SD Sportswear Beloftencompetitie Midden Nederland gaat weer van start

  • Opleiding

Gelukkig kan en mag het weer, en daarom gaan de beloftenteams van 12 voetbalclubs uit onze regio aan het eind van deze maand weer aan de onderlinge strijd beginnen in de jacht op het veroveren van de mooie prijzen, die beschikbaar zijn gesteld door sponsor SD Sportswear en bvo FC Utrecht.

De betaald voetbalorganisatie uit onze provinciehoofdstad, FC Utrecht, was in de persoon van Sjaak van den Helder, ruim een decennium geleden de initiatiefnemer om aanstormende talenten – onder de leeftijd van 23 jaar – van de diverse amateurvoetbalclubs in midden Nederland een podium te bieden om hun kunsten te vertonen en de onderlinge krachten te meten.
In 2015, toen Van den Helder een stapje terug deed, nam onze voorzitter van de afdeling voetbal technische zaken, Loek Budding, het stokje over en hij is sindsdien de kartrekker van dit leuke, maar bovenal leerzame voetbalproject.
Die insteek, leren, opleiden en onder weerstand tegen leeftijdsgenoten – die met ongeveer hetzelfde talent begiftigd zijn – sparren, is het speerpunt van deze competitie en dat aspect heeft zich door de loop der jaren al ruimschoots bewezen. Want in dit seizoen ’21-’22 wordt de 11de editie gespeeld. En als corona geen roet in het eten had gegooid, waardoor vorig seizoen de gehele competitie in het water viel, was dit keer het dozijn al volgemaakt.

Twee nieuwkomers

Waar in diverse voorgaande jaargangen er zelfs 16 deelnemende voetbalverenigingen waren, hebben er door de komst van de officiële KNVB O23 competitie in 2020, een aantal af moeten haken. Want meedoen aan die competitie, en ook nog aan deze, werd voor een aantal clubs logischerwijs iets teveel van goede. Daardoor o.a. geen deelname meer van Sparta Nijkerk, IJsselmeervogels en DOVO. Enkele andere voetbalclubs hadden andere, om hen moverende, redenen om niet meer deel te nemen. Mede daarom is besloten om nu met 12 clubs, verdeeld over drie poules, deze nieuwe competitie te starten. Daarvan zijn er tien oudgedienden en twee nieuwkomers t.w. De Zuidvogels uit Huizen en onze Veense zusterclub De Merino’s.

Melvin van de Haar, hier in actie in de halve finale tegen Jong Bennekom in seizoen ’19-’20, heeft ondertussen al diverse keren in de A-selectie zijn talenten laten zien.

Helaas geen finale

Het overstappen van onze ‘jonge rode buren’ naar deelname aan de KNVB competitie is er mede de oorzaak van, en natuurlijk ook voornamelijk de lockdown vanwege Covid 19, dat de finale van het seizoen ’19-’20 niet kon worden gespeeld. In begin maart 2020 hadden de beide Panhuisbewoners zich in de kwart finale geplaatst voor het halve finale van die competitie. Jong DOVO deed dat via een 1-0 winst op VVOG en onze eigen talenten versloegen daarin DVS ’33 met 0-1.
Die halve finales waarin DOVO thuis mocht spelen tegen Huizen, en Jong G.V.V.V. ook in eigen huis Jong Bennekom zou ontvangen, werden toen als gevolg van de eerste lockdown uiteindelijk verplaatst naar 22 september. Zowel de ‘rooien’ als de ‘blauwen’ wisten hun wedstrijd met respectievelijk 1-0 en 4-2 winnend af te sluiten en dus zou de kleine Panhuis derby als apotheose de finale worden. De loting na afloop van die beide halve finale potjes wees uit dat DOVO het thuisvoordeel daarin zou krijgen op 13 oktober 2020. Maar u weet dat het virus toen opnieuw de baas was en er pas sinds een paar maanden de voetbalvelden weer open zijn. Deze finale alsnog spelen voelde voor de organisator na overleg met de beide clubs als mosterd na de maaltijd en zal daarom ook niet meer worden ingehaald, mede zoals reeds benoemd omdat Jong DOVO geen deelnemer meer is.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen

Om op herhaling te gaan zullen de jongemannen van G.V.V.V., die weer onder leiding komen te staan van trainers Kevin de Quay en Anass Lakhal, allereerst moeten afrekenen met drie mededingers in poule 3.
Dat zijn Jong USV Hercules, Jong Elinkwijk en Jong De Merino’s. Met de nieuwkomer van sportpark De Groene Velden staat er in ieder geval weer een interessante dubbele Veense derby te wachten. Maar ook de potjes tegen de beide ploegen uit de Domstad zijn mooie uitdagingen voor het talent van onze club dat zal worden geselecteerd uit de A- en B-selectie, de JO19 en mogelijk en/of noodzakelijk ook uit de JO17.
Om 100% verzekerd te zijn van een plaats in de halve finale moet de poule gewonnen worden. Een uitwijk mogelijkheid is om als beste tweede van de drie poules te eindigen, dat deed Jong G.V.V.V. namelijk in seizoen ’19-’20 toen ze achter Jong DOVO eindigden.
Op 26 oktober start Jong G.V.V.V. deze competitie met een uitwedstrijd tegen Jong USV Hercules. De overige duels voor de winterstop ziet u op het affiche staan en daarna kunt u t.z.t. de agenda op de site raadplegen welke tegenstander dan staat te wachten.

Bilal Tmim is ook een exponent van de jeugdopleiding en hij zorgde er mede voor dat Jong G.V.V.V. in de halve finale Jong Bennekom met 4-2 de baas was.

Concurrentie

De mogelijke concurrentie in de finales van deze beloftencompetitie komt uit poule 1 die bestaat uit: Jong Bennekom, Jong De Bataven, Jong SDVB en Jong RKHVV
En poule 2, die wordt vertegenwoordigd door:
Jong DVS ’33, Jong Huizen, Jong VVOG en Jong De Zuidvogels.

Enkele belangrijke zaken uit het reglement om te weten zijn:

Omvang selecties
Wedstrijdselecties bestaan uit maximaal 16 spelers. De spelers moeten op 1-7-2021 jonger zijn dan 23 jaar. Er mogen 2 dispensatiespelers mee doen, die op 1-7-2021 nog geen 26 jaar zijn. Deze 2 spelers zijn inclusief doelman.

Poulewedstrijden
Iedere poule heeft vier teams, die een complete competitie afwerken.
In totaal per club dus altijd minimaal 6 wedstrijden.
Voor de halve finales en de finale geldt, dat er direct na de reguliere speeltijd strafschoppen worden genomen om de winnaar vast te stellen.

Speeldata:
1.            26 oktober 2021
2.            23 november 2021
3.            14 december 2021

Winterstop

Speeldata:
4.            18 januari 2022
5.            22 februari 2022
6.            29 maart 2022

Halve finales:    19 april 2022
Finale:                  17 mei 2022

Een veldverwijdering (rode kaart) betekent tevens automatisch een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. Na 10 minuten mag een vervanger in het veld komen. De verantwoordelijkheid voor de naleving van de schorsing ligt bij de betrokken club.
Er mogen 5 spelers per wedstrijd worden gewisseld door 5 verschillende spelers. Max. selectie 16 spelers.
Van deze 5 gewisselde spelers mogen er 2 opnieuw invallen.

Toernooisponsors

  • SD SPORTSWEAR is sponsor van het toernooi. De winnaar van de finale ontvangt een cheque t.w.v. € 1.000,- voor de aanschaf van voetbalmaterialen naar keuze. De verliezer van de finale ontvangt een cheque t.w.v. € 500,- voor de aanschaf van voetbalmaterialen naar keuze. 
  • FC Utrecht stelt een prijs ter beschikking aan de winnaar van de finale. Spelersgroep + staf worden uitgenodigd voor het bijwonen van een thuiswedstrijd van FC Utrecht in het seizoen 2022-2023 met een rondleiding door het stadion en met een hapje/drankje.
Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

SPETTERENDE SEIZOENSAFSLUITING MET SLOTFEEST VOOR DE JEUGD (+ extra informatie)

Opleiding | 25 mei 2024
Lees meer

Juni toernooienmaand bij G.V.V.V.

Opleiding | 24 mei 2024
Lees meer

MAUD VERHAAF IS DE PUPIL VAN DE WEEK BIJ DE WEDSTRIJD TEGEN JONG SPARTA

Opleiding | 24 mei 2024
Lees meer