Voorbeschouwing // Koninklijk bezoek op het Panhuis

  • Voorbeschouwingen

Na de helaas verloren uitwedstrijden tegen de talenten van Sparta en Volendam staan nu de komende twee zaterdagen, en ook nog tussendoor op dinsdagavonden, vier thuiswedstrijden gepland. Als eerste in die rij komt het uitstekend presterende Koninklijke HFC op bezoek, gevolgd door Spakenburg, Noordwijk en Kozakken Boys.

Klassiek

Waar de komende duels tegen Spakenburg en Kozakken Boys historisch gezien de naam klassieker met ere moge dragen, kan die kwalificatie nu weer worden gebruikt. Niet in de zin van het aantal wedstrijden dat is gespeeld tegen Kon. HFC, want het wordt pas de negende onderlinge confrontatie tussen de Veenendalers en Haarlemmers in competitieverband, maar hier is klassiek van toepassing op onze gasten.
De betekenis van dat woord in deze constructie is: Iets uit het verleden dat een alom bekend en een uniek symbool of icoon geworden is.

Bekend

Iedere voetballiefhebber met historisch besef weet dat de bakermat van het ons zo geliefde spelletje in Haarlem lag. Preciezer gezegd, opponent de Haarlemsche Football Club, werd opgericht in 1879 en is daarmee de oudste nog steeds bestaande voetbalvereniging van Nederland.
Bekend werden ze al aan het einde van de negentiende- en begin twintigste eeuw door 3x Nederlands landskampioen te worden en ook 3x de Holdertbeker – de voorloper van de KNVB beker – te winnen. Maar er zullen nog zeer weinig mensen in leven zijn die daar een herinnering aan hebben. Wel natuurlijk aan de traditionele nieuwsjaarswedstrijd tegen de ex-internationals, die in 1923 haar eerste uitvoering kende, en die later ook diverse keren live op de kijkbuis werd uitgezonden. Logischerwijs volgden er na voornoemde glorieperiode nog wel meer kampioenschappen en ook degradaties, maar die werden uitsluitend behaald in de lagere regionen.

Icoon

Om uit te groeien tot iconische status in het amateurvoetbal had de Haarlemsche Football Club, die bij het 80-jarig bestaan het predicaat Koninklijk kreeg toebedeeld, dus een heel lang bestaansrecht nodig en is dat predicaat natuurlijk een extra boost geweest. Want er zijn maar twee andere voetbalclubs in ons land, namelijk, Kon. HVV en Kon. UD, die ook dat voorvoegsel mogen voeren.
Die iconische status kreeg in 2011 nog een extra opwaardering toen de zondag hoofdklasse werd bereikt, het toen één na hoogste amateurniveau. Want voorheen voetbalde het vlaggenschip van de club in de zogenaamde kantlijn van het amateurvoetbal in ons land.
Het debuut daarin was moeizaam maar via de nacompetitie werd het vege lijf gered en kreeg de ‘traditionsverein’ de smaak meer dan te pakken. Dat leverde in 2014 het kampioenschap op en daarmee promotie naar de zondag topklasse. Ook daarin voelde HFC zich als een vis in het water en via een zesde en derde positie op de ranglijst werd de hernieuwde Tweede Divisie 2016 ook een makkelijke prooi voor de wit-blauwe formatie.

Stappen voorwaarts

Op die amateurladder maken onze gasten van zaterdag steeds mooie stappen voorwaarts. Debuterend met een dertiende plek, kreeg dat een ’17-’18 een vervolg als aanvoerder van het zogenaamde rechterrijtje. En het seizoen daarna verraste de nieuwbakken coach Gertjan Tamerus samen met zijn team – waarvan hij zelf als speler deel uitmaakte bij de diverse stappen omhoog – en als opvolger van de gepokt en gemazzelde Ted Verdonkschot, vriend en vijand door het behalen van een vierde stek in de eindrangschikking.
Daar was niets gestolen of geflatteerd aan. Een prachtige serie van twaalf ongeslagen wedstrijden, die liep van eind oktober 2018 tot en met half februari dit jaar, stuwde HFC op in de vaart der voetbalvolkeren met een derde plek als hoogste notering. Dat hoge niveau kon net niet worden vastgehouden, maar ongetwijfeld zal de debuterende coach, zijn pupillen en de gehele achterban daar geen traan om hebben gelaten. Die vierde positie was en is een prestatie van formaat en blijkt nu ook geen incident te zijn geweest. Want hoewel daarna, in het onderbroken seizoen ’19-’20, die status van subtopper niet kon worden geëvenaard was de middenmoot positie eveneens prima te noemen voor de, relatief gezien, nieuwkomer op het hoogste amateur platform in ons land. De zeer korte vorige jaargang is geen indicatie, want daarin speelde HFC slechts vier duels.

Kan de in prima vorm verkerende goalie Jan van Willige net als in Haarlem de nul houden?

Op de rit

En in deze jaargang haken de Haarlemmers na een ietwat aarzelend begin, die ze eind september op de 8ste positie deed belanden, weer volop aan in de strijd om een plaats in top drie. Dat dit kwam door in de laatste veertien ontmoetingen slechts een nederlaag te lijden is overduidelijk te zien in onderstaande statistiek. Ook geeft de ranglijst, die is opgemaakt vanaf de herstart in begin februari tot nu toe, aan dat de pupillen van coach Tamerus het best presterende team is. En dit betekent eveneens dat ze koploper zijn in de tweede periode.
Des te knapper zijn deze en voorgaande resultaten als u weet dat bijna ieder seizoen door meer kapitaalkrachtige concurrenten de selectie van HFC wordt afgeroomd door sterkhouders te verleiden tot hun gelederen te laten toetreden. Voorbeelden daarvan zijn: Daniël van Son en Khalid Tadmine (IJsselmeervogels), Kevin Sterling (TEC), Floris van der Linden en Robin Eindhoven (Spakenburg), Paul Kok en Lars Weistra (Katwijk) en Mike van den Ban (Quick Boys).
Aan het einde van dit seizoen komen daar nog bij: Wessel Boer naar IJsselmeervogels, Vincent Volkert naar Spakenburg, Richard de Groot naar FC Lisse en Jordy Hilterman naar Rijnsburgse Boys. Maar telkens weet het technische hart deze personele problemen op te lossen door regio talenten aan te trekken, of door te putten uit de eigen jeugdopleiding, die hoog aangeschreven staat en mede is vormgegeven door de huidige hoofdcoach Gertjan Tamerus.
Kortom onze opponent heeft het helemaal op de rit om een zeer stabiele factor te zijn, en te blijven, in de Tweede Divisie.

Voetbal wijsheid

Daarmee is overduidelijk geworden dat onze hoofdmacht voor een razend moeilijk karwei komt te staan. Een ploeg in grootse vorm tegen een selectie die de afgelopen week twee nederlagen kreeg te slikken dat is het uitgangspunt.
Waar de mannen van coach Vink voor de wedstrijden tegen de talententeams van Sparta en Volendam een beetje aan hun zelfvertrouwen hadden gewerkt door wat punten bij elkaar te sprokkelen doen die verliespartijen dat weer teniet en moet er weer wat nieuw elan worden getankt om alsnog te gaan proberen van die vermaledijde onderste plaats af te komen.
Leidsman Gery Vink is een ras optimist en heeft er nog steeds vertrouwen in dat rechtstreekse degradatie kan worden voorkomen, en dat probeert hij ook telkens op zijn manschappen over te brengen. Als die er dan ook maar in blijven geloven totdat het rekenkundig echt niet meer kan, dan is in ieder geval alles in het werk gesteld om een echec te voorkomen. Daarom moeten de spelers maar de quote van Sparta trainer Henk Fraser in hun oren knopen, die op het Kasteel in Rotterdam op een van de muren in de ontvangsthal was te lezen:

“Zolang er in de laatste wedstrijd geen vier punten moeten worden behaald, is er nog niets verloren.”

Hart onder de riem

Voor wat het waard is kunnen we onze favorieten door de statistiek die in de voorbeschouwing op beide verliespartijen helaas volledig opging, nu misschien wat geruststellen in de ultieme hoop dat die wetenschap ook nu weer de juiste voorspelling geeft.
Want in de vier eerder gespeelde wedstrijden in Veenendaal won G.V.V.V. driemaal (3-1, 3-2 en 2-0) van Kon. HFC. Eenmaal waren de gasten de sterkste (0-1).
Ook in de districts- en KNVB beker stonden de Veenendalers en de Haarlemmers tweemaal tegenover elkaar op het sportpark Panhuis en ook in die duels werden de bezoekers telkens met lege handen naar huis gezonden (4-2 en 1-0). Daarbij komt dan nog dat op 6 november jl. in Haarlem de beide ploegen er niet slaagden om te scoren en derhalve gebroederlijk de punten deelden. Dus zou je G.V.V.V. kunnen bestempelen als een soort van ‘angstgegner’ voor onze gasten.
Op voorhand zal iedere blauw geaarde toeschouwer met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn handtekening willen zetten voor een hernieuwde puntendeling, maar des te meer hopen en bidden voor een daverende verrassing als alle punten achter blijven in Veenendaal.

G.V.V.V. – Koninklijke HFC begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. J.C. Jensch (Almere), die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. C.R. Veen en Dhr. G. Malki. Vierde official is Dhr. D. Pals.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops
Statistieken: Ltrack

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer