G.V.V.V. blijft een uur prima overeind tegen pover Sparta

  • Wedstrijdverslagen

De blauwen uit Veenendaal zijn er niet in geslaagd de tweede ronde van de KNVB beker te bereiken. Onder toeziend oog van zo’n 2.000 supporters, waarvan 125 uit Rotterdam, bleef G.V.V.V. een uur lang zonder al teveel moeite overeind.

De eerste helft  brengt voor beide teams weinig hoogtepunten. Slechts één kansje voor de gasten en de thuisploeg komt er zo nu en dan wel aardig uit met opportunistische voetbal. Enkele wijzigingen in de Rotterdamse ploeg zorgen ervoor dat Sparta de tweede helft meer aandringt. Alhoewel doelman Jan van Willige regelmatig een sta-in-de weg is kan hij toch niet voorkomen dat Sparta via een mooie actie van Mario Engels op voorsprong komt.

G.V.V.V. blijft opportunistisch spelen en heeft in het laatste kwartier zowaar het meeste balbezit. Sparta moet het hebben van enkele dode spelmomenten. Uit zo’n spelmoment scoren de gasten twee minuten voor tijd de voor hen toch wel bevrijdende 0-2. Vito van Crooij ziet zijn vrije trap in de muur van richting veranderen en achter Van Willige in het doel rollen.

Bekerstunt?

In de voorbeschouwingen werd uiteraard verwezen naar de bekerstunt van 20 december 2011. G.V.V.V. veroverde toen een plaats in de volgende ronde door Sparta, via strafschoppen, op eigen terrein te verslaan. Beide hebben op dit moment een vergelijkbaar competitieverloop en verkeren in de staart van de ranglijst. Een goed resultaat in het bekertoernooi zou voor beide teams een welkome opsteker zijn in de strijd om lijfsbehoud.

Na de verloren competitiewedstrijd tegen RKC begint de formatie van trainer Henk Fraser  met een sterk gewijzigde opstelling. Spelers als Smeets, Beugelsdijk en Van Crooij beginnen op de bank. De eerste wedstrijd onder leiding van Gery Vink speelt de thuisploeg met een behoorlijk gewijzigde opstelling, met Maikel Epskamp in de basis als rechtsback, Mats Grotenbreg centraal en Steven Theunissen op het middenveld. Doelman is Jan van Willige.

Thuisploeg laat zich regelmatig zien

De start van Sparta is veelbelovend. In de zesde minuut krijgt Ioannis Massouras al een vrije kopkans, maar hij mikt verkeerd en de bal gaat naast. Wie verwachtte dat thuisploeg zich nu zou gaan verschansen voor het eigen doel kwam heeft het mis. G.V.V.V. zoekt regelmatig de weg naar het doel van Sparta. Niet dat het echt gevaarlijk wordt, maar de intentie is duidelijk. De thuisploeg wil zich voor eigen publiek en de rest van Nederland van haar beste kant laten zien. Sparta daarentegen slaagt er niet in om erg veel gevaar te stichten voor het doel van Jan van Willige. De invaller doelman van G.V.V.V. reageert uitstekend op  een vrije trap van Aaron Meijers.

De zorgvuldig, maar traag, opgebouwde aanvallen van Sparta worden door de blauwen goed opgevangen. G.V.V.V. houdt goed stand, mede door goed gegroepeerd te verdedigen, vroegtijdig te storen en weinig ruimte weg te geven. Ballen die wel doorkomen worden vakkundig door doelman Van Willige uit de lucht geplukt. Ook een inzet van Mica Pinto wordt door de doelman gekeerd.

Een overtreding op Aaron Meijers in het strafschopgebied van G.V.V.V. wordt door scheidsrechter Gansner genegeerd. Kort daarvoor verprutste spits Lennart Thy een veelbelovende aanval door in het strafschopgebied finaal over de bal heen te maaien. Zo eindigt de eerste helft met weinig hoogtepunten en een gunstig wedstrijdverloop voor de blauwen.

Nieuw elan voor Sparta

De thuisploeg begint ongewijzigd aan de tweede helft. Trainer Fraser heeft zijn elftal bij het begin van de tweede helft wel op twee posities gewijzigd. Vooral door de inbreng van Sven Mijnans komt er meer schwung in de aanval van de Rotterdammers. Het tempo gaat omhoog en de Spartanen duiken regelmatig op voor het doel van Van Willige. Een veelbelovende aanval van de Spartanen. Zowel Jans als Abels weten de bal niet te raken. G.V.V.V. moet het hebben van een enkele uitval, veel gevaar levert dit niet op voor het doel van Maduka Okoye.

Op voorsprong

Na zowat een uur spelen komt Sparta op voorsprong. De blauwen letten even niet op en een ingooi wordt door Lennart Thy snel genomen. Mario Engels krijgt de bal toegespeeld en met een fraaie actie weet hij de bal in het doel van G.V.V.V. te deponeren. Sparta heeft zijn doel bereikt, het doelpunt is gemaakt en het kan de wedstrijd rustig uitspelen.

Eindspurt

Wie denkt dat de ban daarmee gebroken zou is en de eredivisieploeg daarna snel uit zal lopen, komt bedrogen uit. G.V.V.V. blijft  opportunistisch voetballen. Sparta krijgt via Lennart Thy, en een  vrije trap van Aaron Meijers kansen, maar die worden door doelman Jan van Willige op  schitterende wijze gekeerd.

Een solo van Lars ten Teije levert jammer genoeg niets op. G.V.V.V. probeert het wel, mede opgestuwd door het publiek wat van zich laat horen, Sparta moet het in de eindfase vooral hebben van enkele dode spelmomenten. Uit zo’n spelmoment scoren de gasten twee minuten voor tijd de voor hen toch wel bevrijdende 0-2. Vito van Crooij ziet zijn vrije trap in de muur van richting veranderen en achter Van Willige in het doel rollen. De wedstrijd is gelopen en de geplaagde ploeg van Vink kan met opgeheven hoofd het veld verlaten en met hopelijk gegroeid zelfvertrouwen de competitie voortzetten.

Deze voortzetting is aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis, aanvang 14.30 uur.


G.V.V.V. – Sparta Rotterdam 0-2 (0-0)
Scoreverloop: 59. Mario Engels 0-1, 88. Vito van Crooij 0-2.

Gele kaarten: 76. Maikel Epskamp, 76. Joshua Patrick (G.V.V.V.), 76. Dirk Abels (Sparta).

Opstelling G.V.V.V.: Jan van Willige, Mats Grotenbreg, Taoufik Adnane ©, Steven Theunissen (71. Achraf Nejmi), Jordi Bitter (51. Hicham Haouat), Joshua Patrick, Melvin van de Haar (56. Jonathan Richard), Maikel Epskamp, Joeri Potjes, Justin Spies (71. Lars ten Teije), Mart de Jong.

Opstelling Sparta Rotterdam: Maduke Oyeke, Laurent Jans (46. Sven Mijnans), Bart Vriends ©, Michael Heylen (86. Tommie Beugelsdijk), Mica Pinto, Dirk Abels, Ioannis Massouras, Aaron Meijers (87. Vito van Crooij), Lennart Thy (74. Emanuel Emegha), Kenzo Goudmijn (46. Bryan Smeets), Mario Engels.

Scheidsrechter: Robin Gansner (Zandvoort)
Toeschouwers: 2.000

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus/Paul van de Lustgraaf
Fotografie: Stefan Koops ©

Ander nieuws

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan Spakenburg in de race om het kampioenschap niet stoppen

Wedstrijdverslagen | 11 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. duwt Kozakken Boys dieper in de put door ruime overwinning

Wedstrijdverslagen | 04 mei 2024
Lees meer