Voorbeschouwing // Kan de ban buitenshuis worden gebroken?

  • Voorbeschouwingen

Aan de vooravond van vier thuiswedstrijden op rij, twee op zaterdagmiddag en eenzelfde aantal op dinsdagavond, moet eerst nog door de Vink brigade de reis worden ondernomen naar Volendam, alwaar de jonge talenten van de gelijknamige bvo als gastheer gaan fungeren. Het wordt de allereerste keer in de competitie dat het Kras stadion wordt bezocht, want eerder geplande ontmoetingen werden in de twee voorgaande seizoenen afgelast i.v.m. de corona maatregelen.

Genen

Als de Max-Vakantieman zou vragen om op een blinde kaart de gemeente Edam-Volendam – want dat is de officiële naam – aan te wijzen zullen de wat minder topografisch onderlegden er misschien best een eindje naast zitten. Maar als hij zou vragen waar die gemeente bekend van is, is een omissie zeer onwaarschijnlijk. Want bijna iedere Nederlander zal dan op de proppen komen met: visserij, of toeristische trekpleister, of klederdracht, of muziek & palingsound, of ‘De Dijk’. Maar ook is de kans zeer groot dat voetbal onderdeel uitmaakt van zo’n opsomming. Dat deze tak van sport en de muziek business daarvan het meest kenmerkend zijn voor Volendam lijkt in de genen van de bevolking opgesloten te liggen en wordt ook telkens weer doorgegeven.

Hofleverancier

The Cats, BZN (oudere generatie) en Jan Smit, De 3JS, Nick & Simon (jongere generatie) zijn o.a. de vertegenwoordigers van de muziekgenen. V.w.b. het voetbal is in 2015 uitgerekend dat Edam-Volendam hofleverancier is voor het Nederlands elftal. Het dorp – wat gezamenlijk ongeveer 28.000 inwoners telt, en met de dorpen en gehuchten eromheen in totaal op ca. 36.000 uitkomt, – leverde 1,7 internationals af per 10.000 inwoners en daar kan geen enkele andere gemeente in Nederland aan tippen. Bekendste namen zijn natuurlijk de gebroeders Arnold en Gerrie Mühren, Pier Tol, Keje Molenaar en Wim Jonk. Die laatste is dit seizoen aan zijn derde jaar als hoofdtrainer bezig bij het ‘grote’ FC Volendam.

Overstap werpt vruchten af

Waar de FC Volendam in het verleden met haar jonge talenten uitkwam in de beloftencompetitie samen met andere betaald voetbalorganisaties werd in 2016, bij het ontstaan van Tweede- en Derde Divisies, de keuze gemaakt om daaraan deel te nemen. Dit met het idee dat de eigen opgeleide jeugdspelers daarin veel meer tegenstand krijgen en sneller volwassen voetballers worden. Waardoor zij wellicht ook vlotter de aansluiting kunnen vinden bij de A-selectie. Want Volendam moet het hebben van dat soort beleid en is geen kapitaalkrachtige club die maar te pas en te onpas opereert op de transfermarkt om zich te versterken.
Die gewijzigde beleidsstap heeft in die korte tijd al diverse aanwinsten opgeleverd voor het eerste elftal en/of transfersommen die andere clubs betalen voor het door FC Volendam opgeleide talent. Daarom lijkt de keuze die de club toen maakte een juiste die haar vruchten blijkt af te werpen.

Jordi Bitter wist in Veenendaal op 4 sept. jl. het net treffen tegen Jong FC Volendam.

Kroon op het werk

In de twee eerste edities van de Derde Divisie, toen Jong FC in de zaterdagafdeling daarvan uitkwam, deed het jonge Andere Oranje prima mee. Getuige daarvan zijn een zesde, respectievelijk zevende eindpositie op de ranglijst. En in ’18-’19,  toen ze waren overgeheveld naar de zondag afdeling, werd de kroon op al het werk gezet door regiogenoot s.v. T.E.C. met 1 punt, en OFC zelfs met 9 punten voor te blijven en dus als kampioen te promoveren naar de Tweede Divisie.
Indrukwekkend waren de doelcijfers van de selectie van de toen afscheidnemende trainer Johan Steur, ook al zo’n Volendams clubicoon. In de laatste vier duels van de zegetocht scoorde de ploeg maar liefst 19x, en in totaal werd 97x raak geschoten, waartegenover 44 tegentreffers stonden.

Grote stap

Het debuut in de Tweede Divisie in jaargang ’19-’20 werd geen onverdeeld genoegen voor de jonge Volendammers. De trede hoger op de voetballadder bleek echt duidelijk een zeer grote stap. Want toen de competitie in maart 2020 werd stilgelegd vanwege de Covid-19 maatregelen vonden de Oranjehemden zichzelf na 24 gespeelde duels terug op de voorlaatste plaats op de ranglijst. Geluk bij een ongeluk had dit geen consequenties omdat de KNVB bepaalde dat alles bij het oude bleef en in seizoen ’20-’21 in dezelfde samenstelling werd gestart.
In dat zeer kortstondige vorige seizoen, opnieuw geteisterd door het virus en daarom wederom gestopt, behaalden de wijdbroeken uit zes ontmoetingen 5 punten en dat leverde een elfde positie. Op basis van het doelsaldo een plekje hoger dan ons eigen vlaggenschip.

Goede start Musampa c.s.

De intenties om dit seizoen beter voor de dag te komen in de Jack’s League en niet in de gevarenzone te geraken wordt tot nu heel aardig waar gemaakt. Want op de huidige ranglijst is Jong Volendam de aanvoerder van het zogenaamde rechterrijtje. Dat is mede te danken aan de negen punten die werden veroverd in de vijf gespeelde duels na de herstart van deze competitie begin februari jl.
Dat werd gedaan onder leiding Kizito ‘Kiki’ Musampa, die in december vorig jaar de taken van Johan Plat overnam. Deze rasechte Volendammer werd door Dick Schreuder, waar hij in en bij het vlaggenschip van Katwijk al mee samenwerkte, overgehaald om zijn assistent te worden bij PEC Zwolle. Musampa was al assistent van Plat en dus was het een logische stap om hem als eindverantwoordelijk aan te stellen.
De is Ede opgegroeide, en in de jeugd bij Blauw Geel ’55 spelende, Musampa kende zelf een geweldige voetbalcarrière die voerde langs o.a. Ajax, Atletico Madrid, Malaga en Manchester City. Ook was de geboren Congolees international bij Oranje O17 t/m O21. ‘Kiki’ heeft dus een schat aan voetbalervaring en is dus op voorhand redelijk succesvol om die over te brengen op zijn jonge manschappen, wat hij overigens ook al eerder deed bij Volendam, Ajax en Almere City als jeugd- of techniektrainer.

Geen doemdenken, maar realiteit

Iedere trouwe G.V.V.V. volger weet wat de kop boven deze voorbeschouwing behelst. Want in de negen duels die tot nu toe op vreemde bodem zijn gespeeld wisten de blauwhemden geen enkele keer tot winst te komen. Drie gelijke spelen en zes verlies partijen waren tot op heden het helaas schamele resultaat. Dus dat betekent op voorhand niet veel kans om die negatieve spiraal om te buigen.
Daar komt dan nog bovenop dat de drie eerdere gespeelde wedstrijden tegen de twee aanwezige talententeams in deze competitie al teloor gingen. Nadat Jong Sparta dat al op het Panhuis had gedaan (0-3) lukte het afgelopen zaterdag niet revanche te nemen in Rotterdam. In de laatste 10 minuten verdween 0-1 voorsprong als sneeuw voor de zon en trokken de Spartanen met 2-1 aan het langste eind.
Jong teams zijn sowieso, sinds het ontstaan van de Tweede Divisie in 2016, vaak moeilijk te nemen obstakels voor G.V.V.V. Van de in totaal 22 gespeelde duels konden er maar vijf worden gewonnen, 4x werden de punten gedeeld. Dan blijft over dat er 13x het onderspit werd gedolven. De uitbalans geeft nog een somberder beeld, want daar is de verhouding winst-gelijk-verlies: 2-1-8.
Dus op basis van al deze statistiek is het doorbreken van de ban, om in uitwedstrijden geen drie punten te pakken, al helemaal geen sinecure. Maar gelukkig is de realiteit dat ook deze wedstrijd simpel weer gewoon op 0-0 begint en dat er vooraf nog niets beslist is.

Danny de Leeuw en Jordi Bitter druipen teleurgesteld af, het scorebord geeft aan waarom.

Bij de les en deur op slot

Wel zullen de mannen van trainer Vink heel wat beter bij de les moeten zijn dan op 4 september van het vorige jaar toen Volendam op bezoek was in ’t Veen. Want toen stond de thuisploeg na een kwartier spelen al op een 0-3 achterstand. Jordi Bitter deed voor thee nog wel wat terug, maar huidig topscorer van Volendam Koen Blommestijn (13 treffers) schoot alle hoop aan flarden, voordat Kai Huisman de 2-4 maakte. Walid Ould-Chick, tegenwoordig vaak vaste waarde bij het ‘grote’ Volendam bepaalde de eindstand op 2-5.
Voorop schuilt dan ook het sterke deel van onze gastheren, ze scoren bijna altijd en overal. Met een gemiddelde van twee per wedstrijd (19 duels 38 doelpunten), doet alleen koploper Katwijk het beter. Maar daar staat dan weer tegenover dat de defensieve kracht een heel stuk minder ontwikkeld is. Op TEC na hebben de Oranjehemden met 35 tegentreffers de meest gepasseerde achterhoede, dat zijn er zelfs vier meer dan die nu achter de naam van G.V.V.V. staan.
Daar zouden onze favorieten dan van moeten gaan profiteren als de achterhoede het slot op de deur weet te houden. Maar ja, we weten ook dat juist doelpunten maken een van de (grote) problemen is van de ploeg van captain Adnane c.s.
Kortom de meeste gokkers zullen dan ook zonder meer een 1 op hun formulier zetten. Maar hopelijk kan G.V.V.V. die winstkansen om zeep helpen en de ban breken.

Jong FC Volendam – G.V.V.V. begint morgen om 20.00 uur in het Kras stadion, Sportlaan 10 te Volendam en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. C. Ruperti (Capelle aan den IJssel), die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Mevr. C.F. Overtoom en Dhr. J.P. Been. Vierde official is Dhr. E. van der Vaart.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer