Voorbeschouwing // Weer op Koninklijke audiëntie in Haarlem

  • Voorbeschouwingen

Het was het slotakkoord van kalenderjaar 2018 toen G.V.V.V. haar laatste bezoek bracht aan één van de oudste sportparken van Nederland. Want sinds 1899 heeft de Koninklijke HFC haar domicilie aan de Spanjaardslaan te Haarlem in gebruik. De geplande onderlinge duels in de Noord-Hollandse hoofdstad in afgelopen twee seizoenen werden door het vermaledijde virus afgelast. Maar komende zaterdag is het weer zover en gaat G.V.V.V. dus op audiëntie bij de oudste voetbalvereniging van ons land.

Nostalgie vergaat, nieuwbouw komt

Iedereen die zelf wel eens een bezoek heeft gebracht aan de thuishaven van onze gastheren heeft in ogenschouw kunnen nemen dat de gehele accommodatie, qua behuizing, druipt van de nostalgie en grandeur. Maar ook dat die grandeur een beetje sleets is geraakt, en ook eigenlijk veel te klein is voor de ongeveer 2000 leden tellende voetbalclub.
De notabelen van de club waren daar uiteraard niet blind voor en beseften tevens dat je ook niet koste wat kost al die nostalgische, maar sterk verouderde gebouwen, met allerlei lapmiddelen intact moet proberen te houden. Daarom zijn er in 2017 al verenigingsbreed plannen gemaakt om die problemen op te lossen.
Na vele overleggen en menig vergadering kwam men tot de conclusie dat er rigoureus door gepakt moest worden. Dit betekende sloop van het clubgebouw, aanpalende kleedkamers en de naastgelegen tribune, en die allen te vervangen door een compleet nieuw gebouw.
Maar tussen plannen maken en die uitvoeren zit een lang traject met diverse belanghebbende partijen, en niet onbelangrijk, hoe dat alles te financieren. Aan al die facetten is in de afgelopen jaren door een grote groep clubmensen keihard gewerkt. Met als resultaat, dat na nog een paar kleine hobbels die te nemen zijn, volgende zomer de eerste paal de grond in kan. Er zal dan club breed nog heel wat improvisatie vermogen van alle leden worden gevraagd, maar als die nieuwbouw eenmaal voltooid en in gebruik genomen is, is de Kon. HFC weer helemaal toekomstbestendig voor de volgende decaden.
Dus we zouden alle G.V.V.V.-ers die deze wedstrijd gaan bezoeken willen adviseren nog een keer goed naar de nostalgische opstallen te kijken (zie ook de kopfoto boven dit artikel van de mooie houten tribune), want het is hoogstwaarschijnlijk de laatste keer dat u die kunt aanschouwen, want ze maken plaats voor, het in onderstaande artist impressions weergegeven, fraaie nieuwe gebouw.

Aan de weg timmeren

Als je als vereniging richting gaat naar een anderhalve eeuw oude leeftijd zijn er natuurlijk vele hoofdstukken te vertellen en/of te schrijven over de geschiedenis van de club. Maar zonder dat wij, als buitenstaanders, die van binnen en van buiten kennen, durven we wel te beweren dat de sportieve resultaten van het afgelopen anderhalve decennium absoluut tot de hoogtepunten behoren van ‘traditionsverein’ HFC.
Want driemaal afdelingskampioen worden met de daarbij behorende stappen omhoog, en nog twee promoties vanwege hoge klasseringen op de ranglijst, zorgden ervoor dat de ‘Koninklijken’ vanaf 2008 opklommen van de derde klasse zondag naar de huidige Tweede Divisie.
Van een voetbalclub die vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw louter recreatieve ambities had, en daardoor veelal met het vlaggenschip in de marge van het Nederlandse amateur voetbal acteerde, turnde HFC met groot succes om tot een zeer prestatie gerichte vereniging, althans wat betreft de selectieteams bij senioren en jeugd. Want uiteraard kunnen de overige ca. 1700 leden ook nog steeds op recreatief niveau de edele voetbalsport bedrijven op het sportpark aan de Spanjaardslaan.
Niet alleen de hoofdmacht doet van zich spreken, maar ook de jeugdopleiding van de Haarlemmers staat volop in de spotlights waarbij alle selectieteams op een tamelijk hoog niveau acteren. In 2014 won de club daardoor niet voor niets de Rinus Michels award voor innovatief jeugdbeleid en dat leverde in de loop van de verdere jaren vaak hoge klasseringen op in de landelijke ranglijst van het blad De Voetbaltrainer.

Oplossing dicht bij huis

Aan de basis van deze geleidelijke weg omhoog en het continueren van het bestaan in de diverse klassen van de fine fleur van HFC stonden drie architecten. René Anneese (’06 t/m ’10), Pieter Mulders (’10 t/m ’16) en Ted Verdonkschot (’16-’18).
Toen laatstgenoemde leidsman in 2018 door IJsselmeervogels werd weggeplukt uit Haarlem was de oplossing voor dit probleem snel gevonden en ook nog eens heel dicht bij huis. Gertjan Tamerus die als speler sinds 2012 deel uit maakte van de hoofdmacht van HFC, en daarnaast hoofd jeugdopleiding was van de club, vond het op 37-jarige leeftijd welletjes en zou stoppen met z’n actieve voetballoopbaan die hem voerde van HFC Haarlem, Heracles, NAC, SVZW en Ter Leede, naar de Koninklijke HFC.
In het bezit van diploma TC 1, de ervaring van het trainen van de jeugd van HFC, FC Utrecht en Ajax, en het feit dat hij de club door en door kende was één en één twee, en durfden de beleidsbepalers het aan om de vrij jonge en de nog weinig ervaren Tamerus aan te stellen als opvolger voor Verdonkschot. En dat blijkt absoluut geen schot in het duister te zijn geweest, want de voormalig prof behaalde met zijn pupillen een vierde en achtste plaats op de ranglijst in respectievelijk ’18-’19 en ’19-’20. En heden ten dage doet de Tamerus brigade meer dan keurig mee in de top, achter het voorlopig ongenaakbare Katwijk.

Is routinier Danny de Leeuw (r.) weer voldoende hersteld om zijn opwachting te maken?

Steeds weer nieuwe pareltjes

Nadeel van deze zeer vlotte opmars is wel dat het niet zo kapitaalkrachtige HFC in de loop der jaren verschillende voetbalpareltjes zag worden weggeplukt door diverse concurrenten. Voorbeelden hiervan zijn: Daniel van Son en Khalid Tadmine nu beiden spelend voor IJsselmeervogels, Lars Weistra en Paul Kok (Katwijk), Kevin Sterling (TEC) en Floris van der Linden en Robin Eindhoven die nu hun voetbalkunsten vertonen aan de blauwe zijde van sportpark De Westmaat in Spakenburg. Roy Castien deed dat ook één seizoen maar keerde al snel weer terug in de moederschoot, en is nu weer een belangrijke schakel met ondertussen alweer zes treffers achter zijn naam.
Die verliezen werden op inventieve wijze opgevangen door het inpassen van eigen talentvolle jeugd, en door in de regio goed om zich heen te kijken door de scouts naar nieuwe latente pareltjes. Het nabij gelegen Heemskerkse ODIN ’59 werd het grootste slachtoffer van die ‘Koninklijke’ dadendrang. Want Koen Tros, Jim Hulleman en huidig topscorer met 7 treffers Sietse Brandsma, speelden allen voor de geel-blauwe formatie. Daarnaast werden voormalig FC Volendam spelers Jordy Hilterman en Gerry Vlak losgeweekt bij respectievelijk Katwijk en IJsselmeervogels.
Samen met onder meer oudgedienden Jacob Noordmans, Oscar Wilfert, captain Wessel Boer, Vincent Volkert, Danny Hols en Andre Morgan hebben zij ervoor gezorgd dat onze gastheren een flink woordje meespreken in deze Jack League.
Het zal daarom dan ook geen verder betoog hoeven dat de Tamerus brigade die conduitestaat verder vorm zal willen geven door tegenstander G.V.V.V. geen punten te gunnen.

Moeilijke klus

Tegenover die prima resultaten van onze gastheren kunnen we nu als G.V.V.V. helaas niets zetten. Want de Veense blauwen hebben in de afgelopen tien wedstrijden slechts een schamel puntje weten te veroveren en staan daarom zeer stevig op de onderste plek op de ranglijst.
Onze favorieten worden zeker niet iedere keer kansloos van de mat gespeeld, want dan zou er min of meer vrede kunnen zijn met een verliespartij als een opponent veel meer kwaliteit in huis heeft. Maar daar is zeker in de laatste paar duels geen sprake. Het veldspel ziet er redelijk tot goed uit, er worden ook kansen gecreëerd, maar dat belonen met doelpunten is al tijden een onmogelijke missie. En wie weet waar dat aan ligt en met een oplossing komt zou goud waard zijn voor de club.
De opvolger van de opgestapte trainer Twisker, Gery Vink, zal de eerste zijn om te verkondigen dat hij niet de wonderdokter is die met een tik van een toverstafje voor de ommekeer kan zorgen. En de vorige week aangetrokken jonge spits Fabio Hendriksen (19) zal ook in korte tijd geen wonderspits worden zoals Kick Wilstra – samentrekking van Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra – uit de populaire en beroemde voetbalstrip uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, die altijd en overal scoorde.
Nee, de nieuwe coach, de nieuwe aanvaller en alle andere selectiespelers zullen, met alle energie die ze bezitten, moeten gaan proberen om de negatieve spiraal te doorbreken en deze naar omhoog te doen buigen. Daar is nog alle gelegenheid voor want het is een waarheid als een koe zoals trainer Vink voor de microfoon van RTV Utrecht aangaf:
“Er zijn nog 24 duels te spelen en 72 punten te verdienen, dus hebben we nog tijd om het tij te keren, al is dit natuurlijk wel een geweldig moeilijke klus. Maar daar loop ik niet voor weg. Ik weet waar ik aan begonnen ben.”

Clubicoon en aanvoerder Taoufik Adnane, hier aan de bal, werd afgelopen zondag 36 jaar en is daarmee de senior van de selectie. Maar opgeven zolang er nog kansen zijn zit absoluut niet in zijn blauwe dna.

Positieve statistiek

Om de positieve inborst van de nieuwbakken trainer te onderstrepen kunnen we deze keer melden, dat in tegenstelling tot Excelsior Maassluis, Katwijk en HHC Hardenberg, die in de categorie ‘angstgegners’ vielen voor G.V.V.V., de Kon. HFC daar vooralsnog niet onder valt. Want van de zeven eerdere wedstrijden die de beide kemphanen van komende zaterdag in competitieverband tegen elkaar speelden, won G.V.V.V. er vier, werd eenmaal de punten gedeeld, en pakten de gastheren tweemaal de winst.
Dit alles voor wat het waard is, want bij de drie in Haarlem gespeelde onderlinge ontmoetingen is er volledig evenwicht. Eenmaal winst (0-2), eenmaal gelijk (1-1) en eenmaal verlies (4-0). En juist die laatste uitslag, op de ijskoude zaterdag van 18 december 2018, leverde een zeer pijnlijke en ook nog verdiende nederlaag op met duidelijke cijfers. Dus als dat de maatstaf is zou bovenstaande categorisering wel weer opgaan.

Joker

Maar goed, cijfers uit het verleden doen er nu niet toe, er wordt gewoon weer vanaf 0-0 begonnen, en daarbij mogen we verwachten dat ons keurkorps met ziel en zaligheid alles zal geven om nu eens het kwartje de goede kant op te laten rollen. En ook de beleefdheid die hoort bij een audiëntie zal zeker achterwege moeten worden gelaten.
Daarbij zal de inzet van de jolly joker, lees scheidsrechter Robin Vereijken, heel misschien een handje kunnen helpen. Een heel vreemde en bizarre constatering zult wellicht zeggen want de leidsman is, als het goed is, onpartijdig. Dat is natuurlijk ook zo en van omkooppraktijken of beïnvloeding moeten we als club uiteraard wars blijven.
Maar onder zijn leiding behaalde G.V.V.V. het tot nu toe enige gesprokkelde puntje tegen Kozakken Boys. En het bijzondere is ook nog dat de Brabantse referee in de vier andere wedstrijden die hij leidde in de Jack’s League eenmaal een gelijkspel op het wedstrijdformulier zette en driemaal winst voor de uitspelende partij.
Dus gokken op de joker???

De wedstrijd op het sportpark van Kon. HFC, Emauslaan 2 te Haarlem begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. R.J.T. Vereijken uit Beek en Donk. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. J.R. Waleveld en Dhr. M. Rasch. Vierde official is Dhr. X. Stoffer.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen
Artist impressions: website Kon. HFC

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer