Voorbeschouwing // ‘Onthoofd’ G.V.V.V. op bezoek bij koploper

  • Voorbeschouwingen

De slechte sportieve resultaten van onze hoofdmacht sluimerden al een tijdje, als een klein puistje onder de opperhuid, bij iedereen die G.V.V.V. een warm hart toedraagt, en zeker niet in de laatste plaats ook bij diegene die het op en naast het veld waar moeten maken. Toch kwam de explosie van dat irritante plekje, afgelopen maandag met het opstappen van coach Jochem Twisker, voor velen onverwacht.

De 0-2 nederlaag afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg was voor de hoofdverantwoordelijke, en dat is de trainer nu eenmaal, de bekende druppel die de emmer deed overlopen. In een open en eerlijk evaluatiegesprek, afgelopen maandagavond tussen Twisker en de beleidsbepalers van onze club, nam de inwoner van Bussum en dapper en vastberaden besluit door zijn functie van hoofdcoach ter beschikking te stellen.
Criticasters zullen wellicht zeggen dat deze keuze zoiets is als de weg van de minste weerstand kiezen, of de handdoek gooien voordat de knock-out is uitgedeeld. Maar Twisker was er voor zichzelf 100% van overtuigd die hij er alles aan gedaan heeft wat in zijn vermogen lag om het tij te keren.
Natuurlijk is een mens niet zonder fouten, ook Jochem Twisker niet, dus die zal hij zeker ook hebben gemaakt, maar alles wat hij heeft geprobeerd, met het spelen van verschillende systemen in verschillende formaties, en zijn gedreven aanwijzingen vanaf de zijkant, hebben tot nu toe niet geleid tot tastbare resultaten. Want ondanks dat het spel er in de loop van deze competitie wat beter begon uit tezien, leverden al die inspanningen geen punten op en dat is eenmaal cruciaal bij het voetbal.
De oprechte intenties en de uitermate goede wil van Twisker, die uiteindelijk niet slaagden, werden door zijn gesprekpartners gedeeld, en daarom werd er met respect voor elkaars mening en visie direct afscheid van elkaar genomen en daarom zal G.V.V.V. ‘onthoofd’ moeten afreizen naar koploper vv Katwijk.

Voetbalparadijs

De Duin- en Bollenstreek, zou als het over het amateurvoetbal gaat, maar moest worden omgedoopt tot De Voetbalstreek van Nederland werd een tijdje geleden geopperd. Om het nog idyllischer uit te drukken zou je er ook voor kunnen kiezen deze regio de naam Amateur Voetbalparadijs te geven.
Daar is niets overdrevens aan, want met Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en Noordwijk in de Jack’s League, FC Lisse, VVSB en Ter Leede in de Derde Divisie, en SJC en FC Rijnvogels in de Hoofdklassen, zijn er maar liefst negen voetbalclubs uit deze streek vertegenwoordigd op de bovenste drie treden van het amateurniveau in Nederland.
Als je dat geen Amateur Voetbalparadijs  mag noemen, dan breekt mijn spreekwoordelijke klomp.

Bovenste beste

Zonder de andere hierboven genoemde voetbalverenigingen ook maar iets te kort te willen doen,  is het wel klip en klaar dat het vlaggenschip van onze gastheren komende zaterdag, in deze eeuw alle concurrenten in dit paradijs de baas waren. Want niet alleen speelde vv Katwijk, op één smetje na – degradatie in 2014 – altijd op het hoogste amateurniveau, ze behaalden daarin ook viermaal officieel het kampioenschap, plus in het voortijdig onderbroken seizoen ’19-’20 de pseudo titel, en zijn daarmee de bovenste beste van allemaal.
Want Quick Boys en Noordwijk behaalden beide drie titels maar deden dat op een lager niveau omdat ze telkens de slag misten om te promoveren naar respectievelijk topklasse en de divisies. Deze eveneens zeer gerespecteerde clubs stroomden pas in ’19-’20 in de Tweede Divisie.
Maar daarmee is de gemeente Katwijk nog niet uitgeteld op voetbal gebied, want sinds 2006 is Rijnsburg ook onderdeel van deze plaats, die per 1 jan ’21 bijna 66.000 inwoners telt. En die plaatselijke voetbaltrots genaamd Rijnsburgse Boys heeft ook drie titels – maar dan wel op het hoogste amateurvoetbalplatform – op haar naam staan sinds de eeuwwisseling.

Op 7 september 2019 vierde G.V.V.V. feest op De Krom na de 2-3 winst.

Eenzame hoogte

Met drie tweededivisionisten binnen de gemeente grenzen is Katwijk dus nu een volkomen uniek stukje Nederlands voetbalgrondgebied geworden. Groesbeek, en ons eigen Veenendaal, zijn al veel langer afgehaakt als voetbalbolwerken bij de topamateurs. Alleen Bunschoten-Spakenburg komt met twee vertegenwoordigers nog een beetje in de buurt.
En tevens staat de Duin- en Bollenstreek op eenzame hoogte al je naar de resultaten kijkt van de zeven hoogst spelende voetbalclubs in die regio. Gezien over de laatste twintig jaar is er maar één seizoen (’01-’02) geweest waarin geen van deze verenigingen in de top drie eindigde, en slechts vier seizoenen waarin geen kampioen werd afgeleverd.

Hegemonie bestendigen

Maar Katwijk zou Katwijk niet zijn als er niet een glashelder nieuw doel voor deze competitie zou zijn geformulleerd. En dat is niks meer of minder dan die hegemonie van de regio te bestendigen, met ook nog attractiever aanvallend voetbal en dat aan het einde van de rit te bekronen met een kampioenschap. En mocht dat niet lukken, dan zal via een hoge klassering in ieder geval de nummer 1 positie in de overall ranglijst van de Tweede Divisie moeten worden veilig gesteld.
Dat dit geen makkelijk rekensommetje van één en één is twee wordt, daar is iedereen die Katwijk lief heeft ook zeker van overtuigd, want een wijsheid zegt ook, dat er komen één is, maar er blijven twee, en daar zal ook naar moeten worden gehandeld.

Een goed begin ….

Tamelijk veel sterkhouders en/of vaste waarden bleven de club trouw en waar hiaten vielen maakte het aankoopbeleid van technisch directeur Cees Bruinink c.s. duidelijk dat aan het toeval niets werd overgelaten. Dit alles betekent dat de A-selectie uit 26 man bestaat en dat iedere positie zeker een dubbele bezetting heeft en in kwaliteit niet zoveel voor elkaar onder lijkt te doen.
De luxe keuzes die coach Athony Correia, die medio 2020 Jan Zoutman opvolgde, nu heeft hebben tot nu toe uitstekend gewerkt want zijn ploeg staat fier op kop en heeft in acht wedstrijden pas drie punten verspeeld door een 2-0 verlies in de dorpsderby tegen Rijnsburgse Boys. Alle overige wedstrijden leverde, ook nog vaak ruime, overwinningen op. Een doelsaldo van 23 voor en 8 tegen spreken daarbij boekdelen.
Exponent van de treffers is natuurlijk Ahmed el Azzouti, die werd losgeweekt van IJsselmeervogels, en er al 6 achter zijn naam heeft staan. Alleen is deze topspits komende zaterdag geschorst door het pakken van twee gele kartonnetjes afgelopen zaterdag in de met 2-3 gewonnen wedstrijd tegen Kozakken Boys. Maar met good-old Marciano Mengerink achter de hand, die er in diezelfde pot als invaller twee doelpunten inprikte, hoeft men zich in Katwijk geen zorgen te maken over het scorend vermogen. Sterker nog, van de top acht van de topscorerslijst van deze Jack’s League, heeft Mengerink absoluut het beste gemiddelde. Hij maakte er ook in totaal al zes en had daar maar 477 minuten voor nodig, terwijl alle anderen daar 600 minuten of meer voor gebruikten. Maar ook Tim Freriks (3), Killian van Mill (3) en captain Robbert Susan (2) weten hoe het moet om doeltreffend te zijn.
Het is natuurlijk nog vrij vroeg in het seizoen, maar een goed begin is het halve werk, is wel een wijsheid die niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Mede daarom zullen de Katukkers dat zeer goede begin een vervolg willen geven en ook G.V.V.V. als slachtoffer van die dadendrang daaraan toe willen voegen.

Supporter ben je in goede, maar juist ook in slechte tijden, dus hopelijk zijn al deze blauwen zaterdag weer aanwezig om hun club te ondersteunen.

Angstgegner

Dat captain Taoufik Adnane en z’n kompanen een tegenstander van formaat gaan treffen is een wagenwijd openstaande deur intrappen, dat heeft het opgelepelde schitterende palmares van onze gastheren en de huidige vorm waarin het team verkeerd, al meer dan duidelijk gemaakt. Daarnaast is het bestempelen van vv Katwijk, als zogenaamde angstgegner, bovenal als men op het eigen sportpark De Krom speelt tegen de Veense blauwhemden, geen loze kreet.
In de tien voorgaande ontmoetingen in Katwijk tussen de oranje en blauw geklede kemphanen, wat loopt van tweede klasse, via play offs tot en met het bereiken van de topklasse, en de huidige Tweede Divisie, slaagde G.V.V.V. er slechts in om zeven punten – 2x winst (1-2 en 2-3) en 1x gelijk (2-2) – mee te nemen van het prachtige sportcomplex De Krom. Het doelsaldo van 21-11 spreekt daarbij ook nog de nodige boekdelen in het voordeel van de Oranjehemden.
Het keurkorps van interim ‘hoofdmeester’ Dennis van Meegdenburg zal dan ook echt het achterste van haar tong moeten tonen om een lettertje van die kwalificatie angstgegner af te kunnen likken. De huidige vormcrises en het latente talent wat maar niet wil ontbotten in welke samenstelling dan ook is een extra belemmerende factor voor een positief resultaat.
Enig heel klein lichtpuntje wat geschetst kan worden, voor wat het waard is, is dat vier van de behaalde zeven punten stammen uit de laatste twee ontmoetingen.
Op 9 maart 2019 werd het 2-2, en op 7 september van datzelfde jaar overtroffen Danny de Leeuw, en tweemaal Berry Powel, de doelpunten van Mengrink en Van de Ban en stond er na 90 minuten spelen 2-3 op het scorebord.
Maar goed het zijn nu weer hele andere tijden en dus staan onze Blauwe favorieten een hels voetbalkarwei te wachten, waarbij vooraf 1000% zeker zal worden getekend voor een puntendeling.

De wedstrijd op sportpark De Krom, De Krom 52, 2221KK te Katwijk begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M.F.G.M. Eigelsheim uit Oirschot, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. L.T. Koning en Dhr. L.A. van der Brugge. Vierde official is de Dhr. M. Broekhuizen.

Afgelopen dinsdag verscheen op de website regiosportveenendaal.nl van de hand van Siem van Eck een zeer lezenswaardig artikel over het vertrek van Jochem Twisker met aanvoerder Taoufik Adnane en zijn, in principe, tijdelijk opvolger Dennis van Meegdenburg.
Mocht u dat gemist hebben klik dan op de hier bovenstaande link.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer