G.V.V.V. in uitstekende tweede helft voorbij AFC

  • Wedstrijdverslagen

Voetbal is en blijft een onvoorspelbaar spelletje. Op bezoek in de hoofdstad had G.V.V.V. in het eerste bedrijf alleen lege briefjes in te brengen en vergat AFC te scoren uit zeker een viertal grote kansen die het kreeg. Maar na de thee keerde het spelbeeld volledig om. AFC was de kluts compleet kwijt en fraai uitgespeelde kansen leverden drie treffers op voor de ploeg van trainer Gery Vink. Die zichzelf dus beloonde met een klinkende 0-3 zege.

Met dezelfde basiself als vorige week, toen de ploeg met 1-4 won bij Rijnsburgse Boys, startte G.V.V.V. zaterdag aan het eind van de middag op bezoek in de hoofdstad. Daar wachtte op het fraaie nieuwe sportpark Goed Genoeg nummer zes AFC. Op de reservebank was weer plek voor Mats Grotenbreg, die na een hamstringblessure weer deel uitmaakte van de wedstrijdselectie.

Jan van Willige pakt de bal weg voor dat Ignacio met het hoofd gevaarlijk kan worden.

Zoals op basis van de verhoudingen viel te verwachten, nam AFC Amsterdam het initiatief in de openingsfase van de wedstrijd. Na vier minuten was een schot van Guus van Weerdenburg daarvan het eerste voorbeeld. Thomas Verhaar kreeg niet veel later ook een kans, maar daar trof hij doelman Jan van Willige. Vervolgens kreeg Raily Ignacio na een klein kwartier ook een schietkans, maar die bal vloog op snelheid over de kruising. Jordi Bitter in samenwerking Adham el Idrissi zorgde in die beginfase, nee eigenlijk de hele eerste helft, voor het enige blauwe wapenfeit. Centrale verdediger Tim Linthorst kon de inzet van El Idrissi ruim voor de doellijn keren.

Weinig reden

G.V.V.V. slaagde er dus in de eerste helft totaal niet in om maar in de buurt van goalie Zonneveld te komen terwijl zijn evenknie aan de andere zijde van het veld vol aan de bak moest. Dat deed Van Willige vol overtuiging op een kopbal van Splinter de Mooij en een inzet van Thomas Verhaar richting tweede paal, na een vlotte combinatie met de steeds opkomende back Cody Claver. Ingrijpen was niet nodig na een splijtende pass op Thomas Verhaar. Want de aanvallende middenvelder zag zijn schot in zeer kansrijke positie naast het doel belandden. Ook de topscorer van AFC, Raily Ignacio, had het vizier niet op scherp staan, want ook zijn inzet vloog naast.
De enige noemenswaardige momenten van G.V.V.V. waren gele kaarten voor Danny de Leeuw en Adham El Idrissi, verder was er weinig reden om de blauwhemden op te nemen in het verslag na 45 minuten spelen.

Aanvoerder Taoufik Adnane (m.) gaf in deel twee het goede voorbeeld door met veel inzet te spelen.

Hoe anders was dat in de tweede helft, toen G.V.V.V. vele malen beter uit de startblokken kwam en direct begon te creëren. Waar in het eerste bedrijf G.V.V.V. slechts twee hoekschoppen kreeg, dwong het binnen vijf minuten na de rust al eenzelfde aantal af. Adham El Idrissi en Byron Burgering kregen de eerste mogelijkheden, maar aan de andere kant moest ook Van Willige zijn kwaliteiten tentoonstellen op een inzet van Maatsen, en was er ook een goed blok van Joeri Potjes nodig om Ignacio van het scoren af te houden. Direct uit dat blok volgde een pijlsnelle tegenaanval met El Idrissi sprintend richting doel, maar zijn schot had niet de juiste richting.  Door het opdringende G.V.V.V. was AFC de dreiging die het in de eerste helft had compleet verloren en nam de ploeg van coach Vink de overhand in de wedstrijd.

Voorsprong

Na 68 minuten zorgde dat voor het eerste doelpunt. Een uitstekende bal van Tom Oostinjen stuurde Byron Burgering weg, die met een voorzet Adham El Idrissi bereikte. De spits rondde knap af en zette daarmee zijn ploeg op een 0-1 voorsprong in de hoofdstad.

Adham el Idrissi kan zijn blijdschap niet op na de openingstreffer.

De grip op de wedstrijd werd niet veel later groter. Nu waren de rollen omgedraaid. Adham El Idrissi bediende Byron Burgering met een goede voorzet, die daar wel raad mee wist en goed afrondde. Hij tekende daarmee voor de 0-2. G.V.V.V. op rozen en wist met goed spel het overwicht uit te drukken in doelpunten.

Spanning

Jan van Willige en Joeri Potjes voorkwamen tien minuten voor tijd dat de spanning terugkeerde in de wedstrijd. Eerst redde de sluitpost knap op een inzet van Tillema en daarna haalde Potjes een inzet van invaller Markiet, op aangeven van Ignacio, van de doellijn af. De overwinning leek niet meer in gevaar te komen en dus voerde Gery Vink een drietal wissels door. Hicham Haouat, Lars ten Teije en Steven Theunissen kwamen binnen de lijnen voor Adham El Idrissi, Jordi Bitter en Tom Oostinjen.

De makers van de eerste twee goals hebben een knuffel voor elkaar over.

Met frisse energie in de ploeg bleef G.V.V.V. de overhand houden en kwam het via Justin Spies dichtbij de derde treffer van de wedstrijd. Het verlengen van Byron Burgering was net te hoog voor de rechtsback om de bal binnen de palen te mikken. En even daarvoor had Hicham Houat, vanaf de verslaggevers plaats gezien, ook de derde treffer op de schoen. De verre hoek lag helemaal open, maar in plaats te schieten probeerde hij de combinatie te zoeken met Byron Burgering wat jammerlijk mislukte.
Met nog twee officiële speelminuten op de klok moest de moegestreden captain Adnane licht geblesseerd naar de kant waardoor ook Mats Grotenbreg nog een paar minuten zijn opwachting kon en meegenieten van de winst, want die kwam niet meer in gevaar.

Beloning

Joeri Potjes kust bijna het hoofd van Lars ten Teije (27) na zijn treffer.

Sterker nog, invaller Lars ten Teije zorgde in blessuretijd voor een nog meer riante eindstand, toen hij een voorzet met het hoofd tegen de touwen knikte: 0-3. Goed voorbereidend werk van Byron Burgering, die op snelheid de achterlijn bereikte, lag daaraan ten grondslag.
Al met al zorgde een uitstekende gespeelde tweede helft voor een eveneens uitstekende overwinning op AFC.
Door deze zege heeft G.V.V.V. nog meer afstand genomen van ASWH, dat nu op zes punten achterstand van de blauwhemden staat. Volgende week kan de ploeg van trainer Gery Vink definitief afrekenen met ASWH, want dan ontvangt het de club uit Hendrik Ido Ambacht op eigen Panhuis. Aftrap van die wedstrijd is om 14.30 uur.


AFC Amsterdam – G.V.V.V. 0-3 (0-0)
Scoreverloop: 68. Adham El Idrissi 0-1, 73. Byron Burgering 0-2, 90+2. Lars ten Teije 0-3.

Gele kaarten: 33. Danny de Leeuw, 37. Adham El Idrissi, 82. Taoufik Adnane (G.V.V.V.), 82. Dalian Maatsen (AFC Amsterdam)

Opstelling G.V.V.V.: Jan van Willige; Justin Spies, Achraf Nejmi, Joeri Potjes, Taoufik Adnane © (88. Mats Grotenbreg); Mart de Jong, Tom Oostinjen (81. Steven Theunissen), Danny de Leeuw; Jordi Bitter (81. Hicham Haouat), Adham El Idrissi (81. Lars ten Teije), Byron Burgering.

Opstelling AFC Amsterdam: Patrick Zonneveld (k), Dalian Maatsen, Cody Claver (86. Oussama Siali), Milan Hoek, Raily Ignacio, Thomas Verhaar (72. Matthijs Jesse), Robbert Schilder (77. Gevero Markiet), Splinter de Mooij, Tim Linthorst, Joël Tillema, Guus Jan van Weerdenburg.

Scheidsrechter: Michael Eijgelsheim
Toeschouwers: 400

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

G.V.V.V. opent oefencampagne nieuwe seizoen met een gelijkspel

Wedstrijdverslagen | 13 juli 2024
Lees meer

G.V.V.V. sluit seizoen af met gelijkspel en neemt afscheid van Taoufik Adnane

Wedstrijdverslagen | 25 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer