‘Ik ben elke dag op de club’

  • Vrijwilligers Vrijdag

Elke vrijdag zet de club een vrijwilliger op een voetstuk, in de rubriek ‘Vrijwilligers Vrijdag’. Deze week Farid Enwiya. Deze enthousiaste 46-jarige is trainer van de JO16-1.

Farid was al vroeg helemaal gek van het spelletje. “In mijn jeugd in Irak was ik altijd bezig met voetbal. Buiten de schooltijden voetbalden we altijd op een stenen veldje in ons dorp. Mijn grote voorbeeld was mijn neef. Hij speelde met het Irakese elftal op het WK van 1986. Ik wilde net zo goed worden als hij.”

‘iedereen is vriendelijk’

Door de oorlog in Irak vluchtte Enwiya naar Nederland, waar hij weer in contact kwam met voetbal. “Ik zat in een AZC in De Klomp en een medewerker daar vertelde dat ik bij Advendo’57 kon komen voetballen. Ik heb daar één jaar in het eerste gevoetbald, totdat ik overgeplaatst werd naar een ander AZC.”

Farid Enwiya kwam in Veenendaal wonen toen hij een verblijfsvergunning kreeg. Hij kwam wel op een grappige manier bij G.V.V.V. terecht. “Mijn zoon, Marinos, wilde gaan voetballen. Toen ben ik naar sportpark Panhuis gelopen en ik had daar de keuze tussen twee clubs. Ik liep eerst naar de rode kant en daar kreeg ik een inschrijfformulier dat ik thuis invulde. Toen ik het formulier terug wilde brengen, zag ik mensen staan aan de blauwe kant en liep ik bij de blauwe zijde naar binnen. Daar kon ik mijn zoon en dochter gelijk inschrijven. Een hele goede keuze, want iedereen is hier erg vriendelijk.”

Farid Enwiya is erg gefocust tijdens een wedstrijd. Foto: Stefan Koops

Farid wilde ook wat betekenen bij onze club en besloot om lid te worden. “Toen ik lid werd ging ik de trainersopleiding volgen. Die haalde ik met complimenten van de opleiders en ik werd assistent bij de JO15-1. Dit seizoen ging ik met deze trainer mee naar de JO17-2, maar dat team viel uit elkaar. De JO16-1 had nog geen trainer en die klus pak ik nu op.”

De voetbaltaal

Farid Enwiya wil graag doorgroeien en steekt daar veel tijd in “Ik ben elke dag op het sportpark om veel trainingen te bekijken van selectieteams om te zien hoe zij trainen. Ik spreek goed Nederlands, maar de voetbaltaal moet ik nog een beetje leren. Door deze trainingen te volgen, hoor ik meer voetbalwoorden en wordt de voetbaltaal mij meer eigen. Uiteindelijk wil ik TC3 gaan doen en nog lang trainer zijn bij G.V.V.V.”

Tekst: GVVV.nl/Thom van de Loosdrecht
Fotografie: Stefan Koops ©

Ander nieuws

‘We willen de businessclub verder opbouwen’

Vrijwilligers Vrijdag | 16 december 2022
Lees meer

‘Dat de jongens nu in het vierde elftal spelen, vind ik het mooiste wat er is’

Vrijwilligers Vrijdag | 09 december 2022
Lees meer

‘Ik doe graag wat voor de gemeenschap’

Vrijwilligers Vrijdag | 02 december 2022
Lees meer