Voorbeschouwing // Repetitie visserslatijn deel II

  • Voorbeschouwingen

Vissersplaatsen en voetbal, het is bijna een twee-eenheid. Zo ook in de Jack’s League, want maar liefst zeven clubs hebben hun geboorteakte liggen in zo’n stad of dorp. En het toeval wil dat onze hoofdmacht, na afgelopen dinsdag IJsselmeervogels, nu van de komende vijf ontmoeting vier tegenstanders treft die aan dat profiel voldoen. Quick Boys is de eerstvolgende in rij, daarna is Scheveningen opponent, gevolgd door Spakenburg. Na een tussendoortje in Rotterdam bij Jong Sparta eindigt het kwartet in en bij Volendam.

Voetbalbolwerk Katwijk 

Met de promotie van Quick Boys in 2019, dat zich d.m.v. een periodetitel in de Derde Divisie en daarna via de nacompetitie over de ruggen van O.S.S. ’20 en VVSB een weg omhoog baande, mag de gemeente Katwijk zich zonder enige twijfel het amateurvoetbalbolwerk van Nederland noemen.
Waar Spakenburg-Bunschoten, Groesbeek enkele jaren geleden, en in een wat verder verleden onze eigen woonplaats Veenendaal zich nog enigszins konden meten, met ook twee voetbalclubs op de hoogste sport van de voetballadder, maakten onze aankomende gasten met die promotie er zelfs een trio van.
Want naast de huidige koploper v.v. Katwijk is ook Rijnsburgse Boys afkomstig uit deze gemeente. Sinds 2006 is het dorp Rijnsburg ingelijfd bij Katwijk en staat het inwoneraantal op totaal ca. 65.000. Een beetje hetzelfde als Veenendaal, maar dus wel met drie tweededivisionisten, en daar kan geen enkele andere gemeente in Nederland aan tippen.

Voetbalbolwerk Quick Boys is weer thuis 

De Katwijkse voetbal vereniging Quick Boys, zoals de naam officieel luidt, vierde 1 februari 2020  haar honderdste verjaardag en heeft dus een dik geschiedenisboek vol verhalen. Natuurlijk beslaat een deel daarvan uit vertellingen voor louter de insiders, maar een veel groter part zal bestaan uit de successen die het vlaggenschip van de eeuweling boekte. En dat is geen gering lijstje in de toch al rijke historie van de club.
Want sinds 1941 werden op het hoogste niveau maar liefst negentien afdelingskampioenschappen in de wacht gesleept. Gevolgd door elf landskampioenschappen bij de zaterdagamateurs en twee algehele landstitels.
Het laatste trio grote prijzen, met als absolute bekroning het landskampioenschap, werd in 2004 ten koste van DOVO en SC Genemuiden, en daarna zondagkampioen HSC ’21 bijgeschreven. Quick Boys speelde daarna zeker nog wel een rol van betekenis, maar hoofdprijzen zaten er niet meer in. En zeker toen het er op aan kwam, met de invoering van de Topklasse in 2010, liep de opgebouwde roem en reputatie toch wel een flinke kras op. Een twaalfde positie was dik onvoldoende voor promotie.
En sindsdien is het zuchten, smachten en afzien geweest, zoals de voorzitter van de vereniging en de preses van de supportersclub in een eerdere editie van de presentatiegids lieten optekenen. Negen lange jaren duurde het hopen en verlangen van de ruim 2400 leden, en de misschien wel het twee-of drievoudige aantal sympathisanten van de club, voordat er weer uitbundig gejuicht kon en mocht worden.
Op 8 juni 2019 gingen alle emoties los op het schitterende sportpark Nieuw Zuid toen Dennis Kaars in minuut 106 de bevrijdende treffer scoorde tegen VVSB, waardoor zijn ploeg promoveerde naar, en de buren uit Noordwijkerhout het loodje legde in, de Tweede Divisie.
Met voornoemde erelijst en alle vergaarde roem voelde dat ongetwijfeld weer als thuiskomen voor de blauw-wit gestreepte formatie uit Katwijk en was dat tevens alvast een schitterend cadeau van en voor de gehele vereniging vanwege het eeuwfeest.

Van Assink naar Grünholz 

Dat succes straalde natuurlijk ook af op trainer Erik Assink, want hij was het die de rust in de tent bewaarde toen er wat dipjes en haperingen gedurende het seizoen ontstonden, in zijn eerste en tevens laatste seizoen op Nieuw Zuid. Hij was de juiste man op de juiste tijd en plaats zo concludeerden de beleidsbepalers bij Quick Boys achteraf.
Gezondheids en privé beslommeringen stonden een langer verblijf van de voormalig coach van G.V.V.V. in de weg, maar desondanks genoot de inwoner van Almere met volle teugen van zijn instant en eenmalig succes bij een van de grootste en bekendste amateurclubs van Nederland.
Maar al snel nadat het vertrek van Assink bekend werd vond Quick Boys in de persoon van Edwin Grünholz een opvolger, die onlangs weer bijtekende tot medio 2023.
De voormalig zaalvoetbalinternational en profspeler bij ADO, Roda JC en RBC had als trainer al de nodige ervaring opgedaan bij Haaglandia, GDA, ADO (O19) en de laatste vier jaar bij Westlandia, die hij van de Hoofdklasse naar de Derde divisie bracht.
Hoewel de geboren Hagenaar een liefhebber is van fris en aanvallend voetbal, was het begrijpelijk dat het niet de eerste prioriteit was om dat bij het keurkorps er in te slijpen. Het zou een mooie bijkomstigheid zijn als dat wel zou lukken, maar de belangrijkste doelstelling van de clubleiding was bij de terugkeer in het walhalla: Handhaven!!
Volgens Grünholz een realistische en logische doelstelling.
“De club heeft er jarenlang keihard voor gewerkt om op dit podium te komen. Dan snap ik wel dat je er alles aan wilt doen om erin te blijven. Dit seizoen moeten wij er gewoon in blijven en volgend seizoen wil ik echt gaan bouwen.”

Jeremy de Graaf (nu VVOG) was verantwoordelijk voor de laatste G.V.V.V. treffer tegen Quick Boys. Op 5 sept. 2020 werd het in Katwijk 2-1

Het bouwen is begonnen 

Vooralsnog lukte het de debutant toen met vallen en weer opstaan om dat ultieme doet te bereiken, want toen in maart 2020 de competitie tot stilstand kwam was een plekje precies boven de gevarenzone hun deel. Het voorgenomen verder bouwen werd vorig seizoen wreed verstoord door Covid 19, maar de start daarin was niettemin veelbelovend, want uit zes gespeelde duels werden 12 punten in de tas gestoken en daarmee bevond Quick Boys zich op de vierde stek.
Zo hoog reikt men op dit moment net niet, maar de achterstand op de subtop plaatsen is zeker niet onoverbrugbaar. En dat zal vermoedelijk het streven worden om aan het einde van rit in de top vijf te eindigen en van daaruit door te bouwen naar een topploeg wat Quick Boys in het verleden was.

Eerste optreden 

Voor onze gasten uit Katwijk wordt het duel tegen ons keurkorps pas het eerste officiële optreden na de corona en winterstop break. Ook is het eerste keer in de Jack’s League dat ze op bezoek komen in Veenendaal, want beide eerdere geplande bezoeken in seizoen ’19-‘20’ en ’20-’21 werden door de corona maatregelen afgelast.
Voor die laatste break had Quick Boys geen hinder van afgelaste wedstrijden vanwege besmettingen bij hen zelf en/of tegenstanders en hoefde er dus geen inhaalprogramma te worden gespeeld.
Wel stond de absoluut belangrijkste wedstrijd van het jaar, namelijk de dorpsderby tegen v.v. Katwijk ingepland om deze maand ingehaald te worden. Maar omdat de officiële versoepelingen van de corona maatregelen aanstaande zijn, en zo’n geweldige dorpsderby natuurlijk heel veel extra cachet krijgt met de aanwezigheid van de beide supportersscharen, is besloten die te verplaatsen naar 15 maart.
Uiteraard kwam de Gr
ünholz brigade wel in actie om zo goed mogelijk voorbereid aan deze hervatting te beginnen. De start in die oefencampagne begon goed met een 4-0 winst op ARC. Daarna volgde een tegenvaller voor allen die de blauw-witte Kattukkers een warm hart toe dragen. Want derdedivisionist Ter Leede, volgend seizoen onder leiding van de ons wel bekende trainer Niek Oosterlee – die we hierbij nog veel geluk en succes willen wensen bij zijn nieuwe club – ging er op sportpark Nieuw Zuid met een minimale winst (0-1) vandoor. Die omissie werd ruimschoots goed gemaakt in de volgende drie sparringpotjes, ook op de vertrouwde bodem. Hoofdklasser en dorpsgenoot FC Rijnvogels kreeg met 5-1 klop en ook competitiegenoot Spakenburg moest er met 3-2 aan geloven. In de generale repetitie, afgelopen zaterdag tegen ADO Den Haag O21, werd dat nog eens dunnetjes over gedaan met een 3-1 winst.
Daarmee lijkt het er dus meer dan op dat Quick Boys klaar is om de weg omhoog in te zetten en daarbij zou een eerste driepunter in 2022 een mooi vervolg zijn op de laatst gespeelde competitiewedstrijd. Want daarin werd op 4 december jl. in en bij Volendam met 1-2 gewonnen.

Mart de Jong maakte na zijn schorsing dinsdagavond tegen IJsselmeervogels als invaller zijn rentree.

Knipoog met serieuze ondertoon 

De titel van deze voorbeschouwing is er een met een knipoog. Want ‘visserslatijn’ heeft een ietwat negatieve connotatie. Het is spraakgebruik dat sommige sportvissers, qua lengte of hoeveelheid, hanteren over hun vangsten om een beetje te kunnen imponeren t.o.v. van medevissers, familie en/of kennissen.
In de bedoelde vissersplaatsen zijn het de beroepsvissers die hun buit met grote netten binnenhalen en die hebben grootspraak over, of het opblazen van hun vangst, in het geheel niet nodig. Het gaat hen uitsluitend om de verdiensten die daar uit voort vloeien.
Een deel van die verdiensten die in Katwijk door deze beroepsgroep wordt gemaakt komt ten gunste van onze gasten Quick Boys, want de al jarenlange trouwe hoofdsponsor is Ouwehand Visverwerking B.V.
Maar die beeldspraak in de aanhef heeft voor G.V.V.V. wel een serieuze ondertoon, want er zullen de komende weken in die ontmoetingen met de vissersdorpsclubs wel de nodige punten moeten gesprokkeld om nog kans te maken om de degradatieplaats achter zich te kunnen laten.
Het begin van die repetities visserslatijn leverde in ieder geval een ruime voldoende op, want afgelopen dinsdagavond toen de inhaalwedstrijd tegen IJsselmeervogels plaatsvond lieten captain Joeri Potjes c.s. zich van hun goede kant zien. Zonder tot oogstrelend voetbal te komen werd er wel met passie, inzet en ijver gestreden om een positief resultaat te behalen. Dat alles leverde ook de verdiende 2-1 winst op en wellicht ook het vertrouwen dat de ploeg echt wel een acceptabel potje voetbal op de mat kan leggen.
De Vink brigade zal minimaal met dezelfde intenties en instelling voor de dag moeten komen om de gegoede middenmoter Quick Boys partij te kunnen geven in de repetitie deel II.

Statistiek 

Het is maar goed dat de competitieprogrammeur van de KNVB in deze fase van de competitie eerst de thuiswedstrijd tegen Quick Boys heeft gepland, want was het andersom geweest dan was statistisch gezien de kans op het veroveren van punten bijna nihil. Want op sportpark Nieuw Zuid speelde G.V.V.V. vanaf seizoen ’63-’64 (2de klasse) tot en met jaargang ’20-’21 (tweede divisie) tot nu toe 13 duels. Daarvan ging 10x de winst naar de gastheren en in de overige drie werden de punten gedeeld.
Op de eigen vertrouwde bodem van het sportpark Panhuis zien behaalde resultaten er een stuk rooskleuriger uit. Daarin stonden de beide kemphanen van aankomende zaterdag in totaal 11x tegenover elkaar, met 5x winst voor de thuisploeg en 4x voor Quick Boys. Twee ontmoetingen eindigden dus onbeslist.
Dit alles voor wat het waard is natuurlijk, want het oude vertrouwde ‘liedje’ met titel: “Resultaten uit het verleden …………..”, doet uiteraard ook hier weer opgeld. Maar hopelijk zien we aanstaande zaterdag om ca. 16.15 uur eenzelfde beeld als in de kopfoto boven deze voorbeschouwing.

G.V.V.V. – Quick Boys begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis ,en zal onder leiding staan van Dhr. L.E. Catineau uit Voorburg. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. K. Weever en Dhr. J. Pleijte. Vierde official n.n.t.b.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: Stefan Koops 

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer