Voorbeschouwing // Kunnen onnodige treffers bij De Treffers worden voorkomen?

  • Voorbeschouwingen

Voor G.V.V.V. en haar fans staan de komende twee zaterdagen wedstrijden buitenshuis te wachten. En die gaan ook nog eens tegen twee zeer gerenommeerde tegenstanders. Dus kortom er staan loodzware ‘bevallingen’ te wachten tegen allereerst De Treffers aanstaande zaterdag en de week daarop is Spakenburg gastheer op sportpark De Westmaat.

 

Ruim 100 jaar jong

Met geboortejaar 1947 is G.V.V.V. na HHC Hardenberg (1954) de jongste deelnemer aan deze Tweede Divisie jaargang. De overige zestien mededingers zijn allen beduidend ouder, waarvan er acht zijn – AFC, De Treffers, Excelsior Maassluis, Kon. HFC,  Scheveningen, Quick Boys, Volendam en Sparta Rotterdam – die ruim een eeuw, of in sommige gevallen zelfs al stammen uit de 19de eeuw, hun bestaansrecht al meer dan overtuigend hebben bewezen.
Gastheer De Treffers vierde die mijlpaal op 1 augustus 2019, en daarom kunnen we stellen dat deze befaamde Groesbeekse voetbalclub niet ruim 100 jaar oud, maar ruim 100 jaar jong is.

Likkebaardend cv

Voor wat betreft het spelen op het hoogste amateurniveau, gerekend vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, is de Groesbeekse topclub volstrekt uniek te noemen. Want geen enkele andere zondag- of zaterdag voetbalvereniging slaagde erin om in de periode altijd present te zijn.
Vergelijkbare voetbalbolwerken zoals b.v. Katwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, AFC en ook onze eigen club haakten een of meerdere keren af. Zo niet De Treffers, de van oudsher traditionele zondagclub, vertoefde sinds de invoering van de zondag hoofdklasse, die in ’74-’75 haar intrede deed, altijd op het hoogste platform en niet zelden zelfs ook nog op de hoogste trede.
Met in totaal vijftien titels, van winnaar van de districtsbeker tot algeheel amateur kampioen van Nederland, heeft de rood-zwarte formatie een likkebaardend lekker cv opgebouwd, waar slechts heel weinig amateurclubs aan kunnen tippen.
Niet vreemd dan ook dat toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal enkele jaren geleden nog strikt gescheiden waren, De Treffers het IJsselmeervogels van het zondagvoetbal werd genoemd vanwege het grossieren in prijzen.

Enkele kleine smetjes

Uiteraard is het ook niet alle dagen feest op sportpark Zuid in Groesbeek de thuishaven van De Treffers. De laatste titel dateert uit 2010 toen daarmee ook de nieuw opgerichte topklasse werd bereikt. Maar overall gezien is een plaats in het linkerrijtje veeleer regel dan uitzondering en dan ook nog meestal een plek in de top vier.
Een plaats in het zogenaamde rechterrijtje geschiedde in de laatste twee decennia slechts viermaal. Opvallend daarbij is het wel dat het debuut in de Tweede Divisie nog ging zoals mocht worden verwacht van de topclub, namelijk een vierde stek en het behalen van een periodetitel. Maar dat daarna dat niveau niet kon worden vastgehouden. Dat resulteerde in een 13de stek in ’17-’18, en een 11de in het seizoen daarop. In de door corona geplaagde jaargang ’20-‘21 eindigden de Groesbekers als laatste van het linkerrijtje, en in het zeer korte vorige seizoen zelfs als rode lantaarndrager, maar dat had verder, zoals we allemaal weten, geen consequenties.
Dus serieus gevaar dreigde er nauwelijks, maar het zijn wel enkele kleine smetjes op het verder glanzende blazoen van de Groesbekers.

Veel mutaties

Onder leiding van hoofdcoach Jan de Jonge (58), die medio 2019 Anton Janssen opvolgde, beide ex-profs met 400 tot 500 wedstrijden op hun cv in het betaalde voetbal en daarna een schat aan trainingservaring opgedaan, willen De Treffers weer terugkeren naar hun roots, namelijk de status van topclub op het hoogste amateurniveau. Noodgedwongen en/of noodzakelijk werd daarom de huidige selectie op 10 plaatsen aangepast.
Spakenburg kaapte sterkhouders Boy van de Beek en Lowie van Zundert weg. Guido van Rijn (TEC), Joey Dekkers (Groene Ster) en Saad Laazizi (OJC) ook vaak basisspelers vertrokken. Daarnaast verloor men voor de breedte Timo Pluk (DOVO), Dani Centen (Blauw Geel ’38) Bob Melis (De Baronie) en Elvio Overbeek (geen club).
Voor hen in de plaats kwamen, Jordy Thomassen (Helmond Sport), Jordy Rondeel (De Graafschap), Bram Zwanen (Gemert), Teije te Den (Kozakken Boys), Brian Campman (OSS ’20), Rick Wouters (UDI ’19), Ricardo Ippel (Lommel (B.)) en David Janssen (FC Eindhoven O21), inderdaad zoon van voormalig trainer Anton Janssen. Chris Verheul werd overgeheveld van De Treffers O21 en als klap op de vuurpijl werd vorige week net voor het sluiten van de transferwindow nog de ervaren Leroy George (Fortuna Sittard) aan het keurkorps toegevoegd.
Uiteraard nog zonder laatstgenoemde speler werd een alleszins acceptabele oefencampagne afgewerkt, waarbij de 0-0 thuis tegen De Graafschap het meest in het oog sprong.

Déjà vu en ongeslagen

Met de behoorlijk vernieuwde formatie van De Treffers werd de redelijk goede voorbereiding ook doorgezet in de eerste drie wedstrijden van deze nu zogenoemde Jack’s Jeague. Met twee gelijke spelen, beide 1-1, tegen Jong Sparta op het Kasteel, en thuis tegen een van de gedoodverfde kampioenskandidaten AFC, werd de toon gezet. En afgelopen zaterdag beleefden de Groesbekers een klein déjà vu toen ze op sportpark Nieuw Zuid in Katwijk met minimaal verschil wonnen van gastheer Quick Boys.
In 1991 was het verschil ook maar één doelpunt maar toen stond er na negentig minuten 3-4 op het scorebord. Het was toen de tweede wedstrijd in de strijd om het landskampioenschap bij de amateurs. Door de eerdere 5-1 winst in eigen huis bestond er toen geen enkel misverstand over wie de terechte beste amateurclub van Nederland was. En met die hernieuwde winst bleef in deze jaargang ook de ongeslagen status intact. Iets wat aanvoerder Ricardo Ippel c.s. ook zo lang mogelijk willen blijven. Dus zal G.V.V.V. van heel, heel goede huize moeten komen om daar verandering in aan te brengen.

Justin Spies verving Danny de Leeuw, hier actie, bij de met 0-3 gewonnen wedstrijd op 17 november 2018.

Underdog

Dat geldt des te meer als je de voorbereiding op, en de start in de competitie van G.V.V.V. afzet tegen die van de gastheren. Dan steekt de ploeg van trainer Jochem Twisker daar heel schril bij af met uit tien wedstrijden – 3x competitie en 7x oefenpotjes – slechts één winstpartij, twee gelijke spelen en maar liefst zeven nederlagen. Daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat kop boven deze alinea zeker niet overdreven is.
Daar bovenop komt nog eens dat De Treffers zo’n tegenstander is, die vooral in eigen huis, in de categorie angstgegners valt. Want voordat de zaterdag- en zondag voetbalclubs in de blender gingen om door elkaar te worden gemixt en elkaar om het ‘echie’ troffen, oefenden De Treffers en G.V.V.V. met een zekere regelmaat tegen elkaar, veelal geschiedde dat in Groesbeek.
De in totaal elf wedstrijden op sportpark Zuid (3x competitie en 8x vriendschappelijk) leverde een lijstje op van 8x winst, 1x gelijk en slechts 2x een nederlaag voor onze gastheren. Daarnaast was de rood-zwarte formatie op eigen terrein ook tweemaal te sterk in de strijd om de KNVB beker.
Daarmee wordt de suprematie van onze gasten nog eens extra onderstreept.

Behaalde resultaten ….

Maat het is natuurlijk ook zo, dat behaalde resultaten uit het verleden geen enkele garantie voor de toekomst geven. Die wijsheid bewees ons keurkorps wel in de laatste ontmoeting in Groesbeek, die door alle coronaperikelen alweer dateert van 17 november 2018. Via doelpunten van Roy Terschegget, Robin Segers en Jeremy de Graaf stond er bij de thee 0-3 op het scorebord, en daar kwam in de tweede helft geen verandering meer in en dus gingen de drie punten in de tas, voor het eerst, mee naar Veenendaal. Want in de twee seizoenen daarvoor in de Tweede Divisie lukte dat de Blauwen niet, toen dropen ze af met een 4-0 en 2-0 nederlaag op hun conto.
Die winstpartij was ook het officiële debuut voor Justin Spies die een paar minuten voor tijd Danny de Leeuw kwam aflossen. Nadien heeft de nu 20-jarige jongeling zich zodanig ontwikkeld dat hij werd toegevoegd aan de A-selectie, maar ook weer door het nare virus, heeft hij nog weinig kansen gehad om zijn kunnen te laten zien en had hij de pech om in de laatste oefenwedstrijd door de enkel te gaan. Dat is nu ondertussen aanstaande zaterdag vier weken geleden en wellicht is zijn herstel zodanig dat hij opnieuw bij De Treffers dit seizoen kan debuteren.

Geloof in eigen kunnen …

Justin Spies is een kind van de club en zal ongetwijfeld het clublied kennen. Daarom is het misschien een idee om in de bus op weg naar Groesbeek dit lied op repeat constant uit de speakers te laten schallen en Justin deze strofe uit het clublied: ‘Geloof in eigen kunnen moet het doen’, te laten voorzingen. Want iedere speler moet er van doordrongen, nee eigenlijk geïndoctrineerd worden, dat dat de basis is om alles uit de kast te gaan halen om deze wedstrijd met een positief resultaat naar de hand te kunnen zetten.
Mocht dit niet lukken en er is wel alles gedaan om het de opponent zo moeilijk mogelijk te maken, maar deze blijken toch meer klasse in huis te hebben, dan zullen de spelers, staf en de supporters zich daarbij neer moeten leggen.
Maar het mag niet zo zijn dat het afbrekingsfoutje in de nagelnieuwe presentatiegids bewaarheid wordt. Daar stond in het artikel met coach Jochem Twisker: trainer-sloopbaan
Uiteraard is niemand gebaat bij een gesloopte trainer na afloop van het duel!!

De wedstrijd op sportpark Zuid, Nijerf 1, 6562KW Groesbeek begint om 18.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. T.R. Winkel uit Leermens. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. N. Kromme en Dhr. G. van Mun. Vierde official is Dhr. M. Harmsen.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Orange Pictures

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer