veroveren. Dat werd, zo blijkt achteraf gezien, zeer succesvol aangepakt door de verantwoordelijke bobo’s. De selectie kreeg een flinke kwaliteitsinjectie, en wij weten in Veenendaal maar al te goed dat trainer De Wolf werd overgehaald om vanuit de Utrechtse Heuvelrug naar de boorden van het IJsselmeer te verkassen. Die combinatie bleek een gouden greep, alle zullen ook een aantal andere factoren zeker een rol betekenis hebben gespeeld, want vanaf de winterstop stond de De Wolf brigade de koppositie in de Derde Divisie niet meer af en werd dus overtuigend kampioen. Daarmee was de weeffout, of het bedrijfsongevalletje zo u wilt, in een tijdsbestek van een seizoen hersteld en keerde Spakenburg terug op de plaats waar het gezien haar geschiedenis en reputatie thuishoort.

Trainers dwarsverbanden

Met zo’n lange historie tussen de Spakenburger en Veense blauwen zou het bijna ondenkbaar zijn dat alleen de overstap van coach John de Wolf voor het enige dwarsverband zorgde tussen de beide zaterdagvoetbal grootmachten.
Nee, in het verleden gebeurde dat andersom ook al driemaal eerder, al werden toen de coaches niet los geweekt. Peter Visee stapte na vier seizoenen als leidsman van Spakenburg te hebben gediend in ’05-’06 over naar de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Erik Assink verliet Spakenburg om daarna twee jaar lang bij Ter Leede aan de slag te gaan en werd in jaargang ’10-’11 de kapitein op het Veenendaalse slagschip.
Een bijzondere positie in deze neemt de huidig coach van DVS ’33, Peter Wesselink in. Hij was ’12-’13 een kleine drie maanden trainer van Spakenburg, waar Wesselink vanwege tegenvallende resultaten werd opgevolgd door Johan de Kock. De inwoner van Apeldoorn trainde G.V.V.V. niet maar kwam wel aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw 49x uit als speler in de Veense hoofdmacht. De Kock werd op zijn beurt in halverwege september 2013 aan de kant geschoven en per 23 oktober van hetzelfde jaar opgevolgd door zijn assistent en dat was …. juist ja, onze huidige leidsman Jochem Twisker. Onder zijn leiding versloeg Spakenburg in het Krasstadion in Volendam dus G.V.V.V. en bekroonde hij zijn debuutseizoen met een kampioenschap. Daarna volgde runner-up positie in de topklasse en Twisker sloot zijn loopbaan in Spakenburg af met een zesde plek. Via twee seizoenen ASV De Dijk en eenzelfde aantal bij USV Hercules belandde de inwoner van Bussum in juli 2020 op het sportpark Panhuis.

Philip Ties (l.) was bij de laatste ontmoeting op de Westmaat nog Spakenburger. Simon Brouwer en Bart Hulsbos zijn ondertussen afgehaakt, maar Mart de Jong (r.) is nog steeds present.

Spelers dwarsverbanden

Ja, en van trainers kom je dan bijna automatisch terecht bij de spelers die Spakenburgs blauw verwisselden voor Veens blauw, of omgekeerd.
De namen van de spelers die overstapten in willekeurige volgorde en tijd zijn: Khalid Benlahsen, Karim Elkaddouri, Seger Oudshoorn, Sven Taberima, Maurice van der Wilt, Melrik, Ad en Lorenz Beukers, Olivier Pilon, Philip Ties, Roy Terschegget, Jordi Bitter en Tom Oostinjen.
Van dit rijtje heeft de laatstgenoemde wel voor een primeur gezorgd want Oostinjen – die vandaag zijn 30ste verjaardag viert, waarmee van harte proficiat Tom – is de enige, nadat hij in 2015 de overstap maakte naar sportpark De Westmaat, in 2019 weer terugkeerde op het oude nest. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.
De laatste die het ene blauw verwisselde voor het andere is Jordi Bitter die aan het begin van dit seizoen zijn voetbalgeluk kwam beproeven in Veenendaal. De voorlaatste betrof een soort uitruil i.p.v. transfers. De aanvoerders van de beide teams wisselen van standplaats. Roy Terschegget ging in 2019 zijn niet geringe voetbalkunsten beproeven in Spakenburg en Philip Ties verruilde Spakenburg voor Veenendaal. Ties speelt ondertussen voor Jonathan in Zeist, maar de Pirlo van het zaterdagvoetbal, zoals Roy door diverse kenners ooit werd benoemd, draagt nog steeds het Spakenburgse blauwe tenue.
Daarom krijgt dit blauwe onderonsje tussen ex-ploeggenoten die nu tegen elkaar gaan spelen een extra smeuïg smaakje, waarvan we kunnen veronderstellen dat die meestentijds lekker kruidig en gepeperd zijn. En wellicht zijn er, of gaan er de komende dagen, nog wel wat plagerijtjes over en weer via de sociale mediakanalen.

Thuisploeg favoriet

Dat de Veenendalers overall gezien ook nog steeds flink in het krijt staan bij Spakenburg is een understatement van de eerste orde. Want van de voorgaande 79 onderlinge duels wonnen onze gastenheren er maar liefst 40, werden 17 keer de punten gedeeld en dolven ze 22x het onderspit. Ook het doelsaldo van 153-112 is overduidelijk in het voordeel van Spakenburg.
Op basis van deze data en de wetenschap dat G.V.V.V. de laatste twee thuisontmoetingen met respectievelijk 1-2 en 0-3 verloor zal duidelijk zijn dat de thuisploeg vooraf gerekend moet worden tot de grote favoriet.
Door de eerder al gemelde afgelastingen van de wedstrijden aan de boorden van IJsselmeer in ’19-’20 en ’20-’21, dateert het laatste bezoek alweer van 23 maart 2019. En ook daarin legden de blauwhemden uit Veenendaal het loodje. Philip Ties opende de score voor de thuisploeg reeds na 7 minuten, Roy Terschegget maakte vanaf elfmeter met nog een kwartier op de klok de gelijkmaker, maar Kevin Sterling (nu TEC) beslechtte het pleit zes minuten voor tijd.
Ook dat onderstreept nog maar eens dat punten pakken in en bij Spakenburg voor G.V.V.V. van oudsher veeleer uitzondering is dan regel.
Die statistiek geeft aan 39 gespeeld, 9x winst, 8x gelijk en 22 verloren.

Roy Terschegget toont als G.V.V.V.-er z’n vreugde nadat hij via een strafschop de gelijkmaker heeft binnen geschoten.

Uitstekende brede selectie

Spakenburg, sinds half november 2019 onder leiding van de gepokt en gemazelde Eric Meijers, die John de Wolf opvolgde, die op zijn beurt aan het begin van die maand op de Feyenoord trein sprong, werd en wordt bijna altijd gerekend tot de kanshebbers om hoge ogen te gooien. Niet zo verwonderlijk als je selectie bekijkt met gevestigde namen van o.a. Frank Schilder, Koos Werkman Floris van der Linden, Frank Olijve, Wimilio Vink, Leon ter Wielen, Vince Gino Dekker en Roy Terschegget. En die kregen dit seizoen gezelschap van een zestal spelers die ook het klappen van de zweep in op divisie niveau zeer goed kennen. Want Lowie van Zundert en Boy van de Beek kwamen over van De Treffers, Joël Amakado en Ravelino Junte van HHC, Yannick Zeeman van DOVO en Roy Tol van Jong FC Volendam. En als klap op de vuurpijl keerde spits Robin Eindhoven terug op het oude nest, nadat hij Spakenburg in januari jl. had verlaten voor Telstar. Maar doordat hij bij de Witte Leeuwen niet kon rekenen op veel speeltijd koos Eindhoven eieren voor z’n geld.

Eerste driepunter?

Maar de Meijers brigade, die er op papier dus uitstekend uitziet met veel kwaliteit in de gelederen, heeft de (hoge) verwachtingen vooralsnog in de competitie niet waar kunnen maken. Met twee gelijke spelen tegen Kozakken Boys en Jong FC Volendam en nederlagen tegen Katwijk en Scheveningen wacht het blauwe deel van Bunschoten-Spakenburg met smart op de eerste driepunter. Dat G.V.V.V. i.c. hun voormalig trainer Jochem Twisker van die dadendrang slachtoffer zal moeten worden aankomende zaterdag zal iedere fan van Spakenburg werkelijk een worst zijn want in het voetbal bestaat geen medelijden. En op medeleven zoals op 26 september van het vorig jaar, toen G.V.V.V. thuis met 0-3 werd weggetikt door de Spakenburgers, zit Jochem Twisker ook helemaal niet te wachten want dat vond hij pijnlijker dan de nederlaag zelf zo liet hij optekenen in de nagelnieuwe presentatiegids. Ook daarin stak hij niet onder stoelen of banken dat z’n voormalig werkgever een ijzersterke selectie had en hij hen hoog inschatte om tegen de top aan te schurken. Tevens gunt hij de club waar zijn trainersloopbaan een boost kreeg al het goede, maar in de onderlinge ontmoeting nu net even niet. Één punt pakken zal voelen als een sportieve revanche, alles meer als een opsteker naar de volgende ronden.

De kip of het ei?

Dus daarom kunnen onze favorieten als underdog en rode lantaarndrager hun borst nat maken om een getergd Spakenburg voldoende weerwerk te geven. Daarvoor zullen captain Taoufik Adnane c.s. wel zeer gedisciplineerd moeten verdedigen want dat is op dit moment met tien tegengoals de achilleshiel van de ploeg. En juist met het scorend vermogen van de opponent is niet zo veel mis, Spakenburg trof in vier duels al wel 8x het vijandelijke net.
Daar staat dan wel weer tegenover dat de defensie net als G.V.V.V. ook al tien tegentreffers moest incasseren, maar juist ook op dat punt heeft onze hoofdmacht nog in het geheel niet weten te overtuigen met pas drie treffers.
Cruciaal in dit blauwe onderonsje zal dan ook de kip of het ei vraag zijn. Of om in voetbaltermen te blijven, stijgt G.V.V.V. voor de eerste keer in deze competitie boven zichzelf uit, of gaan de gastheren aan de vooraf ingeschatte verwachtingen voldoen?
We weten in ieder geval wel zeker dat iedere rechtgeaarde Veense blauwe vooraf zal willen tekenen voor hetzelfde resultaat als wat G.V.V.V. 2 vorige week zaterdag in Veenendaal boekte tegen de Spakenburgse evenknie in de districtsbeker. De mannen van trainer Kevin de Quay hielden namelijk met het één klasse hoger spelende Spakenburg 2 gelijke tred, want de eindstand was 1-1.

De wedstrijd op sportpark De Westmaat, Westdijk 12, 3752 AE te Bunschoten-Spakenburg begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. S.P.M. Teuben (Aarle-Rixtel), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. L.T. de Koning en Dhr. J. van Westen. Vierde official is Dhr. R. Meilink.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer