Sensationeel: Fris G.V.V.V. wint dik verdiend van runner-up AFC

  • Wedstrijdverslagen

Met slechts twee punten uit 11 wedstrijden op de teller en de nummer twee van de ranglijst op bezoek was er niet veel reden om optimistisch te zijn over de uitkomst. Behalve dan dat G.V.V.V. tijdens de laatste wedstrijden regelmatig de complimenten kreeg en niet de punten. Op basis daarvan was er een beetje hoop dat de lijn zou kunnen worden doorgetrokken. Gelukkig gebeurde dat vandaag ook. 

De blauwen speelden een dijk van een wedstrijd en gaven nauwelijks iets weg. Het strijdplan van Gery Vink werd gedurende de hele wedstrijd uitstekend uitgevoerd, hetgeen de nieuwbakken coach dan ook met grote tevredenheid constateerde. Wat was dat plan dan? G.V.V.V. speelde compact, liet AFC tot bij de middellijn komen en zat er dan meteen vol op. AFC werd in de duels gedwongen en kwam daardoor niet aan voetballen toe.

De 0-0 bleef tot twintig minuten voor tijd op het bord staan, waardoor AFC moest komen en er steeds meer ruimte kwam voor de thuisploeg. In de 71ste minuut was het Justin Spies die met een rake trap vanaf rand zestien de winnende treffer wist aan te tekenen. De blauwen kregen daarna zelfs nog kansen om de score verder op te voeren. De 1-0 stand werd zonder al teveel moeite over de streep getrokken en de eerste overwinning van dit seizoen was een feit!

Onder toeziend oog van een handjevol ‘officials’ langs de kant en een kleine hoeveelheid leden achter de ramen van de kantine wordt de wedstrijd op gang gebracht. Bij de eerste aanval is G.V.V.V. meteen gevaarlijk. Spies zet goed voor richting tweede paal, maar AFC kan opruimen door een corner weg te geven. De corner levert niets op. In de beginfase is al te zien dat de defensie van de blauwen er solide uit ziet en dat AFC zoekende is naar mogelijkheden. Dit zou de hele eerste helft zo blijven.

De beste kansen die de eerste helft waren te noteren waren voor de thuisploeg. Na een aardig afstandsschot van Oostinjen, dat ruim naast ging was de eerste echt uitgespeelde kans voor G.V.V.V. een feit. Markiet zit volledig mis op een lange bal vanaf de helft van G.V.V.V. en de bal komt voor de voeten van Patrick. Die ziet keeper Van Zetten ver voor zijn doel staan en probeert hem met een lobje te verschalken. Helaas is de lob niet zuiver genoeg en ook deze bal gaat naast.

G.V.V.V. staat goed

De ploeg van Vink heeft de wedstrijd halverwege de eerste helft nog steeds onder controle en loert op fouten van de tegenstander. Die fouten worden met regelmaat gemaakt, omdat de blauwen de spelers van AFC fel op de huid zitten zodra ze in de buurt van de middellijn komen. Dit leidt nogal eens tot gevaarlijke momenten voor het doel van AFC. Zoals in de 27e minuut, toen Spies een goede actie maakte aan de rechterkant. Hij snelde zijn tegenstander voorbij, wist de achterlijn te halen en een voorzet te produceren richting Patrick, die net niet bij de bal kon.

Ook Haouat had een goede voorzet in huis die hard voor het doel langs ging, maar deze kon door niemand worden binnengelopen. G.V.V.V. speelt prima en blijft het de Amsterdammers behoorlijk lastig maken. Pas in de 40e minuut zien we de eerste echte kans voor AFC. Een gevaarlijk schot van Claver in de korte hoek kan door Van Willige onschadelijk worden gemaakt.

Fittere blauwen

Zo gaan we dus de rust in zonder doelpunten en met de beste kansen voor de ploeg van (in afwezigheid van Adnane) aanvoerder Potjes. De tweede helft begint met twee ongewijzigde elftallen. Je zou verwachten dat het AFC van trainer Landvreugd, die zeker niet tevreden zal zijn geweest over de verrichtingen van zijn spelers, wel een tandje bij zou schakelen. De ploeg beschikt over veel individuele kwaliteit, met bijvoorbeeld enkele spelers met Eredivisie-ervaring.

Dat bijschakelen probeerden de Amsterdammers wel, maar G.V.V.V. oogde fitter en bleef zonder al teveel moeite overeind. Afgezien van een mogelijkheid van Tillema werd zo goed als niets gecreëerd. Het druk zetten op de G.V.V.V.-defensie had alleen maar tot gevolg dat de ruimtes groter werden en de blauwen nog meer aan voetballen toekwamen. Ook de klok op het LED scorebord begon tegen de gasten te werken, die bij puntverlies koploper Katwijk nog verder aan de horizon zouden zien verdwijnen.

Justin Spies matchwinner

In minuut 71 werd Justin Spies bedolven onder zijn medespelers. De ontlading was enorm nadat hij een bal die Maatsen uit de zestien wilde wegwerken op de borst kon aannemen en hard achter doelman Gijs van Zetten wist te volleren. Nu werd het zaak de laatste twintig minuten door te komen. Vijf minuten na de 1-0 had zelfs de 2-0 op het bord kunnen staan.

De zoals altijd keihard werkende Patrick kreeg de bal in de zestien aangespeeld, maar miste net de controle om deze binnen te schieten. De Amsterdammers probeerden uit alle macht nog iets te forceren, maar de krachten leken nu helemaal te zijn weggevloeid. Tillema probeerde het nog met een halve omhaal uit een voorzet van Claver, maar Van Willige kon deze inzet naast het doel kijken.

De poging tot een offensief van AFC leverde meer op voor G.V.V.V. dan voor de Amsterdammers. Na twee door AFC afgeslagen corners heeft Spies de zelfs 2-0 op zijn schoen. Patrick levert een mooie steekpass op hem af, maar Spies raakte een tegenstander, waardoor de bal niet tussen de palen eindigde. Er zijn dan nog zes reguliere minuten te spelen en de spanning begint te stijgen.

Beide elftallen produceren nog een kans, in het geval van G.V.V.V. zelfs een hele grote. Patrick haalt de achterlijn en legt hem goed terug op De Leeuw, die hem tegen de paal kopt. In de blessuretijd krijgt AFC nog een corner, waarbij heel Amsterdam inclusief de keeper zich meldt. Ook nu weet  AFC de code van de G.V.V.V.-defensie niet te kraken en kan worden opgeruimd, waarna scheidsrechter Hardeman het verlossende eindsignaal geeft.

Adrenaline en lof

Het gemis van het publiek was voelbaar, zeker nu de thuisploeg zo’n goede prestatie neer heeft gezet. De ontlading in de kleedkamer was er niet minder om. Gery Vink was na afloop niet alleen ‘vol adrenaline’ maar ook vol lof over het vertoonde spel en daar zal niemand iets op af kunnen dingen. Er is vrijwel niets weggegeven, er zijn kansen gecreëerd en er is verdiend gewonnen.

Alleen al het feit dat Raily Ignacio, de nummer drie van de topscoorderslijst in de Jack’s League, volstrekt onzichtbaar was en geen enkele bal op doel heeft gekregen zegt genoeg. Nu is het natuurlijk de vraag hoe het de komende weken verder gaat. De kans dat er de komende weken wedstrijden worden gespeeld is klein, aangezien er niet of nauwelijks getraind kan worden. Maar voor nu kijken de mannen van Vink met sterk toegenomen vertrouwen naar de toekomst.

 


G.V.V.V. – AFC Amsterdam 1-0 (0-0)
Scoreverloop: 71. Justin Spies 1-0.

Opstelling G.V.V.V.: Jan van Willige (k), Maikel Epskamp, Steven Theunissen, Tom Oostinjen, Hicham Haouat (72. Fabio Hendriksen), Joshua Patrick, Achraf Nejmi, Mart de Jong, Danny de Leeuw, Joeri Potjes ©, Justin Spies (89. Mats Grotenbreg).

Opstelling AFC Amsterdam: Gijs van Zetten (k), Dalian Maatsen, Cody Claver, Kenny Teijsse, Milan Hoek ©, Raily Ignacio, Thomas Verhaar (70. Matthijs Jesse), Gevero Markiet, Splinter de Mooij (70. Segun Owobowale), Joël Tillema, Guus Jan van Weerdenburg (63. Derre Kwee).

Gele kaart: 4. Achraf Nejmi (G.V.V.V.).

Scheidsrechter: Thomas Hardeman (Wijk bij Duurstede)

 

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus
Fotografie: Stefan Koops ©

Ander nieuws

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan Spakenburg in de race om het kampioenschap niet stoppen

Wedstrijdverslagen | 11 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. duwt Kozakken Boys dieper in de put door ruime overwinning

Wedstrijdverslagen | 04 mei 2024
Lees meer