Voorbeschouwing // Regioderby met een pikant tintje

  • Voorbeschouwingen

Voor de hoofdmacht van onze club staan er in korte tijd twee regioderby’s op rij te wachten. Deze begint komende zaterdag met de wedstrijd in Tiel waar de plaatselijke trots s.v. T.E.C. gastheer zal zijn op sportpark De Lok. En krijgt een vervolg op dinsdagavond 22 februari wanneer IJsselmeervogels op visite komt op het Panhuis.

Sport Vereniging Tielse Eendracht Combinatie, in 1924 ontstaan door het samengaan van Tiel en Amical Tiel, deed in 2019 iets wat weinig clubs over het algemeen lukt. Namelijk direct na een degradatie weer terugkeren op het niveau waar je vandaan komt, in dit geval de Tweede Divisie, of zoals deze tegenwoordig heet de Jack’s League. Een prestatie van formaat, al kwam daar ook wel enig fortuin bij kijken.
Niet op sportief vlak, want heel lang hielden de Tielenaren de uiteindelijke kampioen van de zondag Derde Divisie, Jong Volendam, bij. Slechts één punt was het verschil in het voordeel van de wijdbroeken.
Maar doordat Vitesse haar beloftenteam terugtrok en Jong Volendam die plaats in nam was het vice kampioenschap voldoende, om zonder het spelen van nacompetitie wedstrijden, weer als herintreder terug te keren op de derde sport van de vaderlandse voetballadder. Een plaats die de Tielse club ook al twee jaargangen daarvoor had ingenomen.
Bij die terugkeer vonden onze gastheren zichzelf terug op de 16ste stek op de ranglijst – uit 24 duels werden 16 punten behaald – toen begin maart 2020 de allereerste lockdown van kracht werd.

Als een raket …

Als een raket de hoogte in, zo kun de je prestaties die de voetballers uit de stad van Flipje boekten in de laatste jaren, zonder overdrijven omschrijven.
Begin mei 2015 werd de kroon op het werk gezet door voor de eerste keer in haar bestaan het walhalla van het zondagvoetbal te bereiken, via een kampioenschap. Eerder, toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was, speelde T.E.C. ook al eens twee seizoenen daarin (van 2002 t/m 2004), maar toen geschiedde dat via de nacompetitie.

Het is dan ook bewonderingswaardig en superknap dat de Tielse voetbalformatie vanaf 2010, toen zij nog uitkwamen in de zondag derde klasse, via drie kampioenschappen, en eenmaal de nacompetitie, de topklasse bereikte.
Maar daarmee was het sprookje in het Betuwe stadje nog niet voltooid, want als echte debutant bleef men in ’15-‘16 in de topklasse heel lang in het spoor van streekgenoot en uiteindelijke kampioen FC Lienden. Met slechts 1 punt verschil moest de titel uiteindelijk aan deze rivaal worden gelaten. Maar daarover werd zeker niet getreurd door allen die T.E.C. lief hebben, want door die eclatante tweede plek volgde opnieuw een promotie, nu naar de spiksplinternieuwe Tweede Divisie. Een supersnelle opmars die vast en zeker goudomrand in de annalen van de club geschreven staan.

Eer van de Betuwe

Op het in de inleiding omschreven misstapje na is de Tielse fusieclub dus altijd tweededivisionist geweest. Dat koste wel nodige moeite om het hoofd boven water te blijven houden –lees vele tussentijdse transfers – maar achteraf gezien is het een kniesoor die daar op let.
Nu is het streven om de Betuwse eer hoog te houden als topregio ploeg op dit niveau en daarmee het stokje over te nemen van het teloor gegane FC Lienden die met de hoofdmacht ook in vrij korte tijd furore maakte in het amateurvoetbal.
De basis daarvoor moet worden gelegd door coach Hans van de Haar die een flink aandeel had in het succes van FC Lienden. Want juist hij is nu de ‘baas’ over de troepen van de Oranjehemden uit Tiel. Van de Haar startte daarmee vorig seizoen, maar kreeg slechts vier wedstrijden de gelegenheid om zijn team te coachen, want toen was het wederom lockdowntime.

In de aanloop naar deze competitie jaargang oefende T.E.C. en G.V.V.V. al tegen elkaar. Op 3 augustus 2021 won gastheer T.E.C. met 2-1, de eretreffer kwam van de voet van Hicham Haouat.

Wensen en dromen

Dat de ambities van de voetballers uit de stad van Flipje groot zijn en ook niet geheim hoefde te blijven kwam onlangs naar voren in de diverse media, want daarin waren o.a. de volgende citaten te lezen.

In 2024 bestaat de Tielse tweededivisionist TEC 100 jaar. Hoofdsponsor Hennie van Dijkhuizen heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het een droom van hem is om ooit met zijn ‘voetbalspeeltje TEC’ de beste van Nederland te zijn. Afgaande op de aankopen die TEC al deed voor het volgend seizoen en de spelers die tijdens de voorbije winterstop al aansloten bij de oranjewitten mag toch wel gesteld worden dat de aanval op de top is ingezet.

Hans van de Haar heeft zijn contract als trainer bij TEC met een jaar verlengd tot 2023. Dit jaar wil de ambitieuze club nog de aansluiting bewerkstelligen met de top 5 van de Tweede Divisie.
De 47-jarige trainer laat in een statement weten het uitstekend naar zijn zin te hebben in Tiel. ,,De onderlinge samenwerking is hier goed, ik heb een mooie selectie en een fijne staf tot mijn beschikking en ik kan hier mijn visie verder uitrollen, dus wat wil je nog meer?”

De club spreekt zich ook uit over de korte termijn ambitie. Met het contracteren van zeven nieuwe spelers, het langer vastleggen van een aantal al aanwezige spelers en het verlengen van het contract van trainer van de Haar zet de club vol in op aansluiting bij de top 5 van de Tweede Divisie.

Voorzitter Johan Verweij duidt de ambitie van de club als volgt: ”Om alle plannen gerealiseerd te hebben in 2024 is onze grootste wens. De club bestaat dan immers 100 jaar. Dat we dan behoren tot een van de beste clubs in het amateurvoetbal behoren, dat zou een kroon zijn op het 100 jarig bestaan.”

Een goed begin

Onze gastheren zagen in de verlengde winterstop een vijftal spelers en assistent trainer Leon Hese stoppen en/of vertrekken. Deze hiaten werden als de wiedeweerga opgevuld met zelfs een zevental nieuwelingen en het aantrekken voor volgend seizoen van goalgetter Marciano Mengerink die dan overkomt van de huidige ongenaakbare lijstaanvoerder Katwijk.
En juist de koploper kwam afgelopen zaterdag bij de hervatting van de competitie op bezoek op sportpark De Lok met deze Mengerink in de gelederen, maar hij kon zijn aanstaande ploeggenoten geen zeer doen. Sterker nog, Katwijk kon pas in de blessuretijd de 1-0 voorsprong ongedaan maken en met 1 punt de terugreis aanvaarden.

Vier van de zeven nieuwe namen droegen voor een groot deel bij aan het tweede puntenverlies van Katwijk, namelijk Daan Blij (Excelsior M.), Yael Eisden (ASWH), Jason Wall (St. Leenaarts België) en Mohamed el Makrini (IK Start Noorwegen). Daarnaast sloten Abdelmajid Bouali (Phonix Lubeck (D.)), Nino Walbeek (FC Eindhoven) en Vinnie Vermeer (clubloos maar al eerder spelend voor TEC) aan bij de selectie van Hans van de Haar en zijn nieuwe assistent trainer Scott Calderwood, die eerder onze rode buren onder zijn hoede had.
Daarmee werden en worden de aspiraties van de Oranjehemden overduidelijk en is een plekje in de top 5 geen utopie, want de afstand daar toe is momenteel slechts vier punten.
Met al die Tielse eerzucht zal er dan ook alles aan gedaan worden om de weg naar boven in te zetten met G.V.V.V. als volgend slachtoffer.

Gery Vink keert terug op zeer vertrouwde Tielse grond.

Pikant tintje

Iedere ingewijde bij de Tielenaren en de Veenendaalse blauwen weet bij het huidige affiche T.E.C. versus G.V.V.V. waar dit pikante wederzijdse tintje vandaan komt. Maar voor de minder ingewijde toch nog even een verduidelijking.
G.V.V.V.’s hoofdtrainer Gery Vink, die half oktober vorig jaar het stokje overnam van de opgestapte Jochem Twisker, was een decennium lang, soms op de voorgrond, maar veel vaker achter de schermen technisch adviseur en/of assistent trainer bij T.E.C. Nu moet hij het dus voor het eerst in zijn trainersloopbaan bij de amateurs opnemen tegen een voormalig  werkgever. Want voor hij in Veenendaal aantrad als hoofdverantwoordelijke had hij diverse jeugdteams van Ajax onder zijn hoede en was hij assistent-trainer bij Willem II.
Aan de andere staat de huidige teammanager van T.E.C. Kees Muller, die een half leven lang op de blauwe zijde van het sportpark bivakkeerde als speler, van veelal het tweede elftal, en daarna nog veel langer als teammanager, voordat hij in diezelfde functie verkaste naar de rode buren van het sportpark Panhuis.
Voor de beide heren wordt het dus een onderling duel met sentimenten, maar ieder zal op zijn manier het beste voorhebben met zijn huidige team en dus die voormalige club gevoelens van zich af laten glijden.

Psychologie van de koude grond

Waar onze opponent dus prima begon aan de hervatting van de competitie kregen captain Potjes en zijn manschappen afgelopen zaterdag een behoorlijke flinke tik op de neus van ASWH. Alle vertrouwen, en mooie resultaten in de oefencampagne ten spijt, kwam dat op sportpark Schildman in Hendrik Ido Ambacht geen enkel moment uit de verf. Zelfs een schamel puntje bij schrijven zat er eigenlijk geen moment in en geen enkele speler behaalde het niveau van de voorgaande gewonnen duels.
De vinger op de zere plek leggen is voor de ‘lijdende voorwerpen’ zelf al moeilijk genoeg, laat staan voor uw scribent. Maar als ik toch een gokje moet wagen dan wijt ik het zeer matige optreden van ons keurkorps voor een groot gedeelte aan zenuwen, spanning en stress in die zogenaamde zespunten wedstrijd. Want het latente voetbaltalent van het team heeft coach Vink toch al wel weten aan te boren dat bleek in de duels die niet om het ‘echie’ gingen, maar daar was nu helemaal niets van terug te zien.
Mijn advies zou dan ook vanaf nu zijn, vergeet het feit dat je op dit moment kansloos onderaan de ranglijst staat, want slechter dan nu kan het toch niet worden. Gooi al die ballast van de voorgaande matige tot slechte prestaties in de competitie van je af, spoel die grijze hersenmassa schoon en ga onbevangen iedere volgende wedstrijd aan.
Het is psychologie van de koude grond, ik weet het, maar je moet toch ergens beginnen om een mogelijke ommekeer te bewerkstelligen. Laten onze favorieten, die echt wel over voldoende zelfkritiek beschikken, daar ligt het niet aan, deze raad maar een keer ter harte nemen en wie weet wat er gaat gebeuren in Tiel.

s.v. T.E.C. versus G.V.V.V. op zaterdag 19 februari begint om 15.30 uur op sportpark De Lok, Predikbroederweg 3, 4003 AL te Tiel. Die regioderby zal onder leiding staan van Mevr. S. Shukrula die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. Kunst en Dhr. B. Sahiner. Vierde official is Dhr. H.M.H. Heuts.

Tekst: Bas van Capelleveen.
Foto’s: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer