Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. de groeiende vorm te gelde maken?

  • Voorbeschouwingen

Het is komende zaterdag ondertussen alweer twee jaar en vier dagen geleden dat ons keurkorps een bezoek bracht aan sportpark Schildman in Hendrik Ido Ambacht, de thuishaven van A.(ltijd) S.(terker) W.(orden). Want onder die afkorting werd de club op 1 augustus 1929 opgericht. In een later stadium werd de ‘H’ van de plaats van afkomst er aan toegevoegd.

Vervroegd cadeau

Bovenstaande oprichtingsdatum betekent dus dat onze gastheren al ruim negentig jaar aan de voetbalweg timmeren.  Een vervroegd schitterend cadeau voor haar verjaardag schonk het vlaggenschip van de club zichzelf, en ook natuurlijk aan allen die haar liefhebben, op 8 juni 2019.
Want via een overgenomen derde periodetitel van kampioen Noordwijk werd de nacompetitie gehaald. Daarin werd eerst zondag derdedivisionist OFC uitgeschakeld waarna onze streekgenoot FC Lienden aan de Ambachters werd gekoppeld in de strijd om lijfsbehoud voor de Betuwenaren, of promotie voor de wit-zwarte formatie van toenmalig trainer Cesco Agterberg.
Het werd een zinderend tweeluik waarvan de eerste wedstrijd op sportpark Schildman met 0-1 verloren ging. Maar op de Abdijhof in Lienden maakte A.S.W.H. die omissie goed door in de absolute slotfase van de toegevoegde tijd de 0-2 te maken en daarmee op doelsaldo FC Lienden de baas te blijven.

Mooi palmares

Na jaren van tevergeefs proberen, driemaal eerder ging het in de nacompetitie mis, lukte het dus toen wel om weer op het hoogste amateurniveau terug te keren. Een plek, die het gezien de status die A.S.W.H. zich in het verleden toe-eigende, zeker niet misstaat.
Want vooral aan het begin van deze eeuw maakten de Ambachtse voetballers veel indruk. Onder leiding van André Wetzel (1x) en Jack van den Berg (2x) werd driemaal het hoofdklasse kampioenschap in de wacht gesleept. De laatste keer in 2005 zelfs gevolgd door algehele zaterdag titel en het overall amateur kampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er drie districtsbekers (2006, 2014 en 2016), twee KNVB Bekers voor amateurs (2006 en 2014) en twee Supercups (2005 en 2014) in de prijzenkast.
Kortom A.S.W.H. speelde vanaf 1983 toen het debuteerde in het zaterdagvoetbal walhalla, de toenmalige eerste klasse, bijna altijd een rol van betekenis op de hoogste, of kortstondiger, de één na hoogste trede van de voetballadder.

Er komen is één, er blijven twee

Dat de terugkeer geen sinecure zou worden daar was men zich in alle geledingen van A.S.W.H. zeer van bewust. Het was aan het begin van het debuutseizoen ’19-’20 daarom ook een reële doelstelling dat handhaven in de Tweede Divisie een net zo grote prestatie zou zijn als de promotie daar naar toe. De ploeg van coach Rogier Veenstra, die Agterberg was komen vervangen bij het debuut in deze Divisie, kende een alleszins redelijke start. Want uit de zeven eerste wedstrijdronden werden evenzovele punten gepakt.
Maar vanaf half oktober 2019 slaagden captain Jesper van den Bosch c.s. er niet meer in om in 13 duels een driepunter bij te schrijven. Er werden nog drie punten veroverd door evenzovele gelijke spelen, maar dat was het.  Die zeer magere serie werd op 8 februari 2020 nog wel onderbroken en onze blauwe favorieten waren toen het slachtoffer. Jordie van der Laan en Lester Pires beslisten in het laatste kwartier het thuisduel met ieder één treffer. Voormalig A.S.W.H.-er Robin Mulder redde in blessuretijd nog wel de Veenendaalse eer, maar alle punten bleven op sportpark Schildman. Daarna volgden nog drie duels waaruit 1 puntje werd gepeurd voordat de definitieve Covid stop aanbrak met onze gastheren als rode lantaarndrager.
Tot opluchting en geluk van alles wat A.W.S.H. een goed hart toedraagt had dat geen consequenties omdat in Zeist werd besloten dat er geen promoties/degradaties zouden volgen voor de maar deels uitgespeelde competitie jaargang.
Of de Ambachters vorig jaar dan pech hadden bij de zeer kort durende competitie (6 wedstrijden) zal altijd in nevelen gehuld blijven, maar feit is wel dat ze bij de hernieuwde coronastop waren omgeturnd van hekkensluiter naar runner-up achter koploper AFC met 12 punten achter de naam.

Sterkhouder Danny de Leeuw blijft de club trouw en verlengde zijn contract tot medio 2023.

Vechten voor lijfsbehoud

Waar in Hendrik Ido Ambacht werd gehoopt op zo’n zelfde vliegende start, toen in augustus vorig jaar er weer competitie voetbal mocht worden gespeeld, kwam men helaas van een koude kermis thuis. Want bij de derde coronabreak, en nu dus bij de herstart, bevind A.S.W.H. zich in de directe gevarenzone op de één na laatste plaats.
Maar het kan nog een tikkie erger, en daar weten wij als G.V.V.V.-ers (helaas) alles van.  Want zelden kende ons vlaggenschip zo’n beroerde beginfase van de competitie met als resultaat dat de Veense blauwen al bijna niet beter weten om hekkensluiter te zijn.
Daarom kan dit duel worden bestempeld als er een van tussen aangeschoten wild. Maar zolang de wonden niet dodelijk zijn, en vluchten nog mogelijk is, zal de wils- en veerkracht van het sterkste dier wellicht de opmaat zijn voor een vlucht naar veiliger oorden.
Of om in voetbaltermen te blijven, A.S.W.H. – G.V.V.V. is in theorie een zogenaamde 6 punten wedstrijd. Die vlieger gaat net niet helemaal op. Want de definitie voor die term is als volgt:

De term verwijst naar een wedstrijd waarbij twee teams tegen elkaar spelen die op de ranglijst drie punten van elkaar zijn verwijderd. Mocht het team dat lager geplaatst staat de wedstrijd winnen dan komt het op gelijke hoogte met hun directe tegenstander. Daarentegen, als het team dat hoger geplaatst staat de wedstrijd wint dan lopen ze uit naar zes punten. 

De afstand tussen de gastheren en de bezoekers is vier punten in het voordeel van de thuisclub, dus op gelijke hoogte komen is sowieso niet mogelijk, maar de afstand verkleinen is dat wel. En dat zal het uitgangspunt moeten worden van de intenties van coach Gery Vink en zijn manschappen.
Daartegenover staat uiteraard dat collega Veenstra met zijn pupillen er alles aan gaan doen om dat te voorkomen. En het liefst met winst voor zijn ploeg want dan is in ieder geval een naaste belager in de gevarenzone op een fikse achter stand gezet en krijgt deze 6 punten wedstrijd extra cachet.
Kortom het resultaat van deze inhaalwedstrijd is op voorhand van groot belang in het gevecht om lijfsbehoud voor beide opponenten.

Aderlating

Het is natuurlijk heel moeilijk in te schatten hoe de beide kemphanen de verlengde winterstop en het tussentijdse transferwindow hebben doorstaan. Maar het lijkt er op voorhand dat de ploeg van coach Rogier Veenstra het meeste water bij de wijn heeft moeten doen. Want zij verloren in die inactieve periode drie spelers die veelal vaste waarden waren bij het keurkorps van A.S.W.H.
Voormalig prof Henrico Drost – meer dan 300 duels in het betaald voetbal – vertrok door een verhuizing naar vv Jubbega, en Yaël Eisden werd door competitiegenoot TEC per direct ingelijfd. Maar de grootste aderlating lijkt toch het onmiddellijke vertrek van het jeugdige toptalent van de club, Luuk Admiraal (19), die door Excelsior Rotterdam werd gecontracteerd. Want deze jongeman, met een neusje voor de goal, nam de helft van de doelpuntenproductie – 8 van de 16 treffers – tot nu toe voor zijn rekening.

Die hiaten werden opgevuld door de komst van de jeugdige gebroeders Loshi. Verdediger Simon (21) en aanvaller Skender (22) hadden beide een buitenlands avontuur in respectievelijk Kosovo en Malta achter de rug voordat ze kortgeleden toetraden tot de A-selectie. Beide broers hebben al meegespeeld in de oefenwedstrijden in aanloop naar de hervatting de competitie. Daarin kon onze gastheer nog niet erg overtuigen want tegen eersteklaser RVVH werd het 1-1, en afgelopen zaterdag werd in het Zeeuwse Hoek tegen de gelijknamige derdedivisionist door beide ploegen het doel niet gevonden en eindigde dat oefenduel zoals die werd begonnen.

In navolging van De Leeuw verlengde vaste waarde Tom Oostinjen ook tot medio 2023.

Laten de aanwinsten zich gelden?

G.V.V.V. zag tussentijds twee spelers afhaken. Jonathan Richard gaf, al enige tijd geleden, de pijp aan Maarten vanwege privé redenen en de jongeling Melvin van de Haar kon op (te) weinig speeltijd rekenen en koos voor de directe overstap naar zusterclub De Merino’s.
De TC handelde adequaat door Adham el Idrissi en Byron Burgering – die ook beiden een buitenlands avontuur achter de rug hadden in respectievelijk Griekenland en Polen – over te halen het blauwe tenue aan te trekken. Allebei de aanvallers hebben al kunnen ruiken en proeven aan hun nieuwe teammaten in de drie testmatches voorafgaand aan de herstart.
El Idrissi onderscheidde zich daarin al met één doelpunt en één assist. Burgering was vooral in de generale repetitie afgelopen zaterdag tegen Sparta Nijkerk (0-1 winst) regelmatig een plaag voor zijn tegenstanders, maar liet ook zijn kunnen zien bij de winst op AWC (5-0) en DVS ’33 (3-2).
Daarnaast liet ook de eind oktober aangetrokken spits Fabio Hendriksen (19 jaar jong) zien dat hij scorend vermogen heeft, want hij maakte twee goals in deze oefencampagne.

Dat het aantrekken van scorend vermogen geen overbodige luxe is zal iedere rechtgeaarde G.V.V.V.-er willen en kunnen onderschrijven want in de voorgaande 12 competitie wedstrijden kon het net slechts vijfmaal worden gevonden.
Als de drie aanwinsten, samen met de overige aanvallers/middenvelders, er nu voor kunnen zorgen dat het aantal doelpunten drastisch wordt verhoogd en de spelers die doelpunten moeten voorkomen minder cruciale fouten maken dan voorheen, dan zou de Vink brigade hopelijk de weg omhoog moeten kunnen vinden.
Uiteraard is hier de wens de vader van de gedachte te beginnen op sportpark Schildman.

De wedstrijd op sportpark Schildman, Reeweg 75A, 3342 AA te Hendrik Ido Ambacht begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J. te Kloeze uit Middenmeer. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. F. Winter en Dhr. R. Janssen. Vierde official: Dhr. R.J. Collé.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer