Voorbeschouwing // Gaan we een sprookje beleven op het ‘Kasteel’?

  • Voorbeschouwingen

Alles zit tegen op het verkeerde moment, de telefoon rinkelt terwijl je in bad zit, je wordt ziek tijdens de vakantie etc. Dat is kort door de bocht de wet van Murphy, en die doet momenteel opgeld voor ons keurkorps. Al lange tijd geplaagd door het dragen van de rode lantaarn kwamen daar in korte tijd drie afgelaste duels bovenop, waardoor de heel lichte opgaande lijn waarin G.V.V.V. de laatste tijd verkeerde een halt toe werd geroepen.

Maar gezien alle oorlogsellende in Oekraïne is die tegenslag maar een heel nietig feitje en mogen we ons gelukkig prijzen dat de voetbaldraad toch weer opgepakt kan worden, althans als de omikronvariant van het coronavirus geen verdere verrassingen in petto heeft voor komende zaterdag en het verdere competitie verloop.
IJs en weder dienende zullen onze favorieten dus zaterdag in de bus stappen die hen richting het ‘Kasteel’ in Rotterdam vervoert alwaar Jong Sparta gastheer zal zijn. En juist deze opponent is, naast Quick Boys en sv TEC, degene waartegen in de coronaperiode geen uitwedstrijd werd afgelast of uitgesteld, derhalve wordt het de 6de keer dat Jong Sparta en G.V.V.V. elkaar treffen op het ‘Kasteel’. Dit gegeven is wellicht een goed voorteken dat er eindelijk weer eens gevoetbald kan worden door de Vink brigade, want de laatste keer was op 26 febr. toen thuis tegen Quick Boys er een 1-1 op het scorebord kwam te staan.

Consistent beleid

Toen onze bobo’s in Zeist bij de hernieuwde invoering van de Tweede Divisie in 2016 in al haar wijsheid besloten dat er beloftenteams van bvo’s daaraan toegevoegd moesten worden, was Sparta een van de eersten die van de gelegenheid gebruik maakten om een talententeam daarvoor in te schrijven. En wat iedereen daar toen ook van vond en nog steeds vind, Sparta is wel de bvo die daarin een consistent beleid voerde, want zij zijn met hun beloftenteam de enige die in alle jaargangen vertegenwoordigd waren, en nog steeds zijn. Die aanwezigheid resulteerde in een respectievelijke zevende, elfde, twaalfde, elfde en vijftiende eindpositie in de ranglijsten. Daarmee bewezen de jonge Spartanen, in tegenstelling tot hun bloedbroeders van andere bvo’s, veel meer te zijn dan een eendagsvlieg.
Dat Jong AZ via het kampioenschap promoveerde was logisch, maar FC Twente, Vitesse en Almere City FC trokken hun team terug uit deze competitie en/of degradeerden. Dus wat dat betreft alle eer aan de Sparta en het gevoerde beleid en de uitvoering daarvan.

Veel wisselingen van de wacht

Dat er veel spelerswisselingen zijn in zo’n beloftenteam is inherent aan de doelstelling. Echte talenten krijgen de kans in de A-selectie van Henk Fraser. Sven Mijnans, Maduka Okoye en Emanuel Emegha (nu Royal Antwerp) zijn daar de levende voorbeelden van. En van de huidige selectie zien we namen van o.a. Jeremy van Mullem, Mohammed Tahari, Achraf Madi en Ishan Kort met een zekere regelmaat terug op de wedstrijdformulieren als het ‘grote’ Sparta haar wedstrijden in de Eredivisie afwerkt.
Of als de leeftijd van 23 gepasseerd is en ze niet meer speelgerechtigd zijn voor Jong Sparta en niet doorstromen naar het vlaggenschip zoeken ze hun voetbalheil elders. Ook gebeurt dat tussentijds natuurlijk met spelers die het niet redden om de hoofdmacht te halen. Eerste- Tweede- en Derde Divisie verenigingen plukken dan de vruchten van het opleidingstraject dat ze hebben doorlopen in Rotterdam.
Enkele voorbeelden daarvan zijn: Joshua Sanches (TOP Oss), Bradly van Hoeven en Ilias Alhaft (Almere City FC), Deroy Duarte (Fortuna Sittard) Ibrahim Dervisoglu (Galatasaray) Lorenzo van Slimming (DVS ’33), Youri Winter (Noordwijk) en Kevin Ringeling (Excelsior Maassluis).
Dat de talentvolle Marouane Afaker, momenteel een van de waardevolste spelers in de Jack’s League met twaalf treffers en drie assists, de omgekeerde weg bewandelde is wel logisch, want Sparta heeft een samenwerkingsverband met Excelsior Maassluis. Afaker die bij de Tricolores furore gemaakt had ging eerst nog naar Katwijk, waarna de Rotterdamse club hem oppikte. En onlangs werd bekend dat hij volgend seizoen zal uitkomen voor IJsselmeervogels.

Het zat G.V.V.V. niet mee bij de thuiswedstrijd tegen Jong Sparta op 25 sept. jl. Joeri Potjes zag zijn inzet op de lat uiteenspatten.

Van assistent naar hoofdcoach

Meer bijzonder dan voornoemde spelerswisselingen is het feit, dat zolang Jong Sparta in de Tweede Divisie speelt, ook al vijf verschillende hoofdtrainers voor de talentengroep stonden. Begonnen werd met Ole Tobiasen (nu SC Heerenveen), die na één seizoen het dirigeerstokje overdroeg aan Frank van Kempen. Die op zijn beurt werd opgevolgd door Jeroen Rijsdijk die daarvoor met Excelsior Maassluis flink aan de weg had getimmerd. Toen Rijsdijk de lokroep van Almere City FC niet kon weerstaan werd Nourdin Boukhari, die in zijn actieve voetloopbaan ca. 120 duels voor de hoofdmacht van de ‘Kasteelheren’ had gespeeld, en al eerder assistent- en spitsentrainer was, de logische nieuwe keuzeheer. Boukhari werd In de rug gesteund door Nico Jalink, een ex-prof met bijna 500 duels, waarvan 130 voor Sparta, betaald voetbal op z’n cv.
Boukhari heeft ondertussen ook weer een stapje omhoog gemaakt in de hiërarchie en is nu assistent van Henk Fraser. Dit gaf Sparta de mogelijkheid de tweede assistent-trainer Geert Arend Roorda, voormalig profspeler bij Heerenveen, Excelsior Rotterdam, NEC en Sparta, door te schuiven als hoofdverantwoordelijke voor het beloftenteam. Jalink is daarbij ook weer zijn assistent. Dus niet alleen het opleiden van spelers, maar ook van trainers is een duidelijke visie van de oudste betaald voetbalclub van Nederland.

Herpakken

Onder leiding van de nog onervaren en vrij jonge trainer Roorda (34) zetten de jeugdige Spartanen voor de verlengde winterstop een uitstekende reeks wedstrijden neer, die in de eerdere seizoenen van deze Divisie nog nooit waren vertoond door de jonge ‘Kasteelheren’. Achter het nog steeds ongenaakbare Katwijk werd de runner-up positie ingenomen voordat begin februari jl. de competitie werd hervat. Uit 14 duels werden acht overwinningen behaald, twee eindigden onbeslist en in vier moesten de drie punten aan de opponent worden gelaten.
Je kunt slechter beginnen aan je cv als hoofdcoach!

Jong Sparta trainer Geert Arend Roorda.

Maar na de hervatting heeft Jong Sparta die goede vorm (nog) niet kunnen doorzetten. Want uit de laatste vier gespeelde duels werd maar een puntje gepakt. Dat gebeurde afgelopen zondag in Tiel bij regiogenoot sv TEC, waar de eindstand 1-1 was. De drie voorgaande duels gingen allen teloor, waarvan de thuiswedstrijd tegen Spakenburg die in 0-6 eindigde het dieptepunt was.
Met de huidige zesde positie in haar bezit hoeft onze opponent zich natuurlijk nog weinig zorgen te maken om in gevaar te raken, maar het zal wel duidelijk zijn dat ze zich graag willen herpakken en de goede vorm willen terug vinden van voor het winterreces. Daar helpt winst het beste bij en daarom zullen ze de hekkensluiter zeker niet ontzien om dat te gaan bewerkstelligen.

Loodzwaar

Waar G.V.V.V. op de ranglijst staat is iedereen duidelijk, en tevens een doorn in het oog van iedere supporter en natuurlijk vooral van de spelers en de staf. Maar waar het voetballend staat is momenteel heel moeilijk in te schatten, na drie weken zonder wedstrijdritme. Uiteraard is er wel doorgetraind voor zover de corona besmettingen dat toelieten, maar dat is toch wat anders dan duels spelen op het scherpst van de snede. En ook is de vraag of de lijdende voorwerpen – lees besmette spelers – nog naweeën ondervinden van het ziek zijn geweest en de conditie nog geen 100% procent is.
Maar het kan ook zijn dat de relatieve rust voor ontspanning heeft gezorgd omdat er geen druk van presteren is geweest en dat de koppen weer helemaal leeg zijn gemaakt om met een schone lei aan het uitermate zware vervolg van de competitie te beginnen. Dat het loodzwaar wordt is eigenlijk een eufemisme, want de komende maand staan er maar liefst negen duels in de agenda. Dat betekent dat iedere week tweemaal aangetreden moet worden gerekend vanaf aanstaande zaterdag tot en met 18 april. Daarmee dreigt overbelasting en/of blessures, maar dat is van later zorg.

Op het Panhuis wist Justin Spies het net niet te vinden, maar vorig seizoen op het ‘Kasteel’ wel.

Trend doorzetten

Allereerst zal tegen Jong Sparta moeten worden geprobeerd om fris van de lever de vorm terug te vinden sinds trainer Vink half oktober vorig jaar het stokje overnam van Jochem Twisker. Onder zijn bezielende leiding werden in 7 duels negen punten in de tas gestoken t.o.v. van slechts één in de eerste negen ontmoetingen.
De rekensom leert dat er dus in die Vink periode gemiddeld afgerond 1,3 punten per wedstrijd werden veroverd. Als die trend kan worden vol gehouden staan er aan het eind van de rit na 34 duels in totaal 33 punten op het conto van aanvoerder Potjes c.s. Dat aantal zou statistisch gezien voldoende moeten zijn om de directe degradatiedans te ontspringen. Want in de 9 voorgaande seizoenen Topklasse/Tweede Divisie, waarin de degradatie regeling wel van toepassing was, was je met 33 punten (bijna) altijd veilig. De uitzondering op die regel is het eerste seizoen Tweede Divisie, want in ’16-’17 had Jong Vitesse aan 34 punten niet genoeg om afdalen te voorkomen.

‘Kasteel’ balans in evenwicht

G.V.V.V. slaagde er in eigen huis tot nu toe niet in om de jonkies van Sparta aan de zegekar te binden. In de heenwedstrijd op 25 september jl. hielden ‘onze mannen’ tot een kwartier voor tijd gelijke tred met de jeugdige Spartanen, maar die sloegen toen genadeloos toe. Door treffers van Doesburg, Afaker en Tahari kwam er 0-3 in de boeken te staan. Voordien waren de uitslagen op het Panhuis respectievelijk 3-4, 2-2 en 1-3. Die trend zette zich in eerste instantie ook door op het ‘Kasteel’, want daar werd het in ’16-’17 5-2 en het seizoen daarop kreeg onze hoofdmacht met 4-0 klop.
Maar het tij werd gekeerd want in jaargang ’18-’19 en ’19-’20 trok G.V.V.V. aan het langste eind met 2-3 en 0-1 als eindstanden. En vorig seizoen leek die ingezette winstserie een vervolg te krijgen. In een wedstrijd zonder publiek net voor de definitieve coronabreak – nou zijn die er meestal toch niet zoveel bij de thuisduels Jong Sparta – nog wel de leiding via Vianello, maar Hicham Haouat en Justin Spies bezorgde G.V.V.V. in de eerste helft in een tijdsbestek van vier minuten de voorsprong. Die hielden de blauwen vast tot de eerste minuut van de blessuretijd, toen schoot Frimpong die derde winstpartij op rij aan duigen.
Derhalve is de ‘Kasteel’ balans dus in evenwicht met 2x winst, 1x gelijk en 2x verlies. Het is daarom nu de vraag of de mannen van coach Vink die balans in hun voordeel kunnen laten doorslaan en daarmee een sprookje waar kunnen maken op het ‘Kasteel’. En tevens wat zelfvertrouwen tanken in het loodzware gevecht om de kop boven water te houden.

De wedstrijd op het ‘Kasteel’, Spartapark-Noord 1 te Rotterdam begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. R.J.T. Vereijken uit Beek en Donk, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. A.M. Steeg en Dhr. D. van Berk. Vierde official is de Dhr. G.W.A. Takacs.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer