Voorbeschouwing // ‘De Uien’ uit, vaak tranentrekkers voor G.V.V.V.

  • Voorbeschouwingen

Een bezoek aan de befaamde Duin- en Bollenstreek zal voor velen een leuk toeristisch dagtripje zijn. Zeker nu met het mooie voorjaarsweer zal een bezoek aan de volop bloeiende Keukenhof, slenteren langs de diverse boulevards, en/of een strandwandeling maken, een waar genoegen zijn.

Helaas gaat die vlieger niet op als je selectiespeler of supporter bent van het keurkorps van G.V.V.V. en in die toeristische regio een voetbalwedstrijd gaat spelen of bezoeken. Dan heb je uiteraard geen oog voor het natuurschoon of de gezelligheid van winkeltjes, bars, cafe’s of eettentjes. Nee dan is maar een ding belangrijk, namelijk een goede sportieve prestatie leveren en die dan beloond zien worden met een of meer wedstrijdpunten. En juist daar wringt de schoen voor onze hoofdmacht.
Ze komen al sinds ca. halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw op bezoek in die streek om de strijd aan te binden met de daar gevestigde voetbalgrootmachten Noordwijk, Quick Boys en de aanstaande tegenstander Rijnsburgse Boys, Katwijk volgde een decennium later. Nu alle vier tegenstanders in de huidige Jack’s League. Maar vaak kon G.V.V.V. het niet bolwerken in de onderlinge duels tegen deze Duin- en Bollenstreek voetballers als ze op hun eigen domicilies spelen. We kunnen hier nog veel woorden aan wijden maar onderstaand schema maakt deze constatering in een paar oogopslagen duidelijk.

Qua kansberekening heeft de ploeg coach Gery Vink dus maar voor ca. 1/3 de mogelijkheid om met een punt, of een meervoud daarvan, in de tas terug te keren naar Veenendaal na een bezoek aan die zonder twijfel sterkste amateurvoetbal regio van Nederland. Kortom de sterren staan zeker niet goed voor het bezoek aan sportpark Middelmors, de thuishaven van Rijnsburgse Boys, juist nu onze favorieten die wedstrijdpunten keihard nodig hebben in de strijd om direct afdalen uit de Jack’s League te voorkomen.

Naam en faam

In het seizoen ’79-’80 debuteerden ‘De Uien’, zoals de bijnaam van onze gasten luidt, op het toenmalig hoogste niveau de eerste klasse. En sindsdien hebben zij hun naam meer dan gevestigd in zaterdagvoetballand. In de 42 jaargangen na haar debuut eindigde de ploeg uit de Bollenstreek maar liefst 25x in de top vijf van de eindklassering en daarvan was men vijfmaal het beste jongetje van de klas en dus afdelingskampioen. Slechts eenmaal ging het in die periode mis (’94-’95) en volgde degradatie. Maar dat werd het seizoen erop direct weer goedgemaakt, en door de invoering van de hoofdklasse in ’96-‘97, trad de tweedeklasser weer toe tot het hoogste echelon.
Daarna volgden nog twee teleurstellingen, waarvan het missen van de promotie naar de Tweede Divisie de grootste was, met tussendoor ook weer een vreugdefeestje. Iedere rechtgeaarde Rijnsburger zal zich het eerste echec als de dag van gisteren herinneren. In de laatste wedstrijd van jaargang ’15-16 kwam Rijnburgse Boys op bezoek op het sportpark Panhuis waarbij beide ploegen eenzelfde aantal punten hadden veroverd en er nog één promotieplaats te vergeven was voor die hernieuwde Tweede Divisie. Danny van de Vijver zette de bezoekers nog wel op voorsprong, maar de net van ernstige knieblessure teruggekeerde Simon Brouwer, dompelde onze gasten toen in rouw door daar twee treffers tegenover te zetten en daarmee de winst en de promotie voor G.V.V.V. veilig te stellen, wat uiteraard tot een groot feest leidde in Veense dreven .
Maar ‘De Boys’ gingen niet bij de pakken neerzitten en haalden hun sportieve gram in het seizoen daarop alsnog door te promoveren via de nacompetitie, met Westlandia en Spakenburg als slachtoffers, waardoor er toch weer plaats was voor een party.
De tweede teleurstelling betrof het tweede jaar (’18-’19) in deze klasse. Toen hadden ‘De Uien’, op kampioen AFC na, de meest scorende aanval met 77 treffers. Helaas stond daar weer tegenover dat de defensie 79 doelpunten moest incasseren, op degradanten FC Lienden en Barendracht na, het meest alle deelnemers. Het negatieve doelsaldo leverde geen gevaar op om onder de gevaarlijk streep te eindigen, maar de 13de stek was niet want men normaliter gewoon is en was. Want een plaats in de top vijf was, zoals reeds hierboven geconstateerd, heel vaak regel i.p.v. de uitzondering en dat werd voortgezet in de Topklasse en de Tweede Divisie. En precies daaraan voldoen de mannen van trainer Henk Wisman (64), de senior oefenmeester in deze jaargang van de Jack’s League, nu ook weer.

Jordi Bitter kijkt toe hoe Rijnsburgse Boys een feestje viert na de 0-3 winst op 21 augustus vorig jaar op het sportpark Panhuis.

Als rijpe appelen

Met het noemen van het begrip doelsaldo zijn we gelijk aanbeland bij het kernpunt van de ontmoetingen door de loop der jaren heen tussen Rijnsburgse Boys en G.V.V.V. of vice versa. Deze zijn namelijk heel vaak zeer doelpuntrijk, waarbij Rijnsburgse Boys overall gezien wel een duidelijk positief doelsaldo heeft en ook qua wedstrijdpunten de boventoon voert.
We kunnen hier hele verhandelingen over gaan houden, maar bijgaand plaatje maakt alles duidelijk, zeker als je kijkt naar de onderlinge wedstrijden op de Middelmors want juist bij die thuiswedstrijden laten onze gastheren op alle fronten de balans ruim doorslaan in hun voordeel.
Daarmee zal duidelijk zijn dat de titel van deze vooruitblik niet uit de duim is gezogen, maar puur op realiteit rust.

Blakende vorm

Naast die negatieve geschiedenis voor alle blauwen in en bij Rijnsburg werkt ook de huidige vorm van de beide opponenten geen gevoel van positiviteit voor aanvoerder Taoufik Adnane en consorten. Want waar onze hoofdmacht in de laatste vier duels eenzelfde aantal malen het loodje legde verkeerd opponent Rijnsburgse Boys juist in blakende vorm. Het gebruikelijke dipje, waardoor de geelzwarten vaak net niet kunnen aansluiten in de strijd om de ereplaatsen, vond plaats direct na de herstart in februari en duurde tot half maart. Maar daarna leed de ploeg van captain Bram Ros slechts vijf verliespunten in negen duels, wat o.a. resulteerde in een tweede plek in periode twee, achter Kon. HFC en de sprong van plaats tien naar de huidige vijfde plek.
Als je dan ook nog weet dat de gastheren momenteel de meest scorende ploeg zijn in deze competitie jaargang – 55 treffers in 27 duels – die het gaan opnemen tegen minst scorende – 25 goals in 27 duels – dan mag het duidelijk zijn dat G.V.V.V. voor een haast onmogelijke opgave staat om het puntenaantal te laten aangroeien.

Lichtpuntjes

De pessimisten en zwartkijkers zullen het daar mee eens zijn. De optimisten zullen nog wel enkele lichtpuntjes zien, te weten:

  • Een wedstrijd begint gewoon op 0-0 en daarmee is een punt zeker als je dat negentig minuten weet vol te houden.
  • Deze week was er sinds lange tijd geen doordeweekse wedstrijd en daardoor kon de loom- en vermoeidheid, die vooral gestalte kreeg in de verloren thuiswedstrijd tegen Scheveningen, van zich af worden geschud en de koppies leeg gemaakt
  • Spakenburg deed afgelopen dinsdag haar sportieve plicht door concurrent ASWH te verslaan waardoor de Ambachters nu in het bezit kwamen van de rode lantaarn.

Vooral op dit laatste punt zal de ploeg van coach Vink zich voor 200% moeten concentreren want dit lijkt op voorhand het maximaal haalbare. Niet direct degraderen maar een herkansing veroveren door zich te plaatsen voor de p/d nacompetitie. Daarin is de kans op lijfsbehoud 1 op 8, dus klein, maar is er in ieder geval een kans, terwijl plek 18 die niet heeft.

Voor degenen die zich nog niet verdiept hebben in de promotie- degradatieregeling verwijzen we graag naar het onlangs verschenen artikel op de website topamateurvoetbal.com waarin dat haarfijn  uiteengezet wordt. Klik hier om dat artikel te lezen.

Rijnsburgse Boys – G.V.V.V. begint om 15.00 uur op het sportpark Middelmors, Noordwijkerweg 53a 2231 NJ Rijnsburg en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S.P.M. Teuben uit Aarle-Rixtel die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. R.S.H. Beijer en Dhr. G. van Mun. Vierde official is Dhr. F.E. ter Brake.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer