Vooruitblik // Laatste testcase bij Sparta Nijkerk

  • Voorbeschouwingen

Zonder oefentegenstanders A.W.C. en DVS ’33 ook maar iets te kort te willen doen, mogen gerust stellen dat gastheer Sparta Nijkerk aanstaande zaterdag de meest aansprekende sparringpartner is in de korte voorbereiding op de hervatting van de Jack League, die zaterdag 12 februari van start met het thuisduel tegen IJsselmeervogels. Want de Oranjehemden timmeren de laatste paar seizoenen nadrukkelijk aan de weg en barsten van de ambities om weer op de hoogste trede van de amateur voetballer te mogen gaan acteren.

Een niveau wat de Spartanen zeker niet onbekend is. Want in de Topklasse, in augustus 2016 omgedoopt tot Derde Divisie, waren ze in 2010, toen die nieuwe trede op de amateurladder ontstond, direct present. Een tweede plek in de Hoofdklasse B, op twee punten achterstand van kampioen IJsselmeervogels, was ruimschoots voldoende om voetstappen te mogen gaan zetten op die nieuwe sport. Onze eigen blauwhemden haakten toen in de nacompetitie uiteindelijk af voor promotie, Katwijk was over twee duels de sterkste.
Eén jaar later maakte G.V.V.V. die omissie goed door een kampioenschap in de Hoofdklasse B en het bleef sindsdien een woordje mee spreken op het hoogste amateurniveau.

Af en op

Dat kan onze komende oefenpartner helaas niet nazeggen. Want het debuut in de Topklasse werd geen onverdeeld genoegen voor de Nijkerkers. Waar ze in de voorgaande jaren een meer dan overduidelijke rol speelden in de Hoofdklasse, meestal een plekje in de top vier, ging die vlieger toen niet op. Twee tussensprintjes, die hen boven de gevaarlijk streep brachten, konden niet lang genoeg worden volgehouden. Het resultaat een 15de stek, en daarmee directe terugkeer naar de Hoofdklasse.
Het duurde drie jaar voordat die klap te boven werd gekomen, maar in 2014 toonden de bewoners van sportpark De Ebbenhorst hun veerkracht en ging de vlag in top op de thuisbasis. Sparta Nijkerk was toen o.a. Quick Boys, DVS ’33, Huizen en Bennekom, toch niet de minste namen in het zaterdagvoetbal, te sterk af en mocht het opnieuw gaan proberen op het toenmalige hoogste niveau, de Topklasse.

Topklasse geen succes

Tot eind februari 2015 leek Sparta de hernieuwde kennismaking met de Topklasse heel aardig te verteren en was er geen gevaar voor directe terugkeer. Maar jammer voor alles wat de Nijkerkers lief heeft, ging het in de slotfase van die competitie faliekant mis. De laatste acht wedstrijden leverden slechts 1 schamel punt op en daarmee sneden de pupillen van toenmalig trainer Simon Ouaali – tegenwoordig hoofd jeugdopleidingen bij Ajax –  zichzelf aardig in de vingers, want opnieuw volgde directe degradatie.
Coach Ouaali werd door tegenvallende resultaten in het seizoen daarop tussentijds vervangen door voormalig prof Marco Roelofsen (o.a. FC Twente, Heerenveen en PEC Zwolle). Maar ook Roelofsen slaagde er niet in om met zijn manschappen de ambities van de club waar te maken. Ook hij werd tussentijds vervangen door interim trainer Imdat Ilguy.
In die drie seizoenen eindigde Sparta Nijkerk respectievelijk 2x op de zevende, en eenmaal op de elfde plek.

Justin Spies moest op 22 augustus 2020 al vroeg in de wedstrijd invallen voor de geblesseerde Tom Oostinjen.

Gouden greep

Aan het begin seizoen ’18-’19 slaagde Sparta erin om Eric Speelziek los te weken van USV Hercules. De geboren en getogen Edenaar heeft sinds de eeuwwisseling  zijn sporen ruimschoots verdiend als trainer bij TEC, DTS Ede, Bennekom, Rheden en natuurlijk Hercules. Met acht promoties op z’n CV heeft hij ondertussen al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd.
Daarnaast staat de coach bekend als een rustige en sympathieke persoonlijkheid met veel kennis van voetbalzaken. Op voorhand dus geen slechte keuze van de beleidsbepalers in Nijkerk.
Met terugwerkende kracht kun je eigenlijk stellen dat het een gouden greep was. Speelziek poetste zijn ‘levensloop’ verder op, en zorgde samen met z’n pupillen in zijn debuutjaar direct voor promotie naar de Derde Divisie een klasse waar ze in Nijkerk zo hevig naar terug verlangden.

Indrukwekkende opmars

De manier waarop de Speelziek brigade de promotie bewerkstelligde is ronduit indrukwekkend te noemen. Het gehele seizoen ’18-’19 bleven ze in de race voor het kampioenschap, maar uiteindelijk moest die met 1 punt verschil in het nadeel aan Excelsior ’31 worden gelaten. Maar sinds 23 februari toen men in en bij concurrent Staphorst met 3-1 verloor, werd een ongekende zegemars ingezet. In de competitie volgde een ongeslagen reeks van 11 duels (9x winst en 2x gelijk), waardoor de derde periodetitel werd binnen gehengeld en deelname aan de nacompetitie veilig werd gesteld.
Maar liefst zesmaal moesten de Oranjehemden daarin in actie komen. Het werden zes zeer succesvolle wedstrijden want zowel Jodan Boys, Eemdijk, en de amateurs van Volendam, werden zowel uit als thuis aan de zegekar gebonden en daarmee was de promotie een feit.
Die ingeslagen weg werd in ’19-’20 probleemloos voortgezet. Vanaf half oktober ’19 werd de kop gepakt en die werd tot aan coronastop niet meer afgestaan. Met vijf punten voorsprong op ODIN ’59 de nummer twee, en maar liefst tien op de nummers drie Harkemase Boys en DVS ’33, kwam er in maart een einde aan de opmars die door niets en niemand te stuiten leek. Alleen de onzichtbare vijand Covid-19 goede handenvol roet in het Spartaanse voetbaleten. Zonder deze opponent was de kans heel groot geweest dat de Oranjehemden tweemaal achtereen een promotie hadden bewerkstelligd.
In de zeer korte jaargang ’20-’21 – Sparta speelde slechts 5 duels en behaalde 10 punten – werd die zeer goede vorm bevestigd en die werd ook probleemloos doorgetrokken in het huidige seizoen. Want toen de competitie eind november vorig jaar werd onderbroken was en is Sparta Nijkerk, samen met FC Lisse en Sportlust ’46, koploper in de Derde Divisie. En daarmee liggen ze dus opnieuw op koers om de brandende ambities om weer tot de top van het zaterdagvoetbal te behoren waar te maken.
Dus al met al mag je stellen dat de samenwerking tussen selectie en coach Speelziek er een is in optima forma, daarom werd in oktober ’19 al het contract verlengd tot medio 2023.

Sparta Nijkerk oefende ook afgelopen zaterdag en dinsdag. Beide keren ging de reis naar Spakenburg. Zaterdag werd zeer verdienstelijk met 1-1 gelijkgespeeld tegen de gelijknamige club, en onze competitiegenoot. Op sportpark De Vinken moest dinsdagavond de thuisploeg Eemdijk haar meerdere erkennen in de bezoekers (1-2).

Niet scoren zeldzaam fenomeen

In de voorheen gespeelde dertig onderlinge competitie ontmoetingen, die begonnen in jaargang ’77-’78, hielden de beide kemphanen elkaar zo goed als in evenwicht. G.V.V.V. woog daarin een onsje meer met 13x winst, 5x gelijk en 12x verlies en een doelsaldo van 57 voor en 55 tegen. Oefenen tegen elkaar deden de blauw-witten en de oranje-zwarten wel eens vaker, maar daarin hebben de bezoekers de overhand. Er staan vijf winstpartijen, driemaal gelijk, en eenmaal verlies in de geschiedenis boeken.
Opvallend gegeven bij alle onderlinge 42 duels, want er werd ook nog driemaal gestreden om de districtsbeker, die allen winst voor de blauwen opleverden, dat er maar één eindigde in 0-0. Veel vaker zagen we in annalen wedstrijden met in totaal vier, vijf of zes goals. De ene keer in het voordeel van de Nijkerkers, de andere viel het kwartje de kant op van de Veenendalers.

Ook in de laatste ontmoeting, die gespeeld werd op 22 augustus 2020 in Nijkerk in de voorbereiding op een nieuw seizoen, vielen er goals te noteren, en ook nog netjes verdeeld over de beide partijen. Philip Ties (nu Jonathan) zette al vroeg in het duel G.V.V.V. op voorsprong, waar kort daarop Jesse van Nieuwkerk zijn voormalig ploeggenoot Johan Jansen wist te verschalken. Met 1-1 werd de rust bereikt. Op het uur zette Joshua Patrick (volgend seizoen Sportlust ’46) op aangeven van Jeremy de Graaf (nu VVOG) de gasten weer op voorsprong, en Gibrano Plet (volgend seizoen Rijnsburgse Boys) bepaalde een kwartier voor tijd de eindstand op 2-2.
Terugkijkend op dat duel zagen we toen twee gelijkwaardige ploegen aan het werk. Dat blijkt ook in het bijna te hervatten seizoen. Gastheer Sparta Nijkerk schurkt tegen de Tweede Divisie aan, en de bezoekers zullen als rode lantaarndrager in de Jack’s League alle zeilen bij moeten zetten om niet af te glijden naar de Derde Divisie.

Joshua Patrick heeft de 1-2 gemaakt op aangeven van Jeremy de Graaf (9).

Nieuw bloed, nieuw elan?

Zonder de eeuwige optimist te willen uithangen mag toch heel voorzichtig worden gesteld dat sinds het aantreden van oefenmeester Gery Vink, half oktober vorig jaar, de resultaten een iets bemoedigender aanblik geven, dan de allerbelabberdste start van de competitie in de gehele geschiedenis van G.V.V.V.
In de competitie werden de drie duels onder zijn leiding omgezet in eenmaal winst (AFC), eenmaal een draw (Kon. HFC) en eenmaal verlies (Excelsior M.). En in de sparringspotjes werd tweemaal winst geboekt (A.W.C. en DVS ’33), eenmaal een gelijkspel (Spakenburg) en eenmaal verlies (Eemdijk). Het verlies in de KNVB beker tegen Sparta Rotterdam is daarbij een logische voetnoot.
Het vertoonde spel oogt bij vlagen weer zoals we dat in verleden gewend zijn geraakt van onze favorieten en daarmee ook het terug veroverde zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. Dat positieve resultaten hier een boost aan geven is inherent als je langzaam terug komt uit de hoek waar de klappen zijn gevallen.
De tussentijds aangetrokken nieuwe spelers, Fabio Hendriksen, Byron Burgering en Adham el Idrissi zijn hopelijk, om het oneerbiedig te zeggen, de bloedtransfusie die de A-selectie nodig had om degradatie te voorkomen. Maar dat er daarvoor nog heel veel werk aan de winkel komt is een open deur intrappen. Eerst maar eens de laatste testcase in Nijkerk tot een goed einde brengen zodat er gesproken kan worden van een geslaagde generale repetitie.

Kruisverbanden

Tenslotte zijn er nog wel wat kruisverbanden te maken tussen de beide opponenten van komende zaterdag qua spelers en trainers. Frank Tervoert en doelman Kevin Rijnvis waren de laatsten die de overstap maakten van oranje naar blauw, voor beiden bleef het bij één seizoen. Eerder al kwamen ook Maurice van der Wilt en Karim Elkaddouri, die een Sparta verleden hadden, over naar Veenendaal, maar ook deze spelers waren slechts een jaargang actief op het sportpark Panhuis.
Wie het wat langer volhielden waren de trainers Peter Visee (3 seizoenen) en Erik Assink (4,5 seizoen), die beiden aan het begin van deze eeuw ook leidsmannen waren in Nijkerk.
Andersom was het Mo Bendadi (nu Sportlust ‘46), en Jesse van Nieuwkerk (volgend seizoen VVSB) die vanuit Veenendaal naar Nijkerk verkasten.
En enige tijd geleden heeft goalie Johan Jansen, na elf jaar trouwe dienst bij de Veense blauwen, aangekondigd zijn voetbalgeluk te gaan voortzetten in Nijkerk bij de Spartanen.

Sparta Nijkerk – G.V.V.V. begint zaterdagmiddag  5 februari om 14.30 uur op sportpark De Ebbenhorst, Nachtegaalsteeg 1, 3862 GJ te Nijkerk.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Brenda Dekker

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer